Artikkeli kuva

LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA

Ministerit huolissaan koululaisista Ruotsissa: ”Edessämme on pian lukutaidottomien sukupolvi”

Luetun ymmärtäminen käy yhä vaikeammaksi ruotsalaisissakin kouluissa. Edessä saattaakin poliitikkojen mukaan olla sukupolvi, joka ei osaa lukea. Hankala yhtälö maailmassa, jossa vaatimukset osaamiselle kasvavat kaiken aikaa. Lääke on kuitenkin olemassa: lukemaan oppii lukemalla ääneen.

Viimeisin kansainvälinen koululaisten lukutaitoa mittaava PIRLS-tutkimus on vuodelta 2021. Ruotsalaiskoululaisten käyrät osoittivat vankasti alaspäin. Syytä tuskin on uskoa uskoa, että suunta olisi muuttunut. Kehnoja tuloksia on selitetty pandemialla ja sillä, että ruotsia kotonaan puhuvien oppilaiden suhteellinen osuus on vähentynyt.

Seuraava PIRLS-tutkimuksen pääkoe on vuonna 2026.

”Tänään joka neljäs oppilas ei osaa lukea kunnolla ja tilanne on erityisen vaikea heillä, jotka eivät puhu ruotsia äidinkielenään”, kirjoittavat sektoriministerit Johan Pehrson ja Lotta Edhom Aftonbladetin mielipideartikkelissa.

– Jos kehitys jatkuu samanlaisena, on mahdollista, että meillä on edessämme sukupolvi, joka käytännössä on luku- ja kirjoitustaidoton, ministerit toteavat.

Ääneen lukeminen on oppimista

Hammarkulsskolan Göteborgissa on eräs kouluista, joissa luetun ymmärtämisen olisi pitänyt heikentyä, kun tarkastellaan vastaavien koulujen tilannetta. Trendi on kuitenkin ollut ylöspäin, kun tarkastellaan niiden oppilaiden tuloksia, jotka opiskelevat ruotsia toisena kielenä.

Aiemmin koulun kolmasluokkalaiset olivat Ruotsin keskikastia mutta sitten he ottivat aimo harppauksen eteenpäin. Vuonna 2023 lähes 93 prosenttia oppilaista läpäisi kokeen, jossa mitattiin asiatekstin lukemista. Koko maan keskiarvo oli 65 prosenttia.

– Olen aina lukenut ja puhunut paljon oppilaideni kanssa. Tänään ollaan vieläkin tietoisempia siitä, kuinka tärkeää on, että oppilaat sisäistävät kielen ja että luetaan ääneen. Sitä kautta he oppivat ja saavat valtavasti sanoja, toteaa opettaja Marika Andersson Göteborgs Postenissa.

Syrjäytyneiden määrä kasvaa

Tulevaisuus on haastava, kun neljäsosa 15-vuotiaista ruotsalaisista ei monikansallisessa vertailussa yllä lukutaidoltaan sellaiselle tasolle, että pärjääminen nyky-yhteiskunnassa olisi mahdollista.

Suomen tapaan nuorten lukutaidottomuudesta on noussut kova poru, mutta mediassa ei ole näkynyt pohdintoja siitä, mitä tästä kaikesta seuraa pidemmällä tähtäimellä.

Yhteiskunnan tasolla tilanne uhkaa kasvattaa julkisen talouden menoja, syventää eriarvoisuutta ja vaikeuttaa demokratian toteutumista. Pitkällä aikavälillä tämä tarkoittaa kasvavaa painetta sosiaaliturvajärjestelmän rahoitukselle. Kun työelämästä syrjäytyneiden määrä kasvaa, veropohja saattaa kaventua ja samalla sosiaaliturvan kustannukset nousta.

 

SUOMEN UUTISET


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Suomen uutiset logo

Sara Seppänen kännyköiden käytöstä kouluissa: “Meillä on käynnissä ihmiskoe lasten aivoilla”

09.08.2024 |18:45

Viikon suosituimmat

2.
Suomen uutiset logo

Tynkkynen: “On vain ajan kysymys, milloin Li Anderssonin EU-varojen käyttö menee tutkintaan”

01.04.2025 |19:32
3.
Suomen uutiset logo

SDP jälleen turpo-kuutamolla – kun Lulu Ranne totesi, ettei suomalainen puolustusteollisuus välttämättä hingu työntekijöiksi venäläisiä, demarit menivät välittömästi epäkuntoon

26.03.2025 |18:41
5.
Suomen uutiset logo

Perussuomalaisten kuntavaaliehdokas Mika Merano: Miksi Helsinki päätti lähettää 350 000 euroa Gazaan? – ”Kaupunkilaisten rahaa heitetty täysin hukkaan kohteisiin, jotka eivät hyödytä veronmaksajaa”

29.03.2025 |13:59
8.
Suomen uutiset logo

Antikainen: Elokapina tulee lakkauttaa

27.03.2025 |15:26

Uusimmat

Mainos kuva

Lue lisää

PS Naiset 1/2025

Mainos kuva

Lue lisää

Perussuomalainen 1/2025

Mainos kuva

Lue lisää