

LEHTIKUVA
Millä ajat, jos bensa maksaa viisi euroa litralta?
Koronaviruksen vaikutuksista Suomen talouteen ei vielä tiedetä muuta, kuin että ne ovat jossain tuntuvan ja hirveän välillä. Lainvalmistelutyö kuitenkin jatkuu valtiovarainministeriössä ja pöydällä on muun muassa suunnitelma liikenteen päästöjen leikkaamiseksi. Rajuista polttoaineille suunnitelluista hinnankorotuksista ovat kirjoittaneet muiden muassa Ilta-Sanomat ja Verkkouutiset.
Hallitus on päättämässä päästöjen leikkauksista ja polttoaineen hinnankorotuksista syksyn kuluessa. Pääministeri Sanna Marinin hallitusta ympäröivä todellisuus on kuin Ilmestyskirjasta, mutta siitä huolimatta se on sitoutunut puolittamaan liikenteen päästöt vuoden 2005 tasosta vuoteen 2030 mennessä.
Bensan hintaan huima korotus
Jos mahdollinen korotustarve päästöjen vähentämiseksi lätkäistään suoraan polttoaineiden hintoihin, tarkoittaisi se nykyisen 1,50 euroa litralta maksavan polttoaineen hinnankorotusta 185 prosentilla. Niinpä menovesi saattaisi pian kustantaa 4,30 euroa litralta. Tämä siis siitä huolimatta, että koronavirus on jo nyt laskenut raakaöljyn hintaa.
Liikenneministeriön moneen ehtivä kansliapäällikkö Harri Pursiainen totesi alkuvuodesta Ylen haastattelussa, että keinovalikoima tavoitteeseen pääsemiseksi on käytössä sangen niukka eli ”verotuksen puolelle menee”. Kustannuksia on tulossa lisää myös asumiseen, sillä taloyhtiöt velvoitettaneen rakentamaan latausasemat sähköautoille. Se heijastuu suoraan sekä vastikkeisiin, että vuokriin.
Jättipotti vielä tulossa
Eikä tässä vielä kaikki, sillä valtiovarainministeriön työryhmä pui parhaillaan myös liikenteen kokonaisverouudistusta. Se tulee voimaan yllättäen ja etukäteen ilmoittamatta mahdollisesti joskus vuoden kuluttua. Jotta markkinat eivät menisi sekaisin, autoveroon kohdistuvista muutoksista ei ole pruukattu tiedottaa etukäteen.
Pian siis nähdään, katosiko Suomesta autovero ja mistä hallitus nyhtää budjettiin tänään tieliikenteen myötä tulevat kahdeksan miljardia euroa. Lainaa kun valtion menoihin ei voi ottaa määräänsä enempää. Budjettivaje saattaa koronaviruksen sivuvaikutusten myötä muutenkin nousta 10 miljardin euron tasolle.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- päästöleikkaukset liikenteen kokonaisverouudistus Harri Pursiainen koronavirus Valtiovarainministeriö liikenteen päästöt Liikenne- ja viestintäministeriö polttoainevero Sanna Marin
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


P*skapuhe-Andersson sai välittömästi näpeilleen – Selvitys: Hallituksen päästötavoitteet ajamassa osaa Suomesta talousahdinkoon

Halla-aho: Polttoaineiden hinnan nousu ei vaikuta autoilun määrään eikä näin ollen päästöihin – “Se on pelkkää rahastusta”

Halla-aho: Kasvavat liikkumiskustannukset ovat pois kaikesta muusta – “Sähköauto on ratkaisu vain niille, joilla on millä mällätä”

Hallituksen ilmastotoimien lasku jää enimmäkseen perussuomalaisten, keskustan, kokoomuksen ja sdp:n äänestäjille – vihreiden ja vasemmiston kannattajille veronkevennyksiä

Saudi-Arabia julisti öljysodan – markkinat rauhattomia

Koronakriisi sen viimein todisti – henkilöauto on välttämätön

Talousvaliokunnan PS-ryhmä kritisoi hallituksen esitystä sähköautojen latauspisteistä: Kallista eikä kovin tarkoituksenmukaista

Sähköauton valmistuksen päästöt lähes kaksinkertaiset polttomoottoriautoon – käytön ekologisuus riippuu sähkön tuotantotavasta

Hakkarainen: Keskustalaiset väittävät, että liikenteen päästöjen puolittaminen vuoteen 2030 mennessä onnistuu ilman bensiinin ja dieselin tuntuvia hinnankorotuksia – ”Tietävät valehtelevansa”
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Miko Bergbom: Perussuomalaiset on politiikan hammaslääkäri, SDP karkkipussi
Kansanedustaja Miko Bergbom vertaa perussuomalaisten toimivan politiikassa kuin hammaslääkäri, joka tekee oikeita asioita, mutta jonka tuoliin ei ehkä aina ole niin kiva istahtaa. Vastaavasti SDP toimii politiikassa tarjoten äänestäjilleen pulleaa karkkipussia. - Surullisena olen seurannut SDP:n ”kaikki voi tehdä velaksi” -kampanjaa. Rahaa on helppo luvata lisää, mutta pelkään sitä, että SDP:n lupaukset tulevat johtamaan ympäri Suomea kuntaveron korotuksiin, Bergbom sanoo.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Puoluesihteeri Vuorenpää vaalituloksesta: Tämä on opetus

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää