

Oregon Live -sivusto käsittelee lukutaitoasiaa.
Mitäh? Kokeisiin osallistuminen on nykyään vapaaehtoista – Oregonin osavaltio ei vaadi enää lukiolaisilta luku-, kirjoitus- ja laskutaitoa mittaavan testin läpäisyä
YHDYSVALLAT | Oregonin osavaltiossa lukiosta valmistuminen ei enää edellytä lukemista, kirjoittamista ja laskutaitoa mittaavan testin läpäisyä. Vaatimuksia madallettiin ensimmäisen kerran tilapäisesti vuonna 2020. Nyt osavaltion opetushallitus päätti olla palauttamatta perinteisiä vaatimuksia ja jatkaa tällä linjalla vuoteen 2029 asti. Koulutuspolitiikan auktoriteettien mukaan tasokokeet ja niiden vaatimukset vaikeuttavat mm. “värillisten” ja englantia toisena kielenään puhuvien asemaa. Päätös on kohdannut äänekästä kritiikkiä. Opetushallituksen väitetään mm. välttelevän vastuutaan heikentyneistä oppimistuloksista.
Yhdysvaltain Oregonin lukio-opiskelijoiden ei tarvitse suorittaa tasokoetta lukemisessa, kirjoittamisessa tai matematiikassa valmistuakseen lukiosta. Kaikille yhteinen tasokoe muistuttaa periaatteeltaan hieman suomalaisia ylioppilaskirjoituksia. Päätös on voimassa vuoteen 2029, linjasi opetushallitus viime torstaina.
Länsirannikolla Kalifornian naapurissa sijaitseva, pinta-alaltaan ja väkiluvultaan lähes Suomen kokoinen osavaltio aloitti kiistellyt valmistusvaatimusten madaltamiset vuonna 2020. Tuore päätös siis pitää aiemmin valitun käytännön voimassa toistaiseksi vuosikymmenen loppuun asti. Oregonin paikallismedian uutinen on herättänyt ällistystä ja saanut laajaa kansainvälistä huomiota sosiaalisessa mediassa.
Päätöksen vastustajien mukaan alennetut valmistumisvaatimukset vähentävät paikallisen tutkintotodistuksen arvoa.
Opetushallituksen äänestystulos oli täysin päinvastainen kuin mitä kymmenet vaikutusvaltaiset oregonilaiset olivat toivoneet. Heidän mukaansa tasokokeet olisi pitänyt palauttaa. Yksi tasokokeiden puolustajista oli republikaanien edustaja Christine Drazan. Kritiikki madallettuja valmistumisvaatimuksia kohtaan viivytti päätöstä, joka oli alun perin tarkoitus tehdä jo syyskuussa.
Päätöksen vastustajien mukaan alennetut valmistumisvaatimukset vähentävät paikallisen tutkintotodistuksen arvoa. Heidän mukaansa sen pitäisi riittää, että heikommin menestyville oppilaille tarjotaan ylimääräistä tukiopetusta kirjoittamisessa ja matematiikassa. Tämä on yleinen käytäntö monissa amerikkalaisissa lukioissa.
Oregonin kouluhallituksen ja opetusviranomaisten mukaan standardoitujen, kaikille yhteisten kokeiden läpäisyvaatimus oli haitallinen este “historiallisesti marginalisoiduille oppilaille”. Väitetysti kokeet eivät mittaa lukiolaisten menestymisen edellytyksiä työelämässä ja jatko-opinnoissa.
Aiempien läpäisyvaatimusten kerrottiin pitkittäneen “värillisten” (engl: students of color), englantia toisena kielenään puhuvien ja oppimisrajoitteista kärsivien oppilaiden valmistumisaikoja. Koulutuspolitiikan auktoriteettien mukaan ei ole riittävästi näyttöä, että ylimääräisestä opiskelusta olisi näille ihmisryhmille hyötyä myöhemmissä työ- tai opiskelupaikoissaan
Opetushallituksen edustajat muistuttivat, että tasokokeita tullaan yhä suorittamaan. Niillä ei vain ole ratkaisevaa roolia oppilaan valmistumisen edellytysten arvioimisessa. Kokeisiin osallistuminen on tätä nykyä vapaaehtoista. Viime keväänä kolmasosa lukiolaisista jätti osallistumatta, eli oppilailla ja heidän vanhemmillaan ei välttämättä ole enää tietoa nuoren osaamistasosta suhteutettuna yleiseen tasoon ja vaatimuksiin.
Kokeisiin osallistuminen on tätä nykyä vapaaehtoista. Viime keväänä kolmasosa lukiolaisista jätti osallistumatta
Valmistumisvaatimuksia höllennettiin alun perin pandemian aikana koulujen ollessa kiinni, ja kun kokeita ei pystytty toteuttamaan systemaattisesti kaikissa kouluissa. Tämän seurauksena lainsäätäjät ovat vaatineet perusteellisempaa selvitystä koulujen valmistumisvaatimuksista. Erityistä huomiota vaadittiin “värillisten ihmisten” tilanteeseen.
Oregonin opetushallitus esitti, että vanhoista vaatimuksista lukemisen, kirjoittamisen ja matematiikan osaamisen suhteen tulisi luopua pysyvästi. Koska osavaltion lainsäätäjät eivät vielä muodostaneet asiasta lopullista kantaansa, päätti opetushallitus jatkaa toistaiseksi höllennettyjä käytäntöjään.
Valmistumiskriteerien höllentämistä vastustaneen Drazanin mukaan vaatimustasojen madaltamiselle ei ole tarvetta, vaan koulujen tulisi panostaa pikemminkin tulosten parantamiseen.
“[Opetus]hallitus ei ole onnistunut käsittelemään siitä, mikä sen oma vastuu on osavaltion heikentyneistä oppimistuloksista. Sen sijaan ne syyttävät työkalua, jolla mitataan opiskelijoiden kykyä lukea, kirjoittaa ja laskea.”, Drazan ilmoitti julkisesti. “On harmillista, että nämä byrokraatit, joita ei ole valittu tehtäviinsä vaaleilla, päättivät sivuuttaa yleisön näkemykset ja jatkaa tiellä, joka välttelee vastuuta oppilaiden oppimistuloksista.”
Oregonin paikallista kehittämistä ja koulutusta tukevan säätiön johtaja Whitney Grubbs otti näkyvästi kantaa viimeaikaista kehitystä vastaan. Hänen mukaansa valmistumisvaatimusten madaltaminen ilman ehdotuksia korvaavista, toimivammista käytännöistä “altistaa päättäjät uskomaan, että osavaltiomme madaltaa vaatimuksia keinotekoisesti naamioidakseen epäkohtia”.
Hänen mukaansa tilanne on omiaan lietsomaan ennakkoluuloja väestöpohjan ja koulumenestyksen välisestä suhteesta.
Suomen Pisa-tulokset laskevat kuin lehmän häntä
Uutiset Yhdysvalloista tulevat samaan aikaan, kun Suomessa käydään keskustelua heikentyneistä Pisa-tuloksista. Oppimistulosten romahdus ja paine riman madaltamiseen näyttävät siis olevan laajempi ilmiö länsimaissa.
Vuonna 2021 Suomen Perusta pureutui nykyisen suomalaisen koululaitoksen ongelmiin raportissaan “Koulukirja – Kymmenen myyttiä suomalaisesta peruskoulusta”. Selvityksen mukaan perusasiat tietojen ja taitojen oppimisesta on uhrattu aatteellisen projektin alttarilla. Perinteiset, selkeät ja toimivat käytännöt on hajotettu mm. asennekasvatuksen, “inkluusion”, digitalisaatiopöhinän, ilmiöoppimisen ja itseohjautuvuuden nimissä.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Perussuomalainen Nuoriso vaatii opetus- ja kulttuuriministeriötä puuttumaan Pisa-tulosten laskuun

Teemu Keskisarjan kolumni: Pisa-tulokset pelastaa Klassillinen Epänormaalilyseo

Katastrofaaliset Pisa-tulokset eivät yllättäneet – Koponen: Hallitus tuo maalaisjärjen koulutuspolitiikkaan ja laittaa oppimistulokset nousuun

Pisa-tulokset puhuttivat kyselytunnilla – ”Vasemmistoministerin aikana ei oppimistuloksia saatu käännettyä nousuun”

Ruotsi häätää puhelimet peruskoulusta – ruotsidemokraatit ja porvarihallitus yksimielisiä

Antikainen: Sivistysvaliokunta kiinnitti huomiota poikien tilanteeseen jo viime hallituskaudella – silloinen opetusministeri Li Andersson ei tehnyt asialle mitään

“Tulevaisuuden koulu” digiloikkineen ja avokonttoreineen oli tiettyjen akateemisten piirien ja päättäjien lempilapsi 2010-luvulla

Peruskoulun arvosanainflaatio syö koko koululaitoksen uskottavuutta

Suomen Perustalta uudistettu painos peruskoulun ongelmia käsittelevästä Koulukirjasta – suomalaisen koulujärjestelmän kriisiin ollaan vasta heräämässä
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää