

Yle Uutiset, Yle Areena
Miten vältetään Ruotsin tie, Yle kysyi presidenttiehdokkailta – paitsi siltä yhdeltä, jonka nimen varmaan arvaatkin
PÄIVÄN POINTTI | Sunnuntain pääuutislähetys kohahdutti monen katsojan kulmia. Yle kysyy presidenttiehdokkailta, miten vältytään ”Ruotsin tieltä”. Ehdokkaat vastaavat melko yllätyksettömästi. Jostain kumman syystä Yleisradio oli kuitenkin jättänyt uutisestaan pois Jussi Halla-ahon, jonka maalaisjärjellä ajateltuna olisi luullut kaikkein ilmeisimmällä tavalla sopivan vastaajien joukkoon.
Katsotaan ensin, millä keinoilla muut ehdokkaat halusivat torjua Ruotsin tietä:
Alexander Stubb: On opittava Ruotsista, keskusteltava, ennakoitava.
Mika Aaltola: On otettava oppia Ruotsista, tuettava pohjoismaista hyvinvointiyhteiskunnan mallia, on autettava Ruotsia.
Pekka Haavisto: Maahanmuuttajia kotutettava, lähiöiden eriytymistä vältettävä, Koraanin polttamisen oltava edelleenkin kiellettyä.
Olli Rehn: tulijoita kotoutettava paremmin.
Entäpä Jussi Halla-aho, jonka pitkän poliittisen historian ydinteemoihin kuuluu Ruotsin tien välttäminen, ja jolla on selvästi erottuvia ajatuksia aiheesta? Häneltä Yleisradio ei halunnut kysyä mitään.
Miksi ei halunnut?
Nettijutussa Yle väittää kysyneensä asiaa “kannatusmittausten kärkeä pitäviltä presidenttiehdokkailta”. Syy on ilmeisen keinotekoinen. Neljän henkilön valitseminen haastatteluun kertoo jälleen karulla tavalla siitä, että Yleisradio hylkii järjestelmällisesti tiettyjä uutisaiheita ja ylipainottaa toisia. Kun on kyse ilmastohysterian lietsomisesta, Yleisradion ohjelmat täyttyvät punavihreistä kellokkaista. Kun pitäisi käsitellä punavihreän politiikan kammottavaa perintöä, ei Yle edelleenkään halua kuunnella ihmisiä, jotka ovat kymmenien vuosien ajan yrittäneet varoitella ilmiöstä ja puhua järkeä. Nyt Yle kyselee Ruotsin tien välttelyohjeita ihmisiltä, jotka ovat kaikkein innokkaimmin maatamme tuuppineet Ruotsin tielle. Ylen pääuutislähetys on räikeää spinnausteatteria.
Sunnuntain uutislähetyksen haastatteluvalinta ei ollut vahinko. Se oli tietoinen yritys kansalaismielipiteen ohjailuun. Tilanne ei ole uusi. Yleisradio on jo vuosien ajan yrittänyt voimakkaasti mielipidevaikuttaa suomalaisten poliittisiin mielipiteisiin. Vaalien alla se on jäänyt toistuvasti kiinni rajuista vaalivaikuttamistempauksista. Sunnuntaina Yle päätti jälleen kerran lähteä räpeltämään kansakunnan pyhintä ydintä – demokraattisia vaaleja.
Tilanne on sietämätön.
Päivän pointti -sarjassa julkaistaan Suomen Uutisten kokoamia kommentteja ajankohtaisista poliittisista aiheista.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Yle markkinoi vimmatusti hallituksen vastaista mielenosoitusta, tilaisuuden juontaa Ylelle pitkään työskennellyt aktivistitoimittaja – suoraan vihreiden valtuustoryhmästä

Onko Yleisradio riippumaton ja reilusti moniääninen?

EU-parlamentti äänesti median vapaudesta: Minkään maan yleisradio ei voi olla puolueiden propagandakone

Mitä ihmettä? Yksi Yle-koomikko uhkailee ampumisella, toinen Yle-koomikko hehkuttaa uhkailijaa, kolmas Yle-koomikko puolustelee: “valheellinen dramatisointi”

Yle piti Purraa koskevaa karkeaa asiavirhettä näkyvillä viikkotolkulla – varmisti virheellisen tiedon kulkeutumisen ulkomaisiin medioihin ja esti sen korjaamisen

Helsingin Sanomat jälleen mainekriisissä: HS-vaalikoneelle rajuja syytöksiä vaalimanipuloinnista, pakotettu julkistamaan tekeleensä algoritmin

Ylen uusi vaalikone räikeästi epätasapainossa – perussuomalaisten poliittinen linja on pyritty häivyttämään pois

Ruotsi on nyt tutkitustikin Pohjolan pahin järjestäytyneen rikollisuuden pesä – poliisipäällikön mukaan tilanne on ennen näkemätön

Kaksi presidenttiehdokasta teki Suomea rankasti tylyttävät “tuppuraiset”, some ihmeissään: “Kumpi ampui omaan jalkaansa tyylikkäämmin?”
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.

Ministeri Ranne: Asfaltti tuoksuu taas tänä kesänä – ”Tiehankkeet työllistävät nimenomaan suomalaisia”
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne kertoo, että teitä korjataan taas ennätystahtiin perussuomalaisten vahtivuorolla.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas
Uusimmat

Huopaiselta: Keveämmillä veroilla saadaan tukevampaa talouskasvua

PS-Nuorisolta toive puoliväliriiheen: Ylestä leikattava lisää
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää