Münchau: Angela Merkel on aikamme yliarvostetuin poliitikko
Saksan pitkäaikainen liittokansleri Angela Merkel on nauttinut suurta kunnioitusta Euroopan politiikassa. Ajatushautomo Eurointelligencen johtaja Wolfgang Münchau kirjoittaa Merkelin olevan aikamme yliarvostetuin poliitikko. Hänen viimeisin harha-askel oli aie lämmittää uudelleen diplomaattisia suhteita Venäjän kanssa.
Angela Merkelin ja Ranskan presidentti Emmanuel Macronin ajatus lähentyä EU-tasolla Venäjän kanssa sai täystyrmäyksen erityisesti Baltian maissa. Wolgang Münchaun mukaan Merkelin julkinen ehdotus osoittaa, ettei hänellä ole ulkopoliittista strategiaa. Venäjä-ehdotuksen myötä sen huomasi useampi eurooppalainen.
Münchau havainnollistaa, että mikäli EU:n ulkopolitiikka määriteltäisiin jäsenmaiden enemmistöäänillä, niin seitsemän pienempää jäsenmaata ei olisi voinut vaikuttaa EU:n ja Venäjän parempien suhteiden edellytyksiin. Baltian maat torppasivat ajatuksen tietäen tulevat tapahtumat, jos he eivät kaada sitä nyt.
Kyse on vain Merkelistä
Kohta 16 vuoden ajan Saksaa johtanut Merkel teki energiapolitiikassa strategisen virheen kymmenen vuotta sitten. Fukushiman ydinvoimalaonnettomuuden jälkeen hän päätti Saksan luopuvan ydinvoimasta. Korvaava huokeahko energia piti sitten ostaa Venäjältä.
Saksa on siten riippuvainen venäläisestä maakaasusta. Riippuvuutensa vuoksi Merkel tahrasi välit Baltian maihin, Puolaan, Ukrainaan ja jopa Yhdysvaltoihin.
Myös eurokriisin hoito koetteli eurooppalaista yhteisöä. Eurokriisin alussa Merkel vaati jokaisen jäsenmaan huolehtivan omista pankeistaan, vaikka kriitikoiden mukaan tukipaketeilla turvattiin saksalaispankkien saatavat velkakriiseihin joutuneista maista.
Tällöin kyseessä olisi Saksan etu. Merkelin suosiosta äänestettiin vain Saksassa.
Vuonna 2015 Merkel ilmoitti monen EU-maan yllätykseksi avaavansa rajansa syyrialaisille pakolaisille. Tämä johti valtavaan muuttoliikkeeseen, mikä ei rajoittunut vain Syyriaan. Kymmenet tuhannet ihmiset matkasivat epävakaaseen Libyaan. Tuhannet ovat hukkuneet Välimerelle.
Münchaun mukaan Merkelin politiikassa kyse on vain Merkelistä.
Saksalais-ranskalainen illuusio
Münchau kirjoittaa, että EU:n itsenäinen strategia vaatii ylipäätään strategian. Nyt kiistellään siitä, kuka istuu tuolilla ja kuka sohvalla.
Merkelin poliittinen perinnön tulisi Münchaun mukaan olla se, että EU:n itsenäistä strategia sai mahdollisuuden – ja se epäonnistui. Merkelillä ja Macronilla ei ole strategista johtajuutta. Maiden tulevien johtajakandidaattien valossa tähän ei ole tulossa muutosta.
– EU:n tuleva menestys nojaa merkittävästi saksalais-ranskalaisen johtajuusilluusion karistamiseen, Münchau toteaa.
Merkelin valtakausi päättyy syyskuussa. Tämän jälkeen saksalaiset joutuvat kohtaamaan epämiellyttäviä kysymyksiä.
Miksi Saksan kaltainen rikas maa ei onnistunut investoimaan uuteen teknologiaan? Miksei Merkel halunnut euroalueelle vakaata pohjaa? Miksi Saksa on riippuvainen venäläisestä energiasta? Miksi Merkel tavoitteli paperilla kunnianhimoisia ilmastotavoitteita jättäen julistukset pöytälaatikkoon?
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Siirtolaiskriisi Strategia Emmanuel Macron Wolfgang Münchau Angela Merkel Energiapolitiikka Venäjä Saksa Eurokriisi EU
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Angela Merkel nojaa Venäjään – maakaasu korvaa ydinvoiman ja Sputnik V paikkaa EU:n rokotemunaukset
Saksan suurimman puolueen ahdinko vaihtunut romahdukseksi – punavihreä hallitus jo täysin mahdollinen syksyllä
Saksa hyytymässä, ilmapiiri kiristyy, riidat jatkuvia – Merkelin 16 vuoden liittokansleriaikana rakenneuudistukset joko virheellisiä tai jääneet tekemättä
Italia on uudistumiskyvytön, joten maan pääministeri yrittääkin nyt muuttaa EU:ta – tavoitteena on rakentaa EU:sta lypsykone, joka tarjoilee rahalähetyksiä jatkossakin
Saksan vihreät euforian vallassa – Koskenkylä: vaaliohjelma on täyttä utopiaa, 137-sivuisen vaaliohjelman kustannuksia ei laskettu
Saksan vaaleissa pitäisi hakea suuntaa maalle ja koko Euroopalle – mutta aneemiset puoluejohtajat ovat horroksessa, eikä linjaeroja juuri ole
Johtaako Saksaa seuraavaksi sosialisti, vihreä vai kristillisdemokraatti? Vaalit syyskuussa, gallupit poukkoilevat villinä
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää