LEHTIKUVA
Viikon 33/2021 luetuin
Miljardirahoituksen turvin rymistelevä Yle ei hevillä luovu totuusmonopolistaan, käy rajusti pienen haastajansa Alfa-TV:n kimppuun – lyö leimoja ja viskoo lokaa ämpärikaupalla
Ylivoimaisen pakkoverorahoituksen turvin operoiva Yleisradio käsittelee radio-ohjelmassaan oudoin sanankääntein yksityisrahoitteisen kilpailijansa Alfa-TV:n ohjelmistoa ja sisältöpolitiikkaa. Yleisradiossa herättää suurta ihmetystä muun muassa se, miksi uusi haastaja on edes käynnistämässä tv-uutislähetyksiä.
Kotimaisen uutistuotannon kentälle tulee syksyllä uusi toimija, kun Keravalla toimiva Alfa-TV käynnistää päivittäiset uutislähetykset. Tällä hetkellä yksityisistä ja kaupallisista toimijoista vain MTV tuottaa säännöllisiä tv-uutisia.
Pakkoverolla katettavan ylivoimaisen rahoituksen turvin operoivan Yleisradion toimituksessa uusi yksityisomisteinen tv-haastaja vaikuttaisi aiheuttavan närästystä tai vähintäänkin epäluuloja.
Tästä saatiin näyttö eilisessä Kulttuuriykkönen-ohjelmassa, jonka radiotoimittaja Jakke Holvas latasi ilmaan täyslaidallisen vihjailuja ja kysymykseksi naamioituja alentavia väitteitä. Ohjelmajakson nimeksi oli nostettu: Onko Alfa-TV Suomen Fox News? – konservatiivinen kanava pestaa räväköitä toimittajia ja kierrättää vanhoja viihdeohjelmia.
Kulttuuriykkösessä olivat keskustelemassa Alfa-TV:n taiteellinen johtaja Timo Suomi, Alfa-TV:n uuden haastatteluohjelman juontaja, pitkän linjan toimittaja Matti H. Virtanen sekä viestintäyrittäjä, mediatutkija Pasi Kivioja.
Liittyykö toimintaan kohua, koska hesari väittää niin?
Alfa-TV on mainosrahoitteinen yksityinen TV-kanava, jonka osakkaina ovat muun muassa yritystensä kautta Hjallis Harkimo ja Eero Lehti. Yksityishenkilöinä omistajia ovat esimerkiksi Toivo Sukari ja Heikki Salmela. Parhaillaan Alfa-TV hakee uusia omistajia osakeannilla.
-Kanava herättää kysymyksiä sen rahoittajista ja mahdollisesti konservatiivisesta linjasta. Mitä Alfa-TV aikoo, Holvas aloittaa juonnolla radio-ohjelman.
Holvaksen mukaan Alfa-TV:n toimintaan liittyisi kohua. Todisteeksi kohusta Holvas siteeraa Helsingin Sanomien juttua, jonka mukaan Alfa-TV:ta on kuvattu ”kristillisen maailmankuvan sanansaattajaksi, joka välittää kreationistista maailmankuvaa”.
Helsingin Sanomien jutun suojista Holvas pääsee myös laukomaan, että Alfa-TV:ta on ”haukuttu näennäis- ja pseudotieteelliseksi”.
-Mitä sanotte tästä, peruuttaako Alfa-TV aikaan ennen Darwinia, Holvas tympeilee.
Virtanen, jonka oma keskusteluohjelma on siis alkamassa Alfa-TV:lla, selventää tilannetta.
-Kyseisessä Hesarin jutussa on kaksi linkkiä, jotka vievät Hesarin omiin aiempiin juttuihin, joissa haukutaan Alfa-TV:ta. Pidän Hesarin asennetta vähän ihmeellisenä. Luulisi, että alalla ollaan iloisia siitä, että kilpailua tulee. Sehän (kilpailu) vie yleensä asioita eteenpäin, Virtanen sanoo.
Hän myös esittää retorisen kysymyksen Yle-kollegalleen Holvakselle.
-Siitä Hesarin jutusta sai käsityksen, että olisi haitallista tv-kanavalle, jos on joskus verkossa haukuttu. Oletko koskaan huomannut, että Yleisradiota olisi joskus verkossa haukuttu?
Virtanen viittaa Helsingin Sanomien erikoiseen uutiseen, jossa HS teki rajuja väitteitä Alfasta sen takia, koska joku oli verkossa sanonut niin. HS:n uutisen sanamuoto kuuluu näin: “ALFA-TV kertoo verkkosivuillaan olevansa mainosrahoitteinen tv-kanava. Sitä on kuvattu kristillisen maailmankuvan sanansaattajaksi, joka välittää kreationistista maailmankuvaa. Verkossa sitä on haukuttu näennäis- ja pseudotieteelliseksi.”
Pähkähullua, mutta jotenkin tuli vaan mieleen
Ylen toimittaja Holvas vihjailee, että Alfa-TV:n tarkoituksena on tehdä yksinomaan sellaisia uutisia, jotka uppoavat tiettyyn viiteryhmään.
-Tulee vaan mieleen, että miksipä ei, Holvas heittää.
Alfa-TV:n Suomi pitää ajatusta pähkähulluna.
-Tarvitseeko keskusteluissa olla aina vastakkainasettelua. Voisiko pitkän linjan journalistin, kuten Matti Virtasen laittaa tekemään populistista kamaa, sellaista emme edes odota, tv-pomo sanoo.
Virtanen toteaa omasta puolestaan, että hän ei ole saanut Alfa-TV:lta mitään poliittisia ohjeita ohjelmansa tekemiseen.
-Jos ja kun kanava hakee kaupallista menestystä, sen on oltava maltillinen myös sisällöiltään, koska osa yleisöstä on aina helppo karkottaa pois.
Uutiskilpailussa pärjääminen edellyttää totuuspohjaa ja faktoja
Alfa-TV:n ohjelmistossa on ajankohtais- ja keskusteluohjelmien lisäksi paljon niin sanottuja klassikkoformaatteja, kuten tanssiohjelmia ja missikisoja. Omat tv-uutislähetykset ovat alkamassa syksyllä.
Ylen Holvas huomauttaa, että televisiolupa ei edellytä uutistoimintaa, ja ihmettelee, miksi uutta tv-uutistuotantoa ollaan edes aloittamassa.
Holvas hakee toistuvasti rinnastuksia Yhdysvaltojen Fox-tv-kanavaan.
-Sehän tunnettiin siitä, että se tuki ex-presidentti Donald Trumpia ja konservatiivista politiikkaa. Tulee mieleen se ajatus, että onko Alfa-TV Suomen Fox ja onko uutisista tulossa Suomen Fox news?
Suomi huomauttaa, että tv-yleisö ei todellisuudessa ole niin kahtia jakautunutta kuin usein ajatellaan.
– Kun Alfa aloittaa uutislähetykset, onko edes muuta mahdollisuutta kuin kertoa asiat niin kuin ne ovat. Uutiskilpailussa ei pärjää, jos ei tehdä todenmukaisia ja faktoihin perustuvia uutisia.
Ylen epäluuloja luettavissa myös verkosta
Alfa-TV on lähiaikoina hakemassa Julkisen sanan neuvoston (JSN) jäsenyyttä. Holvas epäilee, että taustalla olisivat taloudelliset motiivit.
Taas kuullaan kysymyksen muotoon naamioituja väitteitä.
-Liittyykö Alfa-TV:n JSN-jäsenyyshakemus siihen, että kanava olisi sen verran uskottava, että se saisi viestintäministeriön tukea, onko tämä myös tässä mukana, Holvas kysyy mediatutkija Kiviojalta, joka kysyy takaisin, onko tulevaisuudessa kyseistä tukea edes saatavilla.
Leimaaminen jatkuu. Virtaselta kysytään, onko hän tuomassa omaan ohjelmaansa salaliittoteoreetikoita haastateltaviksi.
Ylen epäluulot uutta yksityisrahoitteista haastajaa kohtaan ovat luettavissa myös Ylen verkkoalustalla julkaistusta jutusta, joka jatkaa Ylen valitsemalla loanheiton tiellä. Ylen jutun mukaan katsojien ikähaitari painottuu vanhempiin ikäluokkiin. Sosiaalisessa mediassa kanavaa parjataan välillä junttimediaksi tai siihen liitetään vahvasti nostalginen fiilis.
Viikkotasolla Alfa-TV tavoittaa tällä hetkellä 1,4 miljoonaa katsojaa. Kaikki Alfa-TV:n ohjelmat, myös tulevat uutislähetykset, ovat nähtävissä myös verkossa.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Miko Bergbom: Päätös Somalian maaohjelman keskeyttämisestä on oikea
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää