

MATTI MATIKAINEN
Milla, 17, kuoli rattijuopon uhrina – kummitäti kerää nyt adressia rattijuopumustuomioiden kiristämiseksi: ”Rangaistukset ovat tehottomia”
Läheisensä rattijuopon vuoksi menettänyt sastamalainen Mari Kannisto kerää nimiä vetoomukseen lakimuutoksen tukemiseksi. – Jotta Millan kuolema ei olisi ollut turha ja jotta rattijuopot voitaisiin pysäyttää jo etukäteen, Mari sanoo.
Lauantaina 18. helmikuuta 2017 sastamalaisen Mari Kanniston kotona vietettiin Marin lapsen nimiäisjuhlaa. Paikalla oli myös Marin 17-vuotias kummityttö Milla. Mari ja Milla olivat hyvin läheisiä ja Milla oli jopa auttanut kummitätiään nimiäisjuhlien valmistelussa.
Kun Milla lähti kotiinsa iltapäivällä, Mari ei tiennyt, ettei näkisi kummityttöään enää koskaan. Myöhemmin illalla Millan ja hänen poikaystävänsä elämä päättyy läheisellä maantiellä mopoauton sisällä, kun vastaan tullut tila-auto törmää rajusti nuorten mopoauton keulaan. Molemmat nuoret menehtyvät kolarissa välittömästi.
Tila-auton kuljettaja on noin 30-vuotias mies, jolla on taustallaan aiempia väkivalta- ja päihderikoksia. Kolarihetkellä hän on päästään pökerryksissä alkoholin ja lääkkeiden nauttimisen yhteisvaikutuksesta. Häntä epäillään nyt kahdesta taposta, törkeästä rattijuopumuksesta ja törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta.
Adressissa jo lähes 38 000 nimeä
Kolme kuukautta myöhemmin Mari kerää nimiä adressiin, joka tukee ja edistää aiemmin eduskunnalle jätettyä kansalaisaloitetta, jossa vaaditaan muun muassa kovempia tuomioita rattijuopumuksesta. Alkuperäinen kansalaisaloite keräsi yli 62 000 nimeä ja se toimitettiin eduskuntaan jo 2014, mutta sitä ei ehditty tuolloin käsitellä.
Adressissa, jossa on jo lähes 38 000 nimeä, vaaditaan, että nykyinen hallitus käsittelee aloitteesta syntyneet vaatimukset nopealla aikataululla.
– Adressiin tuli kolmen viikon aikana 30 000 nimeä, ja lisää tulee jatkuvasti. Tässä olen huomannut, kuinka tärkeä asia on kansalaisille, Mari sanoo.
Kansalaisaloitteen käsittelyä ei saa pitkittää
Alkuperäisessä kansalaisaloitteessa esitetään myös uusia keinoja rattijuopumuksen rangaistuksien tehosteiksi, kuten rattijuopon ajoneuvon haltuun ottamista riippumatta siitä, kenen ajoneuvo on. Samoin kansalaisaloitteessa esitetään varhaista puuttumista alkoholiongelmaan: ensimmäistä kiinnijäämistä pitäisi seurata ajokielto ja hoitoonohjaus. Seuraavien kiinnijäämisten seurauksena olisi tilanteen mukainen pakkohoito ja rangaistuksena ehdoton vankeus.
– Adressin tarkoitus on kiinnittää päättäjien huomiota siihen, ettei kansalaisaloitteen käsittelyä voi enää pitkittää, koska viivyttely maksaa ihmishenkiä. Rattijuopumuksista saa lukea lehdistä liian usein, Mari sanoo.
Kansalaisvaikuttajaksi surun keskellä
Mari päätti ryhtyä torjumaan rattijuopumuksia kansalaisvaikuttamisen keinoin menetettyään läheisen kummityttönsä.
– Surun keskellä mieliin nousi ajatus, että ryhdymme tekemään tätä työtä. Millan ja hänen poikaystävänsä kuolema ei ollut turha, jos pystymme tällä tavoin edistämään lainsäädännön kiristymistä ja siten etukäteen torjumaan rattijuopumustapauksia. Jokainen säästynyt ihmishenki on tämän arvoista, Mari painottaa.
