

LEHTIKUVA
Miljoonia euroja lähtee Suomesta maailmalle joka vuosi – Mäkynen vaatii ulkomaille lähetettäviä rahalähetyksiä verolle
Suomesta lähetetään vuosittain suuria summia rahaa ulkomaille yksityisten, pääasiassa ulkomaalaistaustaisten henkilöiden pyörittämien rahansiirtoyritysten kautta. Kyseinen raha ei jää kiertoon käytettäväksi Suomeen, eikä se siten palvele Suomen kansantalouden etuja. Kansanedustaja Jukka Mäkynen on jättänyt toimenpidealoitteen ulkomaille lähetettävien rahalähetysten verottamisesta.
Rahansiirtoyritykset toimivat siten, että asiakas jättää lähetettävän rahasumman yrityksen palvelupisteeseen, jolloin sekä rahat että viesti rahojen siirrosta välittyvät ulkomailla olevalle vastaanottajalle. Kyseinen raha ei jää kiertoon käytettäväksi Suomeen, eikä se siten palvele kansantalouden etuja.
Tietoja ei ole saatavilla
Ulkomaille suunnatut rahat lähetetään pääasiassa ulkomailta Suomeen tulleiden henkilöiden sukulaisille heidän lähtömaihinsa sekä mahdollisesti kerryttämään Eurooppaan pyrkivien henkilöiden varoja. Osa rahoista saattaa myös päätyä ihmissalakuljettajille.
Perussuomalaisten kansanedustaja Jukka Mäkynen jätti vuonna 2019 kirjallisen kysymyksen ulkomaille lähetettävistä rahansiirroista. Ministerin vastauksen mukaan tarkempia tietoja erilaisten henkilöryhmien suorittamista rahansiirroista ei ole saatavilla, eikä Somalian osalta maailmanpankin arvioita rahansiirroista maahan ole olemassa.
– Edellä mainittu ongelma voidaan ratkaista toimenpiteellä lähetettävän summan verottamiseksi määrätyllä prosentilla, Mäkynen toteaa.
Kelan rahoja lähtee suuria summia
Mäkysen selvitysten mukaan Suomessa asuvista maahanmuuttajaryhmistä erityisesti somalit lähettävät säännöllisesti rahaa kotimaahansa. Helsingissä on Dahabshiil Money Transfer and Exchange Oy:n toimipiste, jonka liikevaihto muodostuu rahansiirtopalkkioista. Vuonna 2020 liikevaihto oli 102 000 euroa. Dahabshiilin palkkio 100 euron siirrosta on 2,50 euroa.
Liikevaihdon perusteella siirrettävän rahan määrä olisi ollut yli 4 miljoonaa euroa, josta suurin osa meni Somaliaan. Jos somalien työllisyysaste on noin 20 prosenttia, voidaan helposti päätellä, että suurin osa ulkomaille lähetettävistä rahoista on peräisin Suomen avokätisestä sosiaaliturvasta. Fingo ry:n mukaan ulkomailla asuvat somalit lähettävät Somaliaan sukulaisilleen ja ystävilleen noin 1,1 miljardia euroa vuosittain.
Somaliaan virtaa rahaa maailmalta
Ulkomaille rahaa välittävät monet muutkin, kuten Western Union, MoneyGram, erilaiset kansalaisjärjestöt ja moskeijat. Lisäksi käteistä rahaa jaetaan paljon pakolaisille, vaikka vähitellen ollaan siirtymässä maksukorttijärjestelmään. Käteisen vuoksi on mahdotonta tietää, paljonko rahaa todellisuudessa kulkeutuu ulkomaille. Sen voi vain varovasti arvioida.
CIA:n Factbookin mukaan rahalähetykset eri maista Somaliaan ovat noin 1,6 miljardia dollaria vuodessa. Somalian bruttokansantuote puolestaan oli noin 7,6 miljardia dollaria, joten rahalähetykset ovat merkittävä osa Somalian tuloista. Fingo ry:n mukaan jopa 40 prosenttia Somaliassa asuvien toimeentulosta on rahalähetyksistä riippuvainen.
Vain suomalaisten rahankäyttöä kytätään
– Meillä Suomessa on rahaliikenteen valvonta tiukkaa, mutta se koskee yleensä vain suomalaisia. Jos viet pankkiin ison summan rahaa, sinun täytyy antaa tarkka selvitys siitä, mistä rahat ovat peräisin. Sama koskee myös ison rahasumman nostamista pankista, selvitystä vaaditaan. Rahanvälitysyritysten kautta rahan voi lähettää anonyymisti, eikä kukaan kysele, mihin rahat menevät tai mistä lähetettävät rahat ovat peräisin, Mäkynen sanoo.
Jos rahansiirtoyritysten kautta Suomesta ulkomaille suunnatut yksityiset rahalähetykset laitettaisiin verotuksen alaiseksi, rahaliikennettä voitaisiin kontrolloida ja edes osa summasta jäisi kotimaahan.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- kansantalous rahansiirrot rahalähetykset kirjallinen kysymys toimenpidealoite maahanmuuttajat Ihmissalakuljetus Jukka Mäkynen Sosiaaliturva Somalia talous verotus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Mäkynen: Hallituksen otettava tosissaan eläkeläisten hätä – ”Moni joutuu valitsemaan ostaako lääkkeitä vai ruokaa”

Paine Eurooppaa kohtaan kasvaa kaiken aikaa – pandemian päättyminen saa taas liikkeelle laittomien maahanmuuttajien vyöryn

Italia on uudistumiskyvytön, joten maan pääministeri yrittääkin nyt muuttaa EU:ta – tavoitteena on rakentaa EU:sta lypsykone, joka tarjoilee rahalähetyksiä jatkossakin
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää