

SIsäministeri Maria Ohisalo. Arkistokuvaa. / LEHTIKUVA
Ministeri Ohisalo haluaa Suomeen Euroopan liberaaleimman ulkomaalaislain: ”Nyt eletään tämän hallituskauden politiikkaa”
Sisäministeri Maria Ohisalo vastasi perheenyhdistämismallia, poliisin rahoitusta sekä Elokapinaa koskeviin kysymyksiin. Häntä haastateltiin Alfa TV:n Sanna Ukkola Live -ohjelmassa.
Ulkomaalaislaki on muuttumassa ja perjantaina on loppulausuntojen aika. Tulossa on perheenyhdistämismalli, jota on luonnehdittu Euroopan liberaaleimmaksi. Toimittajaa kiinnosti, miksi tämmöinen halutaan Suomeen. Toimeentulovaatimus on poistumassa kansainvälistä suojelua saaneelta henkilöltä ja tämän seurauksena maahanmuuttajan ei välttämättä kannata hakeutua työelämään.
-Tämä ei pidä paikkaansa, sanoo sisäministeri Maria Ohisalo.
-Edelleenkin niitä tulorajoja siellä säilyy. Mutta hallitusohjelmassa on sitouduttu siihen, että tuloja katsotaan kohtuullisemmiksi.
Ulkomaalaislaissa korostetaan jatkossa lapsen edun toteuttamista. Tämä saattaa johtaa siihen, että niin sanottuja ”ankkurilapsia” hyödynnetään aikuisten pääsyssä Suomen sosiaaliturvan piiriin.
-Nyt eletään tämän hallituskauden politiikkaa ja meillä on myös hallitusohjelmaan kirjattu hyvin vahvasti se, että ylipäätään turvapaikkapolitiikkaa pitää uudistaa niin, että siellä myös ihmisen perusoikeuksia kunnioitetaan.
”Poliisin rahoitusvaje ei korjaudu hallituskaudessa”
Poliisin tiistaina lanseeraamat yt-neuvottelut ovat ministeri Ohisalon mielestä seurausta siitä, että budjetointi laahaa arjen tarpeiden perässä. Ensi vuodeksi poliisi on saamassa ”enemmän kuin koskaan ennen Suomen historiassa”.
Toimittaja huomautti, että alijäämä on edelleen 30 miljoonaa euroa. Poliisi on Ohisalon mukaan saanut lisäbudjeteista lisärahaa mutta ne ovat huvenneet muun muassa pandemian aiheuttamin operaatioihin. Poliisissa on pitkän ajan myötä kasaantunut ”korjausvelka”, josta yt-neuvottelut nyt ovat seurausta.
-Tämä ei yhdessä hallituskaudessa korjaudu, sen olen sanonut avoimesti.
”Mielenosoittajat ja poliisi ovat keskusteluyhteydessä”
Elokapinan keskiviikkona alkava mielenosoitus on herättänyt suuria tunteita somessa ja yleensäkin poliittisessa keskustelussa. Elokapinan on tarkoitus sulkea Helsingin keskeinen väylä Mannerheimintie kymmeneksi päiväksi.
Sisäministeri Ohisaloa asia ei periaatteessa vaivaa sillä hän on ”ymmärtänyt, että mielenosoittajat ja poliisi ovat hyvässä keskusteluyhteydessä keskenään, joka on tavanomainen käytäntö siinä, että siellä kentällä jutellaan ihmisten kanssa ja yritetään löytää parhaat tavat sille, että ihmiset voivat demokratiassa – avoimessa sellaisessa – osoittaa mieltään”.
Ministeri Ohisalo kiistää, että hän tai hänen kabinettinsa olisivat ohjeistaneet viranomaisia siitä, miten mielenosoittajien kanssa pitäisi toimia. Se on puhtaasti poliisin toimintaa.
-Oikeusvaltiossa poliisi ja oikeusvaltio tekevät päätökset siitä, mikä on rikokseksi katsottavaa toimintaa tai mistä sanktioidaan. Siihen meillä on lainsäädäntö, jota viranomaiset valvovat.
”Mielenosoittajat ovat valmiita kantamaan seuraukset”
Ohisalo väisti toimittajan kysymyksen siitä, tuomitseeko hän poliisiministerinä Elokapinan tavan osoittaa mieltä. Ohisalo ei antanut suoraa vastausta kysymykseen, vaan sisäministeri siirsi vastuun mielenosoittajille itselleen:
-Jokainen näistä ihmisistä tietää kyllä varmasti, missä lain rajat menevät ja uskoisin, että he ovat valmiita kantamaan seuraukset.
-Tällaista väkivallatonta toimintaa on Suomessa nähty ennenkin.
Onko sitten olemassa ristiriitaa sisäministerin ja vihreiden puheenjohtajan roolien välillä. Vihreät kun suhtautuvat lempeästi muun muassa kansalaistottelemattomuuteen?
-Mielestäni tässä ei ole ollut ongelmaa. Puolueella on omat näkemyksensä ja tietysti yleinen kanta on se, että lakien rikkominen on väärin ja siitä oikeusvaltiossa annetaan tuomioita, jos oikeuslaitos tähän päätyy.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- väkivallaton toiminta poliisiministeri poliisin yt-neuvottelut Sanna Ukkola mielenosoittajat Elokapina Alfa-TV lain rikkominen sanktiot Oikeusvaltio Maria Ohisalo Ulkomaalaislaki Sisäinen turvallisuus Oikeuslaitos SIsäministeri Mielenosoitus vihreät
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Vihreät eivät suostu kertomaan, kuinka paljon humanitaarinen maahanmuutto saa maksaa – Purra: “Olen kysynyt monta kertaa, missä on raja”

Ruotsin vihreät haluavat päästä vaikuttamaan uutislähetysten sisältöihin – vartti ympäristön hätätilaa jokaiseen ajankohtaislähetykseen

Valko-Venäjä kerää siirtolaisilta passit ja sim-kortit – ohjaa sen jälkeen Puolan rajalle

Siirtolaisia ruutina käyttävä hybriditoiminta kiihtyy Suomen lähialueilla – Purra: Hallitus ei ole tekemässä mitään estääkseen laajamittaista maahantuloa

Haaviston mielestä perheenyhdistäminen on perusoikeuskysymys – suomalaismiehen vaimo ja lapsi jumissa ulkomailla, ulkoministeri ei ole edes vastannut yhteydenottoon
Viikon suosituimmat

Käsittämätön kahakka vaaliteltalla – Sofia Virta usutti avustajiaan häiriköimään työtään tekevää toimittajaa – kameraa revittiin kädestä, naamaan läpsittiin vaaliesitteillä
”En ole 20 toimittajavuoden aikana nähnyt poliitikkoa, joka hoitaisi mediasuhteitaan yhtä ala-arvoisesti.”

Joka toinen somaliäiti Suomessa on yksinhuoltaja – onko yksinhuoltajuus oikeasti moniavioisuutta?
Ylen artikkeli vuodelta 2009 kertoi, että 46 prosenttia Suomessa asuvista somaliäideistä asui tuolloin yksin lastensa kanssa. Yhtenä selittävänä tekijänä jutussa pidettiin moniavioisuutta, sillä Suomessa voi kihlautua useamman henkilön kanssa.

Purra sai lapsen äidiltä tyrmistyttävän viestin – koulurauha oli jo valmiiksi mennyttä, kunnes opettaja esitti kummallisen pyynnön

Juontajamalli Sini Ariell vieraili eduskunnassa ja kertoi Australian woke-sekoilusta tavalla, joka sai jopa Juha Mäenpään hetkeksi hiljenemään (video)

Päivän pointti: Woke tuhoaa kaiken mihin se koskee, tällä kertaa Kallion ilmaisutaidon lukion oppilaiden mahdollisuudet itsensä ilmaisemiseen

Vaalivalvojaiset – suora lähetys

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Wille Rydman: Helsingin poliittisesta ilmapiiristä tulossa punavihreä – ”Ihmiset tulevat ainakin näkemään, mihin suuntaan Helsinkiä ei pidä viedä”
Perussuomalaiset saa Helsinkiin pienen valtuustoryhmän. - Teemme valtuustossa kaiken sen minkä voimme. Edustamme tervehenkistä sinivalkoista politiikkaa, ja pidämme ääntä senkin edestä, minkä vaalituloksessa menetimme, Wille Rydman sanoo ja kehottaa ammentamaan valituloksesta sisua.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Miko Bergbom: Perussuomalaiset on politiikan hammaslääkäri, SDP karkkipussi
Kansanedustaja Miko Bergbom vertaa perussuomalaisten toimivan politiikassa kuin hammaslääkäri, joka tekee oikeita asioita, mutta jonka tuoliin ei ehkä aina ole niin kiva istahtaa. Vastaavasti SDP toimii politiikassa tarjoten äänestäjilleen pulleaa karkkipussia. - Surullisena olen seurannut SDP:n ”kaikki voi tehdä velaksi” -kampanjaa. Rahaa on helppo luvata lisää, mutta pelkään sitä, että SDP:n lupaukset tulevat johtamaan ympäri Suomea kuntaveron korotuksiin, Bergbom sanoo.
Uusimmat

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa

Latvia irtautumassa Ottawan miinakieltosopimuksesta
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää