

Swish-journalistit saavat lokaa niskaansa. / svd.se, samtiden.nu
Mitäpä jos lukija päättäisi vasta jutun lukemisen jälkeen, maksaako jutusta vai ei? – Swish-journalismi tekee tuloaan Ruotsiin
Miksi kansa maksaa yhä nihkeämmin perinteisen median vuositilauksista ja sen sijaan ostaa yksittäisiä juttuja yksittäisiltä toimittajilta kertamaksulla? Ehkäpä siksi, koska punavihreää ajattelutapaa tuputtavan median jutut eivät enää kiinnosta. Keskustelu muuttuvasta uutismaailmasta käy kiivaana Ruotsin perinteisessä mediassa ja liekehtien somessa.
Tavallinen tallaaja seuraa uutisia tilaamalla perinteisen median kotiinsa tai maksamalla sen lukuoikeudesta – tai pyörimällä somessa sekä ilmaisilla nettisaiteilla. Ilmaisia lounaita ei tosin ole, sillä mediat laskuttavat omia yritysasiakkaitaan median kuluttajille kohdistetusta mainonnasta.
Ruotsissa perinteistä mallia horjuttavat tänään toimijat, jotka pyrkivät laskuttamaan juttujensa lukijoita jälkikäteen. Yhä useampi ruotsalainen kustantaja, journalisti tahi mielipidevaikuttaja pyrkii ansaitsemaan kirjoituksillaan joukkorahoituksen avulla. Ja sangen usein maksaminen tapahtuu Swish-puhelinsovelluksen kautta. Siitä ruotsalainen nimitys ”swishjournalist” eli vapaasti suomentaen vaikka ”pikamaksutoimittaja”.
Toimittajat nimittelevät toisiaan
Uudet tuulet ovat herättäneet närää erityisesti Ruotsin yleisradiossa, jossa nykymuotoinen toimittamistyö jatkuu valtion kustannuksella. Niinpä Ruotsin radioon yhdistetyt henkilöt saivat paljon huomiota nimittäessään uuden tyylin yksittäisiä toimittajia somessa nimellä ”pikamaksuh**ra” (swishhora).
Kohuun havahduttiin nyt myös ruotsidemokraatteja lähellä olevassa Samtiden-julkaisussa. Uusi pikamaksujournalismi saa ruotsidemokraattien hyväksynnän: ”Kansa haluaa maksaa suoraviivaisesta vanhanajan journalismista, joka kertoo vain sen, mitä tapahtuu ja perustaa sanomansa faktapohjaiseen analyysiin, ilman vallanpitäjien tarjoamaa vasemmistoliberaalia mielipidehapatusta”.
Toimittajakin on ihminen
Kritiikkiäkin löytyy.
Ruotsin yleisradion tuottaja sekä mediapersoona Emanuel Karlsten muistuttaa, että toimittamisen ovat aina maksaneet kuluttajat, mainostajat tai mesenaatit. Karlsten tulkitseekin syntynyttä kohua maalle tyypillisellä tavalla:
– On ilmeisen ongelmallista, että pikamaksujournalisti on vaarassa juuttua helppoihin ja yksinkertaisiin päätelmiin ja arvostuksiin, joskus jopa ennakkoluuloihin.
Karlsten ei tosin tule huomanneeksi sitä, että näinhän toimittajat tuppaavat työskentelemään kaikkialla.
”Media on kansan vahtikoira”
”Sananvapaus tarkoittaa avointa keskustelua, jossa kaikki saavat äänensä kuuluville ja jokainen voi tehdä omat valintansa”, kertoo Samtiden. Näin ei kuitenkaan Samtidenin mukaan tänään tapahdu, vaan ”kun vanha media on vaihtanut fokustaan vahtimalla vallan sijasta kansaa, median kuluttajat etsivät uusia vaihtoehtoja”.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Tapahtui mitä hyvänsä, syy on aina ilmastonmuutos – Olli Pusa moittii tarkoitushakuista julkista keskustelua

Taannehtiva vihapuhejahti kiihtyy – Oikeuskansleri kehottaa suomalaisia poistamaan vanhoja kirjoituksiaan

Unohtuiko jotain, Ylen A-studio?

Muslimiyhteisö kritisoi, MTV:n uutistoimitus taipui – rikosuutinen sensuroitiin

Tutkimus sen vihdoin paljasti – kansa luottaa median tekemiin urheilu-uutisiin, muttei politiikan uutisiin
Viikon suosituimmat

Käsittämätön kahakka vaaliteltalla – Sofia Virta usutti avustajiaan häiriköimään työtään tekevää toimittajaa – kameraa revittiin kädestä, naamaan läpsittiin vaaliesitteillä
”En ole 20 toimittajavuoden aikana nähnyt poliitikkoa, joka hoitaisi mediasuhteitaan yhtä ala-arvoisesti.”

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Vaalivalvojaiset – suora lähetys

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Wille Rydman: Helsingin poliittisesta ilmapiiristä tulossa punavihreä – ”Ihmiset tulevat ainakin näkemään, mihin suuntaan Helsinkiä ei pidä viedä”
Perussuomalaiset saa Helsinkiin pienen valtuustoryhmän. - Teemme valtuustossa kaiken sen minkä voimme. Edustamme tervehenkistä sinivalkoista politiikkaa, ja pidämme ääntä senkin edestä, minkä vaalituloksessa menetimme, Wille Rydman sanoo ja kehottaa ammentamaan valituloksesta sisua.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Miko Bergbom: Perussuomalaiset on politiikan hammaslääkäri, SDP karkkipussi
Kansanedustaja Miko Bergbom vertaa perussuomalaisten toimivan politiikassa kuin hammaslääkäri, joka tekee oikeita asioita, mutta jonka tuoliin ei ehkä aina ole niin kiva istahtaa. Vastaavasti SDP toimii politiikassa tarjoten äänestäjilleen pulleaa karkkipussia. - Surullisena olen seurannut SDP:n ”kaikki voi tehdä velaksi” -kampanjaa. Rahaa on helppo luvata lisää, mutta pelkään sitä, että SDP:n lupaukset tulevat johtamaan ympäri Suomea kuntaveron korotuksiin, Bergbom sanoo.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Puoluesihteeri Vuorenpää vaalituloksesta: Tämä on opetus
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää