Kuva on Suomen Uutisten haastatteleman henkilön ottama.
Mistä Puolan itsenäisyysmarssissa oli kyse – nyt puhuu kulkueeseen osallistunut suomalainen
Perussuomalaisten presidenttiehdokas Laura Huhtasaari onnitteli viime viikonloppuna Twitterissä Puolaa ja sen itsenäisyyden puolesta marssinutta 60 000 ihmistä. Valtamedia nosti Huhtasaaren hehkutuksesta kohun, koska sen mielestä Varsovassa järjestetty kulkue oli äärioikeistolainen. Puolassa asuva suomalainen kertoo, mitä marssilla todellisuudessa tapahtui.
Valtamedia niin Suomessa kuin muuallakin Euroopassa suhtautuu Puolan nykyiseen hallitukseen äärimmäisen kielteisesti. Erityisen vihamielisesti media suhtautui Puolan itsenäisyyspäivänä 11. marraskuuta järjestettyyn kansallismieliseen kulkueeseen.
Yleisradion toimittaja Eero Mäntymaa ylitti kaikki nolouden rajat puhumalla potaskaa kaksi kertaa peräkkäin yrittäessään leimata Laura Huhtasaaren natsien ystäväksi. Ensin Mäntymaa linkkasi kuvan, jonka piti esittää Varsovan marssilla valkoisten ylivaltaa julistavia natseja. Todellisuudessa kuvassa oli unkarilaisia marssimassa Puolassa vuonna 2015. Toisessa twiitissä Mäntymaa väitti, että Varsovan kulkueessa olisi rukoiltu holokaustia muslimeille. Sekin tieto osoittautui virheelliseksi.
Kulkueen järjestäjät julistautuneet kristillisiksi
Suomessa syntynyt, sekä suomea että puolaa puhuva ja nyt Puolassa asuva henkilö kertoo Suomen Uutisille, millainen kulkue todellisuudessa oli. Hän ei halua nimeään julkisuuteen, joten kutsukaamme häntä Pawełiksi.
– Olin mukana ensimmäistä kertaa viime vuonna. Järjestäjät nimeävät itsenäisyysmarssille aina uuden teeman. Viime vuonna se oli ”Puola, Euroopan bastioni” vedoten pakolaiskriisiin, tänä vuonna taas ”tahdomme Jumalaa”, Paweł kertoo.
Järjestäjät ovat julistaneet itsensä alusta asti kristinuskoisiksi. Viimevuotinen teema keräsi kuitenkin vielä enemmän marssijoita, peräti 100 000.
– Kummallakaan kerralla en havainnut aggressiivista käytöstä. Tunsin oloni turvalliseksi.
Marssiessa pääkaupungin katuja pitkin väkijoukko huutelee puolaksi rimmaavia lausahduksia, kuten ”Ylistys ja kunnia, sankareille”, ”Roman Dmowski, Puolan vapahtaja” sekä puolalaiset perinnearvot kiteyttävää ”Jumala, kunnia ja isänmaa”.
– Tunnelma on siis melko kansallisromanttinen, Paweł sanoo.
Ennen tämän vuoden marssin alkua Solidaarisuus-liikkeen perustajan Anna Walentynowiczin lapsenlapsi Piotr Walentynowicz piti puheen. Aiheena olivat vuoden 1989 tapahtumat ja se, kuinka kommunistit jäivät 1989 vallankumouksen jälkeen korkeisiin asemiin yhteiskunnassa.
Valtaosa kulkueesta oli 20-40-vuotiaita
Pawełin mukaan valtaosa osallistujista oli ikäluokaltaan 20-40-vuotiaita.
– Mukana oli kuitenkin myös paljon lapsiperheitä ja keski-ikäisiä. Noin yleissilmäyksellä samanlaisia ihmisiä, joihin törmää kadullakin.
Yhtä selvää provokaatiovälikohtausta lukuunottamatta marssi sujui rauhallisesti ilman väkivaltaisuuksia, Paveł kertoo. Ääriliikkeistä mukana oli äärioikeistolainen ONR ja Helsingin Sanomien otsikoissa mainitut, rasistisia kylttejä kantavat huppupäät.
– Kyseinen 50 hengen joukkue joutui kuitenkin itse järjestäjien paheksunnan kohteeksi ja poliisi on aloittanut tutkintansa heitä kohtaan. Provokaatio ei ole poissuljettu. Molempina vuosina mukana oli joitakin italialaisia, slovakialaisia, ruotsalaisia ja unkarilaisia.
Pawełin mukaan Varsovan itsenäisyyskulkuetta kommentoineet valtamediat harvoin suhtautuvat Puolaan asiallisesti ja puolueettomasti.
– Tämäkään aihe ei ollut poikkeus. Enemmän tai vähemmän puolueellisissa artikkeleissa tuotiin esiin harvalukuisia rasistisia lausahduksia ikään kuin ne olisivat marssin mottoja.
Pawełia ärsyttää nykymediassa se, että mielipiteet tuodaan valmiiksi esiin.
– Ei esitetä faktoja vaan mitä mieltä asiasta kuulu olla. Useasti kanta ilmaistaan erittäin voimakkaasti tai muuten vaan ala-arvoisen röyhkeästi.
Itsenäisyyspäivän kulkueen organisoi kansalaisjärjestö Marsz Niepodległości, joka koostuu kahdesta yhdistyksestä: Młodzież Wszechpolska eli konservatiivisen nuorison järjestö sekä ONR.
– Jälkimmäistä voisi kutsua äärioikeistoksi, Paweł myöntää.
– Valtaosa osallistujista oli kuitenkin aivan tavallista kansaa, joka ei kuulu kumpaakaan järjestöön.
Valtamedioissa otsikoihin nostetut rasistit ja ksenofobit eivät Pavełin mukaan edes olleet ONR:n joukkoja. Järjestäjä lupasi olla päästämättä mukaan rasistisia mielenosoittajia ensi vuoden marssiin.
– On siis kohtuutonta yleistää 60 000 ihmistä äärioikeistoksi tai varsinkaan fasisteiksi. Eihän pakolaisiakaan saa yleistää terroristeiksi vaikka iskuja on ollut jo useita, Paweł hämmästelee.
Puolan oikeuslaitoksessa rehottaa korruptio
Puolan tuomioistuimien riippumattomuus on ollut se kivi, joka on eniten Euroopan Unionin ja eurooppalaisen valtamedian kengässä hiertänyt. Suomessa ja muualla Euroopassa Puolan nykyinen hallitus on yksioikoisesti leimattu oikeusvaltion viholliseksi.
Solidaarisuus-liikkeen perustaja Anna Welntynowiczin lapsenlapsi Piotr Walentynowicz totesi puheessaan, että vuoden 1989 tapahtumien jälkeen kommunistit jäivät korkeisiin asemiin varsinkin oikeuslaitoksissa. Puolan ulkopuolella ymmärretään huonosti, että tämä jänne on korjattava tavalla tai toisella.
– Sen verran mitä olen tutustunut aiheeseen asiat ovat melko tulkinnanvaraisia. Edellinen hallitus oli nimennyt yhdellä asetuksella perustuslakituomioistuimeen viisi uutta tuomaria. Näistä kaksi oli nimetty laittomasti ja samalla uusi hallitus totesi koko asetuksen laittomaksi, Paweł selittää.
– Kansa on joka tapauksessa pitkään odottanut korruptoituneiden oikeusjärjestelmien uudistusta. Nykyhallituksen kannatus on ennätyslukemissa.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Tämän nolommaksi ei enää mene: Huhtasaarta jahtaava Ylen toimittaja Eero Mäntymaa jää kiinni valheesta – kahdesti peräkkäin
Yle väistelee keskustelua Mäntymaan Twitter-sekoilusta – Esimies: “Haluatko tutustua Ylen sosiaalisen median toimintaohjeisiin?”
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Näin Yle valeuutisoi pikkutyttöjen teurastuksen
Itäkeskuksen muslimiyrittäjä HS:lle: Hameen on oltava löysä lantion kohdalta, jotta muut miehet kuin minä eivät näe
Helsingin Itäkeskuksen Hansasillalla esillä ollut islamilaisia pukeutumissääntöjä esittelevä kyltti on puhututtanut mediassa ja somessa tällä viikolla. Kyltissä kehotettiin naisia peittämään koko vartalonsa, jotta heitä ei häirittäisi. Muualla Euroopassa samankaltaisia kylttejä on nähty jo pitkään. Saksassa on tuotu oikeuden eteen myös sharia-poliiseja.
Maahanmuuttopolitiikka kiristyy koko EU:ssa – PS-meppi Sebastian Tynkkynen: ”Ratkaisujen aika on tullut” – kokoomuksen meppi Aura Salla nosti äärioikeistokortin
Euroopan unionin maahanmuuttopolitiikka on liikkeessä ja kääntymässä selvästi tiukempaan suuntaan. Sekä keskeisissä EU-toimielimissä että jäsenvaltioiden hallinnoissa ilmenee tahtotilaa tiukentaa maahanmuuton sääntöjä ja tehostaa laittomasti EU:ssa oleskelevien palautuksia. - Ihmisoikeuksista EU:ssa pidetään jatkossakin kiinni, mutta kenenkään ihmisoikeus ei ole oleskelu laittomasti EU-maissa, perussuomalaisten meppi Sebastian Tynkkynen sanoo.
