Ministeri korosti avauspuheessaan hyvien käytäntöjen ja toimintatapojen jakamisen tärkeyttä. Itsehallinto ei tarkoita sitä, että kaikki tarvitsisi keksiä ja kehittää itse.
– Hyväksi todettuja toimintatapoja kannattaa jakaa ja ottaa rohkeasti käyttöön myös muilla hyvinvointialueilla. Jos pyörä on jo keksitty, ei sitä tarvitse keksiä uudelleen, ministeri Juuso muistutti.
Ministeri nosti esiin erityisesti niiden toimintatapojen merkityksen, jotka ovat jo tuottaneet hyviä tuloksia.
– Usein kuulen innovatiivisista ratkaisuista yhdellä hyvinvointialueella, mutta niiden levittäminen muihin jää toteutumatta tai ne leviävät liian hitaasti. Kannustan alueita aktiiviseen yhteistyöhön ja tietojen jakamiseen, Juuso painotti.
Edistystä haasteista huolimatta
Ministeri Juuso käsitteli myös sote-uudistuksen haasteita ja siihen liittyvää julkista keskustelua. Hän huomautti, että keskustelun sävy on usein turhan negatiivinen.
– Kaikki ei ole niin synkästi kuin media ja julkinen keskustelu antavat ymmärtää. Edistystä tapahtuu monella osa-alueella, ja palvelut paranevat jatkuvasti, Juuso korosti.
Varsinais-Suomen hyvinvointialuejohtaja Tarmo Martikainen nosti esiin konkreettisia esimerkkejä alueen onnistumisista: taloudellinen tila on parantunut ja digiklinikoiden käyttöönotto, sosiaalityön tutkimushankkeet sekä kevyempiin palveluihin porrastaminen ovat edenneet. Ilman sosiaalityöntekijää olevien lasten määrä on laskenut tuhannesta kolmeensataan, eikä kolme kuukautta hoitopaikkaa jonottaneita vanhuksia enää ole jonossa.
Learning Cafe -keskusteluista uusia näkökulmia
Tilaisuuden pääohjelmana olivat Learning Cafe -keskustelut, joiden aiheina olivat hyvä johtajuus, parhaiden käytäntöjen jakaminen, Sote 2030 -visio, kriisinkestävyys sekä digitalisaation ja tekoälyn hyödyntäminen. Tavoitteena oli edistää verkostoitumista, vahvistaa yhteistyötä ja jakaa tietoa hyvinvointialueiden kesken.
Ministeri Juuso tutustui myös Turun yliopistollisen keskussairaalan uuteen Kompassisairaalaan sekä Majakkasairaalaan. Erityisesti psykiatrisen Kompassisairaalan innovatiiviset ratkaisut, kuten Hollannista mallia ottanut vierihoitohuonekonsepti ja tekoälyn käyttö, herättivät ministerin kiinnostuksen.
Talven yhteistyöaluekierros päättyi Turkuun
Hyvinvointialueet on koottu viiteen yhteistyöalueeseen, joista jokaisella on yksi yliopistollinen sairaala. Länsi-Suomen yhteistyöalueeseen kuuluvat Pohjanmaan, Satakunnan ja Varsinais-Suomen hyvinvointialueet, joiden vaativin erikoissairaanhoito järjestetään Turun yliopistollisessa keskussairaalassa.
Länsi-Suomen keskustelu- ja kehittämistilaisuus oli viimeinen ministeri Juuson tammi-helmikuussa järjestetyistä vierailuista kaikille yhteistyöalueille. Turussa järjestettyyn tilaisuuteen osallistui yli 30 johtajaa ja avainhenkilöä Länsi-Suomen hyvinvointialueilta.