

HEIKKI PITKÄNEN
Moottoripyörien katsastuksesta pakollista? – “Siltä tämä kalskahtaa”
Europarlamentaarikko Teuvo Hakkarainen (ps/ID-ryhmä) kysyi, aikooko komissio tehdä nykyisestä järjestelmästä lopun niin, että moottoripyörien katsastuksesta tulisi pakollista.
Teuvo Hakkarainen on saanut runsaasti yhteydenottoja motoristeilta, jotka ovat huolissaan EU:n aikeista tehdä moottoripyörien katsastuksesta pakollista.
Nykyisen katsastusdirektiivin mukaan yli 125 cm3 moottoripyörät voidaan jäsenvaltion päätöksellä vapauttaa katsastuksesta, kun on otettu käyttöön tehokkaita vaihtoehtoisia liikenneturvallisuustoimenpiteitä. Esimerkiksi Suomessa ei ole pakollista katsastusta moottoripyörille.
Kuinka usein ja millä hinnalla?
Tämä lienee muuttumassa, sillä 27. huhtikuuta parlamentti hyväksyi päätöslauselman, jonka mukaan parlamentti ”kehottaa komissiota pohtimaan mahdollisuutta tehdä loppu kaksi- ja kolmipyöräisten ajoneuvojen pakollisia määräaikaiskatsastuksia koskevista vapautuksista, jotka tällä hetkellä ovat mahdollisia”.
Hakkarainen teki kirjallisen kysymyksen siitä, aikooko komissio todella tehdä nykyisestä, hyvin toimivasta järjestelmästä lopun. Miten usein pakollinen katsastus olisi tehtävä ja minkä hintainen se olisi?
Monet motoristit ovat ihmetelleet, tehdäänkö päätöksiä katsastusalan lobbarien intressien mukaan. Hakkarainen kysyikin, voiko komissio tehdä päätöksiä vajavaisilla tiedoilla ja katsastusalaa edustavan liikenteen ja liikkumisen pääosaston (DG MOVE) raportin perusteella.
Komissio valmistelee “tarkistamista”
Adina Văleanin Euroopan komission puolesta antamassa vastauksessa puhutaan “tarkistusprosessista”.
– Komissio valmistelee parhaillaan ajoneuvojen katsastusta koskevan EU:n lainsäädäntökehyksen tarkistamista. Tällöin arvioidaan voimassa olevan lainsäädännön tuloksellisuutta ja tehdään vaikutustenarviointi mahdollisista toimintavaihtoehdoista.
– Komissio laatii lainsäädäntöehdotuksensa tarkistusprosessin aikana tehtyjen arviointien päätelmien perusteella. Tarkistusprosessi on alkamaisillaan. Tässä vaiheessa on siis liian aikaista tehdä päätelmiä yksittäisistä seikoista ja siitä, miten niitä on paras lähestyä.
Käsi jälleen suomalaisten taskulla
Vastaus ei tyydytä Hakkaraista.
– Tämä kapulakieli kehyksistä ja prosesseista voi tulevaisuudessa tarkoittaa suomeksi sitä, että kohta EU on taas jonkin uuden pykälän nojalla tunkemassa kättään suomalaistenkin kukkarolle. Siltä tämä kalskahtaa.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Keskiverto-dieselautoilijan polttoainekulut ovat kasvaneet 810 euroa vuodessa – sähköauto jää yhä useammalle haaveeksi

Punavihreä hallitus hyväksyi tieliikenteen päästövähennykset – autoilijalle tiedossa kylmää kyytiä

Taas autoilijaa kiusataan: Bensan ja dieselin verotukseen esitetään tuhtia korotusta jo vuonna 2023 – myös uusi työssäkäyntivero uhkaa

Ruuhkamaksut tulevat – autoilijan kukkaro kevenee 700–1 000 eurolla vuodessa

Petri Huru ehdottaa ajokorttia sähköpotkulaudoille – “aiheuttavat valtavasti vakavia liikenneonnettomuuksia”
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää