Miten hyvinvointiyhteiskunta säilyy ja muuttuu?
Perussuomalaisten kansanedustaja Olli Immosen (kuvassa) työ hyvinvointiyhteiskunnan tulevaisuuden luotaajana sai kouriintuntuvaa sisältöä tänään, kun tulevaisuusvaliokunta julkaisi raportin Hyvinvointiyhteiskunta 2030 – kestääkö hyvinvointiyhteiskunta?
Immonen johtaa valiokunnan jaostoa, joka tekee hyvinvointiyhteiskunnan tulevaisuuden kehityskulkuja arvioivan raportin tulevien keskustelujen ja päätösten pohjaksi.
– Tulevaisuusvaliokunta perustaa jaostoja, jotka selvittävät jotakin merkittävää tulevaisuuteen liittyvää asiaa. Nyt päätettiin selvittää, miten hyvinvointiyhteiskunta selviytyy tulevaisuuden haasteista, Immonen kertoo.
Jaostoon kuuluu jäseniä yli puoluerajojen ja Immonen kuvaa yhteistyötä hyväksi. Raporttia julkistettaessa SDP:n Päivi Lipponen kehui Immosta erittäin hyvästä työstä. Ryhmään kuuluu väkeä laidasta laitaan kokoomuksen Jaana Pelkosesta vasenryhmän Markus Mustajärveen saakka.
Vankka asiantuntijapohja
Aluksi valiokunta kuuli lukuisia asiantuntijoita, kuten Heikki Hiilamoa, joka toimi elokuuhun saakka Kelan tutkimusprofessorina ja on nyt Helsingin yliopiston sosiaalipolitiikan professori, ja Kelan tutkimusjohtaja Olli Kangasta.
Raporttia tekemään perustettiin yksi kansainvälinen ja kaksi suomalaista asiantuntijoista ja kansalaisjärjestöistä koostuvaa työryhmää, joita johtivat John Casti ja Leena Ilmola. Ryhmät kehittivät kahdeksan erilaista tulevaisuuden mahdollisuutta, joista neljää kehitettiin pidemmälle.
Huhtikuussa tämä tutkimusaineisto vietiin myös internetiin kansalaisten arvioitavaksi. Sieltä löytyy myös perjantaina julkaistu kirja pdf-tiedostona.
Uraauurtava keskustelu
kuin facebook-ketju
Tutkimuksen joukkoistamiseen perustuva nettikeskustelu tapahtuu joukkoistamisalustalla osoitteessa www.suomijoukkoistaa.fi Se avattiin jo huhtikuun puolivälissä ja keskustelu jatkuu toukokuun loppuun saakka. Valiokunta pyrkii kokoamaan loppuraportin eduskunnan kevätkauden loppuun mennessä.
– Tämä on ensimmäinen näin laajassa mitassa tehty eduskunnan hanke, johon kansalaiset voivat osallistua vapaasti internetin välityksellä, Immonen kertoo.
Keskustelu etenee kuin facebookin keskusteluketju. Keskusteluun osallistuja näkee aiemmin kirjoitetut kommentit ja hän voi tykätä tai ei-tykätä toisten ehdotuksia ja halutessaan jatkaa keskustelua niiden pohjalta tai esittää suoraan oman uuden näkökulmansa.
Oraakkelit lietsovat kansalaiskeskustelua
Keskustelua lietsoo neljä erilaista radikaalioraakkelia eli provokaattoria, jotka esittävät omia hiukan kärjistettyjäkin näkökulmiaan siinä toivossa, että ne poikisivat hedelmällisiä kannanottoja yleisön joukosta.
Tämä on ensimmäinen kerta, kun tällaista oraakkeli-menetelmää käytetään eduskunnan tutkimuksissa.
– Huomioimme keskustelun tuloksen, kuten sen, mihin suuntaan keskustelu etenee ja mietimme, miksi näin tapahtuu, samoin kuin sen, minkä vuoksi keskusteluun osallistuttiin joko paljon tai vähän. Emme osallistu keskusteluun itse, rajoitamme ainoastaan epäasiallisten kannanottojen julkaisua, Immonen sanoo.
Veli-Pekka Leskelä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Viikon suosituimmat
Vanhemmat ottavat jo juristin mukaan lapsensa opettajatapaamisiin – opettajilta kuppi nurin
Opettajien työelämä Ruotsissa ei ole välttämättä ollut ruusuilla tanssimista tähänkään asti. Uusin vitsaus ovat juristit, joita vanhemmat raahaavat mukaan pikkupiltin opettajatapaamisiin. Näin tapahtuu sekä hyvinvoivissa yksityiskouluissa että ongelmalähiöiden kunnallisissa oppilaitoksissa. Kuppi meni nurin jo opetusministeriltäkin.
Ilmastonmuutos ei sytyttänyt Los Angelesin maastopaloja – epäiltyjä tuhopolttajia otettu kiinni
Ilmastonmuutos on saattanut pahentaa Kalifornian kuivuutta ja voimistaa tuulia, mutta maastopalot johtuvat ihmisten toiminnasta. Useita epäiltyjä tuhopolttajia on jo otettu kiinni. Kuvernööri Newson on kutsunut kansalliskaartin apuun estämään palaneiden kotien ryöstelyä.
SDP kieltää Afrikan tähti -pelit Turun päiväkodeista – ministeri Ville Taviolta tyrmäys: ”Demokratiassa ei tule tehdä päätöksiä yksittäisen mielensäpahoittajan vuoksi”
Muutaman vuoden takainen Afrikan tähti -rasismikohu on lämmitetty uudestaan. Tällä kertaa asialla on turkulainen vasemmistopoliitikko Paco Diop, joka kertoo irtisanoutuneensa työstään Afrikan tähti -peliin sisältyvän rasismin vuoksi. Lisää löylyä kiukaalle heittää Turun apulaispormestari ja SDP:n puoluevaltuuston puheenjohtaja Piia Elo, jonka mukaan Afrikan tähti -pelit kerätään pois Turun kaupungin päiväkodeista.
Kirjailija Jarkko Tontti: Punavihreä kupla on puhkeamassa – ”Eliitille koittanut viimeinen hetki havahtua, että he ovat irtautuneet suomalaisesta elämästä”
Punavihreä kupla on suomalaisessa poliittisessa keskustelussa tunnettu käsite, jolla kuvataan sananmukaisesti kuplautunutta, vasemmistoa myötäilevää yhteisöä. Punavihreään hegemoniaan on tähän saakka keskeisesti kuulunut yhteiskunnallisen eliitin ja sitä myötäilevän median voimakas vieraantuminen tavallisesta kansasta, sen huolenaiheista ja toiveista. Juristitaustainen kirjailija Jarkko Tontti esittää nyt konkreettisin perusteluin, miten ajat ovat muuttuneet ja punavihreä arvomaailma törmännyt seinään.
Mikä meni pieleen journalismissa? – Näkökulmia median alennustilan aiheuttajista
2020-luvulla journalismi on kriisissä. Toimittajien ja mediayleisön suhde on jännittynyt, ja samalla uudet ailahtelevat ansaintamallit kasaavat painetta toimituksille. Mediamaailmaa läheltä seuraavat vaikuttajat tarkastelevat syitä siihen, miksi journalismi on ajautunut alennustilaan.
Punavihreä Palestiina-aktivismi paisuu Helsingin valtuustossa – pormestariehdokas Wille Rydman: ”Ulkopolitiikka ei kuulu valtuustosaliin”
Elinkeinoministeri Wille Rydman kehottaa kuntapäättäjiä pidättäytymään ulkopolitikoinnista ja pysymään omalla tontillaan. - Kunnan tulee keskittyä oman toimivaltansa asioihin – siis kuntalaisten hyvinvoinnin, turvallisuuden ja palveluiden varmistamiseen. Se, että kaupunginvaltuutetut askaroivat ulkopoliittisten tai kansainvälisten kysymysten parissa, on kaikki pois kunnan varsinaisten tehtävien hoitamisesta, Rydman sanoo.
Elon Muskin X-kirjoitus nosti esiin taannoiset Isoa-Britanniaa ravisuttaneet lasten raiskausrikokset – viranomaiset eivät aluksi puuttuneet rikoksiin rasismileiman pelossa
Viestipalvelu X:ssä levisi keskustelu Ison-Britannian lähihistoriassa tapahtuneista lapsiin kohdistuneista järkyttävistä seksuaalirikoksista. Satoja lapsia ja teini-ikäisiä tyttöjä joutui laajamittaisen “raiskausringin” hyväksikäytön kohteeksi. Elon Muskin mainitsemista rikoksista vaaditaan nyt kansallista tutkimusta.
Mielipiteenvapaus somessa kuohuttaa saksalaisia – viestipalvelu X:stä alkoi joukkopako, kun Musk kehotti saksalaisia äänestämään AfD:tä
Amerikkalaisen teknomiljardöörin Elon Muskin ja Vaihtoehto Saksalle -puolueen (AfD) puheenjohtajan Alice Weidelin torstai-iltana X-viestipalvelukanavalla käymä keskustelu Saksan politiikasta ja Mars-lennoista räjäytti käyntiin myrskyisän keskustelun vaalivaikuttamisesta ja mielipiteenvapaudesta sosiaalisessa mediassa. Monet ammattiliitot ja Saksan korkein oikeus ovat ilmoittaneet jättävänsä X:n.
Zuckerberg lupaa vähentää sensuuria Facebookissa – Trumpin valinta aloitti sananvapauden aikakauden
Mark Zuckerberg sanoo Trumpin valinnan olleen "kulttuurillinen käännekohta", jonka jälkeen on aika laittaa sananvapaus taas etusijalle. Hänen tekemänsä paljastukset siitä miten Facebook on tarkoituksella pyrkinyt sensuroimaan ja rajoittamaan keskustelua ovat hyvin mielenkiintoisia. Zuckerbergin mukaan viimeiset neljä vuotta ovat olleet someyrityksille erityisen vaikeaa aikaa, koska Yhdysvaltain hallitus on edistänyt sensuuria.
Riikka Purra blogissaan: Suomen kovaäänisin oppositio on perinteinen media, joka moninkertaistaa vasemmisto-opposition viestin
Valtiovarainministeri Riikka Purra kirjoittaa blogissaan tuloeroista, hallituksen vastustuksesta ja kovaäänisen median propagandasta, joka moninkertaistaa vasemmisto-opposition viestin. Sosiaalisen median keskusteluissa on ihmetelty viime päivinä, miksi uuden kyselyn mukaan suomalaisten suurin huolenaihe on kansalaisten eriarvoistuminen ja tuloerojen kasvu. Syytä onkin ihmetellä, sillä tuloerot eivät todella ole Suomessa ongelma.