MATTI MATIKAINEN
Mölsä: Ulkoilmamuseo
Elinkeinoelämän keskusliiton hallituksen puheenjohtaja Ilpo Kokkila sanoi sen ensimmäisenä ääneen. ”Suomi alkaa muistuttaa ulkoilmamuseota, jota meillä ei ole varaa ylläpitää.”
Elokuun budjettiriihi oli suurta teatteria, johon haettiin draamaa näpertelemällä nimellisillä veronkevennyksillä. Tosiasiassa hallitus kaatoi kylmää vettä heikompiosaisten niskaan. Hallitus on leikkaamassa eläkeindeksejä ja korottamassa vielä lisää välttämättömyyshyödykkeiden, kuten sähkön verotusta, joten pientuloisten ja eläkeläisten ostovoima tuskin nousee. Asumisen lisäksi liikkuminen kallistuu, koska polttoaine- ja ajoneuvoveroa ollaan korottamassa aiottuakin enemmän.
Vielä ennen juhannusta ministeri Antti Rinne puhui kasvun eväistä. Nyt nekin on syöty ja samalla omat sanat. Rinne oppi nopeasti kuka määrää tahdin; pääministeri ja kokoomus. Hallitus unohti lähestulkoon kaikki kasvun kannustimet. Varsinkin pk-yrityksistä löytyisi potentiaalia työllistää väkeä, jos vain niitä rohkaistaisiin kehittämään toimintaansa. Nyt jos koskaan on korkea aika lopettaa lähinnä Venäjää hyödyttävän energiapolitiikan tekeminen ja ottaa tavoitteeksi kohtuuhintainen kotimainen energia, joka parantaa huoltovarmuuttamme ja saa aikaan kymmeniätuhansia uusia työpaikkoja.
Maamme työttömyys kasvaa tällä hetkellä EU:n nopeinta tahtia, ja mikä huolestuttavinta, pitkäaikais- sekä nuorisotyöttömyys ovat räjähtämässä käsiin. Tätä talouden isoa kuvaa eivät käännä edes pitkään toivotut positiiviset uutiset Turun telakan suunnalta. SAK:n ylläpitämän tilaston mukaan elokuun loppuun mennessä Suomessa on tänä vuonna irtisanottu liki 8 000 työntekijää. Viimeaikaisten surullisten uutisten perusteella tästä vuodesta uhkaa tulla jopa synkempi kuin vuosi 2013.
Monessa mielessä Suomen meno alkaa muistuttaa Espanjan ajautumista kriisiin. Bkt supistuu jo kolmatta vuotta, työttömyys kasvaa eikä vienti vedä, mutta kustannukset juoksevat. Suomi uhkaa palata Impivaaraksi, jossa eletään toistemme paitoja silittämällä. Huolestuttavinta on, että hallituksen suuret rakennepäätökset ovat edelleen tekemättä. Sote- ja eläkeratkaisu, kuntauudistus ja menoleikkaukset. Oppositiolla on edessään töitä ja lämmin syksy, kun suunniteltuja kiristyksiä lievennetään vuoden 2015 budjetissa. Siitä lähdetään, että muutosta tapahtuu!
Martti Mölsä
kansanedustaja (ps.)
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää