LEHTIKUVA
Muistatko, kun kokoomus julisti: ”Autot kuuluvat teille” – Nyt Petteri Orpo jo intoilee EU:n päätöksestä kieltää polttomoottoriautot
Kokoomuspomo Petteri Orpon hehkuttaminen sitoutumisesta tavoitevuosiin hiilineutraaliudessa sekä intoilu polttomoottoriautojen myynnin kiellosta ei ole täysin yhteneväinen kansan mielipiteen kanssa. Tuoreen tutkimuksen mukaan jopa 44 prosenttia suomalaisista katsoo, että ilmastotoimet tulisi laittaa tauolle, koska tarvitsemme käyttöömme kaiken saatavilla olevan energian.
Helsingin Sanomien eilisessä puoluejohtajien ilmasto- ja luontotentissä kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo asemoi kokoomuksen tiukkojen ilmastotoimien tekijäksi, joka ei ole valmis tinkimään ilmastotoimista saati sitten Suomen tavoitteesta päästä hiilineutraaliksi vuoteen 2035 mennessä.
– Ei, kuului Orpon tiukka vastaus, kun häneltä kysyttiin, onko kokoomus valmis hallitukseen, joka lykkää Suomen hiilineutraalisuustavoitetta hieman eteenpäin.
Orpon mukaan kokoomus ei tingi tavoitevuodesta 2035, koska ”tutkijat, yritykset ja suomalaiset sanovat, että se saavutetaan”.
– Se on mahdollista, meillä on teknologiaa, yrityksiä, Suomeen on tulossa miljardi-investointeja, joilla tämä ratkaistaan, Orpo päästeli.
Kuuluvatko autot enää teille, kokoomus?
Kokoomuksen ilmastolinjaukset ovat herättäneet hämmennystä. Moni muistaa viime eduskuntavaalien alla puolueen tienvarsimainokset, jossa puoluepomo Orpon kasvokuvalla vakuutetaan: ”Autot kuuluvat teille”.
Terkkuja täältä maakunnasta! Nähdäänkö tämä mainos pian myös Helsingissä, @kokoomus? #ilmastovaalit pic.twitter.com/KYTbTS4gC4
— Sonja Finér (@sonjafiner) February 16, 2019
Kokoomuksen linja yksityisautoiluun on merkillisen vaihtelevaa ja epäselvää, sillä esimerkiksi kokoomuksen kansanedustaja Kalle Jokinen on vakuutellut, ettei kokoomuksen linja ole polttomoottoriautojen kieltäminen.
– Suomi pyörii kumipyörillä nyt ja tulevaisuudessa. Henkilöautot ovat aivan välttämättömiä ihmisille Suomessa ja tulevat olemaan jatkossakin, Jokinen kommentoi ”Autot kuuluvat teille” -mainosta.
Toissapäivänä Helsingin Sanomien Lasten uutisten järjestämässä vaalitentissä kokoomuksen suhtautuminen oli hieman toisenlainen, sillä tilaisuudessa Orpo suorastaan iloitsi EU-parlamentin päätöksestä kieltää uusien polttomoottoriautojen myynti vuonna 2035.
– Juuri äsken luin uutisen, että EU on kieltämässä polttomoottoriautot vuoteen 35 mennessä, eli näitä päätöksiä tulee nyt koko ajan. Nyt meidän päättäjien, kaikkien pitää sitoutua siihen. Meidän tehtävä on tehdä päätöksiä, että saastuttaminen loppuu, on toivoa, Orpo hehkutti.
Ilmastopolitiikka politisoituu ja polarisoituu
Orpon intoilu sitoutumisesta tavoitevuosiin sekä hehkuttaminen polttomoottoriautojen myynnin kiellosta ei ole täysin yhteneväinen kansan mielipiteen kanssa.
Esimerkiksi Elinkeinoelämän valtuuskunnan (Eva) tuoreen arvo- ja asennetutkimuksen mukaan jopa 44 prosenttia suomalaisista katsoo, että ilmastopolitiikka ja ilmastotoimet tulee laittaa nyt tauolle, koska tarvitsemme käyttöömme kaiken saatavilla olevan energian.
Tutkimus osoittaa myös, että suhtautuminen ilmastopolitiikkaan on akuutin energiakriisin oloissa käymistilassa, ja näkemykset näyttäisivät jakaantuvan aiempaa enemmän kahteen lähes tasavahvaan leiriin.
Tästä kielii myös se, että enää vain 42 prosenttia on sitä mieltä, että Suomella on moraalinen velvollisuus toimia ilmastonmuutoksen torjunnan eturintamassa.
Malttia intoiluun ja realismia
Perussuomalaiset katsoo, että ilmastopolitiikkaa on tehtävä maltilla. Perussuomalaiset ajaa sitä, että tavoite hiilineutraalista Suomesta vuonna 2035 lykätään vuoteen 2050, joka on myös muiden, kuten EU:n, tavoite.
Puoluejohtajien ilmasto- ja luontotentissä eilen perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra huomautti, että tavoitevuosi 2035 ensinnäkin näyttää epärealistiselta.
– Valitettavasti se ei näytä toteutuvan, koska se on itsessään liian kunnianhimoinen. Viime vuonnakin on jouduttu lisäämään kivihiilen ja öljyn käyttöä.
Purra huomautti myös, että Suomen oleellisten verrokkimaiden, kuten Saksan ja Ruotsin, hiilineutraalisuustavoite on asetettu 10 vuotta Suomea myöhemmäksi.
– Se, että Suomi haluaa globaalin ongelman edessä tehdä itse huomattavasti muita enemmän ja kunnianhimoisempia toimia, on vain omille nilkoillemme potkimista. Se lisää kotitalouksien kustannuksia ja vieläpä tilanteessa, jossa inflaatio jyllää, Purra sanoi.
Perussuomalaiset vaatii järkeä ilmastotoimiin
Purra linjasi, että perussuomalaisten keskeisenä tavoitteena on vahvistaa ostovoimaa, erityisesti keskituloisen palkansaajan ostovoimaa.
– Suomen ajama nykyinen ilmastopolitiikka tulee kuitenkin vain lisäämään palkansaajan kustannuksia. Tämä todetaan suoraan jopa ympäristöministeriön omassa vuosikertomuksessa.
Perussuomalaiset ei suhtaudu ilmastopolitiikkaan vihamielisesti. Perussuomalaiset kuitenkin pitää esillä, että ilmastopolitiikkaa tulee tehdä suhteessa muihin maihin samalla Suomen oma kilpailukyky ja ostovoima säilyttäen sekä niin, että toiminta olisi taloudellisesti ja teknologisesti järkevää.
– Me olemme ihan samalla tavalla sitoutuneet siihen, että fossiilisista päästään irti. Sen tulee kuitenkin tapahtua teknis-taloudellisesti järkevässä aikataulussa, Purra sanoi.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- hiilineutraalisuustavoite 2035 ylikunnianhimoiset ilmastotavoitteet arvo- ja asennetutkimus Elinkeinoelämän valtuuskunta ilmastotoimet autot EU-parlamentti polttomoottoriautot Ilmastonmuutos Kalle Jokinen Riikka Purra Petteri Orpo ilmastopolitiikka Kokoomus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Suomi on keskellä energiakriisiä – Riikka Purra kysyi Annika Saarikolta: ”Oletko mielestäsi mukana järkivihreässä hallituksessa?”
Tavio: “Suomen hiilineutraaliustavoite on huuhaata”
Perussuomalaiset: Kansallinen ilmastostrategia ajaa teollisuuden ahtaalle – ilmastotoimille aikalisä
Perussuomalaiset: Suomea pitää rakentaa, ei raunioittaa
Koskela: Maaseutu ja pienituloiset joutuvat liian kireän ilmastopolitiikan maksajiksi
Purra: Suomessa on ilmastohallitus, jolle veronmaksajan raha on halpaa
Kun ilmastopolitiikka vedetään överiksi, suomalaisen elintaso laskee Pohjois-Korean tasolle
Perussuomalaisten sinivalkoinen siirtymä muistuttaa tosiasioista: Hokema oikeudenmukaisesta siirtymästä ja ilmastopolitiikasta on valheellista – “Rahaa tällaiseen ei ole”
Reijonen vaatii aikalisää hiilineutraalisuustavoitteisiin – kaikki keinot autoilun kustannusten vähentämiseksi selvitettävä
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää