LEHTIKUVA
Ministeri Saarikko jakaisi Suomelle tulevaa EU-elvytystä kunnille: ”Nopeat nettiyhteydet kaikille” – Halla-aho palautti maan pinnalle: ”Suomi ei tosiasiassa saa EU:lta senttiäkään”
Suomen osallistuminen EU-elvytyspakettiin osuu kipeästi myös kuntien talouteen, koska elvytyksen maksajiksi joutuvat kunnissa asuvat palkansaajat ja yrittäjät. – Suomi valitettavasti maksaa EU:lle sellaista rahaa, joka Suomi voisi käyttää täällä omien elinkeinojensa ja kilpailukyvyn turvaamisen ja kohentamiseen, Jussi Halla-aho sanoo.
Politiikan toimittajat ry:n debatissa tänään maanantaina kohdanneet perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho ja tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko (kesk) olivat kuitenkin eri linjoilla elvytyspaketista.
Saarikko sanoi, että keskustalle elpymispaketti oli hallituksessa kiperä päätös, mutta että sen mukana olisi tulossa myös myönteisiä asioita.
Saarikon mukaan tulevaisuudessa tulisi mahdollistaa monipaikkaisuus, johon kuuluisi myös kaksoiskuntalaisuuden mahdollistaminen ja nopeiden nettiyhteyksien turvaaminen koko maahan
– EU:n elpymisrahoista osa voitaisiin laittaa siihen, että nopeat nettiyhteydet olisivat kaikkien suomalaisten oikeus, Saarikko sanoi.
EU:lta Suomi ei saa lainkaan rahaa
Halla-aho huomautti Saarikolle, että tosiasiassa Suomi ei saa EU:lta senttiäkään.
– Tässä yritetään nyt sumuttaa. Suomi saa EU:lta takaisin korvamerkittynä osan niistä rahoista, jotka se itse maksaa EU:lle. EU:lta Suomi ei saa lainkaan rahaa. Suomi valitettavasti maksaa EU:lle sellaista rahaa, joka Suomi voisi käyttää täällä omien elinkeinojensa ja kilpailukyvyn turvaamisen ja kohentamiseen, Halla-aho sanoi.
Halla-ahon mukaan Euroopan unioni on integraatiokierteessä.
– Elpymispaketista tulee toimintatapa. Valtiovarainministeri Matti Vanhanen on todennut, että jos tällaisia tulee jatkossa päätettäväksi, niin Suomi torjuu ne. Mutta jos Suomi ei voinut nyt torjua tätä elpymispakettia, miten se voisi torjua tulevat järjestelyt. Tulevaisuudessa ei ole yhtään sen enempää muskeleita torjua elpymispaketin kaltaisia hankkeita, jos siihen ei ole poliittista tahtoa, Halla-aho painotti.
Valtio voi luoda edellytyksiä työpaikoille
Saarikko kysyi, mikä olisi perussuomalaisten vaihtoehto kuntakentälle. Halla-aho vastasi, että Suomessa on yli 300 kuntaa ja ne ovat erilaisia keskenään.
– Kuntien rahoituspohja ja väestörakenne ovat aivan erilaisia. Yleensä kuntavaaliohjelmissa puhutaan latteasti ja ympäripyöreästi elinvoimasta ja turvallisesta arjesta. Nähdäkseni tällainen on vain turhaa sanahelinää, jos samaan aikaan tehdään valtakunnan tasolla politiikkaa, joka nakertaa esitä elinvoimaa, Halla-aho sanoi.
Saarikko myönsi, että valtio velkaantuu ensi vuonna osaksi siksi, että kuntien taakkaa otetaan valtion harteille.
Halla-aho muistutti, että maaseutupaikkakunnilla talous lepää usein suurten yksittäisten työnantajien varassa, joiden ympärille rakentuu palveluyrityksiä ja muuta. Halla-ahon mukaan nyt olisi panostettava uusien työpaikkojen syntymiseen.
– Valtio ei voi kestävästi luoda työpaikkoja, mutta valtio voi luoda edellytyksiä työpaikkojen syntymiselle . Silloin puhutaan verotuksesta, ja kiilusilmäisestä ilmastopolitiikasta. Kuljetus- ja polttoainekustannukset siis täytyy pitää kohtuullisina. Samoin työn ja yrittämisen verotusta pitää laskea.
Ihmisten nettotuloja parannettava
Halla-aho muistutti, että tavallisten ihmisten asumis- ja liikkumiskustannuksia pitää saada alas.