Rattijuopumuksesta ja sen törkeästä tekomuodosta tuomitaan nykyisin sakkoa ja enintään kaksi vuotta vankeutta. Kuolemantapauksiin johtavissa onnettomuuksissa tekijälle tulee toki myös muita seuraamuksia. Nykyisellä järjestelmällä ei silti ole kyetty vaikuttamaan riittävästi rattijuopumusten määrään, joten tulevaisuudessa tarvittaneen uusia keinoja.
Rattijuopumuksen uusijalta auto pois
Marin mielestä nykyiset rangaistukset ovat tehottomia, koska monesti samat henkilöt syyllistyvät rattijuopumukseen useita kertoja.
– Rangaistuksia täytyy koventaa. Erityisesti törkeän rattijuopumuksen rangaistusasteikkoa on syytä nostaa, koska esimerkiksi kuolemaan johtaneissa tapauksissa tekijä voi tosiasiallisesti päästä vapauteen jo vuoden kuluttua. Voi kysyä, ovatko rangaistusasteikot riittäviä tai käytetäänkö niitä oikeudenmukaisesti. Rangaistusten kiristämisen lisäksi tarvitaan muitakin uudistuksia.
– Rikoksen uusijalta pitäisi aina ottaa pois rikoksentekoväline, eli auto riippumatta siitä, kenen auto on. Tällä olisi varmasti ainakin vaikutusta ihmisten halukkuuteen lainata autoa rattijuopolle. Myös alkolukon käyttöönottamisella olisi varmasti ehkäisevä vaikutus, erityisesti juuri rikoksen uusijoiden kohdalla, Mari uskoo.
Ehkäisevää työtä lisättävä
Rikosten, kuten rattijuopumusten ehkäisemisessä on merkitystä myös viranomaisten informaatio-ohjauksella ja kampanjoinnilla. Erityisesti nuorten henkilöiden ennakkoasenteisiin vaikuttaminen on tehokasta.
Marin mielestä viranomaisilla olisi tässä parannettavaa.
– En ole ainakaan itse viime aikoina huomannut muuta kampanjaa kuin liikenneturvallisuusviraston rattijuopumuksen vastainen mainos televisiossa. Uskoakseni viranomaistaholta saapuva viesti ei riittävästi tavoita ihmisiä.
– Pitäisi tehdä kaikille täysin selväksi, ettei rattijuopumus ole hyväksyttävää. Olisi myös ehkä tuotava julkisuuteen entistä enemmän tietoa rattijuopumuksen tosiasiallisista seurauksista, eli rattijuopumus voi johtaa kuolemaan. Siinä olisi kaikille ajattelemisen aihetta, Mari toteaa.
Rattijuoppo kantakoon vastuunsa
Marin kummitytön Millan tappanut rattijuoppo sai syytteet kahdesta taposta, törkeästä rattijuopumuksesta sekä törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta. Mies oli tekohetkellä 1,4 promillen humalassa.
Mari sanoo, ettei ajattele kyseisestä henkilöstä yhtään mitään.
– Milla on kuollut, eikä sille asialle voi enää mitään. Toivon ainoastaan, että rattijuoppo kantaa loppuelämänsä ajan sisällään vastuuta siitä, mitä hän on tehnyt.
Mari toivoo, että mahdollisimman moni allekirjoittaisi adressin rattijuopumusrangaistusten tiukentamiseksi.
ILKKA JANHUNEN
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Kulmala: Rattijuopon auto valtiolle

Kulmala: Rattijuoppo uusii helposti tekonsa – “Autojen takavarikointia tehostettava”

Tavio tyrmistyi: Rattijuopumuksesta voi selvitä jatkossa ilman seuraamusta
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.

Ministeri Ranne: Asfaltti tuoksuu taas tänä kesänä – ”Tiehankkeet työllistävät nimenomaan suomalaisia”
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne kertoo, että teitä korjataan taas ennätystahtiin perussuomalaisten vahtivuorolla.