

Tilastokeskus, Yle
Muistatko Koulukoneen? Se kertoo osaltaan Suomen väestönrakenteen nopeasta muutoksesta – pääkaupunkiseudulla ulkomaalaistaustaisten kasvu erityisen voimakasta
Vantaan asukkaista joka neljäs on ulkomaalaistaustainen. Espoossa nyt joka viides. Kun 20 vuotta on kulunut, joka toinen. Yle väittää, ettei demografinen muutos ole totta. Jos poliitikko erehtyy käyttämään sanaa “väestönvaihto”, hänet leimataan Yleisradiossa juutalaisvastaisen salaliiton kannattajaksi ja väkivaltaiseksi ääriajattelijaksi.
Ei siitä kovin kauaa ole, kun Koulukone ravisutti suomalaista mediakenttää. Ylen julkaisemasta Koulukoneesta näki suoraan, paljonko kussakin koulussa oli maahanmuuttajataustaisia S2-oppilaita, ja melkoinen äläkkähän siitä nousi. Silloinen opetusministeri Li Andersson moitti julkaisua kovin sanoin.
Koulukoneen hakukoneesta näki kaikkien Suomen peruskoulujen päättötodistuksen keskiarvon, oppilaaksiottoalueen palkkatulojen mediaanin, korkeakoulutettujen osuuden, työllisyysasteen ja S2-oppilaiden määrän.
Eniten kohua on herätti se, että Yle julkaisi S2-oppilaiden osuuden koulujen oppilaista. S2-oppilas tarkoittaa maahanmuuttajataustaista koululaista, joka opiskelee suomea toisena kielenään.
Monessa pääkaupunkiseudun kouluissa maahanmuuttajataustaisten oppilaiden määrä oli huomattavan korkea.
Kuva: Helsingin ja Espoon koulut, joissa eniten S2-oppilaita:
Koulukoneen julkaisusta syntyi melkoinen metakka, ja julkisuudessa vaadittiin
Tutkimuslaitos ETLAn johtaja Hanna Virtasen mielestä tietojen julkaiseminen olu ”ihan järkyttävän vastuutonta toimintaa”, joka kannustaa ”koulushoppailuun”. Lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarinen piti Ylen koulukonetta ”peruskoulujen leimaamisena”, joka ”kostautuu alueiden lapsille”. Hän pyysi Yleä harkitsemaan, onko hakukone eettisesti kestävä. Vanhempainliitto yhtyi lapsiasiamies Pekkarisen vetoomukseen.
Onko demografinen muutos tosiasia?
Julkisuudessa on viime päivinä väitelty kovasti siitä, muuttuuko Suomen väestörakenne – ja jos muuttuu, onko oikein puhua väestön suoranaisesta vaihtumisesta.
Media on tuominnut äärimmäisen rajusti jokaisen, joka on jossain elämänsä vaiheessa erehtynyt käyttämään sanaa “väestönvaihto”.
Sisäministeri Mari Rantanen (ps.) totesi, että “Tilastojen osoittama väestöpaine Eurooppaan ja sitä seuraava demografinen muutos on tosiasia.”
Yle julkaisi maanantaina uutisen, tyrmätään demografinen muutos “absurdina”. Tätä ajatusta tuputetaan lukijoille kahden asiantuntijan voimin.
Juttua varten haastateltu vihreä kaupunginvaltuutettu totesi, että “noin 80 prosentissa Suomen kunnista maahanmuuttajia on alle viisi prosenttia väestöstä. Vain 13 kunnassa maahanmuuttajia on yli 15 prosenttia väestöstä.”
Tämä lienee totta, mutta tällainen tarkastelu peittää enemmän kuin paljastaa. On yleisessä tiedossa, että maahanmuuttajat keskittyvät pääosin pääkaupunkiseudulle, joten miksi tarkastella koko maata?
Toinen haastateltu kertoi, että “Suomessa asuvista 36-vuotiaista oli vuonna 2000 ulkomaalaistaustaisia 3,6 prosenttia ja viime vuoden lopussa noin 18 prosenttia. Väestöilmiöissä muutokset tapahtuvat yleensä hitaasti ja vievät vuosikymmeniä.”
Jos noin joka viides 36-vuotias on nykyään ulkomaalaistaustainen, voisi joku päätyä siihenkin ajatukseen, että muutos on ollut erittäin nopeaa.
Tutkitaan lisää tilastoja.
Tilastokeskus kertoo, että vuonna vieraskielisten määrä kasvoi viime vuonna lähes 38 000 henkilöllä. Määrä ei ole aivan pieni. Samana vuonna Suomessa syntyi 44 951 lasta. Maahanmuuttoa on lähes yhtä paljon kuin syntyviä lapsia.
Vieraskielisten määrä Suomessa 1990-2022. Kuva: Tilastokeskus.
– Kaikkiaan Suomessa asui vuoden 2020 lopussa vakituisesti 444 031 ulkomaalaistaustaista henkilöä, mikä on kahdeksan prosenttia väestöstä. Ensimmäisen polven eli ulkomailla syntyneitä ulkomaalaistaustaisista oli 367 417 henkilöä ja Suomessa syntyneitä eli toisen polven 76 614, kertoo Tilastokeskus.
Puole ulkomaalaistaustaisista asuu pääkaupunkiseudulla
– Ulkomaista syntyperää olevien osuus väestöstä on Uudellamaalla, 15,7 prosenttia. Matalin ulkomaista syntyperää olevien osuus väestöstä oli Etelä-Pohjanmaalla, 2,7 prosenttia, kertoo Tilastokeskus.
– Kaikista ulkomaalaistaustaisista henkilöistä puolet asui pääkaupunkiseudulla. Kunnittain tarkasteltuna ulkomaalaistaustaisten henkilöiden osuus oli Manner-Suomen kunnista korkein Vantaalla, 23,4 prosenttia, Espoossa, 20,1 prosenttia sekä Närpiössä 19,6 prosenttia.
Espoon toiseksi suurin kaupunki on Espoo. Äskettäin kaupungilta kysytiin, minä vuonna vieraskielisten osuus ylittää 50 % osuuden. Kaupunki vastasi: vuonna 2053. Siihen on enää 20 vuotta.
Kiitos kysymästä! Nyt vieraskielisiä on Espoon työikäisestä väestöstä (20-64-v.) n. 19 % ja ennusteen mukaan v. 2030 n. 30 %. Jos oletetaan, että nykyinen kehitys jatkuisi, osuus ylittäisi 50 % v. 2053.
— Espoon kaupunki (@EspooEsbo) April 26, 2018
Kerrataan vielä:
Vantaan asukkaista joka neljäs on ulkomaalaistaustainen. Espoossa joka viides. Molemmat kuuluvat Suomen suurimpiin kaupunkeihin.
Kahdenkymmenen vuoden päästä joka toinen espoolainen on ulkomaalaistaustainen.
Valtillinen yleisradioyhtiömme väittää, ettei demografinen muutos ole totta.
Jos poliitikko erehtyy käyttämään sanaa “väestönvaihto”, hänet leimataan Yleisradiossa juutalaisvastaisen salaliiton kannattajaksi ja väkivaltaiseksi ääriajattelijaksi.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Supon johto ei ole huolissaan väestönvaihto-sanan käyttäjistä – HS levittää tarkoituksella päinvastaista tietoa

Väestönmuutos ei ole salaliittoteoriaa, mutta jossain vaiheessa sitä ei voi enää pysäyttää

Supo ei näe ongelmaa väestönvaihto-sanan käytöstä politiikassa, kun sillä tarkoitetaan väestörakenteen muutosta

Viktor Orban huolissaan eurooppalaisten alhaisesta lapsiluvusta: ”Toivottomuudesta tulee itsensä toteuttava ennustus”

Rikkaat jättävät Ruotsin ryöstöjen pelossa – jengirikolliset löytävät varakkaiden vanaveteen puuttuvan yksityisyyden suojan takia

Teemu Keskisarjan kolumni: Väestönvaihto ei ole teoria vaan käytäntö

Väestönvaihto – pelkoa lietsova salaliittoteoria vai sittenkin tarkka tilannekuva menossa olevasta kehityksestä?
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää