Artikkeli kuva

Nimimerkillä "SBF" tunnettu kryptomarkkinapaikan perustaja Sam Bankman-Fried. / Wikipedia

Moraaliposeraava kryptopomo sokaisi vasemmistoeliitin woke-signaloinnillaan ja kavalsi miljardeja – nyt uhkaa sadan vuoden vankilatuomio

Viime vuoden FTX-finanssikatastrofin selvittelyt etenevät. Maailman suurimpiin lukeutuneen kryptovaluuttapörssin pomoa Sam Bankman-Friediä syytetään tiistaina alkavassa oikeudenkäynnissä sijoituspetoksista ja rahanpesusta. Häntä uhkaa jopa yli sadan vuoden vankilatuomio. Ennen miljardi-imperiuminsa kaatumista SBF-nimimerkillä tunnettu Bankman-Friediä paistatteli medioissa hyväntekijänä ja visionäärinä. Hän hurmasi vasemmistohenkisen eliitin maailmanparannuspuheillaan ja poliittisilla lahjoituksillaan. Vaikka SBF:llä on tätä nykyä huijarin imago, hänen entinen alaisensa Aditya Baradwaj näkee asian toisin. Hän arvioi ideologisen yksisilmäisyyden olleen keskeisiä tekijöitä, jotka johtivat yhtiön tuhoon. SBF saattoi syyllistyä miljardien dollareiden kavaltamiseen hyveellisen altruistisen filosofiansa sokaisemana. SBF on vedonnut oikeudessa omaan syyttömyyteensä.

Viime vuoden ja mahdollisesti koko vuosikymmenen suurin yksittäinen finanssiskandaali on maailman suurimpiin kryptojätteihin kuuluneen FTX:n katastrofi. Jälkipyykki on yhä kesken, ja asiaa puidaan parhaillaan oikeudessa. Kaatuneen miljardibisneksen tarina on merkillinen myös poliittisen ulottuvuutensa puolesta.

Vaikka virallinen maailma on perinteisesti suhtautunut kryptovaluuttoihin varsin epäilevästi, yksi alan johtohahmo erottui joukosta lähes pyhimyksenä muita vasten. Kansainvälinen eliitti suorastaan söi hänen kädestään – ainakin hetken aikaa. FTX-kryptopörssistä miljardibisneksen luonut toimitusjohtaja Sam Bankman-Fried “SBF” ehti hurmata vasemmistohenkistä eliittiä, mediaa ja sijoittajia maailmanparannuspuheillaan sekä avokätisillä lahjoituksillaan mm. vasemmistolaiseen poliittiseen toimintaan.

Marraskuussa 2022 FTX-imperiumi kuitenkin romahti korttitalon tavoin, kun julkisuuteen levisi tieto yhtiön maksuvaikeuksista ja asiakasvarojen väärinkäytöstä. Yhtiötä oli johdettu holtittomasti kaveriporukan kimppakämpältä Bahamalta. Asiakasvaroja oli siirretty luvatta miljardien dollarien edestä saman sisäpiirin riskisijoitusyhtiö Alameda Researchin pelimerkeiksi.

Lopulta varoja ei kyetty palauttamaan FTX:n haltuun ja sen asiakkaille. FTX:n arvon romahtamisen lisäksi vahingot levisivät markkinoilla useisiin sidosryhmiin kuten velkojiin. Suomen Uutiset seurasi tilannetta tuoreeltaan viime vuoden marraskuussa ja taustoitti lisää tapauksen poliittisista kytköksistä joulukuussa.

Nyt tiistaina alkavassa oikeudenkäynnissä perustaja ja toimitusjohtaja SBF on syytteessä mm. sijoituspetoksista ja rahanpesusta. Aiemmin vasemmistoeliitin ja median suitsuttamaa hyväntekijää uhkaa jopa yli sadan vuoden vankeusrangaistus.

Erään teorian mukaan SBF oli huijari, joka hyväksikäytti vastuullisuus- ja woke-signalointia luodakseen erottuvan bisnesmahdin. Liike-elämän vastuullisuusluokittelijat antoivat FTX:lle mairittelevia arvioita, vaikka todellisuudessa yhtiön johtaminen ei vastannutkaan perinteistä mielikuvaa vastuullisuudesta. Vähintäänkin poliittista moraaliposeeraamista korostanut yrityskulttuuri loi puitteet, joissa perinteiset väärinkäytökset jäivät huomaamatta ajoissa.

Toisen arvion mukaan SBF puolestaan uskoi aidosti parantavansa maailmaa. Miljardiluokan kavallus olisi siis tehty vilpittömästi moraalisen oikeutuksen sokaisemana.

Tuoreessa paljastusartikkelissa kerrotaan, että “efektiivisen altruismin” hyväntekeväisyysfilosofiaa käytettiin FTX:n sisällä oikeuttamaan “kasvava ja mieletön riskinotto”. Maailman johtava kryptouutissivusto Cointelegraph haastatteli entistä SBF:n alaista Aditya Baradwajia, joka toimi insinöörinä sisaryhtiö Alameda Researchissa. Hänen mukaansa ideologia oli merkittävässä roolissa yhtiöiden tuhoutumisessa.

Baradwaj kuvaa efektiivisen altruismin tarkoittaneen maksimaalista rahan tienaamista, jotta sitä riittäisi jaettavaksi hyväntekeväisyyskohteisiin. Hänen mukaansa kyseinen filosofia oli kiinteä osa FTX:n ja Alameda Researchin kulttuuria ja “DNA:ta”.

SBF jakeli miljoonia erilaisiin maailmanparannus- ja aktivismikohteisiin. Hän kertoi altruismista ihastuneille toimittajille vielä kunnianhimoisemmista visioistaan. SBF:n kerrotaan väläytelleen “demokratian puolustamista” eriskummallisella tavalla – tarjoamalla Donald Trumpille viittä miljardia dollaria sitä vastaan, ettei hän lähtisi ehdokkaaksi vuoden 2024 presidentinvaaleissa.

Juuri altruistinen filosofia erotti SBF:n muusta kryptomaailmasta. Hänet nähtiin esiintymässä kryptofestivaaleilla Ison-Britannian entisen pääministerin Tony Blairin ja Yhdysvaltain entisen presidentin Bill Clintonin kanssa. Eettisen mission korostaminen teki eliittiin vaikutuksen, ja korkean profiilin sijoittajia riensi rohkeasti mukaan. Jopa World Economic Forum osallistui suitsutukseen.

Entisen alaisen mukaan ongelmia ilmeni, kun eettisellä päämäärällä alettiin pyhittämään “outoja” ja “naurettavia” keinoja. Miljardiluokan yhtiöillä ei nimittäin ollut kirjanpitoa, henkilöstöluetteloa eikä työsopimuksia. Yhtiöllä ei myöskään ollut listaa sen käyttämistä pankkitileistä eikä niiden käyttöoikeuksista.

Baradwaj korostaa, että sisäpiiristä käsin SBF:n altruismissa ei ollut havaittavissa merkkejä huijauksesta tai laskelmoivasta roolisuorituksesta. Pikemminkin hän vaikutti aidosti uskovan asiaansa. Mikään ei pidätellyt häntä, kunnes oli liian myöhäistä.

“Hän säväytti kaikkia suurella motivaatiollaan ja missiollaan, vakaumuksellisuudellaan ja tahdollaan saada asioita aikaan.”, Baradwaj kertoo. “Hän vaikutti myös tietävänsä, mitä tekee. Tästä syystä häntä kohtaan löytyi paljon kunnioitusta ja luottamusta.”

“Ja lopulta tätä luottamusta käytettiin väärin.”

Baradwaj arvelee, että SBF:n altruistiset motiivit näkyvät myös siinä, miksi hän on myöhemmin kiistänyt oikeudessa olevansa syyllinen kaikkeen siihen, mistä häntä syytetään. “On mahdollista, että hän uskoi aidosti toimineensa oikein, eikä näe tehneensä mitään väärää.”

FTX:n tapaus on historiallinen herätys yritysetiikan ja vastuullisuuden ristiriidoista. Monien silmissä äärivastuullinen yhtiö oli huomaamatta yksi finanssihistorian holtittomimmista ja tuhoisimmista viritelmistä. Aatteellinen unelmapöly esti jopa yhteistyökumppaneita tarkistamasta, miten yhtiötä todellisuudessa johdettiin.

SUOMEN UUTISET


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Viikon suosituimmat

4.
Suomen uutiset logo

Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”

19.11.2024 |16:28
5.
Suomen uutiset logo

Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”

16.11.2024 |11:30
8.
Suomen uutiset logo

Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan

17.11.2024 |22:27
9.
Suomen uutiset logo

Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan

20.11.2024 |12:31

Uusimmat

Perussuomalainen 1/2024

Mainos kuva

Lue lisää