Nimimerkillä "SBF" tunnettu kryptomarkkinapaikan perustaja Sam Bankman-Fried. / Wikipedia
Moraaliposeraava kryptopomo sokaisi vasemmistoeliitin woke-signaloinnillaan ja kavalsi miljardeja – nyt uhkaa sadan vuoden vankilatuomio
Viime vuoden FTX-finanssikatastrofin selvittelyt etenevät. Maailman suurimpiin lukeutuneen kryptovaluuttapörssin pomoa Sam Bankman-Friediä syytetään tiistaina alkavassa oikeudenkäynnissä sijoituspetoksista ja rahanpesusta. Häntä uhkaa jopa yli sadan vuoden vankilatuomio. Ennen miljardi-imperiuminsa kaatumista SBF-nimimerkillä tunnettu Bankman-Friediä paistatteli medioissa hyväntekijänä ja visionäärinä. Hän hurmasi vasemmistohenkisen eliitin maailmanparannuspuheillaan ja poliittisilla lahjoituksillaan. Vaikka SBF:llä on tätä nykyä huijarin imago, hänen entinen alaisensa Aditya Baradwaj näkee asian toisin. Hän arvioi ideologisen yksisilmäisyyden olleen keskeisiä tekijöitä, jotka johtivat yhtiön tuhoon. SBF saattoi syyllistyä miljardien dollareiden kavaltamiseen hyveellisen altruistisen filosofiansa sokaisemana. SBF on vedonnut oikeudessa omaan syyttömyyteensä.
Viime vuoden ja mahdollisesti koko vuosikymmenen suurin yksittäinen finanssiskandaali on maailman suurimpiin kryptojätteihin kuuluneen FTX:n katastrofi. Jälkipyykki on yhä kesken, ja asiaa puidaan parhaillaan oikeudessa. Kaatuneen miljardibisneksen tarina on merkillinen myös poliittisen ulottuvuutensa puolesta.
Vaikka virallinen maailma on perinteisesti suhtautunut kryptovaluuttoihin varsin epäilevästi, yksi alan johtohahmo erottui joukosta lähes pyhimyksenä muita vasten. Kansainvälinen eliitti suorastaan söi hänen kädestään – ainakin hetken aikaa. FTX-kryptopörssistä miljardibisneksen luonut toimitusjohtaja Sam Bankman-Fried “SBF” ehti hurmata vasemmistohenkistä eliittiä, mediaa ja sijoittajia maailmanparannuspuheillaan sekä avokätisillä lahjoituksillaan mm. vasemmistolaiseen poliittiseen toimintaan.
Marraskuussa 2022 FTX-imperiumi kuitenkin romahti korttitalon tavoin, kun julkisuuteen levisi tieto yhtiön maksuvaikeuksista ja asiakasvarojen väärinkäytöstä. Yhtiötä oli johdettu holtittomasti kaveriporukan kimppakämpältä Bahamalta. Asiakasvaroja oli siirretty luvatta miljardien dollarien edestä saman sisäpiirin riskisijoitusyhtiö Alameda Researchin pelimerkeiksi.
Lopulta varoja ei kyetty palauttamaan FTX:n haltuun ja sen asiakkaille. FTX:n arvon romahtamisen lisäksi vahingot levisivät markkinoilla useisiin sidosryhmiin kuten velkojiin. Suomen Uutiset seurasi tilannetta tuoreeltaan viime vuoden marraskuussa ja taustoitti lisää tapauksen poliittisista kytköksistä joulukuussa.
Nyt tiistaina alkavassa oikeudenkäynnissä perustaja ja toimitusjohtaja SBF on syytteessä mm. sijoituspetoksista ja rahanpesusta. Aiemmin vasemmistoeliitin ja median suitsuttamaa hyväntekijää uhkaa jopa yli sadan vuoden vankeusrangaistus.
Erään teorian mukaan SBF oli huijari, joka hyväksikäytti vastuullisuus- ja woke-signalointia luodakseen erottuvan bisnesmahdin. Liike-elämän vastuullisuusluokittelijat antoivat FTX:lle mairittelevia arvioita, vaikka todellisuudessa yhtiön johtaminen ei vastannutkaan perinteistä mielikuvaa vastuullisuudesta. Vähintäänkin poliittista moraaliposeeraamista korostanut yrityskulttuuri loi puitteet, joissa perinteiset väärinkäytökset jäivät huomaamatta ajoissa.
Toisen arvion mukaan SBF puolestaan uskoi aidosti parantavansa maailmaa. Miljardiluokan kavallus olisi siis tehty vilpittömästi moraalisen oikeutuksen sokaisemana.
Tuoreessa paljastusartikkelissa kerrotaan, että “efektiivisen altruismin” hyväntekeväisyysfilosofiaa käytettiin FTX:n sisällä oikeuttamaan “kasvava ja mieletön riskinotto”. Maailman johtava kryptouutissivusto Cointelegraph haastatteli entistä SBF:n alaista Aditya Baradwajia, joka toimi insinöörinä sisaryhtiö Alameda Researchissa. Hänen mukaansa ideologia oli merkittävässä roolissa yhtiöiden tuhoutumisessa.
Baradwaj kuvaa efektiivisen altruismin tarkoittaneen maksimaalista rahan tienaamista, jotta sitä riittäisi jaettavaksi hyväntekeväisyyskohteisiin. Hänen mukaansa kyseinen filosofia oli kiinteä osa FTX:n ja Alameda Researchin kulttuuria ja “DNA:ta”.
SBF jakeli miljoonia erilaisiin maailmanparannus- ja aktivismikohteisiin. Hän kertoi altruismista ihastuneille toimittajille vielä kunnianhimoisemmista visioistaan. SBF:n kerrotaan väläytelleen “demokratian puolustamista” eriskummallisella tavalla – tarjoamalla Donald Trumpille viittä miljardia dollaria sitä vastaan, ettei hän lähtisi ehdokkaaksi vuoden 2024 presidentinvaaleissa.
Juuri altruistinen filosofia erotti SBF:n muusta kryptomaailmasta. Hänet nähtiin esiintymässä kryptofestivaaleilla Ison-Britannian entisen pääministerin Tony Blairin ja Yhdysvaltain entisen presidentin Bill Clintonin kanssa. Eettisen mission korostaminen teki eliittiin vaikutuksen, ja korkean profiilin sijoittajia riensi rohkeasti mukaan. Jopa World Economic Forum osallistui suitsutukseen.
Entisen alaisen mukaan ongelmia ilmeni, kun eettisellä päämäärällä alettiin pyhittämään “outoja” ja “naurettavia” keinoja. Miljardiluokan yhtiöillä ei nimittäin ollut kirjanpitoa, henkilöstöluetteloa eikä työsopimuksia. Yhtiöllä ei myöskään ollut listaa sen käyttämistä pankkitileistä eikä niiden käyttöoikeuksista.
Baradwaj korostaa, että sisäpiiristä käsin SBF:n altruismissa ei ollut havaittavissa merkkejä huijauksesta tai laskelmoivasta roolisuorituksesta. Pikemminkin hän vaikutti aidosti uskovan asiaansa. Mikään ei pidätellyt häntä, kunnes oli liian myöhäistä.
“Hän säväytti kaikkia suurella motivaatiollaan ja missiollaan, vakaumuksellisuudellaan ja tahdollaan saada asioita aikaan.”, Baradwaj kertoo. “Hän vaikutti myös tietävänsä, mitä tekee. Tästä syystä häntä kohtaan löytyi paljon kunnioitusta ja luottamusta.”
“Ja lopulta tätä luottamusta käytettiin väärin.”
Baradwaj arvelee, että SBF:n altruistiset motiivit näkyvät myös siinä, miksi hän on myöhemmin kiistänyt oikeudessa olevansa syyllinen kaikkeen siihen, mistä häntä syytetään. “On mahdollista, että hän uskoi aidosti toimineensa oikein, eikä näe tehneensä mitään väärää.”
FTX:n tapaus on historiallinen herätys yritysetiikan ja vastuullisuuden ristiriidoista. Monien silmissä äärivastuullinen yhtiö oli huomaamatta yksi finanssihistorian holtittomimmista ja tuhoisimmista viritelmistä. Aatteellinen unelmapöly esti jopa yhteistyökumppaneita tarkistamasta, miten yhtiötä todellisuudessa johdettiin.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Jengirikolliset tienaavat omaisuuksia Marbellan auringossa maaten – erityyppisissä petoksissa liikkuvat jo miljardit
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Näin Yle valeuutisoi pikkutyttöjen teurastuksen
Itäkeskuksen muslimiyrittäjä HS:lle: Hameen on oltava löysä lantion kohdalta, jotta muut miehet kuin minä eivät näe
Helsingin Itäkeskuksen Hansasillalla esillä ollut islamilaisia pukeutumissääntöjä esittelevä kyltti on puhututtanut mediassa ja somessa tällä viikolla. Kyltissä kehotettiin naisia peittämään koko vartalonsa, jotta heitä ei häirittäisi. Muualla Euroopassa samankaltaisia kylttejä on nähty jo pitkään. Saksassa on tuotu oikeuden eteen myös sharia-poliiseja.
Vihersiirtymä vastatuulessa: Saksalaisautoilijat vaihtavat sähköautonsa bensaan ja dieseliin
Autoilijoiden siirtyminen sähköisiin kulkuvälineisiin tökkii välittömästi, kun tuet loppuvat. Saksassa jopa kolmannes sähköautoaan vaihtaneista on siirtynyt takaisin bensaan tai dieseliin sen jälkeen, kun avustukset hiipuivat. Tavoite fossiilivapaasta uusien autojen kaupasta vuonna 2035 karkaa yhä kauemmaksi.
Mäenpää: Itäkeskuksen kyltit seurausta vihreiden maahanmuuttopolitiikasta
Yksi kuluvan viikon kuumimmista puheenaiheista on ollut Helsingin Itäkeskukseen ilmestynyt herättänyt ohjetaulu koskien musliminaisten pukeutumista. Perussuomalaisten kansanedustaja Juha Mäenpää muistuttaa ohjeistuksesta pöyristynyttä vihreiden puheenjohtajaa Sofia Virtaa siitä, että tapahtunut on seurasta vihreidenkin tukemasta avoimien rajojen maahanmuuttopolitiikasta.
Yle kehysti Trumpin kampanjatilaisuuden vitsin rasismiksi: ”Roskasaari” – tosiasiassa Puerto Rico hukkuu roskiin
Ylen toimittajien mieleen ei tullut tarkistaa, miksi Amerikassa on ennenkin kutsuttu Puerto Ricoa roskasaareksi. Rasismi ei liity asiaan, vaan vertaus on sangen kirjaimellinen, koska roskia Puerto Ricossa riittää. Saaren asukkaiden yksi suurimpia ongelmia onkin jäteasemien tilan puute, ja eri arvioiden mukaan kaatopaikkatila saattaa loppua kesken 2–4 vuodessa.
Kamala Harris on positiivisen erityiskohtelun tuotos – maailman menestynein “DEI-rekry”
Kamala Harris on uransa joka käänteessä hyötynyt siitä, että hän on nainen ja kuuluu rodulliseen vähemmistöön. Hän on malliesimerkki siitä, miten paljon positiivinen erityiskohtelu voi edistää vähemmistöjen menestystä. Varapresidenttinä hän oli Bidenin "DEI-rekry", joka lopulta syrjäytti presidentti Bidenin. Nyt hänellä on mahdollisuus nousta maailman mahtavimman maan presidentiksi.
PS-Nuoriso: Suomessa ei ole sijaa sharia-laille
Perussuomalainen Nuoriso on tyrmistynyt, mutta ei vähääkään yllättynyt islamilaisten pukeutumissääntöjen julistamisesta Itäkeskuksessa. Uutisoidussa julisteessa kehotettiin naisia peittämään koko vartalonsa, jotta heitä ei häirittäisi. Muualla Euroopassa julisteet ovatkin jo vuosia sitten vaihtuneet islamistisiin “sharia-poliiseihin”, jotka häiriköivät kansalaisia islamilaisten oppien rikkomisesta.
Koko läntinen maailma velloo tunnemyrskyissä – Suomestakin tuli puberteettiyhteiskunta, jota rakennetaan fiilispohjalta
Tietokirjailija-kouluttaja Katleena Kortesuon uutuuskirja "Tunteet tapissa" kertoo havainnollisesti, kuinka olemme siirtyneet tietopohjaisesta konsensusyhteiskunnasta tunneuskovaisuuden maailmaan, jonka perustukset valettiin 1980- ja 1990-luvuilla. Monelta osin yhteiskuntamme on kuin 13-vuotias teini, joka kokee tunteita vahvasti ja viskoutuu tunnemyrskyn mukana milloin mihinkin suuntaan. Pelkkä tunne on kuitenkin surkea kumppani silloin, jos edessä on vaikea ja kauaskantoinen päätös.
Kun transkiihkoilu tieteen jyräsi: woke-aktivistilääkäri salasi tutkimustulokset, joiden mukaan murrosiän siirtäminen ei paranna nuorten mielenterveyttä
Merkittävänä transoikeuksien puolestapuhujana tunnettu lääkäri myönsi estäneensä julkaisemasta tutkimustuloksia vuosikymmenen takaisesta hankkeesta, jonka tulokset eivät miellyttäneet häntä. Veronmaksajien rahoittaman, 10 miljoonaa dollaria maksaneen hankkeen tarkoituksena oli selvittää murrosikää jarruttavien hoitojen vaikutuksia amerikkalaislapsiin. Tutkimuksesta ei löytynyt näyttöä sille, että murrosiän lykkääminen parantaisi potilaiden mielenterveyttä. New York Timesin haastattelema kohutohtori Johanna Olson-Kennedy uskoo, että lapsille suunnattujen transhoitojen kriitikot saattaisivat hyödyntää tutkimustuloksia poliittisesti. Olson-Kennedyn toimintaa on arvosteltu tieteen vastaiseksi. Kriitikot huomauttavat, että tutkimustulosten panttaaminen estää kansaa saamasta tieteellistä tietoa aiheesta, joka jakaa amerikkalaisten mielipiteitä erittäin jyrkästi.
Vigelius tyrmää Arto Nybergin ohjelman lopettamisen Ylellä: ”Lypsävätkin lehmät viedään teuraaksi”
Perussuomalaisten kansanedustaja Joakim Vigeliuksen mukaan Ylen tulisi kohdentaa säästöt hallintoon ja tehostaa toimintaansa, ei lakkauttaa katsotuimpia ohjelmiaan: - Tulosvastuu Yle-veron maksajille lähentelee nollaa, ja se näkyy.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää