

LEHTIKUVA
Muistatko, kun kokoomus julisti: ”Autot kuuluvat teille” – Nyt Petteri Orpo jo intoilee EU:n päätöksestä kieltää polttomoottoriautot
Kokoomuspomo Petteri Orpon hehkuttaminen sitoutumisesta tavoitevuosiin hiilineutraaliudessa sekä intoilu polttomoottoriautojen myynnin kiellosta ei ole täysin yhteneväinen kansan mielipiteen kanssa. Tuoreen tutkimuksen mukaan jopa 44 prosenttia suomalaisista katsoo, että ilmastotoimet tulisi laittaa tauolle, koska tarvitsemme käyttöömme kaiken saatavilla olevan energian.
Helsingin Sanomien eilisessä puoluejohtajien ilmasto- ja luontotentissä kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo asemoi kokoomuksen tiukkojen ilmastotoimien tekijäksi, joka ei ole valmis tinkimään ilmastotoimista saati sitten Suomen tavoitteesta päästä hiilineutraaliksi vuoteen 2035 mennessä.
– Ei, kuului Orpon tiukka vastaus, kun häneltä kysyttiin, onko kokoomus valmis hallitukseen, joka lykkää Suomen hiilineutraalisuustavoitetta hieman eteenpäin.
Orpon mukaan kokoomus ei tingi tavoitevuodesta 2035, koska ”tutkijat, yritykset ja suomalaiset sanovat, että se saavutetaan”.
– Se on mahdollista, meillä on teknologiaa, yrityksiä, Suomeen on tulossa miljardi-investointeja, joilla tämä ratkaistaan, Orpo päästeli.
Kuuluvatko autot enää teille, kokoomus?
Kokoomuksen ilmastolinjaukset ovat herättäneet hämmennystä. Moni muistaa viime eduskuntavaalien alla puolueen tienvarsimainokset, jossa puoluepomo Orpon kasvokuvalla vakuutetaan: ”Autot kuuluvat teille”.
Terkkuja täältä maakunnasta! Nähdäänkö tämä mainos pian myös Helsingissä, @kokoomus? #ilmastovaalit pic.twitter.com/KYTbTS4gC4
— Sonja Finér (@sonjafiner) February 16, 2019
Kokoomuksen linja yksityisautoiluun on merkillisen vaihtelevaa ja epäselvää, sillä esimerkiksi kokoomuksen kansanedustaja Kalle Jokinen on vakuutellut, ettei kokoomuksen linja ole polttomoottoriautojen kieltäminen.
– Suomi pyörii kumipyörillä nyt ja tulevaisuudessa. Henkilöautot ovat aivan välttämättömiä ihmisille Suomessa ja tulevat olemaan jatkossakin, Jokinen kommentoi ”Autot kuuluvat teille” -mainosta.
Toissapäivänä Helsingin Sanomien Lasten uutisten järjestämässä vaalitentissä kokoomuksen suhtautuminen oli hieman toisenlainen, sillä tilaisuudessa Orpo suorastaan iloitsi EU-parlamentin päätöksestä kieltää uusien polttomoottoriautojen myynti vuonna 2035.
– Juuri äsken luin uutisen, että EU on kieltämässä polttomoottoriautot vuoteen 35 mennessä, eli näitä päätöksiä tulee nyt koko ajan. Nyt meidän päättäjien, kaikkien pitää sitoutua siihen. Meidän tehtävä on tehdä päätöksiä, että saastuttaminen loppuu, on toivoa, Orpo hehkutti.
Ilmastopolitiikka politisoituu ja polarisoituu
Orpon intoilu sitoutumisesta tavoitevuosiin sekä hehkuttaminen polttomoottoriautojen myynnin kiellosta ei ole täysin yhteneväinen kansan mielipiteen kanssa.
Esimerkiksi Elinkeinoelämän valtuuskunnan (Eva) tuoreen arvo- ja asennetutkimuksen mukaan jopa 44 prosenttia suomalaisista katsoo, että ilmastopolitiikka ja ilmastotoimet tulee laittaa nyt tauolle, koska tarvitsemme käyttöömme kaiken saatavilla olevan energian.
Tutkimus osoittaa myös, että suhtautuminen ilmastopolitiikkaan on akuutin energiakriisin oloissa käymistilassa, ja näkemykset näyttäisivät jakaantuvan aiempaa enemmän kahteen lähes tasavahvaan leiriin.
Tästä kielii myös se, että enää vain 42 prosenttia on sitä mieltä, että Suomella on moraalinen velvollisuus toimia ilmastonmuutoksen torjunnan eturintamassa.
Malttia intoiluun ja realismia
Perussuomalaiset katsoo, että ilmastopolitiikkaa on tehtävä maltilla. Perussuomalaiset ajaa sitä, että tavoite hiilineutraalista Suomesta vuonna 2035 lykätään vuoteen 2050, joka on myös muiden, kuten EU:n, tavoite.
Puoluejohtajien ilmasto- ja luontotentissä eilen perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra huomautti, että tavoitevuosi 2035 ensinnäkin näyttää epärealistiselta.
– Valitettavasti se ei näytä toteutuvan, koska se on itsessään liian kunnianhimoinen. Viime vuonnakin on jouduttu lisäämään kivihiilen ja öljyn käyttöä.
Purra huomautti myös, että Suomen oleellisten verrokkimaiden, kuten Saksan ja Ruotsin, hiilineutraalisuustavoite on asetettu 10 vuotta Suomea myöhemmäksi.
– Se, että Suomi haluaa globaalin ongelman edessä tehdä itse huomattavasti muita enemmän ja kunnianhimoisempia toimia, on vain omille nilkoillemme potkimista. Se lisää kotitalouksien kustannuksia ja vieläpä tilanteessa, jossa inflaatio jyllää, Purra sanoi.
Perussuomalaiset vaatii järkeä ilmastotoimiin
Purra linjasi, että perussuomalaisten keskeisenä tavoitteena on vahvistaa ostovoimaa, erityisesti keskituloisen palkansaajan ostovoimaa.
– Suomen ajama nykyinen ilmastopolitiikka tulee kuitenkin vain lisäämään palkansaajan kustannuksia. Tämä todetaan suoraan jopa ympäristöministeriön omassa vuosikertomuksessa.
Perussuomalaiset ei suhtaudu ilmastopolitiikkaan vihamielisesti. Perussuomalaiset kuitenkin pitää esillä, että ilmastopolitiikkaa tulee tehdä suhteessa muihin maihin samalla Suomen oma kilpailukyky ja ostovoima säilyttäen sekä niin, että toiminta olisi taloudellisesti ja teknologisesti järkevää.
– Me olemme ihan samalla tavalla sitoutuneet siihen, että fossiilisista päästään irti. Sen tulee kuitenkin tapahtua teknis-taloudellisesti järkevässä aikataulussa, Purra sanoi.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- hiilineutraalisuustavoite 2035 ylikunnianhimoiset ilmastotavoitteet arvo- ja asennetutkimus Elinkeinoelämän valtuuskunta ilmastotoimet autot EU-parlamentti polttomoottoriautot Ilmastonmuutos Kalle Jokinen Riikka Purra Petteri Orpo ilmastopolitiikka Kokoomus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Suomi on keskellä energiakriisiä – Riikka Purra kysyi Annika Saarikolta: ”Oletko mielestäsi mukana järkivihreässä hallituksessa?”

Tavio: “Suomen hiilineutraaliustavoite on huuhaata”

Perussuomalaiset: Kansallinen ilmastostrategia ajaa teollisuuden ahtaalle – ilmastotoimille aikalisä

Perussuomalaiset: Suomea pitää rakentaa, ei raunioittaa

Koskela: Maaseutu ja pienituloiset joutuvat liian kireän ilmastopolitiikan maksajiksi

Purra: Suomessa on ilmastohallitus, jolle veronmaksajan raha on halpaa

Kun ilmastopolitiikka vedetään överiksi, suomalaisen elintaso laskee Pohjois-Korean tasolle

Perussuomalaisten sinivalkoinen siirtymä muistuttaa tosiasioista: Hokema oikeudenmukaisesta siirtymästä ja ilmastopolitiikasta on valheellista – “Rahaa tällaiseen ei ole”

Reijonen vaatii aikalisää hiilineutraalisuustavoitteisiin – kaikki keinot autoilun kustannusten vähentämiseksi selvitettävä
Viikon suosituimmat

Käsittämätön kahakka vaaliteltalla – Sofia Virta usutti avustajiaan häiriköimään työtään tekevää toimittajaa – kameraa revittiin kädestä, naamaan läpsittiin vaaliesitteillä
”En ole 20 toimittajavuoden aikana nähnyt poliitikkoa, joka hoitaisi mediasuhteitaan yhtä ala-arvoisesti.”

Purra sai lapsen äidiltä tyrmistyttävän viestin – koulurauha oli jo valmiiksi mennyttä, kunnes opettaja esitti kummallisen pyynnön

Juontajamalli Sini Ariell vieraili eduskunnassa ja kertoi Australian woke-sekoilusta tavalla, joka sai jopa Juha Mäenpään hetkeksi hiljenemään (video)

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Vaalivalvojaiset – suora lähetys

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Wille Rydman: Helsingin poliittisesta ilmapiiristä tulossa punavihreä – ”Ihmiset tulevat ainakin näkemään, mihin suuntaan Helsinkiä ei pidä viedä”
Perussuomalaiset saa Helsinkiin pienen valtuustoryhmän. - Teemme valtuustossa kaiken sen minkä voimme. Edustamme tervehenkistä sinivalkoista politiikkaa, ja pidämme ääntä senkin edestä, minkä vaalituloksessa menetimme, Wille Rydman sanoo ja kehottaa ammentamaan valituloksesta sisua.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Miko Bergbom: Perussuomalaiset on politiikan hammaslääkäri, SDP karkkipussi
Kansanedustaja Miko Bergbom vertaa perussuomalaisten toimivan politiikassa kuin hammaslääkäri, joka tekee oikeita asioita, mutta jonka tuoliin ei ehkä aina ole niin kiva istahtaa. Vastaavasti SDP toimii politiikassa tarjoten äänestäjilleen pulleaa karkkipussia. - Surullisena olen seurannut SDP:n ”kaikki voi tehdä velaksi” -kampanjaa. Rahaa on helppo luvata lisää, mutta pelkään sitä, että SDP:n lupaukset tulevat johtamaan ympäri Suomea kuntaveron korotuksiin, Bergbom sanoo.
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää