

LEHTIKUVA
Mitä Donald Trump on saanut aikaan ensimmäisenä vuotenaan presidenttinä – suomalainen ajatuspaja selvitti
Yhdysvalloissa – niinkuin kaikkialla muuallakin maailmassa – äänestäjät kannattavat ehdokkaita, joilla on positiivinen vaikutus heidän elämäänsä ja ennen kaikkea talouteensa. Donald Trump voitti 2016 vaaleissa nais- ja vähemmistöteemoilla kampanjoineen Hillary Clintonin selvin luvuin. Nyt tulevana lauantaina Trumpin presidenttikautta on kestänyt vuoden verran. Ovatko yhdysvaltalaiset äänestäjät saaneet Trumpilta sitä, mitä he tilasivat? Suomen Perusta -ajatuspaja selvitti asiaa. Yhdysvaltain politiikkaan syvällisesti perehtynyt vapaa toimittaja Matti Hukari analysoi asiaa raportissaan.
Donald Trumpin kiistanalainen hahmo puhututtaa jatkuvasti, mutta keskustelu kiertyy useimmiten presidentin henkilöön eikä hänen harjoittamaansa politiikkaan. Matti Hukari katsoi hivenen syvemmälle.
Matti Hukari kertoo raporttinsa havainnoista. 34 min 22 sek.
Hukarin mukaan 85 % Trumpia äänestäneistä konservatiiveista on tyytyväisiä.
– Suomalaisessa mediassa on esimerkiksi kerrottu Trumpin huonoista kannatusluvuista, mutta vähemmälle huomiolle on jäänyt, että 85 % Trumpia äänestäneistä konservatiiveista on häneen tyytyväisiä. Marraskuussa 2017 tehdyn kyselytutkimuksen mukaan Trumpin kannatus republikaanien keskuudessa oli 79 prosenttia ja 91 prosenttia istuvaa presidenttiä äänestäneistä äänestäisi häntä uudestaan, jos toinen vaihtoehto olisi Hillary Clinton.
Hukarin arviossa nostetaan erityisesti esiin seuraavat kohdat:
– Yhdysvallat on sanoutunut irti YK:n siirtolaissopimuksesta ja asettanut maahantulokiellon kahdeksasta terrorismia suosivasta maasta. Laiton siirtolaisuus on laskenut ennätysalhaiselle tasolle.
– Yhdysvallat on ilmoittanut irtautuvansa Pariisin ilmastosopimuksesta sekä TTIP ja TTP vapaakauppasopimusneuvotteluista.
– Yhdysvallat on tunnustanut Jerusalemin Israelin pääkaupungiksi.
– Armeijan määrärahoja on lisätty leikkaamalla muista menoista ja verouudistus on ajettu läpi.
– Talouskasvu on ollut suurta ja työttömyys jatkanut laskuaan.
– Meksikon rajamuurin rahoituksesta käytävät neuvottelut ovat edelleen käynnissä ja asiasta ei ole vielä päästy yhteisymmärrykseen.
– Obamacaren joitain osia on saatu kumottua verouudistuksen yhteydessä, mutta se on pääosiltaan vielä voimassa.
– Hillary Clintonia ei ole asetettu syytteeseen.
Hukari kirjoittaa: “Näyttäisi siltä, että vaikka median energia suuntautuu Trumpin Twiittauksista nostettuihin kohuihin, on Trumpin hallinto tehnyt harkittua työtä. Trumpin presidenttiyden aikana Yhdysvaltain talous on noussut vahvasti. Yhdysvaltain 10-vuotisen valtionvelan korko on pysynyt alhaisena, joulukuussa 2,404 %. Pörssikurssit Yhdysvalloissa ovat Trumpin hallintokaudella nousseet noin 20 %.”
Lataa raportti täältä >
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Populismipuolueiden voittokulku Euroopassa jatkuu – valtamedian tulkinta tilanteesta on täysin väärä

“Tanssiva karhu” voitti Yhdysvaltain vaalit, mutta miten käy maan kilpailukyvyn?

Hukari: Keskusteltiinko Suomen mediassa lainkaan Yhdysvaltain vaalien olennaisimmista asioista?

CNN:n Trump-vaino ei jaksa enää kiinnostaa katsojia: Pohjanoteerauksina roskisten tonkiminen ja “humalainen höpöttäjä”

Missä punalippu, siellä inhimillinen katastrofi – sosialismi nujersi ennen niin vauraan Venezuelan
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää