

PS ARKISTO
Moni koulutettu viisikymppinen kohtaa työllistymisen vaikeudet – Purra kehottaa myös työnantajapuolta katsomaan peiliin: ”Ryhmässä on suuria osaajia, joilla on paljon annettavaa työmarkkinoille”
Valtiovarainministeri Riikka Purra pohtii Maaseudun Tulevaisuuden haastattelussa alityöllistymisen ongelmia ja työllistymisen haasteita. Työllisyysaste ei kerro koko totuutta Suomen työllisyystilanteesta, sillä Suomessa on tälläkin hetkellä satojatuhansia ihmisiä, jotka eivät joko ole työmarkkinoiden piirissä tai joiden työvoimapanos ei ole täysin käytössä.
Suomen työmarkkinoilla työvoiman tilanne on viime vuosina muuttunut erikoiseksi, sillä työllisyysaste on pysynyt näennäisen korkealla tasolla, vaikka samaan aikaan työttömiä on TEM:in tilastojen mukaan satojatuhansia.
Joulukuun työllisyyskatsauksen mukaan laajan työttömyyden eli työttömien työnhakijoiden ja palveluissa olleiden yhteismäärä on 36 700 enemmän kuin vuotta aikaisemmin. Laajan työttömyyden nousu johtui työttömien työnhakijoiden määrän lisääntymisestä.
Uusi hallitus tekee työllisyyttä vahvistavaa politiikkaa ja puuttuu samalla kannustinloukkuihin, eli pyrkii eri keinoilla poistamaan työnteon kannustinongelmia. Jatkossa työnteko siis on entistä kannattavampaa.
Valtiovarainministeri Riikka Purra onkin korostanut, kuinka työmarkkinoilla tulisi kiinnittää enemmän huomiota siihen, kuinka paljon työn tai lisätyön tekeminen kannattaa työntekijälle itselleen.
Alityöllistymisen ongelmat heijastuvat laajalle
Suomessa on tällä hetkellä satojatuhansia ihmisiä, jotka eivät joko ole työmarkkinoiden piirissä tai joiden työvoimapanos ei ole täysin käytössä. Maaseudun Tulevaisuuden haastattelussa tänään vieraillut valtiovarainministeri on huolissaan työvoiman vajaakäytöstä.
Valtiovarainministeri korostaa, että kyseinen joukko ei ole yhtenäinen, vaan mukana on ihmisiä hyvin monenlaisista tilanteista.
– Osa heistä saattaa olla heikossa kunnossa tai muuten sellaisissa ongelmissa, etteivät pysty osallistumaan työmarkkinoille. Joillakin työkyky on sellaista, että he voisivat osallistua työelämään vähän, mutta syystä tai toisesta mahdollisuutta ei ole, Purra sanoo.
Alityöllistymisen ongelmana on se, että palkka ei usein ole riittävä elämisen kustannusten kattamiseen, jolloin henkilö joutuu turvautumaan tulonsiirtoihin palkan ohella. Julkisen talouden kroonisen alijäämätilanteen takia ei kuitenkaan voida pitää toivottavana, että Suomessa yhä kasvava joukko työllisiä pysyvästi on tulonsiirtojen varassa.
Ruotsissa kokemusta arvostetaan työmarkkinoilla
Myös työntekijän ikä saattaa vaikeuttaa työllistymistä. Purralle tulee henkilökohtaisesti paljon palautetta yli 50-vuotiailta työnhakijoilta, jotka ovat kertoneet työllistymisen vaikeuksista.
– Hyvälläkin CV:llä varustettujen yli 50-vuotiaiden on työttömäksi jäätyään vaikea saada työtä. Pidän tätä huolestuttavana, koska tässä ryhmässä on suuria osaajia, joilla on paljon annettavaa työmarkkinoille. Monilla ei ole myöskään enää pieniä lapsia, joiden sairaspoissaolojen takia tarvitsisi jäädä työpäivän ajaksi kotiin, Purra sanoo.
Kouluttautuneiden ja osaavien työnhakijoiden kokemusta olisi syytä nostaa arvoon työmarkkinoilla. Purra kehottaakin myös työnantajapuolta katsomaan peiliin asiassa. Valtiovarainministeri huomauttaa, että jo naapurimaassamme Ruotsissa yli viisikymppisten työpanosta arvostetaan hyvin eri tavalla kuin meillä.
– Kun Ruotsissa avaa television tai käy palveluissa – katselee ympärilleen, niin nopeasti huomaa, että siellä töissä on hieman vanhempaakin ikäluokkaa.
Hallitus puuttuu nuorten mielenterveyden ongelmiin
Nuorempien ikäluokkien esteenä osallistua työelämään on tänä päivänä yhä useammin mielenterveyden ongelmat. Eri tutkimusten mukaan jopa noin 20–25 prosenttia nuorista kärsii jostain mielenterveyden häiriöstä – ja ne ovat koululaisten ja nuorten aikuisten tavallisimpia terveysongelmia. Erilaisia häiriöitä voi olla useampia yhtä aikaa.
Mielenterveyden ongelmat voivat estää myös opiskelut. Purra pitää tilannetta suurena inhimillisenä tragediana.
– Se on tragedia myös kansantaloudellisesti, koska nuorilla olisi edessään vielä vuosikymmenien työura. Kansantalouden osalta puhutaan siis valtavista menetetyistä summista. Oleellista olisikin, että mielenterveyden ongelmiin saisi apua mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, jotta ongelmia voisi ehkäistä ennalta.
Hallitusohjelmassa on kirjauksia matalan kynnyksen mielenterveysavun ja -palveluiden saatavuuden parantamisesta myös lapsille ja nuorille, eli niin sanotusta terapiatakuusta.
– Kaikki olisi kotiinpäin, kun ihmisiä saataisiin takaisin työmarkkinoille edes vähän. Toiset tarvitsevat enemmän apua, toiset vähemmän. Tällä hallituksella ja nykyisellä työministerillä on selviä haluja korjata asioita, valtiovarainministeri Purra sanoo.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- alityöllistyminen ikääntyneet työntekijät terapiatakuu kansantalous työnantajat mielenterveysongelmat Työllisyysaste Työmarkkinat tulonsiirrot Nuoriso TEM Riikka Purra Hallitusohjelma Ruotsi
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Valtiovarainministeri Purra: Työperäinen maahanmuutto ei ratkaise ikääntyvän väestön ongelmia – Suomessa on liikaa ihmisiä työvoiman ulkopuolella

Purra: Liitoille ei anneta veto-oikeutta työmarkkinauudistuksissa – ”Hallituksella on poliittinen mandaatti viedä uudistuksia läpi”

Talouden tilanne kääntynyt jälleen heikompaan suuntaan: “Suomen julkinen talous on tienhaarassa”

Julkisen talouden tasapainottaminen vaatii kaksi vaalikautta – ”Suomella ei ole varaa siihen, että neljän vuoden jälkeen vaihdettaisiin taas velkavetoiseen kulutusjuhlaan”

Keskituloiselle palkansaajalle yli 500 euroa vuodessa enemmän käteen – ”SAK pillastuu ja käynnistää lakkotoimet”

Koskenkylä: Suomen talouden ongelmat ovat haastavia, rakenneuudistuksia syytä tehostaa – “liian suuri julkinen sektori uhkaa maamme hyvinvointia”

Huhtasaarelta ehdotus psykoterapiajonojen purkamiseksi: Lyhytterapiaa tulisi hyödyntää tehokkaammin

Piisinen: Hallitus parantaa työttömien palveluja
Viikon suosituimmat

Käsittämätön kahakka vaaliteltalla – Sofia Virta usutti avustajiaan häiriköimään työtään tekevää toimittajaa – kameraa revittiin kädestä, naamaan läpsittiin vaaliesitteillä
”En ole 20 toimittajavuoden aikana nähnyt poliitikkoa, joka hoitaisi mediasuhteitaan yhtä ala-arvoisesti.”

Joka toinen somaliäiti Suomessa on yksinhuoltaja – onko yksinhuoltajuus oikeasti moniavioisuutta?
Ylen artikkeli vuodelta 2009 kertoi, että 46 prosenttia Suomessa asuvista somaliäideistä asui tuolloin yksin lastensa kanssa. Yhtenä selittävänä tekijänä jutussa pidettiin moniavioisuutta, sillä Suomessa voi kihlautua useamman henkilön kanssa.

Purra sai lapsen äidiltä tyrmistyttävän viestin – koulurauha oli jo valmiiksi mennyttä, kunnes opettaja esitti kummallisen pyynnön

Juontajamalli Sini Ariell vieraili eduskunnassa ja kertoi Australian woke-sekoilusta tavalla, joka sai jopa Juha Mäenpään hetkeksi hiljenemään (video)

Päivän pointti: Woke tuhoaa kaiken mihin se koskee, tällä kertaa Kallion ilmaisutaidon lukion oppilaiden mahdollisuudet itsensä ilmaisemiseen

Vaalivalvojaiset – suora lähetys

Wille Rydman: Helsingin poliittisesta ilmapiiristä tulossa punavihreä – ”Ihmiset tulevat ainakin näkemään, mihin suuntaan Helsinkiä ei pidä viedä”
Perussuomalaiset saa Helsinkiin pienen valtuustoryhmän. - Teemme valtuustossa kaiken sen minkä voimme. Edustamme tervehenkistä sinivalkoista politiikkaa, ja pidämme ääntä senkin edestä, minkä vaalituloksessa menetimme, Wille Rydman sanoo ja kehottaa ammentamaan valituloksesta sisua.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Miko Bergbom: Perussuomalaiset on politiikan hammaslääkäri, SDP karkkipussi
Kansanedustaja Miko Bergbom vertaa perussuomalaisten toimivan politiikassa kuin hammaslääkäri, joka tekee oikeita asioita, mutta jonka tuoliin ei ehkä aina ole niin kiva istahtaa. Vastaavasti SDP toimii politiikassa tarjoten äänestäjilleen pulleaa karkkipussia. - Surullisena olen seurannut SDP:n ”kaikki voi tehdä velaksi” -kampanjaa. Rahaa on helppo luvata lisää, mutta pelkään sitä, että SDP:n lupaukset tulevat johtamaan ympäri Suomea kuntaveron korotuksiin, Bergbom sanoo.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää