

Nya Wermlands-Tidningen
Muslimimaat hakevat jalansijaa lännestä: Ruotsin moskeijat pystytetään usein vanhoillisten öljymaiden ja Turkin rahoilla
Ruotsissa on yli 300 moskeijaa ja lisää on tulossa. Seurakunnilla on usein rahat kortilla ja apua haetaankin entisiltä kotikulmilta. Auttavan kätensä ojentavat usein vanhoilliset muslimimaat. Paikalliset poliitikot pelkäävät salafismin nousun tarkoittavan kylmää kyytiä naisten oikeuksille.
Karlstadin kulmilla, Vänernin rannalla vähävarainen muslimiseurakunta on suunnitellut uuden moskeijan rakentamista vuosikaudet. Pyhätölle on osoitettu rakennuspaikka ja budjetti on 20 miljoonaa kruunua (vajaat 2 miljoonaa euroa). Rahoituksesta uupuu edelleen 16 miljoonaa. Paikallinen Nya Wermlands-Tidningen on huolissaan rahojen alkuperästä ja pohtii asiaa pääkirjoituksessaan:
”Toki kellarimoskeija voi olla otollisempi kasvualusta radikalismille mutta myös suuri moskeija voi viestiä ympärilleen ankaran islamin siunauksellisuudesta ja vahvistaa perinteisiä uskonnollisia arvoja”.
”Hyväuskoisuuden aika on ohi”
Ainakin 16 moskeijaprojektia Ruotsissa on saanut rahoitusta ulkomailta. Rahoitus on lähtöisin useimmiten vanhoilliseen islamintulkintaan ja salafismiin suuntautuneista valtioista. Lompakkonsa ovat avanneet muun muassa Saudi-Arabia, Qatar ja Turkki. Ilmaisia lounaita on harvemmin tarjolla ja se on huomattu myös Karlstadissa, jossa on vieraillut useampiakin salafisteja saarnaamassa.
Yksittäiset paikallispoliitikot ovat kautta linjan seuranneet rakennusprojektia tarkasti ja myös esittäneet huolensa erityisesti naisten asemasta vanhoillisessa islamilaisessa yhteisössä. ”Hyväuskoisuuden aika on ohi” edustaa ehkä parhaiten yleistä mielipidettä.
Rasismikortti on luonnollisesti heilunut näille moskeijahankkeeseen kriittisesti suhtautuville.
”Ehkäpä rahanpuute estää rakentamisen”
Ruotsidemokraatit ovat mukana oikeistoallianssissa, joka on viimeisenä keinonaan rakennusprojektin estämiseksi reklamoinut moskeijan tulevista pysäköintiongelmista. Hankkeen myötäjuoksijat ovat puolestaan ottaneet lyömäaseeksi uskonnonvapauden.
”Islamilaisen kulttuuriyhdistyksen vastaukset ovat olleet kierteleviä ja epätäydellisiä, mikä ei ole ollut omiaan ainakaan vähentämään moskeijaa kohtaan tunnettua huolta. Poliittisesti tai lainsäädännön avulla hanketta on enää hankalaa estää. Ehkäpä rahanpuute lopulta pysäyttää rakentamisen”, pohtii NWT.
Suomessakin on saatu esimakua vastaavasta ilmiöstä. Helsinkiin kaavailtiin suurmoskeijaa Bahrainin tuella, vaikka Suomessa asuu vain kuusi Bahrainin kansalaista.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Islamilainen kulttuuriyhdistys öljymaat esilukija saarnaaja vanhoillinen uskonnontulkinta rukoushuone Qatar Karlstad radikalismi Allianssi rahoitus imaami Moskeija Salafismi Saudi-Arabia Radikalisoituminen Ruotsidemokraatit Turkki Islam
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


PS-valtuutettu käynnisti kuntalaisaloitteen: Helsinkiläiset äänestämään suurmoskeijasta – hanke herättänyt laajasti vastustusta

Suomessa asuu vain 6 Bahrainin kansalaista, silti suurmoskeijaa perustellaan maiden välisillä suhteilla – PS-päättäjä ei niele selityksiä

Riikka Purra lataa kolumnissaan suorat sanat suurmoskeijahankkeesta – “koen vastenmielisyyttä islamin naiskäsitystä kohtaan”

Pyhättöjen pauhu häiritsee kansalaisia Saudi-Arabiassa – kuningaskunta kehotti moskeijoita leikkaamaan volyymia

Turkki uhraamassa julkistaloutensa ja nettovarallisuutensa alhaisten korkojen vuoksi

Uskonnollinen vastakkainasettelu lisääntyy Euroopassa – lähes puolet brittimoskeijoista kertoo joutuneensa häirinnän kohteeksi

Rajavartijoiden epäillään surmanneen satoja Saudi-Arabiaan laittomasti yrittäneitä
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää