

PS ARKISTO
Muslimioppilailla oma vapaapäivä ja omat säännöt ramadanin takia – Purra: Ei erivapauksia islaminuskoisille
Perussuomalaisten 1. varapuheenjohtaja ja kansanedustaja Riikka Purra kertoi tiistaina Twitterissä, että Vantaalla muslimioppilailla on oma erillinen vapaapäivänsä ramadanin eli paaston loppumisen kunniaksi. – Suomessa on koulusta vapaata esimerkiksi tällä viikolla helatorstaina, joka on kirkkolaista ilmenevä kirkollinen juhlapäivä. Sitä en olisi uskonut, että Suomessa muslimioppilaat saavat lisäksi oman, erillisen vapaapäivänsä ramadanin päättyessä. Näin kuulemma ainakin Vantaalla ohjeistetaan, Purra tviittaa.
Riikka Purra kertoo nähneensä ramadanista laaditun kaupungin ohjeistuksen, joka on lähetetty kaikkiin vantaalaiskouluihin. Vantaan kasvatuksen ja oppimisen toimialan apulaiskaupunginjohtaja Katri Kalske vahvistaa asian Suomen Uutisille.
Ohjeistuksessa muistutetaan, että ramadan-paastoa vietetään 24.4.-23.5.2020 ja että vaikka tänä vuonna ramadan loppuu viikonloppuna, on muslimioppilailla oikeus vapaapäivään ”joko perjantaina 22.5 tai maanantaina 25.5”. Ohjeistuksessa sanotaan, että vapaapäivään on hyvä tehdä koululta oma linjaus tai sitten kysyä huoltajilta. Torstaina 21.5. vietetään helatorstaita, joka on virallinen vapaapäivä.
Vähemmän tehtäviä eikä tarvitse herätä
Ohjeistuksessa selitetään myös, miten oppilaat ramadanin aikana toimivat ja annetaan opettajille selviä ohjeita keventää muslimioppilaille asetettavia vaatimuksia muihin verrattuna.
Ohjeistuksessa sanotaan:
”Paaston aikana oppilaat usein valvovat myöhään ja tästä syystä olisi hyvä välttää [etäopetuksen aikaisia] meet- ja teams-tapaamisia aamuisin tai ainakin ymmärtää, että muslimioppilaat saattavat myöhästyä väsymyksen vuoksi. On hyvä myös muistaa, että paastoavat oppilaat eivät voi osallistua liikuntaan kuin muut oppilaat. Olisi myös parasta, jos oppilailla ei olisi vaativia kokeita ramadanin aikaan. (—) Kannattaa myös huomioida ramadanin kymmenen viimeistä yötä, joista yksi on Laylat al-Qadr. Monet muslimit siis valvovat ja rukoilevat nuo yöt. Oppilaat rukoilevat myös vanhempiensa kanssa. Olisi hyvä huomioida tämä tehtävien määrässä. Voi olla, että muslimioppilaat tarvitsevat silloin enemmän tukea opinnoissaan.”
– Linjauksiin vaikuttaa muslimien suuri osuus vantaalaiskouluissa. Monikultturismin periaatteita ja uskonnonvapautta tulkitaan sitten näin. En missään nimessä pidä hyvänä asiana tällaisia omia sääntöjä ja vapaapäiviä. Uskontoon ja sen harjoittamiseen liittyvät asiat ovat yksilöiden itsemääräämisoikeuteen kuuluvia, mutta ei niiden pitäisi koulussa tällä tavalla vaikuttaa, Purra sanoo.
Erivapaudet heikentävät integroitumista
Ramadanin vaikutukset etenkin nuorempiin koululaisiin ovat viime vuosina vähitellen nousseet keskusteluun. Opettajat ovat puhuneet siitä, kuinka muslimioppilaat ovat väsyneitä, he eivät jaksa keskittyä ja kouluissa on järjestysongelmia.
OAJ kertoi vuosi sitten Suomen Kuvalehdessä (16.5.2019), että opettajilta vaaditaan joustamista ja jopa paastolle ryhtymistä ja ramadaniin sitoutumista.
– Mikäli oikeasti haluaisimme näiden ihmisten integroitumista suomalaiseen yhteiskuntaan, emme toimisi näin. Muslimioppilaat eivät tarvitse erivapauksia ramadanin aikaan. Viikonloppu varmasti riittää paaston loppumisen juhlimiseen.
– Erityisesti nyt poikkeusolojen myötä monissa maahanmuuttajaperheissä lapset tarvitsisivat selvästi enemmän opetusta ja koulua, eivät vähemmän. Tällaiset erivapaudet eivät edistä integroitumista vaan sen sijaan lisäävät erillisyyttä ja kuilua kantaväestöön nähden.
Islamin omat säännöt
Ohjeistuksessa sanotaan myös, että paastoavista oppilaista ei saa kerätä listaa. Siinä myös huomautetaan, että ”vanhemmilla on ramadanin aikaan paljon muuta tekemistä eikä heillä välttämättä ole (ollenkaan) aikaa auttaa lapsiaan. Tämä on hyvä ottaa huomioon, varsinkin jos perheessä on paljon kouluikäisiä lapsia”.
– Islam on hyvin kokonaisvaltainen uskonto, joka ottaa kantaa ja tunkeutuu moneen yhteiskunnalliseen asiaan. Muslimeille annetaan monikultturismin periaatteita noudattavissa maissa paljon erivapauksia, kuten rukoustaukoja työpaikoilla ja kevennyksiä koulusta. Pidän tätä yleisesti yhteiskunnallisesti erittäin ongelmallisena ja vastustettavana kehityssuuntana.
– Tämä eriyttää maahanmuuttajia entisestään, vaikka me kaikki tiedämme, mitä siitä on seurannut Euroopan maissa ja vähitellen yhä selvemmin myös Suomessa. Ei kyse tietenkään ole yhdestä päivästä vaan siitä kokonaisuudesta, joka tähän yhteen uskontoon liittyy.
Jälleen somehyökkäys
Purra joutui asiasta tviitattuaan jälleen massiivisen Twitter-hyökkäyksen kohteeksi. Hänen väitettiin valehtelevan. Osa väitti, että mitään vapaapäivää ei ole, koska ramadanin päätös osuu viikonlopulle. Toiset väittivät, että vapaapäivän saa normaalisti anomalla eikä se koske vain muslimeita.
– Tilanne on hyvin vastaava kuin se somehyökkäys, jonka sain osakseni, kun kerroin A-studiossa suojavälinepulasta ja tarvikkeiden kierrättämisestä. Monet hyvin suositut somekeskustelijat ovat valmiita lynkkaamaan, vain siksi, että eivät ilmeisesti voi uskoa, että Suomessa toimitaan näin.
– Pian ketjuihin osallistuneet lähtevät vaivihkaa poistamaan tykkäyksiään. Tai sitten väitetään, että ei asiassa olekaan mitään ongelmaa. Näin se aina näissä jutuissa menee, Purra toteaa.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Kouluilla kehnot mahdollisuudet estää tyttöjen ympärileikkauksia

Monikulttuurisessa koulussa huono suomi tarttuu suomalaislapsiinkin

Monikulttuurisuus rasittaa kouluterveydenhoitoakin – maahanmuuttajien terveystarkastuksista ei tingitä

Koululaisten osaamistaso laskee – Purra: On syytä palata joissakin asioissa taaksepäin

Ruotsalaiset muslimitytöt: “En voisi ikinä deittailla ei-muslimin kanssa”

Segregaatio etenee: Kantaruotsalaisten lapset äänestävät jaloillaan, kun maahanmuuttajien lapset valtaavat koulun

Muslimiäidin vaatimus Ruotsin yleisradiolle: Ramadan kuuluu lastenohjelmiin kristittyjen joulun lailla

Luterilaisuus on pohjoismaisen hyvinvoinnin lähde – metaversumi voisi olla lääke seurakuntia jäytävään jäsenkatoon
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää