Artikkeli kuva

LEHTIKUVA

Muistatko, kun kokoomus julisti: ”Autot kuuluvat teille” – Nyt Petteri Orpo jo intoilee EU:n päätöksestä kieltää polttomoottoriautot

16.02.2023 |18:29

Kokoomuspomo Petteri Orpon hehkuttaminen sitoutumisesta tavoitevuosiin hiilineutraaliudessa sekä intoilu polttomoottoriautojen myynnin kiellosta ei ole täysin yhteneväinen kansan mielipiteen kanssa. Tuoreen tutkimuksen mukaan jopa 44 prosenttia suomalaisista katsoo, että ilmastotoimet tulisi laittaa tauolle, koska tarvitsemme käyttöömme kaiken saatavilla olevan energian.

Helsingin Sanomien eilisessä puoluejohtajien ilmasto- ja luontotentissä kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo asemoi kokoomuksen tiukkojen ilmastotoimien tekijäksi, joka ei ole valmis tinkimään ilmastotoimista saati sitten Suomen tavoitteesta päästä hiilineutraaliksi vuoteen 2035 mennessä.

– Ei, kuului Orpon tiukka vastaus, kun häneltä kysyttiin, onko kokoomus valmis hallitukseen, joka lykkää Suomen hiilineutraalisuustavoitetta hieman eteenpäin.

Orpon mukaan kokoomus ei tingi tavoitevuodesta 2035, koska ”tutkijat, yritykset ja suomalaiset sanovat, että se saavutetaan”.

– Se on mahdollista, meillä on teknologiaa, yrityksiä, Suomeen on tulossa miljardi-investointeja, joilla tämä ratkaistaan, Orpo päästeli.

Kuuluvatko autot enää teille, kokoomus?

Kokoomuksen ilmastolinjaukset ovat herättäneet hämmennystä. Moni muistaa viime eduskuntavaalien alla puolueen tienvarsimainokset, jossa puoluepomo Orpon kasvokuvalla vakuutetaan: ”Autot kuuluvat teille”.

Kokoomuksen linja yksityisautoiluun on merkillisen vaihtelevaa ja epäselvää, sillä esimerkiksi kokoomuksen kansanedustaja Kalle Jokinen on vakuutellut, ettei kokoomuksen linja ole polttomoottoriautojen kieltäminen.

– Suomi pyörii kumipyörillä nyt ja tulevaisuudessa. Henkilöautot ovat aivan välttämättömiä ihmisille Suomessa ja tulevat olemaan jatkossakin, Jokinen kommentoi ”Autot kuuluvat teille” -mainosta.

Toissapäivänä Helsingin Sanomien Lasten uutisten järjestämässä vaalitentissä kokoomuksen suhtautuminen oli hieman toisenlainen, sillä tilaisuudessa Orpo suorastaan iloitsi EU-parlamentin päätöksestä kieltää uusien polttomoottoriautojen myynti vuonna 2035.

– Juuri äsken luin uutisen, että EU on kieltämässä polttomoottoriautot vuoteen 35 mennessä, eli näitä päätöksiä tulee nyt koko ajan. Nyt meidän päättäjien, kaikkien pitää sitoutua siihen. Meidän tehtävä on tehdä päätöksiä, että saastuttaminen loppuu, on toivoa, Orpo hehkutti.

Ilmastopolitiikka politisoituu ja polarisoituu

Orpon intoilu sitoutumisesta tavoitevuosiin sekä hehkuttaminen polttomoottoriautojen myynnin kiellosta ei ole täysin yhteneväinen kansan mielipiteen kanssa.

Esimerkiksi Elinkeinoelämän valtuuskunnan (Eva) tuoreen arvo- ja asennetutkimuksen mukaan jopa 44 prosenttia suomalaisista katsoo, että ilmastopolitiikka ja ilmastotoimet tulee laittaa nyt tauolle, koska tarvitsemme käyttöömme kaiken saatavilla olevan energian.

Tutkimus osoittaa myös, että suhtautuminen ilmastopolitiikkaan on akuutin energiakriisin oloissa käymistilassa, ja näkemykset näyttäisivät jakaantuvan aiempaa enemmän kahteen lähes tasavahvaan leiriin.

Tästä kielii myös se, että enää vain 42 prosenttia on sitä mieltä, että Suomella on moraalinen velvollisuus toimia ilmastonmuutoksen torjunnan eturintamassa.

Malttia intoiluun ja realismia

Perussuomalaiset katsoo, että ilmastopolitiikkaa on tehtävä maltilla. Perussuomalaiset ajaa sitä, että tavoite hiilineutraalista Suomesta vuonna 2035 lykätään vuoteen 2050, joka on myös muiden, kuten EU:n, tavoite.

Puoluejohtajien ilmasto- ja luontotentissä eilen perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra huomautti, että tavoitevuosi 2035 ensinnäkin näyttää epärealistiselta.

– Valitettavasti se ei näytä toteutuvan, koska se on itsessään liian kunnianhimoinen. Viime vuonnakin on jouduttu lisäämään kivihiilen ja öljyn käyttöä.

Purra huomautti myös, että Suomen oleellisten verrokkimaiden, kuten Saksan ja Ruotsin, hiilineutraalisuustavoite on asetettu 10 vuotta Suomea myöhemmäksi.

– Se, että Suomi haluaa globaalin ongelman edessä tehdä itse huomattavasti muita enemmän ja kunnianhimoisempia toimia, on vain omille nilkoillemme potkimista. Se lisää kotitalouksien kustannuksia ja vieläpä tilanteessa, jossa inflaatio jyllää, Purra sanoi.

Perussuomalaiset vaatii järkeä ilmastotoimiin

Purra linjasi, että perussuomalaisten keskeisenä tavoitteena on vahvistaa ostovoimaa, erityisesti keskituloisen palkansaajan ostovoimaa.

– Suomen ajama nykyinen ilmastopolitiikka tulee kuitenkin vain lisäämään palkansaajan kustannuksia. Tämä todetaan suoraan jopa ympäristöministeriön omassa vuosikertomuksessa.

Perussuomalaiset ei suhtaudu ilmastopolitiikkaan vihamielisesti. Perussuomalaiset kuitenkin pitää esillä, että ilmastopolitiikkaa tulee tehdä suhteessa muihin maihin samalla Suomen oma kilpailukyky ja ostovoima säilyttäen sekä niin, että toiminta olisi taloudellisesti ja teknologisesti järkevää.

– Me olemme ihan samalla tavalla sitoutuneet siihen, että fossiilisista päästään irti. Sen tulee kuitenkin tapahtua teknis-taloudellisesti järkevässä aikataulussa, Purra sanoi.

 

Suomen Uutiset


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Viikon suosituimmat

Uusimmat

PS Naiset 3/2024

Mainos kuva

Lue lisää

Perussuomalainen 1/2024

Mainos kuva

Lue lisää