

Münchau: Angela Merkel on aikamme yliarvostetuin poliitikko
Saksan pitkäaikainen liittokansleri Angela Merkel on nauttinut suurta kunnioitusta Euroopan politiikassa. Ajatushautomo Eurointelligencen johtaja Wolfgang Münchau kirjoittaa Merkelin olevan aikamme yliarvostetuin poliitikko. Hänen viimeisin harha-askel oli aie lämmittää uudelleen diplomaattisia suhteita Venäjän kanssa.
Angela Merkelin ja Ranskan presidentti Emmanuel Macronin ajatus lähentyä EU-tasolla Venäjän kanssa sai täystyrmäyksen erityisesti Baltian maissa. Wolgang Münchaun mukaan Merkelin julkinen ehdotus osoittaa, ettei hänellä ole ulkopoliittista strategiaa. Venäjä-ehdotuksen myötä sen huomasi useampi eurooppalainen.
Münchau havainnollistaa, että mikäli EU:n ulkopolitiikka määriteltäisiin jäsenmaiden enemmistöäänillä, niin seitsemän pienempää jäsenmaata ei olisi voinut vaikuttaa EU:n ja Venäjän parempien suhteiden edellytyksiin. Baltian maat torppasivat ajatuksen tietäen tulevat tapahtumat, jos he eivät kaada sitä nyt.
Kyse on vain Merkelistä
Kohta 16 vuoden ajan Saksaa johtanut Merkel teki energiapolitiikassa strategisen virheen kymmenen vuotta sitten. Fukushiman ydinvoimalaonnettomuuden jälkeen hän päätti Saksan luopuvan ydinvoimasta. Korvaava huokeahko energia piti sitten ostaa Venäjältä.
Saksa on siten riippuvainen venäläisestä maakaasusta. Riippuvuutensa vuoksi Merkel tahrasi välit Baltian maihin, Puolaan, Ukrainaan ja jopa Yhdysvaltoihin.
Myös eurokriisin hoito koetteli eurooppalaista yhteisöä. Eurokriisin alussa Merkel vaati jokaisen jäsenmaan huolehtivan omista pankeistaan, vaikka kriitikoiden mukaan tukipaketeilla turvattiin saksalaispankkien saatavat velkakriiseihin joutuneista maista.
Tällöin kyseessä olisi Saksan etu. Merkelin suosiosta äänestettiin vain Saksassa.
Vuonna 2015 Merkel ilmoitti monen EU-maan yllätykseksi avaavansa rajansa syyrialaisille pakolaisille. Tämä johti valtavaan muuttoliikkeeseen, mikä ei rajoittunut vain Syyriaan. Kymmenet tuhannet ihmiset matkasivat epävakaaseen Libyaan. Tuhannet ovat hukkuneet Välimerelle.
Münchaun mukaan Merkelin politiikassa kyse on vain Merkelistä.
Saksalais-ranskalainen illuusio
Münchau kirjoittaa, että EU:n itsenäinen strategia vaatii ylipäätään strategian. Nyt kiistellään siitä, kuka istuu tuolilla ja kuka sohvalla.
Merkelin poliittinen perinnön tulisi Münchaun mukaan olla se, että EU:n itsenäistä strategia sai mahdollisuuden – ja se epäonnistui. Merkelillä ja Macronilla ei ole strategista johtajuutta. Maiden tulevien johtajakandidaattien valossa tähän ei ole tulossa muutosta.
– EU:n tuleva menestys nojaa merkittävästi saksalais-ranskalaisen johtajuusilluusion karistamiseen, Münchau toteaa.
Merkelin valtakausi päättyy syyskuussa. Tämän jälkeen saksalaiset joutuvat kohtaamaan epämiellyttäviä kysymyksiä.
Miksi Saksan kaltainen rikas maa ei onnistunut investoimaan uuteen teknologiaan? Miksei Merkel halunnut euroalueelle vakaata pohjaa? Miksi Saksa on riippuvainen venäläisestä energiasta? Miksi Merkel tavoitteli paperilla kunnianhimoisia ilmastotavoitteita jättäen julistukset pöytälaatikkoon?
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Siirtolaiskriisi Strategia Emmanuel Macron Wolfgang Münchau Angela Merkel Energiapolitiikka Venäjä Saksa Eurokriisi EU
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Angela Merkel nojaa Venäjään – maakaasu korvaa ydinvoiman ja Sputnik V paikkaa EU:n rokotemunaukset

Saksan suurimman puolueen ahdinko vaihtunut romahdukseksi – punavihreä hallitus jo täysin mahdollinen syksyllä

Saksa hyytymässä, ilmapiiri kiristyy, riidat jatkuvia – Merkelin 16 vuoden liittokansleriaikana rakenneuudistukset joko virheellisiä tai jääneet tekemättä

Italia on uudistumiskyvytön, joten maan pääministeri yrittääkin nyt muuttaa EU:ta – tavoitteena on rakentaa EU:sta lypsykone, joka tarjoilee rahalähetyksiä jatkossakin

Saksan vihreät euforian vallassa – Koskenkylä: vaaliohjelma on täyttä utopiaa, 137-sivuisen vaaliohjelman kustannuksia ei laskettu

Saksan vaaleissa pitäisi hakea suuntaa maalle ja koko Euroopalle – mutta aneemiset puoluejohtajat ovat horroksessa, eikä linjaeroja juuri ole

Johtaako Saksaa seuraavaksi sosialisti, vihreä vai kristillisdemokraatti? Vaalit syyskuussa, gallupit poukkoilevat villinä
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää