LEHTIKUVA
Ministeri Purran terveiset Brysselistä: Suomi on tarkkailuluokalla – sopeutustoimia on tehtävä
EU-maat eivät päässeet vieläkään sopuun unionin velkaa ja alijäämää koskevasta sääntöuudistuksesta. Suomi on komission ”tarkkailuluokalla” ja sopeutustoimet ovat välttämättömiä. Siinä lyhykäisyydessään ministeri Purran terveiset EU:n valtiovarainministerikokouksesta Brysselissä.
Kolme tärkeintä avoinna olevaa asiaa finanssipoliittisissa säännöissä liittyvät valtiovarainministeri Riikka Purran mukaan alijäämämenettelyyn, velkaa ja alijäämää koskeviin turvalausekkeisiin sekä julkisen talouden investointeihin. Sopu säännöistä saattaa kuitenkin syntyä vielä tämän vuoden puolella.
– Saksa yleisesti on sitä mieltä, että EDP:n pitää pysyä ennallaan ja Suomi kuuluu tähän samaan rintamaan, Purra totesi tiedotustilaisuudessa Brysselissä perjantaina iltapäivällä.
– Asiassa olisi löytymässä jonkinlainen kompromissi niin, että liiallisen alijäämämenettelyssä olevaa jäsenvaltiota koskevat julkisen talouden korjaamisen vaateet pysyisivät pitkälti ennallaan, mutta vastineeksi tälle pöydällä on mukana ehdotus, jossa näistä sopeutusvaatimuksista voitaisiin väliaikaisesti tässä uusien sääntöjen alkuvaiheessa poiketa.
“Poliittisesti toteuttamiskelpoiset” säännöt
Sopeutustoimien tulee olla riittävän vaativia ja sääntöjen riittävän tiukat mutta kuitenkin toteuttamiskelpoiset. Tavoite on, että sääntöjä kyetään myös noudattamaan. Purran mukaan on ajateltava siis sitä, että säännöt ovat ”poliittisesti toteuttamiskelpoisia”.
– Tavoittelemme edelleen vaativaa mutta toteuttamiskelpoista, alenevaan velkauraan johtavaa polkua niin, että saavutetaan säännöt, jotka edistävät vastuullista taloudenpitoa koko EU:ssa.
Julkisen talouden tila huolestuttava
Euroopan komissio on todennut Suomen olevan ensi vuoden osalta ”riskissä” poiketa annetuista taloudenpitoon liittyvistä suosituksista julkisten menojen kasvuun liittyen. Komissio on kehottanut Suomen ryhtymään ”korjaaviin toimiin”.
– Olemme sillä tarkkailuluokalla. Julkisen talouden tila on Suomessa hyvin huolestuttava.
– Tämän kehityksen pysäyttämiseksi tarvitsemme uusia sopeutustoimia.
Virkamiestyöryhmä pohtii sopeutustoimia
Sopeutustoimia pohtii parhaillaan valtiovarainministeriön virkamiestyöryhmä, joka tuottaa ehdotuksia hyvinkin nopealla aikataululla. Tammikuussa alkavat poliittiset keskustelut – ja mahdollisia päätöksiäkin on tiedossa tuolloin.
– Tämä ei tule olemaan helppo homma – hallitusneuvotteluita muistaen – mutta se on täysin välttämätöntä. Hallitusohjelmassa on kirjaukset siitä, mitä tavoittelemme ja mikäli näyttää siltä, että emme tavoitteisiin pääse, niin meidän on kyettävä suuntaamaan kurssia uudelleen.
Verotuskin esillä
Keskusteluita tarvittavista toimista ei ole virallisesti käyty, mutta Purra on tuonut huolensa esille ja korostanut ”tarvetta lisätoimille”. Euroopasta tai maailmalta ei ole tulossa vetoapua Suomelle, joten voidaan olettaa, että ”kaikki menee tällä hetkellä huonompaan suuntaan”.
Tiedotustilaisuudessa kysyttiin myös sopeutustoimien vaatimista mahdollisista veronkorotuksista. Purran mukaan ”kaikki mahdollisuudet pitää olla käytössä ja verotukselliset ratkaisut ovat niistä yksi”.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- verotukselliset ratkaisut aleneva velkaura tarkkailuluokka julkisen talouden investoinnit turvalauseke alijäämämenettely EU:n valtiovarainministerikokous Ecofin sopeutustoimet valtiovarainministeri Valtiovarainministeriö Julkinen talous Riikka Purra Bryssel Alijäämä Hallitusohjelma velka finanssipolitiikka verotus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Julkisen talouden tasapainottaminen vaatii kaksi vaalikautta – ”Suomella ei ole varaa siihen, että neljän vuoden jälkeen vaihdettaisiin taas velkavetoiseen kulutusjuhlaan”
Valtiovarainministeri Purra: Oppositio jatkaa rajattomien resurssien väärillä profetioilla
Suomen on pakko tasapainottaa julkinen talous – ilman hallitusohjelman toteuttamista se ei onnistu
Talouden tilanne kääntynyt jälleen heikompaan suuntaan: “Suomen julkinen talous on tienhaarassa”
Valtiovarainministeri Riikka Purra: Teeskentelyn ja itsepetoksen aika on ohi – ylimitoitettu sosiaalivaltion malli on tulossa tiensä päähän
Hallitus siivoaa sosiaalidemokraattien ja keskustan sotkuja – “Suomalaisen hyvinvointivaltion turvaaminen edellyttää säästöjä ja sopeuttamista”
Vahva ja terve valtiontalous on köyhän paras turva – hyvinvointi syntyy työstä
Saksan maataloustuottajien protesti veti vesiperän – valtiovarainministeri ei luvannut perua tukiaisten leikkauksia
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää