

LEHTIKUVA
Miksi Suomi ei palauta turvapaikanhakijoita Unkariin? – Migri ei pidä maata turvallisena
Viime viikolla uutisoitiin Unkarista tulleiden turvapaikanhakijoiden palauttamisten jäädyttämisestä. Suomen Uutiset kysyi Maahanmuuttovirastolta ja Helsingin hallinto-oikeudesta, noudattaako päätös Dublin–sopimusta.
Helsingin hallinto-oikeus on tehnyt Unkarin palautusten jäädyttämisiä viime syksystä lähtien. Tämä tarkoittaa sitä, että kun Maahanmuuttovirasto (Migri) on tehnyt Dublin-asetuksiin perustuvan käännyttämispäätöksen turvapaikanhakijalle, hakija on pyytänyt hallinto-oikeudesta käännytyksen täytäntöönpanon kieltämistä.
– Hallinto-oikeus on Unkarin turvallisuussyiden takia hyväksynyt syksystä lähtien kaikkien hakijoiden pyynnöt kieltää päätösten täytäntöönpanoja, Maahanmuuttoviraston Dublin-tulosalueen johtaja Kukka Krüger sanoo.
– Dublin-asetusten mukaan hakijalla on oikeus hakea muutosta käännytyspäätökseen tai asian uudelleen käsittelyä ja siinä yhteydessä pyytää, että käännytystä ei täytäntöönpantaisi ennen kuin valitus on lopullisesti ratkaistu.
Hakijat valittaneet Unkarin oloista
Hallinto-oikeuteen saapuneissa valituksissa turvapaikanhakijat ovat kuvailleet, että palautettuna Unkariin he joutuisivat epäinhimillisen tai halventavan kohtelun kohteeksi tai että heidän hakemustaan ei tutkittaisi asianmukaisella tavalla.
– Hallinto-oikeus on kieltänyt käännytysten täytäntöönpanoja sen takia, että ehdimme hankkia asian ratkaisun yhteydessä käytetyt asiakirjat ja harkita valituksien lopputulokset yksilöllisesti, Helsingin hallinto-oikeuden ylituomari Liisa Heikkilä kertoo.
Lopulliset päätökset valituksiin tekevät hallinto-oikeuden tuomarit.
– Ratkaisut pyritään tekemään mahdollisimman nopeasti.
Tiedot turvallisuustilanteesta järjestöiltä ja medialta
Maahanmuuttoviraston lausunnot Unkarin turvallisuustilanteesta perustuvat kansainvälisten järjestöjen raportteihin ja median tietoihin.
– Emme tietenkään ole pelkästään näiden tietojen varassa. Selvityksessä on käytetty myös muun muassa Euroopan ihmisoikeusratkaisuja. Esitetyn kritiikin (Unkarin tilanteesta) valossa on hyvin ymmärrettävää, että hallinto-oikeus haluaa tutkia Unkarin palautukset tarkemmin, Krüger sanoo.
Migrin mukaan syksyn tilannemuutos johtuu siitä, että kyseistä reittiä pitkin on tullut enemmän turvapaikanhakijoita kuin ennen.
“Dublin-asetuksia ei rikota”
Grüger sanoo, että Dublin-asetus toki velvoittaa sitä soveltavia valtioita, mutta asia ei kuitenkaan ole niin yksinkertainen kuin mitä mediassa on annettu ymmärtää.
– Tuntuu siltä, että julkisessa keskustelussa Dublin-asetusten perään on huudeltu sellaisissa ongelmissa, joihin Dublin ei ole vastaus. Asetusten nojalla voidaan määritellä se valtio, joka on vastuussa hakemuksen käsittelystä. Silti jokaisella valtiolla on oikeus päättää, käännytetäänkö hakija vastuussa olevaan valtioon vai tutkitaanko hakemus siinä valtiossa, jossa turvapaikanhakija on. Eli toisin sanoen, hallinto-oikeuden ratkaisuissa ei rikota Dublin-asetuksia.
Migri teki viime vuoden aikana noin 1 000 päätöstä, joissa hakija käännytettiin toiseen valtioon Dublin-asetusten perusteella. Tarkkaa tilastointia ei ole olemassa, mutta Migrin mukaan suuressa osassa tapauksista vastuuvaltiona on ollut Unkari.
Suomi pyrkii yhä olemaan EU:n mallioppilas
Aiemmassa Suomen Uutisten artikkelissa perussuomalaisten kansanedustaja ja lakimies Ville Tavio kritisoi Suomen avokätisyyttä.
– EU on turvapaikkalainsäädännön villi länsi, jossa jokainen valtio tekee mitä lystää, mutta Suomi pyrkii yhä olemaan EU:n mallioppilas.
Tavio ymmärtää lain puitteet, mutta toivoisi asiaan muutosta.
– Turvapaikanhakijoilla on laillinen oikeus valittaa kielteisestä päätöksestä hallinto-oikeuteen. Turvapaikkakriisin laajuus huomioiden on kuitenkin vaarana, että tuomioistuin ajautuu tekemään poliittisia päätöksiä, sellaisia, jotka pitäisi jättää hallituksen ja ministeriön päätettäväksi.
Kuvassa: Turisteja Unkarin pääkaupungissa Budapestissa.
VERA MIETTINEN
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Turvapaikanhakijoita ei palauteta Unkariin – Tavio: “Suomi ottaa mallioppilaana ylimääräiset siirtolaiset”

PS vaatii: perheenyhdistämisiin tehtävä EU:n sallimat tiukennukset täysimääräisenä

Suomi somalialaisten ja irakilaisten ykköskohde – todennäköisintä saada oleskelulupa

Halla-ahon arvio: 70 prosenttia hakijoista saa turvapaikan Suomesta – “Ei pystytä palauttamaan, jos eivät halua lähteä”

Halla-aho: Vetovoimatekijät pois – rajavalvonta palautettava EU:n sisärajoille

EU:n sisäiset siirrot eivät toimi – suuri osa jäsenmaista ei halua ottaa turvapaikanhakijoita

Australia lähettää turvapaikanhakijat saarille ja käsittelee hakemukset rajojensa ulkopuolella – Soini: “Niin minäkin tekisin”

Vastaanottokeskuksen johtaja: Käännytettävien katoaminen on tavallista
Viikon suosituimmat

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.

Brittipoliisi varoitti miestä kadulla: “puhu englantia”-kehotus voi olla viharikos
Newsweek-lehti uutisoi maailmalla leviävästä videosta, jolla brittipoliisi varoittaa miestä: Kehotus vaatia toista ihmistä "puhumaan englantia" voi olla tulkittavissa vihapuheeksi. Tapauksesta syntyi kohu, sillä video antaa lohduttoman kuvan sananvapauden tilasta Isossa-Britanniassa. Videon taustoista tiedetään kuitenkin rajallisesti. Myös poliisi on ollut verrattain vaitonainen tapahtuneesta.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.