

PS ARKISTO
Ministeri Saarikko kieltäytyy vastaamasta kysymykseen sähköisten apulaitteiden toiminnasta – Laakso: Miten estetään sähkökatkoista aiheutuvat kuolemat?
Perussuomalaisten kansanedustaja Sheikki Laakso vaatii hallitukselta vastauksia ja vastuunottoa hallituksen kaavailemista sähkökatkoista aiheutuvista vakavista riskeistä. Pääministeriä sijaistanut keskustalaisministeri Annika Saarikko tarjosi kyselytunnilla vastausten sijaan kiertelyä, kaartelua ja perussuomalaisten aikaisempien kysymysten kiittelyä.
Tuhansissa suomalaisissa kotitalouksissa on käytössä sähköisiä apuvälineitä, jotka edesauttavat omatoimisessa arjen selviytymisessä tai jopa pitävät käyttäjänsä hengissä yön yli. Heille hallituksen kiertävät sähkökatkot voivat koitua kohtalokkaiksi.
– Sähköisten apulaitteiden käyttäjiä on Suomessa paljon. Laitteiden tarve vaihtelee arjen helpotuksesta elossa selviytymiseen ja sähkösäätöisistä sängyistä hengityslaitteisiin, sanoo kansanedustaja Sheikki Laakso.
Laakso on paitsi tehnyt aiheesta hallitukselle kirjallisen kysymyksen myös esittänyt täysistunnon kyselytunnilla ministeri Saarikolle asiasta suoraviivaisen kysymyksen.
– Kirjalliseen kysymykseen vastausta odotellessa päätin kysyä tästä myös kyselytunnilla, Laakso toteaa.
“Kannattaa varautua poikkeukselliseen talveen”
– Sähkökatkojen varalle suomalaiset energiayhtiöt ja myöskin hallituksen varautumisen ministerityöryhmä ovat tehneet omia suunnitelmiaan, alkoi pääministeriä sijaistaneen Annika Saarikon vastaus.
– Suomalaisten kannattaa varautua poikkeukselliseen talveen, mutta tiedossani ei ole sellaista tilannetta, jossa esimerkiksi meidän olisi syytä varautua pitkiin yhtenäisiin sähkökatkojaksoihin, jotka koskisivat kaikkia kotitalouksia, Saarikko kiersi kysymyksen.
– Meillä on myös selkeä priorisoitu lista siitä, mitkä toimialat ovat sellaisia, jotka sähkökatkonkin tilanteessa pitää kyetä priorisoimaan.
Tämän jälkeen Saarikko siirtyi kiittelemään perussuomalaisten aiempia kysymyksiä sekä puhumaan hallituksen onnistuneista tasa-arvotoimenpiteistä.
Törkeää vastuunpakoilua
Laakso ei ole vastaukseen tyytyväinen, vaan pitää ministerin vastuunpakoilua törkeänä.
– On sanomatta selvää, että ministeriä tulisi kiinnostaa ministerin itsensä ajaman sähkönjakelun katkaisemisesta seuraavat kuoleman ja vammautumisen riskit. Saarikkoa tämä ei kuitenkaan kiinnostanut, Laakso toteaa.
– Tilanne on se, että suomalaisia saattaa tämän seurauksena kuolla, ja toisaalta jotkut eivät välttämättä pääse aamulla ylös sängystä ilman sähkösäätöisen sänkynsä apua. Tämä on häpeilemätöntä ja vastuutonta kansalaisten aliarvioimista, vähättelyä ja vaaraan asettamista, Laakso päättää jyrkästi.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- sähkösäätöiset sängyt hengityslaitteet sähköiset apuvälineet varautumisen ministeriryhmä sähkökatkot energiayhtiöt Sheikki Laakso kirjallinen kysymys kyselytunti Annika Saarikko
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Maanpuolustuskoulutuksen kursseilla kova kysyntä – ”Selviä sähköttä” -viikonloppu täyttyi heti

Uudellamaalla käytössä oleva sosiaali- ja terveydenhuollon tietojärjestelmä kaatui – Juvonen: Kriittisten sote-tietojärjestelmien toimivuus on keskeinen osa huoltovarmuutta

Sähkön hinta hirvittää – onko valtionyhtiön monen sadan prosentin hinnannosto kohtuullista?

Purra pitää hallituksen energiapoliittista linjaa katastrofina: Hallitus pelaa rulettia korkeilla panoksilla Suomen huoltovarmuuden kannalta keskeisillä asioilla (video)

Eduskunnassa aloite sähkön hinnan alentamiseksi Puolan mallin mukaisesti

Älykkään sähköverkon ominaisuuksia hyödynnettävä kiertävissä sähkökatkoksissa
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Miko Bergbom: Perussuomalaiset on politiikan hammaslääkäri, SDP karkkipussi
Kansanedustaja Miko Bergbom vertaa perussuomalaisten toimivan politiikassa kuin hammaslääkäri, joka tekee oikeita asioita, mutta jonka tuoliin ei ehkä aina ole niin kiva istahtaa. Vastaavasti SDP toimii politiikassa tarjoten äänestäjilleen pulleaa karkkipussia. - Surullisena olen seurannut SDP:n ”kaikki voi tehdä velaksi” -kampanjaa. Rahaa on helppo luvata lisää, mutta pelkään sitä, että SDP:n lupaukset tulevat johtamaan ympäri Suomea kuntaveron korotuksiin, Bergbom sanoo.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää