Artikkeli kuva

Pixabay

Mitä nyt? Onko feminismiä tunnustavien naisehdokkaiden journalistinen arviointi nykyään ”pilkkaa”?

04.11.2017 |20:23

KOMMENTTI | Mediatutkija Anu Koivunen ja Ilta-Sanomien politiikan toimittaja Timo Haapala ajautuivat lauantaina rajuun kiistaan siitä, mitä naispuolisista presidenttiehdokkaista saa sanoa ja mitä ei. Anu Naistutkimuksen dosenttina toimiva Koivunen moitti hieman kärkkäitä, joskin normaalin journalismin piiriin kuuluvia Tuula Haataista koskevia kommentteja ”pilkaksi”. Tilanteen tekee oudoksi se, että Anu Koivunen on itse moittinut presidenttiehdokas Laura Huhtasaarta.

Tapahtumat lähtivät käyntiin, kun Koivunen arvosteli Twitterissä Haapalaa siitä, että hän pilkkaisi toistuvasti SDP:n presidenttiehdokasta Tuula Haataista.

Setä Arkadianakin tunnettu vääräleuka Timo Haapala oli aikaisemmin muun muassa twiitannut: ”Tuula Haatainen on täysin väärässä vaalissa ehdolla. Näin se vain on, ei voi mitään.”

Ja tästäpä Koivunen harmistui. Hän kirjoitti: “Asiallinen kritiikki on yksi asia, pilkka jotain muuta. Niillä mielestäni aika selvä ero.”

Haapala ei moitteita niellyt, vaan kysyi: “Ovatko naistutkija luomassa ilmapiiriä, että naisehdokkaita ei voi kommentoida ilman että saa seksismisyytteet niskaansa?”

Haapala kysyi myös, pyrkiikö mediatutkija määrittelemään rajat poliitikkojen kohtelulle. “Ilmapiirihän on se, että Laura Huhtasaari on vapaata riistaa, Tuula Haatainen ei”, Haapala täydensi.

Haapala sai runsaasti kannatusta kommentilleen. Keskusteluun liittynyt kommentaattori linkitti useita twiittejä, joissa Anu Koivunen itse arvostelee Laura Huhtasaarta ivalliseen tyyliin. Lopulta Huhtasaari itse liittyi ketjuun ja lupasi tarjota Timo Haapalalle kahvit eduskunnassa.

Episodi loppui siihen, että Haapala blokkasi Koivusen, joka jäi päivittelemään asiaa Twitter-seuraajiensa kanssa.

Some-elämäni kiistatta dramaattisin tapahtuma, Koivunen summasi.

Mitä oikein tapahtui?

Miksi Suomen Uutiset nosti tämän asian esille? Eikö kyse ollut vain pienestä somenahinasta?

Ei ollut. Anu Koivunen on jatkuvasti julkisuudessa esiintyvä mediatutkija. Hän ei voi olla tietämätön siitä, millä tavoin suomalaiset journalistit käsittelevät korkeaprofiilisia poliitikkoja. Timo Haapala on journalisti, ja hänellä on täysi oikeus arvioida kenen tahansa presidenttiehdokkaan kyvykkyyttä ja sopivuutta vaaleihin.

Feministinen eturivin mediatutkija ei voi asettua feminismistään tunnetun ehdokkaan taakse ja vaatia, ettei tätä saisi arvioida kriittisesti.

Feministiset ehdokkaat eivät ole arvostelun ulkopuolella, eivätkä he voi vaatia erityiskohtelua.

Kaikkien aatteiden tulee olla julkisesti arvioitavissa. Jos aate tai sen kannattajat eivät kestä kriittistä tarkastelua, on tällöin syytä epäillä, että aatteessa itsessään on jotain pahasti vialla.

MATIAS TURKKILA


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Viikon suosituimmat

Uusimmat

PS Naiset 3/2024

Mainos kuva

Lue lisää

Perussuomalainen 1/2024

Mainos kuva

Lue lisää