MT: Keskustalaisen Ilkka-lehden ex-päätoimittaja ei edelleenkään pidä politiikkojen suoraa tukemista ongelmana, harmittelee median yksiäänisyyttä
Ilkka-lehden ex-päätoimittaja Kari Hokkanen katsoo Maaseudun Tulevaisuudelle (MT) antamassaan haastattelussa journalismin muuttuneen yksimielisemmäksi ja yksiäänisemmäksi.
– Aikaisemmin meillä oli moniarvoisempi lehdistö. Eivät yksittäiset lehdet olleet moniarvoisia, mutta kokonaisuus oli moniarvoinen, kun erilaiset näkemykset ja maailmankatsomukset pääsivät esiin, Hokkanen kommentoi MT:lle.
Ilkka oli Hokkasen komennossa ”peittelemättömän keskustalainen lehti”. Kehityksen eräänlaisena huipentumana Ilkka valjastettiin 1996 eurovaaleissa kaikella voimallaan keskustalaisen ehdokkaan Kyösti Virrankosken kampanjan taakse. Hokkasen mukaan Ilkkaa teki ”Köpistä” mepin.
2000-luvun alussa Ilkka oli nostamassa pääministeriksi pohjanmaalaista Anneli Jäätteenmäkeä (kesk.).
SDP:n Paavo Lipponen tympääntyi lehteen siinä määrin, että nimitteli Hokkasta ja Keskisuomalainen-lehden nyt jo edesmennyttä päätoimittajaa Erkki Laatikaista ”maakuntiaan terrorisoiviksi satraapeiksi”.
“Nykyään raha omistaa sanan”
Hokkanen katsoo maakuntalehtien päätoimittajien roolin muuttuneen täydellisesti. Hänen mukaansa olisi vaikeaa kuvitella, että Ilkka, Pohjalainen tai Keskisuomalainen ottaisivat kantaa tiettyjen ehdokkaiden puolesta.
– Eihän päätoimittaja voi enää vastata lehtensä linjastakaan, kun omistuksen ketjuuntumisen kautta jopa puolet tulee ulkoa.
Kari Hokkanen. Kuva vuodelta 2002. Lehtikuva.
Ilkkaa 27 vuotta päätoimittaneen Hokkasen mukaan osakkeenomistajien ja rahan valta on korostunut suhteessa mediatoimijoihin.
– Nykyään raha omistaa sanan. Sana on olemassa tuottaakseen rahaa omistajilleen. Ennen omistajan tehtävä oli hankkia rahaa, jotta saatiin levitetyksi sanaa.
Entiset äänenkannattajat
Ilkka irrottautui virallisesti keskustan äänenkannattajuudesta 1997, minkä vuoksi lehden linjapaperi kirjoitettiin uusiksi.
Maakuntalehtien ns. linjapapereista väitöstyön tehnyt Keijo Lehto määritteli (pdf, s. 307) keskustataustaisiksi lehdiksi seuraavat: Etelä-Saimaa, Iisalmen Sanomat, Ilkka, Itä-Savo, Kainuun Sanomat, Keskipohjanmaa, Keskisuomalainen, Lapin Kansa, Pohjolan Sanomat ja Savon Sanomat.
Lehdon mukaan vihoviimeinenkin suomalainen maakuntalehti pyyhki linjapapereistaan puoluesidokset vuoteen 2002 mennessä.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Kari Hokkanen Maaseudun Tulevaisuus Savon Sanomat Pohjolan Sanomat Lapin Kansa Keskisuomalainen Keskipohjanmaa Kainuun Sanomat Itä-Savo Ilkka Iisalmen Sanomat telä-Saimaa
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Professori Vihavainen: Helsingin Sanomien loistoaikaa olivat kylmän sodan vuodet
PS-kansanedustajat: Poliitikkoja saa arvostella, toimittajia ei – “Media vastatkoon huutoonsa ja lopettakoon ihmisten leimaamisen ja asenteellisen uutisoinnin”
Halla-aho: Median harjoittama ”persuntorjunta” on vienyt huomiota pois asiakysymyksistä
Suomen Kuvalehden toimittaja vertaa suomalaista sensuurimentaliteettia egyptiläiseen: “Egyptissä televisiokelvotonta on ateismi, meillä konservatiivisuus”
Toimittajat ilman rajoja -järjestön pomo: “Liian monella toimittajalla akateeminen koulutus ja vasemmistoliberaali arvomaailma”
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää