LEHTIKUVA
Moni brittikonservatiivi haluaa EU-eron vaikka ilman erosopimusta
Brittien konservatiivipuolueen kansanedustajat alkavat turhautua maan EU-eron viivyttelyyn, uutistoimisto Reuters uutisoi.
Yli puolet puolueen kansanedustajista on allekirjoittanut pääministeri Theresa Maylle kirjeen, jossa vaaditaan Brexitiä lähikuukausien sisällä.
Ero voi olla vaikka sopimukseton, kunhan se toteutuu.
EU-ero toteutettava
Puolueen vuoden 2017 vaalilupauksen mukaan se aikoo toteuttaa kansanäänestyksessä menestyneen EU-eron.
Mayn neuvottelema erosopimus kaatui kuitenkin alkuperäisenä Brexit-päivänä kolmannen kerran. Parlamentissa on käsitelty lukuisia erilaisia vaihtoehtoja Brexitille, mutta ne ovat kaatuneet kaikki.
Viimeksi parlamentissa oli esillä kahdeksan eri muutosesitystä, joista jokainen äänestettiin nurin.
Erosopimus on liian pehmeä
Joidenkin kovan linjan EU-eroa kannattavien konservatiivien mielestä Mayn erosopimus on liian pehmeä. Tämän vuoksi Mayn äänestyttämä erosopimus on kaatunut vastustukseen.
Myös Pohjois-Irlannin unionistipuolue on äänestänyt sopimusta vastaan. Puolueen mukaan sopimus asettaa Pohjois-Irlannin eri asemaan muun maan kanssa.
May on aikeissa äänestyttää sopimustaan vielä neljännen kerran. EU-johtajat ovat myöntäneet briteille jatkoaikaa Brexitille toukokuun loppupuolelle asti juuri ennen eurovaaleja. Jatkoaika edellyttää kuitenkin sopimuksen hyväksymistä.
Hätäkokous huhtikuussa
Kolmas hylkäys merkitsee sitä, että Brexit toteutuu näillä näkymin 12. huhtikuuta ilman erosopimusta. EU-johtajat ovat toistaneet sopimuksettoman eron väistämättömyyttä kolmannen kaatuneen äänestyksen jälkeen.
Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk on kutsunut EU-johtajat hätäkokoukseen 10. huhtikuuta kartoittamaan EU-johtajien askelmerkkejä siitä, miten Brexitin kanssa tulisi edetä.
Protesteja lykkäystä vastaan
Alkuperäisen aikataulun mukaan Brexitin piti tapahtua jo 29. maaliskuuta. Tuhannet ihmiset protestoivat Brexitin lykkäystä vastaan samaan aikaan, kun parlamentti hylkäsi kolmannen kerron neuvotellun erosopimuksen. Protestoijat kutsuivat päivää päiväksi, jonka piti olla heidän “itsenäisyyspäivänsä”.
May on todennut, että maa voi joutua anomaan pitkääkin lykkäystä EU-eroon. Se merkitsisi samalla sitä, että britit osallistuvat myös europarlamenttivaaleihin.
Brexit repii konservatiiveja
Työväenpuolue, Skotlannin kansallispuolue ja liberaalidemokraatit ovat puolestaan täysin Brexitiä vastaan. Heidän ehdotuksiinsa lukeutuvat muun muassa Brexitin suora peruminen, uusi kansanäänestys Brexitistä ja EU:n tulliliiton pysyvä jäsenyys.
Kirjeen allekirjoittaneiden konservatiivikansanedustajien määrä kielii siitä, että mikä tahansa Mayn neuvottelemaa pehmeämpi Brexit voi repiä perinteikkään puolueen kahtia.
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Brexit-äänestyksissä farssin rajat ylittyivät moninkertaisesti
Epämääräisyyksiä Brexitin kumoamiseen tähtäävässä brittivetoomuksessa
Uusi brittiryhmä hämmentää: Työväenpuolue haluaakin nyt uuden Brexit-kansanäänestyksen, pääministerille kelpaa Brexitin siirtyminen
Brexitiä lykättiin taas – Nigel Farage perusti uuden Brexit-puolueen tuleviin europarlamenttivaaleihin
Ulkopuolisesta vaalivaikuttamisesta närkästynyt Tusk sotkeentui brittipolitiikkaan
Viikon suosituimmat
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Pakolaispolitiikka kiristyy: Turvapaikkaa ei jatkossa myönnetä tai se lakkautetaan, jos henkilön katsotaan olevan vaaraksi yhteiskunnalle
Suomen maahanmuuttopolitiikkaa tiukennetaan ulkomaalaislain muutoksilla. Kansainvälinen suojelu muutetaan luonteeltaan väliaikaiseksi, ja lupien kestoa lyhennetään EU-oikeuden mahdollistamaan minimiin. Jatkossa rikoksiin syyllistyminen ja kansallisen turvallisuuden vaarantaminen johtavat suojeluaseman myöntämättä jättämiseen tai lakkauttamiseen.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Rydman: Helsingin väestökehitys on haitallista – ”Lähiöissä tikittää aikapommi”
Helsingin pormestariksi ensi kevään kuntavaaleissa pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman rohkaisee helsinkiläisäänestäjiä ja toteaa, että kehityssuunta, jossa suomalainen kantaväki on jäämässä vähemmistöksi omilla asuinalueillaan, voidaan vielä pysäyttää ja suunta voidaan kääntää. – Perussuomalaisilla on kaikki edellytykset tavoitella suurimman puolueen paikkaa kuntavaaleissa.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Yöllä nousevat piiloistaan Butšan noidat – naiset putsaavat Ukrainan taivasta vihollisen drooneista
Päivisin he ovat eläinlääkäreitä, opettajia, yrittäjiä. Yöllä heistä kuoriutuu aivan jotakin muuta. Butšan noidat puhdistavat ilmatilaa venäläisten drooneista rynnäkkö- ja konekivääreillä. Vuoden 2022 verilöyly ja kansanmurha eivät unohdu, oli sodan lopputulos mikä hyvänsä.
Puheenjohtaja Koskelalla ei ollut laskelmia työllisyystoimiensa tueksi illan A-talkissa: “Mulla ei ole antaa lukua sulle”
Pääministeri Petteri Orpo peräsi eilisessä A-talkissa vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskelalta lukuja kasvutoimiin. Vasemmistoliiton vaihtoehtobudjetti julkaistaan ensi viikolla, mutta Koskelalla ei ollut vielä antaa lukuja puheidensa tueksi. Suomen talouden tilaa koskevassa puheenjohtajien välisessä keskustelussa olivat paikalla Orpon ja Koskelan lisäksi perussuomalainen valtiovarainministeri Riikka Purra ja SDP:n puheenjohtaja Antti Lindtman.
Antikainen: Suomi irti Ottawan sopimuksesta ja maamiinat takaisin
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikaisen mielestä nyt on tullut aika, että Suomi irrottautuu jalkaväkimiinat kieltävästä Ottawan sopimuksesta.