Artikkeli kuva

LEHTIKUVA

Ministeri: Maahanmuutto on tehnyt Tanskasta vähemmän vapaan maan

14.02.2020 |09:27

Tanskan kotouttamisministeri totesi haastattelussa, että maahanmuutto on tehnyt Tanskasta vähemmän vapaan maan, koska tietynlainen maahanmuutto lisää sääntelyn tarvetta ja edellyttää valtion puuttumista yhä useampiin asioihin. Erityisesti ministeri mainitsi muslimimaahanmuuton. Isänsä puolelta eritrealainen Mattias Tesfaye on toiminut Mette Frederiksenin hallituksen maahanmuutto- ja kotouttamisministerinä viime heinäkuusta lähtien. Tesfaye aloitti poliittisen uransa äärivasemmistosta, mutta edustaa nyt sosiaalidemokraatteja. Suomen Uutiset on aiemmin uutisoinut Tesfayen näkemyksistä, että maahanmuutto lisää eriarvoisuutta. Äskettäin hän kertoi viikkolehti Weekendavisenin haastattelussa, että maahanmuutto on johtanut siihen, että vapaus on Tanskassa vähentynyt.

– On kiistämätöntä, että maahanmuutto on tehnyt Tanskasta vähemmän liberaalin maan, ministeri Tesfaye sanoo. Jos meillä ei olisi ollut tätä 50 vuoden maahanmuuttokautta, meidän lainsäädäntömme olisi tällä hetkellä paljon vapaampaa.

Mitä enemmän maahanmuuttoa, sitä enemmän sääntelyä

Lehdissä kerrotaan maahanmuuton mukanaan tuomista ongelmista: imaameista, jotka eivät halua myöntää musliminaisille avioeroa, maahanmuuttajayhteisöjen keskinäisestä sosiaalisesta valvonnasta ja lähiöistä, joissa on jäljellä enää muutama tanskalainen. Mutta poliittiset vaikutukset ovat laajemmat: maahanmuutto on saanut valtiovallan tiukentamaan otettaan kaikista maassa asuvista ja valvomaan, säätelemään ja sanelemaan kansalaisten tekemisiä yhä tarkemmin.

– Mitä enemmän maahanmuuttoa, sitä vahvempi valtion sääntelyn on oltava, ja sitä sovelletaan kaikkiin. Meidän on myönnettävä tämä tosiasia siirtolaisuuden aikakautena, kotouttamisesta vastaava tanskalaisministeri sanoo.

Lakeja tiukennettu muslimikoulujen takia

Tesfayen mukaan rinnakkaisyhteiskuntien syntymistä on yritetty estää niin voimakkaasti, että Tanskan koko yhteiskunnan vapaus on kärsinyt. Yhtenä esimerkkinä ovat yksityiset vapaakoulut, joiden toimintaa ollaan jouduttu rajoittamaan.

– Tanskalaiset vapaakoulut ovat hieno osa tanskalaista kouluperinnettä, ministeri sanoo. Mutta nykyinen yksityisiä kouluja koskeva lainsäädäntömme ei ole niin liberaalia kuin se oli 20 vuotta sitten.

– Lakeja ei ole jouduttu tiukentamaan tanskalaisten, juutalaisten tai katolisten koulujen takia, vaan tiettyjen muslimikoulujen takia.

Länsimainen vapaus katoamassa

Weekendavisenin toimittaja kysyy, onko Lähi-idästä tulevien maahanmuuttajien vastaanottamisen kustannus todellakin se, että sen jälkeen kaikki joutuvat asumaan vähemmän liberaalissa maassa. Maahanmuuttoministerin vastaus on kyllä.

– Esimerkiksi 24 vuoden sääntöä (ulkomaalaisten kanssa solmittavissa avioliitoissa) ei olisi koskaan otettu käyttöön, ellei meillä olisi ollut Lähi-idästä tullutta maahanmuuttoa, ministeri sanoo.

Maahanmuuttoministeri Tesfayen ratkaisuna ei kuitenkaan ole se, että Tanska irrottautuisi kansainvälisistä sopimuksista ja sulkisi rajansa kaikelta maahanmuutolta. Hän ehdottaa tulijamäärien pitämistä pieninä seuraavien vuosikymmenien ajan, jotta jo Tanskassa olevat ehtisivät integroitua tanskalaiseen yhteiskuntaan. Tesfaye on vaatinut tulijoiden määrälle kattoa jo ennen maahanmuuttoministeriksi tuloaan, kuten Suomen Uutiset kertoi puolitoista vuotta sitten.

Ongelmat on tiedetty jo vuosikymmenien ajan

Tesfaye vertaa Tanskan kotouttamispolitiikkaa hidastettuun liikenneonnettomuuteen. Vuonna 2017 hän julkaisi kirjanTervetuloa Mustafa – 50 vuotta sosiaalidemokraattista maahanmuuttopolitiikkaa“. Kirja kertoo koruttomasti, että kaikki nykyiset ongelmat olivat selvästi nähtävissä Tanskassa jo 1980-luvun lopulla. Rinnaisyhteiskunnat ja etnisten ryhmien eriytyminen eivät ole uusia asioita.

Tuoreena esimerkkinä yhteiskunnan eriytymisestä käy erään tanskalaislukion päätös, että oppilaat eivät saa enää vapaasti valita, kenen kanssa istuvat koulun ruokalassa. Viidesosalla lukion oppilaista on maahanmuuttajatausta. Koulussa oli koettu ongelmaksi se, että ruokalassa tanskalaiset söivät tanskalaisten kanssa ja maahanmuuttajat maahanmuuttajien kanssa. Niinpä lukio otti käyttöön pysyvät istumapaikat ruokalassa edistääkseen eri etnisten ryhmien kanssakäymistä.

Nähtäväksi jää, onko pakkokeinoilla mitään vaikutusta. Sama eriytyminen etnisten ryhmien mukaan nimittäin jatkuu nuorten valitessa opiskelupaikkansa lukion jälkeen.

Isis-taistelijat eivät ole tervetulleita Tanskaan

Eräs maahanmuuton seurauksista ovat Islamilaisen valtion taistelijat, joilla on Tanskan passi. Nyt monet näistä vierastaistelijoista pyrkivät takaisin Tanskaan. Äskettäin Tanskan eduskunta myönsi kotouttamisministerille oikeuden poistaa Isis-taistelijoiksi lähteneiltä henkilöiltä Tanskan kansalaisuus hallinnollisella päätöksellä ilman tuomioistuimen käsittelyä.

Kun eräs Isis-järjestön riveihin lähtenyt palasi Tanskaan marraskuussa 2019, Tanskan poliisi otti hänet kiinni heti Kööpenhaminan lentokentällä. Samaan aikaan pääministeri Frederiksen kommentoi asiaa Facebookissa:

– Valitettavasti Tanskaan on tulossa vierastaistelijoita vastoin toiveitamme. Saanen sanoa jotain suoraan sinulle: Et ole tervetullut Tanskaan, pääministeri kirjoitti.

SUOMEN UUTISET


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Viikon suosituimmat

Uusimmat

PS Naiset 3/2024

Mainos kuva

Lue lisää

Perussuomalainen 1/2024

Mainos kuva

Lue lisää