

Ministeri Mykkäsen linjaus pakolaiskiintiön nostamisesta tarkoittaisi jättilaskua veronmaksajille – jo yhden vuoden tulijoista hintalappu olisi 10 miljardia euroa
Sisäministerinä vuosi sitten aloittanut Kai Mykkänen (kok.) esitti heti pestinsä aluksi, että Suomen pitäisi jopa kymmenkertaistaa pakolaiskiintiönsä osana ”laajempaa eurooppalaista ratkaisua”. Toteutuessaan Mykkäsen haaveilut olisivat valtava rasite julkiselle taloudelle.
Kokoomuksen maahanmuuttopoliittista linjaa voi sanoa epäselväksi – linja näyttää vaihtelevan sen mukaan kuka kysyy ja kuka on vastaamassa. Äänestäjän kannalta tämä tarkoittaa lähinnä sitä, että kokoomus näyttäytyy opportunistisena vaihtoehtona.
Hallituksessa ollessaan kokoomus on ajanut aina varsin löysää maahanmuuttopoliittista linjaa, eikä tilanne ole muuttumassa. Totuudenmukainen kuva kokoomuksen linjasta kirkastuu myös sisäministeri Kai Mykkäsen lausuntojen kautta.
Eduskuntavaalien alla onkin syytä muistaa, että Mykkänen esittää Suomen pakolaiskiintiön radikaalia paisuttamista – kustannuksista välittämättä.
Lasku lankeaa veronmaksajille
Helmikuussa 2018 aloittaessaan sisäministerinä Mykkänen esitti Suomen pakolaiskiintiön nostamista vähintään moninkertaiseksi. Tämä edellyttäisi Mykkäsen mukaan koko Euroopan yhteistä ratkaisua, jossa kiintiöpakolaisuus olisi ensisijainen turvanhakutie.
– Jos syntyisi laaja eurooppalainen ratkaisu, silloin puhuttaisiin Suomen kohdalla jopa kymmenkertaisista määristä, Mykkänen sanoi Uutissuomalaisen haastattelussa.
Suomen pakolaiskiintiö on viime vuosina ollut 750- 1 050 joka vuosi.
Jos Mykkäsen toive pakolaiskiintiön kymmenkertaistamisesta toteutuisi, se tarkoittaisi sitä, että kiintiön kautta Suomi ottaisi joka vuosi noin 10 000 pakolaista.
Ensimmäiseksi saattaa jollekin tulla mieleen, mihin nämä ihmiset majoitetaan ja kuka maksaa heidän elatuksensa. Selvää on, että lasku lankeaa veronmaksajille.
Miljardit poissa kansalaisten peruspalveluista
Toteutuessaan Mykkäsen haaveilut tulisivat erittäin kalliiksi.
Suomen Perusta on äskettäin julkaissut maahanmuuttajien elinkaarivaikutuksia julkiseen talouteen tarkastelevan laajan tutkimuksen, joka osoittaa, että Somaliasta tai Irakista Suomeen muuttavan 20-24-vuotiaan henkilön kustannukset veronmaksajalle ovat henkilön koko elinkaaren aikana keskimäärin jopa miljoona euroa, alkaen siitä hetkestä, kun henkilö muuttaa Suomeen.
Jos laskelmaan huomioidaan henkilön lapset, kustannukset kohoavat vieläkin enemmän.
Näin ollen Mykkäsen haaveiluille 10 000 pakolaisesta lätkäistäisiin joka vuosi jopa kymmenen miljardin euron hintalappu. Nämä rahat olisivat sitten poissa kansalaisten peruspalveluista, kuten terveydenhuollosta, koulutuksesta, lastensuojelusta ja poliisista.
Kokoomukselta maahanmuuttoon lisärahaa
Pakolaisista veronmaksajille kertyviä miljardien kustannuksia voi suhteuttaa ehdotukseen vanhustenhoidon hoitajamitoituksen nostamisesta 0,7:ään, joka maksaisi vuositasolla noin 250 miljoonaa euroa.
Vanhustenhoidon ongelmat ovat kaikkien tiedossa, mutta kokoomus ei ole valmis käyttämään 250 miljoonaa euroa vuodessa vanhustenhoidon laadun parantamiseksi.
Samaan aikaan kokoomuksella on joka vuosi miljardiluokan piikki auki humanitaariselle maahanmuutolle.
Petteri Orpo ja kokoomus eivät ole sitoutuneet vanhuspalveluiden hoitajamitoituksen nostamiseen, joka tarkoittaisi laskennallisesti, että jokaista kymmentä vanhusta kohti olisi seitsemän hoitajaa.
Mykkänen tahtoo Suomeen myös halpatyövoimaa
Kokoomus myös haluaa Suomeen lisää halpatyövoimaa. Kokoomus on linjannut, että seuraavan hallituskauden aikana olisi kokonaan luovuttava työvoiman saatavuusharkinnasta.
Saatavuusharkinta viittaa siihen, että kolmannen maan kansalaisen saa palkata vain, jos tehtävään ei löydy suomalaista tai EU-kansalaista.
– Saatavuusharkinta on yksi konkreettinen este ulkomaisten työvoiman palkkaamisen tiellä, Mykkänen esitti äskettäin tiedotteessa, jossa kerrottiin, että valtioneuvosto esittää ulkomaalaislain vahvistamista, siten, että 1.6.2019 lähtien saatavuusharkintaa ei enää sovellettaisi kaikkiin jatkolupiin.
Yritykset hyötyvät, haitat jäävät veronmaksajille
Kolmansista maista saapuva halpatyövoima on omiaan polkemaan alan palkkatasoa työvoiman ylitarjonnan vuoksi. Lisäksi halpatyövoiman tuonti nostaa verorasitusta, koska tulijoiden matalia palkkoja joudutaan täydentämään tulonsiirroilla.
– Kokoomuksen ja elinkeinoelämän tarkoituksena on luoda Suomeen kahdet työmarkkinat ja polkea palkkoja halpatyövoimaa maahantuomalla. Ei kuitenkaan voi olla niin, että yritykset korjaavat hyödyt ja veronmaksaja maksaa haitat, perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho on todennut aiheesta.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- hoitajamitoitus veronmaksajat Työvoiman saatavuusharkinta palkat Pakolaiskiintiö vanhuspalvelut halpatyövoima Kai Mykkänen Petteri Orpo Maahanmuuton kustannukset Jussi Halla-aho Kokoomus maahanmuutto
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Ministeri Mykkänen iloitsee ulkomaalaisen työvoiman helpommasta saatavuudesta – perussuomalaisten Tavio ihmettelee intoa: Suomessa on yli puoli miljoonaa työtöntä

PS-kansanedustajat Immonen ja Ronkainen sisäministeri Mykkäselle: Mitä hyötyä lakiuudistuksesta, jos lähtömaat eivät ota vastaan Suomesta karkotettavia kansalaisiaan?

Toivottaako kokoomus Isisin riveissä taistelleet tervetulleeksi takaisin Suomeen? – Vastaus riippuu siitä, keneltä kysyy

Halla-aho: Syntyvyyden ulkoistaminen maahanmuuttajille ei ratkaise ympäristö- tai ilmasto-ongelmia, mutta se kuormittaa huikealla tavalla julkista taloutta
Viikon suosituimmat

Intia juhlii hiilenlouhinnan ennätystä – Suomi murehtii porojen röyhtäyksiä
Suomessa murehditaan lehmien pieruja ja porojen röyhtäyksiä, jotka ilmastoaktivistien mukaan tuhoavat koko maailman ilmaston. Samaan aikaan Intiassa juhlitaan sitä, että maa tuottaa enemmän hiiltä kuin koskaan. Intialaiset iloitsevat, koska edullinen fossiilinen polttoaine tarkoittaa heille halpaa energiaa, talouskasvua ja omavaraisuutta.

SDP jälleen turpo-kuutamolla – kun Lulu Ranne totesi, ettei suomalainen puolustusteollisuus välttämättä hingu työntekijöiksi venäläisiä, demarit menivät välittömästi epäkuntoon
Vaikuttaisi itsestäänselvyydeltä, että suomalainen puolustusteollisuus toivoo työvoimaa, joiden lojaliteeteista voidaan kohtuullisella varmuudella mennä takuuseen. Yhtä lailla vaikuttaa itsestäänselvältä, etteivät Suomeen saapuvat venäläiset sattuneesta syystä ole puolustusvoimien ykkösrekryjä. Asian ääneensanominen aiheutti kuitenkin Hämeenlinnan valtuustossa melkoisen demariäläkän.

Yle-pomo Merja Ylä-Anttila skippasi viime viikolla kysymyksen Yleisradion vasenkallistumasta – ”Mikään tutkimus ei tällaista todista…”
EVA:n juuri julkaistu syksyn 2024 arvo- ja asennetutkimus paljastaa, että jopa 40 prosenttia suomalaisista katsoo Yleisradion uutisoinnin oleva vasemmalle kallellaan. Perussuomalaisten kansanedustaja Pekka Aittakumpu kysyi viime viikolla samasta asiasta Yleisradion toimitusjohtajalta Merja Ylä-Anttilalta, joka tuolloin katsoi, että kysymykseen vastaaminen on hankalaa.

Vihreät syyllistää suomalaisia rasismista – samaan aikaan vihreä kansanedustaja syynää julkisista tapahtumista ihmisten ihonväriä
Vihreät lähtee kunta- ja aluevaaleihin ylimielisessä woke-asennossa, eli puolue solvaa nyt äänestäjiä rasisteiksi. Kaksisuuntaisesta keskustelusta kieltäytyneen puolueen arvioidaan jo olevan kriisitilassa.

Perussuomalaisten kuntavaaliehdokas Mika Merano: Miksi Helsinki päätti lähettää 350 000 euroa Gazaan? – ”Kaupunkilaisten rahaa heitetty täysin hukkaan kohteisiin, jotka eivät hyödytä veronmaksajaa”
Helsinkiläinen Mika Merano herättelee kunta- ja aluevaalien alla keskustelua verovarojen käyttökohteista ja rahankäytön avoimuudesta. Monissa kunnissa verovaroja törsätään hankkeisiin, joilla ei ole mitään yhteyttä kunnan asukkaiden palveluihin ja hyvinvointiin. Merano painottaa, että kuntien tehtävä ei voi olla toimia hyvesignaloivana runsaudensarvena. - Lähtökohtaisesti on aina ajateltava, että jokaisen veroeuron tulee tavalla tai toisella tulla suoraan takaisin sen maksajalle.

Yle painostaa hallitusta likaisilla menetelmillä – Antikainen: Johtajat vaihtoon
Yleisradion toiminnassa on havaittu vakavia epäkohtia muutosneuvotteluiden jälkeen, ja irtisanomisten perusteet ovat herättäneet runsaasti kysymyksiä. Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen vaatii, että Ylen tulee leikata kustannuksiaan hallinnon ja byrokratian puolelta sen sijaan, että se lakkauttaa suositut ohjelmat ja irtisanoo arvostettuja toimittajia.

EVA:n tutkimuksen tulos on karua luettavaa Ylestä – Vigelius: ’’Puolueellisuus ei kuulu verorahoitteiseen mediaan’’
Tänään julkaistun EVA:n Arvo- ja asennetutkimuksen mukaan jopa 40 prosenttia suomalaisista arvioi Yle Uutisten painottavan tiedonvälityksessään vasemmistolaista näkökulmaa.

EVA tutki: Jopa 40 prosenttia suomalaisista arvioi Yleisradion uutisoinnin kallistuvan tiedonvälityksessään poliittisesti vasemmalle
EVA:n juuri julkaistu syksyn 2024 arvo- ja asennetutkimus paljastaa yllättäviä tuloksia kansalaisten suhtautumisesta Yleisradion uutistuotantoon. Jopa 40 prosenttia vastaajista pitää Yle Uutisia vasemmalle kallistuvana. Vastaajista 19 prosenttia arvioi Ylen näkökulman olevan selvästi vasemmistolainen. Tutkimuksessa vain SDP:n puoluemedia Demokraatti ja vasemmistoliiton Kansan Uutiset arvioitiin vielä Yle Uutisiakin vasemmistolaisemmiksi.

Tuhannet palestiinalaiset Gazassa vaativat mielenosoituksissa Hamasia ulos Gazasta
Tuhannet palestiinalaiset osoittivat tiistaina mieltään Gazassa Hamasin terroristeja vastaan Pohjois-Gazassa Beit Lahian kaduilla. Mielenosoittajat vaativat sodan lopettamista ja israelilaisten panttivankien vapauttamista.

Purra avasi Saabin puolustustarviketehtaan Tampereella: Suomen puolustusteollisuudella on suuri kasvupotentiaali
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra sai kunnian avata puolustusteollisuusyhtiö Saab Finlandin uuden tuotantolaitoksen Tampereella.