– Tämä on tärkeää paitsi siksi, että ihmisillä olisi varaa asua myös suurten kaupunkien ulkopuolella, myös siksi, että ihmisille pitää jäädä enemmän käteen omista tuloistaan.
Perinteisesti ay-liike on tottunut vaatimaan nimellispalkkojen korottamista. Tämä on kuitenkin Halla-ahon mukaan vastuutonta.
– Palkkojen korottamisvaatimukset entisestään tuhoavat vientimme kilpailukykyä. Sen sijaan täytyy pyrkiä nostamaan ihmisten nettotuloja. Tämä tapahtuu leikkaamalla verotusta ja leikkaamalla ihmisten lämmitys-, sähkö- ja liikkumiskustannuksia.
– Erilaiset tietullit, ruuhkamaksut ja niin edelleen eivät palvele tavoitetta nostaa ihmisten nettotuloja vaan ne vahingoittavat sitä.
Perussuomalaiset ei sulje pois hallitusyhteistyötä
Saarikolta kysyttiin myös hallitusyhteistyöstä tulevaisuudessa perussuomalaisten kanssa. Aiemmin Saarikko linjasi syyskuussa, että keskusta voi olla samassa hallituksessa perussuomalaisten kanssa.
Saarikko tarjosi pitkän vastauksen, jossa esiintyivät sanat jakamaton ihmisarvo ja ihmiskäsitys. Hän myös mainitsi keskustan olevan ratkaisuhakuinen ”vanha kunnon yhteistyöpuolue” ja että tulevia vaalikausia ajatellen kaikki ovet olisi pidettävä avoinna.
Halla-ahon mukaan keskusta on arvopohjaltaan ja ohjelmaltaan joustava puolue.
– Niin kuin nyt on nähty siirryttäessä Sipilän hallituksesta Rinteen-Marinin-hallituksiin, niin en usko että perussuomalaisilla ja keskustalla on mitään sovittamattomia ristiriitoja.
Halla-aho muistutti, että perussuomalaiset ei lähtökohtaisesti sulje pois yhteistyötä kenenkään kanssa.
– Meille on tärkeää vain se, että voimme edistää omille äänestäjillemme tärkeitä asioita meille keskeisissä teemoissa. Jos tämä onnistuu paremmin jonkin hallituksen osana kuin sen ulkopuolella, silloin olemme halukkaita yhteistyöhön.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- punavihreä ilmastopolitiikka EU-tukipaketit valtion varat asuminen ja liikkuminen työpaikat elinkustannukset Annika Saarikko Kuntavaalit Yritykset Matti Vanhanen Maaseutu Kunnat Velkaantuminen perussuomalaiset hallitus Jussi Halla-aho Keskusta
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Halla-aho Ylellä: EU-elvytyspaketista olisi pitänyt kieltäytyä jo kesällä – ”Suomen paikka ei ole velkaunionissa”
Halla-aho Ylellä: Koronapäätöksien tekeminen alueellisesti ei perusteltua – ”Tulee mieleen, että hallitus lykkää vastuun epäonnistumisista aluehallintoviranomaisille”
Perussuomalaiset: Ruokaravintoloiden rajoitukset perusteettomia ja kohtuuttomia – ministeri ei suostu erittelemään ruokaravintoloita yökerhoista
Tynkkynen: Saarikko on täsmävalinta punavihreän politiikan jatkamiseksi
STEA-avustuksia nauttiville järjestöille iski ahdistus – ministeri Saarikko riensi apuun: Järjestöjen kassavajetta paikataan vaikka velkarahalla
Perussuomalaisten Halla-ahoa lukuun ottamatta kaikki suurimpien puolueiden puheenjohtajat tukevat sitä, että Suomi kippaa 6,6 miljardia euroa EU-elvytykseen
Eteläisten maiden sosialistimepit aloittivat moraalintaivutusharjoituksensa – rahan virtaaminen pohjoisesta etelään etusijalle
Bulgarian korruptiota vastustavat protestoijat paljastavat EU:n kaksinaismoraalin oikeusvaltiokäsitteessään
Puisto ja Immonen: Suomen talouden kantokykyä ajetaan koetukselle
Viikon suosituimmat
Li Andersson esiintyi äärivasemmiston katuväkivaltaa tukevassa tilaisuudessa
Vasemmiston meppi Li Andersson puhui äärivasemmistolaista katuväkivaltaa normalisoivassa tilaisuudessa keskiviikkona. Europarlamentin vasemmistoryhmän tapahtuma oli järjestetty Budapestin katupahoinpitelyistä epäiltyjen äärivasemmistolaisten tukemiseksi. Puheessaan Andersson oli erityisen tuohtunut siitä, että kansanedustaja Teemu Keskisarja piti puheen Suomen itsenäisyyspäivän 612-soihtukulkueessa.
Tynkkynen osti Hesarin etusivun täyteen maahanmuuttopolitiikkaa
Europarlamentaarikko Sebastian Tynkkynen kertoo Helsingin Sanomissa tänään maanantaina julkaistavassa etusivun mainoksessaan "rajat auki" -politiikan jäävän historiaan katastrofaalisena kokeiluna. Kukaan ei enää pysty kiistämään niitä ongelmia, joista perussuomalaiset ovat jo vuosia varoitelleet.
Greta Thunberg esiintyi Saksassa: “Vit**un Saksa! Ja vit**un Israel!”
Ruotsalainen ilmastoaktivisti Greta Thunberg piti puheen Palestiinaa tukevassa tapahtumassa Mannheimissa Saksassa. Puheen osuus, jossa hän huusi "Vit**un Saksa! Ja vit**un Israel!", tallentui videolle.
Vasemmistotaustainen oikeusprofessori maalailee kauhukuvia maamiinoihin kävelevistä turvapaikanhakijoista – puolustusvaliokunnan perussuomalaisilta tylyt terveiset professorille
Valtiosääntöasiantuntija Martin Scheinin kirjoitti X:ssä viime viikolla viestiketjun, jossa hän esittää erikoisin perusteluin turvapaikanhakijoihin vetoamalla ettei Suomen pitäisi irtautua Ottawan sopimuksesta. Puolustusvaliokunnan perussuomalaiset kansanedustajat Jari Ronkainen ja Miko Bergbom tyrmäävät professorin väitteet.
Rami Lehtinen: ”Pitääkö jonkun oikeasti kuolla ennen kuin äärivasemmiston uhka nousee todelliseen keskusteluun Suomessa?”
Suomessa on paljon keskusteltu ääriliikkeiden uhista. Keskusteluja on käyty mm. iltapäivälehdissä ja Ylen A-studiossa. - Keskusteluja vain leimaa yksi pieni yksityiskohta: aihe keskittyy väistämättä aina pelkästään äärioikeiston uhkaan, perussuomalaisten kansanedustaja Rami Lehtinen sanoo.
Eduskunta äänesti pois ’’moninkertaisen ensikertalaisuuden’’ – Vigelius: ’’Rikoksenuusijat ansaitsevat ankarammat tuomiot’’
Eduskunta äänesti perjantaina niin kutsutusta ’’ensikertalaisuusalennuksesta’’. Ensikertalaisena tuomittu vapautuu vankilasta ehdonalaiseen normaalia aikaisemmin. Tähän asti rikoksentekijä on voitu tuomita ensikertalaisena myös, jos hän ei ole istunut vankilassa edeltäneenä viitenä vuotena.
Krista Kiurua lyöty kasvoihin
Pekka Aittakumpu: “Keskustalla on menossa kampanja, jossa valehdellaan, että Oulaskankaan sairaala olisi lakkautusuhan alla”
Joka neljäs ruotsalaisnuori aikuistuu lukutaidottomana – mitä ihmettä he tekevät seuraavat 60 vuotta ja kuka sen maksaa?
Kyky ymmärtää kirjoitettua tekstiä on ehdoton edellytys täysivaltaiselle jäsenyydelle länsimaisessa yhteiskunnassa. Jos sadat tuhannet nuoret valmistuvat peruskoulusta käytännössä lukutaidottomina, seuraukset ovat arvaamattomat. Hyviä ne eivät ole missään tapauksessa.
Argentiinan rankka talousihme näyttäisi toimivan – inflaatio on hallinnassa eikä kansa ole noussut kapinaan
Argentiinasta kuuluu kummia. Hyperinflaatio on taitettu ja talous kasvaa. Presidentti Javier Milein anarkokapitalismi näyttäisi vuoden kokemuksella sittenkin toimivan. Milei on ankarasta vyönkiristyksestä huolimatta säilyttänyt kansan tuen, eikä sosiaalinen tahi taloudellinen katastrofi toteutunut. Ajatukset alkavat itää Suomessakin.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
PS Naiset 3/2024
Lue lisää
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää