MATTI MATIKAINEN
Monilla aloilla merkittävää kotimaista työttömyyttä – silti hallitus pyrkii tuomaan lisää halpatyövoimaa Suomeen
Eduskunta ja valtioneuvosto ovat yhdessä sopineet, että korona-aikaan eduskuntaan tuodaan vain sellaisia hallituksen esityksiä, jotka ovat joko kiireellisiä tai jotka selvästi kuuluvat koronan hoitoon. Sääntöä on kuitenkin rikottu useasti: esimerkiksi ulkomaalaislakia on kevään aikana väliaikaisesti muutettu jo kaksi kertaa.
Perussuomalaisten 1. varapuheenjohtaja, kansanedustaja Riikka Purra kertoi maanantaina Tuumaustunnilla, että yhdessä sovittuja sääntöjä on rikottu usein: eduskunta on korona-aikaan joutunut käsittelemään useita maahanmuuttoon liittyviä hallituksen esityksiä ja hankkeita, joita on tuotu eduskuntaan ja valiokuntiin ja jotka on hyväksytty käytännössä ilman minkäänlaista laajempaa huomiota.
Esimerkiksi ulkomaalaislakia on muutettu kevään aikana väliaikaisesti kaksi kertaa.
– Ensimmäisellä kerralla valiokuntaan tuli täysin keskeneräinen lakiesitys, joka meni pitkälti uusiksi. Siitä puhuttiin kausityölakina, vaikka varsinaisten kausityöntekijöiden kanssa sillä lopulta oli vähänlaisesti tekemistä.
Perussuomalaiset ei vastusta kausityötä
Purra sanoo, että perussuomalaiset eivät vastusta kausityöntekijöitä.
– Heidän työpanoksestaan on hyötyä ja siitä saadaan veroja, eli kyseessä on täysin eri asia, niin taloudellisesti kuin muiltakin osin kuin henkilöstä, joka jää maahan millä tahansa oleskeluluvalla ja kuormittaa sosiaaliturvaa ja palvelurakennetta.
– Tunnistamme kuitenkin kausityövoimaan liittyvän laajemman ongelman, ja olemme pyrkineet nostamaan esille muun muassa huoltovarmuusasiaa. Ei vaikuta järkevältä, että niin suuri osa ruokahuollostamme on riippuvaista ulkomaisista työntekijöistä.
Lakiesityksen työllisyysvaikutukset olisivat jääneet vajaiksi
Hallituksen esityksessä ei kuitenkaan ollut juurikaan edes kyse kausityöntekijöistä eikä maataloudesta.
– Hallituksen esityksen perusteina oli, että koronatilanteen vuoksi haasteena on saada riittävästi työvoimaa maatalouden lisäksi myös esimerkiksi rakennusalalle ja telakkateollisuuteen sekä kuljetusaloille. Kaikilla näillä aloilla on jo ilman koronaakin ollut merkittävää kotimaista työttömyyttä, puhumattakaan ajasta nyt. Sektoreilla on ollut laajoja lomautuksia. Lisäksi esitys ei uskonut itsekään tavoitteisiinsa, sillä sen työllisyysvaikutusten uskottiin jäävän vähäisiksi.
Mitä tulee maatalouteen, Purra muistuttaa, että perussuomalaiset esitti jo hyvissä ajoin, että hallituksen pitäisi tuoda eduskuntaan laki, joka mahdollistaisi kausityön tekemisen maatiloilla väliaikaisesti ilman, että sillä on vaikutuksia varsinaisesta työstä lomautuksen tai irtisanomisen perusteella saatavaan etuuteen.
– Näin ei tapahtunut. Sen sijaan hallitus nosti hieman työttömyyskorvauksen suojaosaa, mutta kun samaa korotusta ei tehty muihin etuuksiin, joiden määrä siis vähenee tulojen noustessa, merkittävää kannustinta työttömälle tai lomautetulle ottaa työpaikkaa vastaan ei syntynyt.
Saatavuusharkinta suojelee palkkojen polkemiselta
Purra korostaa, että saatavuusharkinnalla ja muilla rajoitteilla pyritään nimenomaan suojelemaan suomalaisia työmarkkinoita palkkojen polkemiselta.
– Keskusta ja kokoomus ovat vaatineet avoimesti saatavuusharkinnan romuttamista, mutta sdp:lle asia on ollut vaikeampi puolueen ay-kytkösten vuoksi.
– Työvoimapulaproblematiikkaa olemme käsitelleet eduskunnassa ja täällä Tuumaustunnillakin monesti aiemmin. En mene lähemmin siihen. Haluan vain osoittaa, millaisin keinoin duunarialojen maahanmuuttovaltaisuutta halutaan myös koronan varjolla kasvattaa.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- palkkojen polkeminen telakkateollisuus kuljetusala Saatavuusharkinta suomalaiset halpatyövoima Riikka Purra Rakennusala perussuomalaiset Maatalous hallitus työttömyys
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Hallitus avaa työmarkkinoita ulkomaiselle halpatyövoimalle koronakriisin varjolla – ”Viljelijöitä höynäytettiin pahan kerran”
Tommi on turhaan etsinyt töitä jo kuusi vuotta: ”Suomessa ei ole mitään työvoimapulaa, vaan meillä on pulaa oikeista työpaikoista, joihin pitäisi työllistää suomalaisia”
Halla-aho: ”Jos minä ostan suomalaisia tuotteita, ehkä suomalainen tuottajakin voisi palkata suomalaisia työntekijöitä”
Kokoomus hamuaa ohituskaistaa ulkomaisen työvoiman palkkaamiseen – Huhtasaari: Valtion tehtävä ei ole omalla kustannuksellaan järjestää tietyille yrityksille halpatyövoimaa
Halla-aho: Turvapaikkajärjestelmämme pahimmat viat ovat avokätisyys ja hyväuskoisuus – ”Punavihreä hallitus pahentaa näitä ongelmia”
Saksan “koronahautomo” on ulkomaalaisten halpatyöntekijöiden teurastamo – globalisaation uhrialttarilla kansanterveys jää toiselle sijalle
Tavio: Vain harvat maahanmuuttajat maksavat enemmän veroja kuin saavat tulonsiirtoja ja käyttävät palveluja
Wihonen: Suomeen saapuu kausityöntekijöitä myös pahimmilta korona-alueilta – miksi ongelmaan ei ole reagoitu?
Halla-aho: Eläkeputken poisto on askartelemista toissijaisen ongelman kanssa
Viikon suosituimmat
Tynkkynen osti Hesarin etusivun täyteen maahanmuuttopolitiikkaa
Europarlamentaarikko Sebastian Tynkkynen kertoo Helsingin Sanomissa tänään maanantaina julkaistavassa etusivun mainoksessaan "rajat auki" -politiikan jäävän historiaan katastrofaalisena kokeiluna. Kukaan ei enää pysty kiistämään niitä ongelmia, joista perussuomalaiset ovat jo vuosia varoitelleet.
Pekka Aittakumpu: “On aika tunnustaa, miten suurta vahinkoa yksisilmäinen monikulttuurisuusaatteen ihannointi on aiheuttanut”
Perussuomalaisten kansanedustaja Pekka Aittakummun mielestä on aika tunnustaa monikulttuurisuusaatteen suomalaisille arvoille aiheuttama vahinko ja seistä rohkeasti isänmaamme takana.
Eduskunta äänesti pois ’’moninkertaisen ensikertalaisuuden’’ – Vigelius: ’’Rikoksenuusijat ansaitsevat ankarammat tuomiot’’
Eduskunta äänesti perjantaina niin kutsutusta ’’ensikertalaisuusalennuksesta’’. Ensikertalaisena tuomittu vapautuu vankilasta ehdonalaiseen normaalia aikaisemmin. Tähän asti rikoksentekijä on voitu tuomita ensikertalaisena myös, jos hän ei ole istunut vankilassa edeltäneenä viitenä vuotena.
Krista Kiurua lyöty kasvoihin
Joka neljäs ruotsalaisnuori aikuistuu lukutaidottomana – mitä ihmettä he tekevät seuraavat 60 vuotta ja kuka sen maksaa?
Kyky ymmärtää kirjoitettua tekstiä on ehdoton edellytys täysivaltaiselle jäsenyydelle länsimaisessa yhteiskunnassa. Jos sadat tuhannet nuoret valmistuvat peruskoulusta käytännössä lukutaidottomina, seuraukset ovat arvaamattomat. Hyviä ne eivät ole missään tapauksessa.
Lux Helsingin somekampanja yhdistää hijabin naisten voimaannuttamiseen – Lähi-idän asiantuntija: Monin paikoin maailmaa naiset on pakotettu huntuun vielä tänäkin päivänä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset huomasivat Lux Helsingin somekampanjan, jossa esiintyy hijabiin puettu nainen. Kampanjavideota näytettiin esimerkiksi Facebookissa. Hijab-kuvan jälkeen videolle tulee versaalein kirjoitettuna sana "empowering" (voimaannuttaa).
Pekka Aittakumpu: “Keskustalla on menossa kampanja, jossa valehdellaan, että Oulaskankaan sairaala olisi lakkautusuhan alla”
Argentiinan rankka talousihme näyttäisi toimivan – inflaatio on hallinnassa eikä kansa ole noussut kapinaan
Argentiinasta kuuluu kummia. Hyperinflaatio on taitettu ja talous kasvaa. Presidentti Javier Milein anarkokapitalismi näyttäisi vuoden kokemuksella sittenkin toimivan. Milei on ankarasta vyönkiristyksestä huolimatta säilyttänyt kansan tuen, eikä sosiaalinen tahi taloudellinen katastrofi toteutunut. Ajatukset alkavat itää Suomessakin.
SDP esitti pakolaiskiintiön ja vastaanottotukien korottamista – hallitus äänesti opposition haaveet kumoon
Vasemmistopuolueet esittivät tiistaina valtion talousarviota käsittelevässä eduskunnan täysistunnossa useita muutoksia sisäministeriön hallinnonalaan ja maahanmuuttoon liittyen. Perussuomalaisten kansanedustaja Joakim Vigelius kritisoi opposition linjaa vastuuttomaksi.
Leptospiroosi leviää Etelä-Suomessa – voi tarttua myös ihmiseen
Koiranomistajat keskustelivat Jyväskylässä uuden eläinlääkäriaseman pihalla pelkoa aiheuttaneista leptospiroositapauksista. Koirilla on ilmennyt tänä vuonna useita tartuntoja eteläisen Suomen alueella.