Artikkeli kuva

Brittimedia on tarttunut ärhäkästi toimittaja Allison Pearsonin tapaukseen.

Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse

Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.

George Orwellin romaani 1984 on eittämättä maailman ikonisin kuvaus dystopiasta ja valvontayhteiskunnasta. Tarinassa totalitaristivaltion kansalaisilla ei ollut yksityisyyttä, ja ”ajatuspoliisi” saattoi puuttua ”ajatusrikoksiin”. Tämä on koettu länsimaissa niin kaukaiseksi, että Orwellin käsitteillä on lähinnä leikitelty – kuten nimeämällä reality-sarja Big Brother kertomuksen ”Isoveljen” mukaan.

Tämän päivän Iso-Britannia on mahdollisesti lähempänä Orwellin fiktiota kuin koskaan. Syynä on saarivaltiossa viime vuosina tapahtunut sananvapauden mureneminen. Kuluneella viikolla koko läntistä maailmaa on puhuttanut se, miten nykyajan ajatuspoliisi jahtaa lainkuuliaisia ihmisiä.

Maan varjohallituksen sisäministeri Chris Philp, entinen pääministeri Liz Truss, entinen konservatiivijohtaja Iain Duncan Smith ja Reform UK -puolueen johtaja Nigel Farage ovat ilmaisseet huolensa sen jälkeen, kun poliisit kävivät palkitun journalisti Allison Pearsonin kotona yllättäen viime sunnuntaina – syynä somekirjoitus, jota ei voitu eritellä tarkemmin.

Brittien vihapuhepoliisi tekee kotikäyntejä

Telegraph-lehden kirjoituksessa Pearson kertoi itse, kuinka Essexin poliisit tulivat hänen kotiinsa sunnuntaiaamuna, ensimmäisen maailmansodan päättymisen muistopäivänä. Poliisit ilmoittivat, että häntä tutkitaan yli vuoden vanhasta päivityksestä X-alustalle (entinen Twitter).

Pearsonin mukaan poliisi ilmoitti, että häntä tutkitaan “ei-rikollisesta viharikostapauksesta”. Poliisit olivat “kafkamaiseen” tapaan kieltäytyneet paljastamasta, mikä hänen julkaisemistaan sisällöistä oli koettu ongelmalliseksi. Pearson kertoi tapahtuneesta myös GB Newsin haastattelussa:

“Reaktioni oli: ‘Mistä on kyse? Kertokaa nyt, mitä olen oikein sanonut,’ ja hän [poliisi] sanoi, ettei hän voi kertoa sitä. Kysyin, kuka minua syyttää. Hän vastasi, ettei heillä ole lupaa kertoa sitäkään.”

“Tätä seurasi todella, todella epätodellinen ja äimistyttävä keskustelu. Ja koska se oli ensimmäisen maailmansodan päättymisen muistopäivä, nousin pystyyn selkä suorana ja totesin: ‘Vietämme maassamme merkkipäivää muistaaksemme satoja ja satoja tuhansia nuoria teidän ikäisiänne miehiä, jotka uhrasivat henkensä, jotta voisimme elää vapaassa maassa emmekä tyrannian alla.”

“Sanoin: ‘Mitä nuo nuoret miehet ajattelisivat teistä tänään?’”

“Katsokaa vaikka, mitä Essexin poliisi ja muut poliisivoimat tekevät ympäri maata. Nähdäkseni heitä kiinnostaa enemmän selvitellä ajatusrikoksia kuin rikoksia, joista tavalliset ihmiset ovat huolissaan, murtovarkauksia, ahdistelutapauksia, pahoinpitelyjä ja puhelinten varastamista.

”Olen saanut kuulla useista huolestuttavista tapauksista. Ne ovat olleet aivan tavallisia ihmisiä, ja yllättäen poliisi on tullut perään. Heillä ei ole pääsyä samanlaiseen julkaisualustaan kuin minulla. He ovat jäykistyneet pelosta.”

Kovaa kritiikkiä johtavilta poliitikoilta ja mediavaikuttajilta

Elon Musk ilmaisi tukensa Pearsonille omistamallaan X-alustalla: “Tämän täytyy loppua”. Musk on puhunut avoimesti sananvapaudesta ja Britannian poliisin toiminnasta nykyisen pääministeri Keir Starmerin kauden alusta lähtien.

Sisäministeri Philp kehotti poliisia lopettamaan pyrkimykset “ajatuspoliisina” toimimiseen: “Poliisin ei pitäisi haaskata aikaa ja resursseja ottamalla kohteekseen toimittajia tai kansalaisia pelkästä mielipiteiden ilmaisemisesta. Poliisin tulisi puuttua vain sellaisiin tapauksiin, joissa rikoskynnys ylittyy.”

“Sananvapautta on suojeltava, vaikka olisimme eri mieltä ilmaistuista näkemyksistä. Poliisin tulisi keskittyä rikoksiin. Ei-rikollisten mielipiteiden tutkiminen on täysin sopimatonta.”

Entinen konservatiivijohtaja Iain puolestaan kommentoi tapausta “järkyttäväksi” ja sanoi poliisin jo muuttuneen “ajatuspoliisiksi”: “Tämä on aivan George Orwellin 1984; erittäin isovelimäistä. Säälin poliiseja, jotka näyttävät olevan niin huonosti johdettuja, että heidän on pakko suorittaa tällaista hulluutta.”

Iainia huolestuttaa myös kansalaisten oikeusturva: “Kansa haluaa heidän puuttuvan myymälävarkauksiin, väkivaltaisiin uhkauksiin ja häiriökäyttäytymiseen. Jos haluat tietää, mikä on viharikos, sekin on jo viharikos.”

Entinen pääministeri Truss kutsui tapausta “jälleen yhdeksi hyökkäykseksi sananvapautta vastaan” ja kirjoitti X:ssä: “Meidän on puututtava tähän äänekkäästi ja taisteltava tätä järkyttävää kiusaamista vastaan, jonka kohteeksi Allison Pearson on joutunut.”

Farage kommentoi tapausta “äärimmäiseksi orwellilaisuudeksi” ja lisäsi: “Olen täysin tyrmistynyt siitä, että Allison ja muut hänen kaltaisensa joutuvat elämään kuukausitolkulla pelossa ilman, että heille edes kerrotaan syytä. — Olemme siirtyneet ajatusrikosten alueelle, jossa syyttäjiä kutsutaan ‘uhreiksi’.”

Tapaus on yhä epäselvä

Vuosi sitten Pearson oli tehnyt useita päivityksiä Israelin lokakuun 7. päivän joukkomurhasta ja sitä seuranneista Palestiina-henkisistä mielenosoituksista Lontoossa. Poliisi ei kuitenkaan voinut kertoa hänelle väitetysti loukkaavan julkaisun sisältöä.

Vuonna 2023 silloinen sisäministeri Suella Braverman oli ohjeistanut poliisia, että heidän tulisi kirjata viharikostapaukset vain, jos on olemassa vakava riski vahingosta. Kirjauksia ei ollut tarkoitus tehdä pelkästään sen vuoksi, että joku olisi pahoittanut mielensä.

Poliisin tiedottaja kommentoi Telegraph-lehdelle: “Tutkimme toisen viranomaisen meille välittämää raporttia. Se koskee sosiaalisen median julkaisua, joka on myöhemmin poistettu. Tutkinta suoritetaan järjestyslain 17. pykälän mukaisesti.”

Vaikka Pearsonin luona vieraillut poliisi kertoi tutkinnan olevan ”ei-rikollinen” tapaus, poliisi on toisaalta luonnehtinut tutkintaa ”rikosasiaksi”.

SUOMEN UUTISET


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Viikon suosituimmat

2.
Suomen uutiset logo

Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”

19.11.2024 |16:28
4.
Suomen uutiset logo

Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”

16.11.2024 |11:30
6.
Suomen uutiset logo

Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan

17.11.2024 |22:27
7.
Suomen uutiset logo

Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan

20.11.2024 |12:31
8.
Suomen uutiset logo

Pakolaispolitiikka kiristyy: Turvapaikkaa ei jatkossa myönnetä tai se lakkautetaan, jos henkilön katsotaan olevan vaaraksi yhteiskunnalle

21.11.2024 |20:08

Uusimmat

Perussuomalainen 1/2024

Mainos kuva

Lue lisää