

LEHTIKUVA
Moni brittikonservatiivi haluaa EU-eron vaikka ilman erosopimusta
Brittien konservatiivipuolueen kansanedustajat alkavat turhautua maan EU-eron viivyttelyyn, uutistoimisto Reuters uutisoi.
Yli puolet puolueen kansanedustajista on allekirjoittanut pääministeri Theresa Maylle kirjeen, jossa vaaditaan Brexitiä lähikuukausien sisällä.
Ero voi olla vaikka sopimukseton, kunhan se toteutuu.
EU-ero toteutettava
Puolueen vuoden 2017 vaalilupauksen mukaan se aikoo toteuttaa kansanäänestyksessä menestyneen EU-eron.
Mayn neuvottelema erosopimus kaatui kuitenkin alkuperäisenä Brexit-päivänä kolmannen kerran. Parlamentissa on käsitelty lukuisia erilaisia vaihtoehtoja Brexitille, mutta ne ovat kaatuneet kaikki.
Viimeksi parlamentissa oli esillä kahdeksan eri muutosesitystä, joista jokainen äänestettiin nurin.
Erosopimus on liian pehmeä
Joidenkin kovan linjan EU-eroa kannattavien konservatiivien mielestä Mayn erosopimus on liian pehmeä. Tämän vuoksi Mayn äänestyttämä erosopimus on kaatunut vastustukseen.
Myös Pohjois-Irlannin unionistipuolue on äänestänyt sopimusta vastaan. Puolueen mukaan sopimus asettaa Pohjois-Irlannin eri asemaan muun maan kanssa.
May on aikeissa äänestyttää sopimustaan vielä neljännen kerran. EU-johtajat ovat myöntäneet briteille jatkoaikaa Brexitille toukokuun loppupuolelle asti juuri ennen eurovaaleja. Jatkoaika edellyttää kuitenkin sopimuksen hyväksymistä.
Hätäkokous huhtikuussa
Kolmas hylkäys merkitsee sitä, että Brexit toteutuu näillä näkymin 12. huhtikuuta ilman erosopimusta. EU-johtajat ovat toistaneet sopimuksettoman eron väistämättömyyttä kolmannen kaatuneen äänestyksen jälkeen.
Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk on kutsunut EU-johtajat hätäkokoukseen 10. huhtikuuta kartoittamaan EU-johtajien askelmerkkejä siitä, miten Brexitin kanssa tulisi edetä.
Protesteja lykkäystä vastaan
Alkuperäisen aikataulun mukaan Brexitin piti tapahtua jo 29. maaliskuuta. Tuhannet ihmiset protestoivat Brexitin lykkäystä vastaan samaan aikaan, kun parlamentti hylkäsi kolmannen kerron neuvotellun erosopimuksen. Protestoijat kutsuivat päivää päiväksi, jonka piti olla heidän “itsenäisyyspäivänsä”.
May on todennut, että maa voi joutua anomaan pitkääkin lykkäystä EU-eroon. Se merkitsisi samalla sitä, että britit osallistuvat myös europarlamenttivaaleihin.
Brexit repii konservatiiveja
Työväenpuolue, Skotlannin kansallispuolue ja liberaalidemokraatit ovat puolestaan täysin Brexitiä vastaan. Heidän ehdotuksiinsa lukeutuvat muun muassa Brexitin suora peruminen, uusi kansanäänestys Brexitistä ja EU:n tulliliiton pysyvä jäsenyys.
Kirjeen allekirjoittaneiden konservatiivikansanedustajien määrä kielii siitä, että mikä tahansa Mayn neuvottelemaa pehmeämpi Brexit voi repiä perinteikkään puolueen kahtia.
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Brexit-äänestyksissä farssin rajat ylittyivät moninkertaisesti

Epämääräisyyksiä Brexitin kumoamiseen tähtäävässä brittivetoomuksessa

Uusi brittiryhmä hämmentää: Työväenpuolue haluaakin nyt uuden Brexit-kansanäänestyksen, pääministerille kelpaa Brexitin siirtyminen

Brexitiä lykättiin taas – Nigel Farage perusti uuden Brexit-puolueen tuleviin europarlamenttivaaleihin

Ulkopuolisesta vaalivaikuttamisesta närkästynyt Tusk sotkeentui brittipolitiikkaan
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.

Ministeri Ranne: Asfaltti tuoksuu taas tänä kesänä – ”Tiehankkeet työllistävät nimenomaan suomalaisia”
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne kertoo, että teitä korjataan taas ennätystahtiin perussuomalaisten vahtivuorolla.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Kansainvälinen kehitysrahoitus kääntyi selvään laskuun vuonna 2024 niin Suomessa kuin kansainvälisesti. Tuoreen laskelman mukaan Suomen antama kehitysapu pieneni 12,9 prosenttia vuodesta 2023 vuoteen 2024 - siis yhdessä vuodessa.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää