

Mitä ihmettä taas? HS-vaalikone pudotti kärkijoukosta, jos eduskuntaan pyrkivä ehdokas ei kannattanut sukupuolten moninaisuutta – mistä oikein on kyse?
VAALIVAIKUTTAMINEN | Kaupunginvaltuutettu Jocka Träsbacka (kok.) havaitsi eilen Helsingin Sanomien vaalikoneessa olevan outouden. Mikäli vaalikoneeseen tietonsa täyttänyt ehdokas ei kannattanut sukupuolten moninaisuutta, vaalikone rankaisi häntä ankarasti. Träsbacka julkaisi asiasta laajan kirjoituksen, ja HS oli tänään pakotettu muuttamaan vaalikonettaan. Mutta onko se edelleenkään kunnossa?
Oliko se virhe vai tarkoituksella tehty ominaisuus?
Tätä nyt pohditaan suurella mielenkiinnolla.
Helsingin Sanomat on jo pitkään harjoittanut politiikkaan kohdistuvaa suuren mittakaavan informaatiovaikuttamista. Vaikuttamisen kohteena ovat HS:n kulloinkin suosimat poliittiset teemat, ja keinona on ollut uutis- ja mielipidejournalismi. HS-lempiteemojen kannattajat on esitetty myönteisessä valossa, ja niiden vastustajia on piesty armotta.
Eilen paljastui, että yhtiön vaalikone niin ikään suosii voimakkaasti juuri sellaisia ehdokkaita, jotka kuuluvat Helsingin Sanomien suosikkeihin – eli sukupuolisen moninaisuuden kannattajiin.
Oikeustieteiden professori Mikko Vuorenpää kiteyttää monien tunnot: “Hesarin painotettu vaalikone on ilmeisesti osoittautunut yhtä painotetuksi kuin Hesari muutenkin.”
Hesarin painotettu vaalikone on ilmeisesti osoittautunut yhtä painotetuksi kuin Hesari muutenkin.
— Mikko Vuorenpää (@MikkoVuorenpaa) February 20, 2023
Lakimies, kaupunginvaltuutettu Onni Rostila (ps.) moittii vaalikoneen “sattumavirhettä”:
Eli HS:n vaalikoneesta paljastui "vika", joka pudotti YHDEN kysymyksen perusteella ehdokkaan kokonaissopivuutta jopa yli 25%. Ja "sattumalta" kysymys koski "sukupuolten moninaisuuden huomioimista", eli käytännössä kaikkein eniten konservatiiveilla korostuvaa arvo-kysymystä. 🤔
— Onni Rostila (@ORostila) February 20, 2023
Vääristyneet tulokset
Träsbacka kuvaa vaalikoneen virhettä blogissaan:
“Olen saanut parin päivän aikana useita huolestuneita yhteydenottoja siitä, että Helsingin Sanomien vaalikone ei ole tarjonnut minua sopivimmaksi ehdokkaaksi, vaikka lähes kaikki ehdokkaan mielipiteet ja vastaukset ovat olleet samat kuin vaalikoneen tehneen äänestäjän. Kun yhä useampi tuttu hämmästeli samaa ilmiötä, päätin ryhtyä selvittämään asiaa ja toden totta havainto pitää kuin pitääkin paikkansa. Hesarin vaalikoneessa on virhe.
Luonnollisesti tiedän mitä olen itse vaalikoneeseen ehdokkaana vastannut, joten ryhdyin kokeilemaan miten Hesarin vaalikone käyttäytyi. Antaessani äänestäjän roolissa vaalikoneeseen kaikissa kysymyksissä samat vastaukset kuin olin ehdokkaana syöttänyt, oli sopivuus ehdokkaaseen täydet 100 prosenttia. Sitten ryhdyin testaamaan konetta siten, että vastasin yhtä vastausta lukuunottamatta kaikissa samoin kuin ehdokkaana. Arvelin, että näin joukosta löytyisi mahdollisesti väärään tulokseen johtava kysymys.
Ja sellainen myös löytyi.
Normaalisti vastausten erotessa ehdokkaan vastauksista vain yhdessä kysymyksessä ja siinäkin vain yhdellä pykälällä, on ehdokkaan sopivuus lopputuloksissa yli 99 prosenttia. Sitten lopulta huomasin, että eräs kysymyksistä muodosti tähän hyvin hämmentävän poikkeuksen. Helsingin Sanomien toimituksellisen linjan tuntien ei ehkä yllättänyt, että tuloksia vääristävä kysymys liittyy sukupuoleen ja kuuluu ”Sukupuolten moninaisuus pitäisi ottaa huomioon Suomessa nykyistä paremmin”. “
Korjaus seuraavana aamuna?
Helsingin Sanomat julkaisi tänään aamulla lyhyen uutisen, jossa se vahvistaa Träsbackan havainnot oikeiksi.
Lehti kirjoittaa: “Helsingin Sanomien vaalikoneen algoritmissa havaittiin virhe, jossa yksi arvokysymys laskettiin tuloksiin kahteen kertaan. Se siis sai tuloslaskennassa liikaa painoarvoa. Virhe on nyt korjattu.”
Vääristyneet tulokset
Useat ehdokkaat ovat raportoineet vääristyneistä tuloksista.
Seniorikansanedustaja Päivi Räsänen ei saanut itseään edes 20 sopivimman joukkoon.
@hsfi olisi tärkeää tiedottaa virheestä! En saanut itseäni edes 20 joukkoon eikä kukaan läheisistä, vaalikonetta kokeilleista ole saanut listalleen minua… https://t.co/490xM1nR9l
— Päivi Räsänen (@PaiviRasanen) February 20, 2023
HS-vaalikone julkaistiin 15.2. Se on ollut toiminnassa nyt noin viikon verran, antaen jatkuvasti vääriä tuloksia tuhansille vaalikoneeseen luottaneelle.
On silmiinpistävää, miten niukalti HS asiasta tiedottaa. Vaikka virhe on massiivinen, asiasta ei ole minkäänlaista ilmoitusta HS:n etusivulla. Asiasta ei kerrota vaalikoneen etusivulla. Päätoimittaja Antero Mukka ei noteeraa asiaa eikä esitä anteeksipyyntöä.
Äärimmäisen kiusallinen tapaus ei näytä millään tavalla kiinnostavan yhtiötä.
Eikä tämä ole edes ensimmäinen kerta.
HS teki saman tempun edellisissä eduskuntavaaleissa 2019. Tuolloin HS-vaalikone oli viritetty aivan absurdilla tavalla feministien hyväksi ja perussuomalaisten tappioksi, ja yhtiö joutui julkisuuden paineen takia silloinkin muuttamaan vaalikonettaan.
2019 puikoissa oli sama HS-toimituspäällikkö Esa Mäkinen, joka nytkin on jälleen kohun keskiössä.
Onko kone nyt kunnossa?
HS väittää korjanneensa vaalikoneen. Onko tämä totta? Jatkuuko vaalivaikuttaminen?
On aivan liian aikaista sanoa.
Useat asiaan perehtyneet moittivat vaalikonetta ankarasti vielä korjauksen jälkeenkin.
Kansanedustaja, diplomi-insinööri Lulu Ranne suomii vaalikonetta:
2/2
Sorry Petteri, olet tähän syytön.
Äänestäjät, ehdokkaat, olette täysin lainsuojattomia @hsfi #vaalikone #arvokartta edessä!
Missä Pohjois-Koreassa Hesari luulee meidän olevan?!
Helsingin Sanomat, korjaa vaalikoneesi ja uutisoi sen virheistä kattavasti, tai poista se!
— Lulu Ranne (@LuluRanne) February 20, 2023
Binga Tupamäki (kok.) huomauttaa: “Ongelma HS:n vaalikoneessa on paljon syvempi kuin bugi. HS uudisti algoritmia niin, että paras ehdokas ei olekaan samanlaisesti vastaava. Se on nelikentällä lähimmäksi osuva. Ja tähän vaikuttaa omituiset asiat, esim. sukupuolikysymys on ”vihreyttä” ja ”kaupunkilaisuutta”. “
Ongelma HS:n vaalikoneessa on paljon syvempi kuin bugi. HS uudisti algoritmia niin, että paras ehdokas ei olekaan samanlaisesti vastaava.
Se on nelikentällä lähimmäksi osuva. Ja tähän vaikuttaa omituiset asiat, esim. sukupuolikysymys on ”vihreyttä” ja ”kaupunkilaisuutta”. https://t.co/aajbymRkv8
— Binga Tupamäki (@bingatupamaki) February 20, 2023
Tere Sammallahti (kok.) epäilee tuloksia korjauksen jälkeen: “Ei tämä ole vieläkään oikein. Sukupuolikysymyksessä “täysin eri mieltä” -> “täysin samaa mieltä” antaa arvomittarissa 7 %-yks heiton, mutta kokonaistuloksiin 15 %-yks.”
https://twitter.com/TereSammallahti/status/1627584875820711936
HS-vaalikoneen outouksista uutisoi ensimmäisenä Päivän Lehti.
Suomen Uutiset seuraa tilannetta.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Jocka Träsbacka Onni Rostila Antero Mukka Mikko Vuorenpää Tere Sammallahti Binga Tupamäki Helsingin Sanomat Esa Mäkinen Päivi Räsänen Lulu Ranne
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Ylen uusi vaalikone räikeästi epätasapainossa – perussuomalaisten poliittinen linja on pyritty häivyttämään pois

Ari Koposen mielestä lasten sukupuolineutraalit urheilukisat ovat woke-feminismiä pahimmillaan: ”Tasa-arvon irvikuva”

Garedew: Eheytyshoitojen kieltäminen rajoittaisi uskonnonvapautta ja yksilön valinnanvapautta
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää