

LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Ministeri Ranne kiristäisi ajokorttien myöntämistä alaikäisille: Poikkeuslupaa ei pidä saada höpötyksillä ja keksinnöillä
Yle Uutisten jutussa kerrotaan, että Suomen Autokoululiiton ja Liikenneturvan mielestä nykyinen ajokorttilaki kaipaa pikaista uudistamista. Suomen Autokoululiitto toivoo tiukempaa valvontaa ja ylimääräistä koulutusta, kun alle 18-vuotiaille myönnetään poikkeuslupa ajokortin saamiseen. Liikenneturvan toimitusjohtajan Pasi Anteroisen mielestä yksi suurimmista ongelmista on se, että 17-vuotiaan mahdollisuus saada kortti poikkeusluvalla ei ole poikkeuksellista. Myös perussuomalainen liikenneministeri Lulu Ranne on tehnyt saman havainnon.
Ministeri Lulu Ranteen mielestä poikkeuslupien myöntämistä tulisi tarkastella aiempaa kriittisemmin, sillä osa poikkeuslupien perusteluista on hänen mukaansa ”keksimällä keksitty”.
– Nuorilla on tietenkin oikeus liikkumiseen, mutta minusta tätä [poikkeuslupien myöntämistä] täytyy osin kiristää. Ei niin, että höpötyksillä ja keksinnöillä saa kortin ja ajo-oikeuden, kertoo Ranne Ylen jutussa.
Ranne haluaisi myös tarkastella liikennekoulutuksen ja valistuksen määrää autokouluissa ja mahdollisesti myös perusopetuksessa. Vaikka onnettomuuksien määrä on vähentynyt, nuorten liikenneturvallisuus on ministerin mukaan murheenkryyni.
Asia huolettaa häntä myös henkilökohtaisesti. Ranteella itsellään on neljä lasta, joista kolmella on jo ajokortti.
– Onneksi on pääosin selvitty vain pienillä naarmuilla. Yksi vähän isompikin onnettomuus on ollut, mutta loppupeleissä on käynyt hyvin. Mutta valistusta tarvitaan, ihan pienestä koululaisesta alkaen, Ranne sanoo.
EU:n ei pidä sanella Suomen päätöksiä
Euroopan unioni valmistelee parhaillaan direktiiviä, joka toisi mukanaan muutoksia ajokorttilainsäädäntöön. Direktiivin sisältö on jo sovittu, mutta sen voimaantulo ja täytäntöönpano ovat vielä kesken. Toteutuessaan direktiivi toisi mukanaan keskeisiä uudistuksia, kuten puhelimeen ladattavan mobiiliajokortin.
Direktiivi sisältää myös ehdotuksen avustetun ajamisen mallista, joka koskee alle 18-vuotiaita kuljettajia. Tämä edellyttäisi, että 17-vuotiaana ajokortin saaneet kuljettajat saisivat ajaa autoa vain vanhemman henkilön ollessa kyydissä. Edellytys loppuisi, kun kuljettaja täyttää 18 vuotta.
Ministeri Ranne suhtautuu direktiivin valmisteluun kriittisesti. Hän haluaisi minimoida EU:n vaikutusvaltaa ajokorttilain uudistamisessa.
– Suomessa täytyy itse pystyä päättämään, millä lailla me liikenneturvallisuutta kehitämme, Ranne sanoo.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- mobiiliajokortti liikennekoulutus Suomen Autokoululiitto Pasi Anteroinen Liikenneturva autokoulu liikenneonnettomuudet ajokorttilaki ajokortti EU-direktiivit liikenneturvallisuus poikkeusluvat valvonta Lulu Ranne
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Suomalaisten luottamus taksialaan laskusuunnassa – ministeri Ranne tarttuu ongelmaan: ”Kuka tahansa ei voi päästä ja pysyä taksialalla”

Lahjontakulttuuri leviää Pohjoismaihin: Satojen autojen katsastus järjestyi yhdellä tekstarilla ja mobiilimaksulla

Helsingin liikenneturvallisuus kärsi jälleen kovan kolauksen – keskustan nastarengaskieltokokeilua laajennetaan edelleen, kokoomus esitti nastarengasmaksua
Helsingin liikenneturvallisuus kärsi jälleen kovan kolauksen kaupunkiympäristölautakunnan kokouksessa 18.3., jossa kukaan ei kannattanut perussuomalaisten Mika Raatikaisen tekemää esitystä Lönnrotinkadun nastarengaskiellon lopettamisesta. Päinvastoin liikenneturvallisuutta ollaan vihervasemmiston ja kokoomuksen toimin entisestään heikentämässä.

Ministeri Ranne tyrmää moottoripyörien pakkokatsastuksen – EU-byrokratia ei paranna liikenneturvallisuutta
Suomen motoristit luovuttivat perussuomalaiselle liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranteelle tutkimuksen moottoripyöräonnettomuuksista 2011–2021 MP-messuilla Helsingin messukeskuksessa. Tutkimus vahvistaa aikaisempien tutkimusten tuloksia ja viranomaisten analyysejä siitä, että teknisten vikojen ei ole nähty olevan mopojen ja moottoripyörien (L-luokkien) onnettomuuksien taustalla.
Viikon suosituimmat

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.

Brittipoliisi varoitti miestä kadulla: “puhu englantia”-kehotus voi olla viharikos
Newsweek-lehti uutisoi maailmalla leviävästä videosta, jolla brittipoliisi varoittaa miestä: Kehotus vaatia toista ihmistä "puhumaan englantia" voi olla tulkittavissa vihapuheeksi. Tapauksesta syntyi kohu, sillä video antaa lohduttoman kuvan sananvapauden tilasta Isossa-Britanniassa. Videon taustoista tiedetään kuitenkin rajallisesti. Myös poliisi on ollut verrattain vaitonainen tapahtuneesta.

Hallitus korjaa yrittäjien eläkejärjestelmän vikoja: Eläkemaksu tulee jatkossa määräytymään nykyistä selkeämmin todellisten tulojen mukaan
Yrittäjien eläkemaksu laitetaan määräytymään nykyistä selvemmin todellisten tulojen mukaan.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.

Ministeri Ranne: Asfaltti tuoksuu taas tänä kesänä – ”Tiehankkeet työllistävät nimenomaan suomalaisia”
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne kertoo, että teitä korjataan taas ennätystahtiin perussuomalaisten vahtivuorolla.