Artikkeli kuva

Yle Uutiset, Yle Areena

Miten vältetään Ruotsin tie, Yle kysyi presidenttiehdokkailta – paitsi siltä yhdeltä, jonka nimen varmaan arvaatkin

24.10.2023 |19:22

PÄIVÄN POINTTI | Sunnuntain pääuutislähetys kohahdutti monen katsojan kulmia. Yle kysyy presidenttiehdokkailta, miten vältytään ”Ruotsin tieltä”. Ehdokkaat vastaavat melko yllätyksettömästi. Jostain kumman syystä Yleisradio oli kuitenkin jättänyt uutisestaan pois Jussi Halla-ahon, jonka maalaisjärjellä ajateltuna olisi luullut kaikkein ilmeisimmällä tavalla sopivan vastaajien joukkoon.

Katsotaan ensin, millä keinoilla muut ehdokkaat halusivat torjua Ruotsin tietä:

Alexander Stubb: On opittava Ruotsista, keskusteltava, ennakoitava.

Mika Aaltola: On otettava oppia Ruotsista, tuettava pohjoismaista hyvinvointiyhteiskunnan mallia, on autettava Ruotsia.

Pekka Haavisto: Maahanmuuttajia kotutettava, lähiöiden eriytymistä vältettävä, Koraanin polttamisen oltava edelleenkin kiellettyä.

Olli Rehn: tulijoita kotoutettava paremmin.

Entäpä Jussi Halla-aho, jonka pitkän poliittisen historian ydinteemoihin kuuluu Ruotsin tien välttäminen, ja jolla on selvästi erottuvia ajatuksia aiheesta? Häneltä Yleisradio ei halunnut kysyä mitään.

Miksi ei halunnut?

Nettijutussa Yle väittää kysyneensä asiaa “kannatusmittausten kärkeä pitäviltä presidenttiehdokkailta”. Syy on ilmeisen keinotekoinen. Neljän henkilön valitseminen haastatteluun kertoo jälleen karulla tavalla siitä, että Yleisradio hylkii järjestelmällisesti tiettyjä uutisaiheita ja ylipainottaa toisia. Kun on kyse ilmastohysterian lietsomisesta, Yleisradion ohjelmat täyttyvät punavihreistä kellokkaista. Kun pitäisi käsitellä punavihreän politiikan kammottavaa perintöä, ei Yle edelleenkään halua kuunnella ihmisiä, jotka ovat kymmenien vuosien ajan yrittäneet varoitella ilmiöstä ja puhua järkeä. Nyt Yle kyselee Ruotsin tien välttelyohjeita ihmisiltä, jotka ovat kaikkein innokkaimmin maatamme tuuppineet Ruotsin tielle. Ylen pääuutislähetys on räikeää spinnausteatteria.

Sunnuntain uutislähetyksen haastatteluvalinta ei ollut vahinko. Se oli tietoinen yritys kansalaismielipiteen ohjailuun. Tilanne ei ole uusi. Yleisradio on jo vuosien ajan yrittänyt voimakkaasti mielipidevaikuttaa suomalaisten poliittisiin mielipiteisiin. Vaalien alla se on jäänyt toistuvasti kiinni rajuista vaalivaikuttamistempauksista. Sunnuntaina Yle päätti jälleen kerran lähteä räpeltämään kansakunnan pyhintä ydintä – demokraattisia vaaleja.

Tilanne on sietämätön.


Päivän pointti -sarjassa julkaistaan Suomen Uutisten kokoamia kommentteja ajankohtaisista poliittisista aiheista.

SUOMEN UUTISET


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Viikon suosituimmat

4.
Suomen uutiset logo

Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”

19.11.2024 |16:28
5.
Suomen uutiset logo

Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”

16.11.2024 |11:30
8.
Suomen uutiset logo

Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan

17.11.2024 |22:27
9.
Suomen uutiset logo

Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse

14.11.2024 |23:20
10.
Suomen uutiset logo

Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan

20.11.2024 |12:31

Uusimmat

Perussuomalainen 1/2024

Mainos kuva

Lue lisää