Vihersiirtymä vastatuulessa: Saksalaisautoilijat vaihtavat sähköautonsa bensaan ja dieseliin
Autoilijoiden siirtyminen sähköisiin kulkuvälineisiin tökkii välittömästi, kun tuet loppuvat. Saksassa jopa kolmannes sähköautoaan vaihtaneista on siirtynyt takaisin bensaan tai dieseliin sen jälkeen, kun avustukset hiipuivat. Tavoite fossiilivapaasta uusien autojen kaupasta vuonna 2035 karkaa yhä kauemmaksi.
Kamala Harris on positiivisen erityiskohtelun tuotos – maailman menestynein “DEI-rekry”
Kamala Harris on uransa joka käänteessä hyötynyt siitä, että hän on nainen ja kuuluu rodulliseen vähemmistöön. Hän on malliesimerkki siitä, miten paljon positiivinen erityiskohtelu voi edistää vähemmistöjen menestystä. Varapresidenttinä hän oli Bidenin "DEI-rekry", joka lopulta syrjäytti presidentti Bidenin. Nyt hänellä on mahdollisuus nousta maailman mahtavimman maan presidentiksi.
Yle kehysti Trumpin kampanjatilaisuuden vitsin rasismiksi: ”Roskasaari” – tosiasiassa Puerto Rico hukkuu roskiin
Ylen toimittajien mieleen ei tullut tarkistaa, miksi Amerikassa on ennenkin kutsuttu Puerto Ricoa roskasaareksi. Rasismi ei liity asiaan, vaan vertaus on sangen kirjaimellinen, koska roskia Puerto Ricossa riittää. Saaren asukkaiden yksi suurimpia ongelmia onkin jäteasemien tilan puute, ja eri arvioiden mukaan kaatopaikkatila saattaa loppua kesken 2–4 vuodessa.
Mäenpää: Itäkeskuksen kyltit seurausta vihreiden maahanmuuttopolitiikasta
Yksi kuluvan viikon kuumimmista puheenaiheista on ollut Helsingin Itäkeskukseen ilmestynyt herättänyt ohjetaulu koskien musliminaisten pukeutumista. Perussuomalaisten kansanedustaja Juha Mäenpää muistuttaa ohjeistuksesta pöyristynyttä vihreiden puheenjohtajaa Sofia Virtaa siitä, että tapahtunut on seurasta vihreidenkin tukemasta avoimien rajojen maahanmuuttopolitiikasta.
PS-Nuoriso: Suomessa ei ole sijaa sharia-laille
Perussuomalainen Nuoriso on tyrmistynyt, mutta ei vähääkään yllättynyt islamilaisten pukeutumissääntöjen julistamisesta Itäkeskuksessa. Uutisoidussa julisteessa kehotettiin naisia peittämään koko vartalonsa, jotta heitä ei häirittäisi. Muualla Euroopassa julisteet ovatkin jo vuosia sitten vaihtuneet islamistisiin “sharia-poliiseihin”, jotka häiriköivät kansalaisia islamilaisten oppien rikkomisesta.
SVT nauhoitti salaa Malmössä imaamin perjantairukouksen, jossa ylistettiin Hizbollahin johtaja Nasrallahia
Ruotsin yleisradioyhtiön uutistoimitus SVT Nyheter oli tekemässä tutkivaa journalismia, kun imaami Sami Al-Tameemi ylisti Hizbollahin edesmennyttä johtajaa Hassan Nasrallahia perjantairukouksessa Libanonin kulttuuriyhdistyksessä Malmössä. Hän kutsui Nasrallahia marttyyriksi. SVT nauhoitti tilaisuuden. Tämä oli SVT:n toinen käynti yhdistyksen tiloissa.
Koko läntinen maailma velloo tunnemyrskyissä – Suomestakin tuli puberteettiyhteiskunta, jota rakennetaan fiilispohjalta
Tietokirjailija-kouluttaja Katleena Kortesuon uutuuskirja "Tunteet tapissa" kertoo havainnollisesti, kuinka olemme siirtyneet tietopohjaisesta konsensusyhteiskunnasta tunneuskovaisuuden maailmaan, jonka perustukset valettiin 1980- ja 1990-luvuilla. Monelta osin yhteiskuntamme on kuin 13-vuotias teini, joka kokee tunteita vahvasti ja viskoutuu tunnemyrskyn mukana milloin mihinkin suuntaan. Pelkkä tunne on kuitenkin surkea kumppani silloin, jos edessä on vaikea ja kauaskantoinen päätös.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää