Sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuso (ps.) ja kansanedustaja Ville Merinen (sdp.) SuomiAreenan paneelissa keskustelemassa nuorten itsetuhoisuudesta. / MTV3
Miksi nuori vahingoittaa itseään, ja mikä ahdistukseen auttaisi? Sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuso pohtii keinoja ja tarjoaa ratkaisuja
SuomiAreenalla syvennyttiin erittäin kipeään aiheeseen: miksi nuortet vahingoittavat itseään. Sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuso osallistui ensin MTV3:n järjestämään paneelikeskusteluun yhdessä muiden asiantuntijoiden kanssa. Suomen Uutiset haastatteli Juusoa tilaisuuden jälkeen.
Juuso pitää olennaisena ongelmana sitä, että itseään vahingoittavilla nuorilla ei ole kykyjä tuota esiin kaikkia ongelmiaan. Joskus on myös kyse siitä, että nuorilta puuttuu läheiset ja luottamukselliset kontaktit joko vanhempiinsa tai muuhun lähipiiriinsä.
– He eivät pysty tai eivät osaa tuoda sitä ahdistusta ja tuskaa muulla tavalla kuin itseään vahingoittamalla eli eivät osaa verbaalisesti ilmaista itseään, eivät uskalla tai eivät osaa tai siltä puuttuu se lähipiiri, kenen kanssa voi näistä asioista puhua, Juuso pohtii.
– Meidän pitäisi ohjata nuoria niihin vaihtoehtoisiin toimintatapoihin, Opettaa, että miten selvitään ongelmista. Vanhemmat voivat oman kokemuksensa perusteella ohjata nuoria siihen, että millä tavalla elämä rakentuu ja että vaikka elämässä on vastoinkäymisiä, niistä päästään yli.
Juuso muistuttaa, että on olemassa auttavia tahoja ja verkkoterapiaa. Juuso kertoo, että psykososiaaliset interventiot ovat tulossa lainsäädäntöön.
– Ne ovat alemman tason ohjelmia, joihin pitäisi päästä helposti ilman lääkärin diagnoosia. Niihin voi päästä kouluterveydenhuollon puitteissa, sosiaalihuollosta ja terveysasemilta.
Kertovatko nuoret aikuisille, että jos heillä on itsetuhoisia ajatuksia?
Juuso muistuttaa, että nuorelle voi olla korkean kynnyksen takana kertoa vanhemmille itsetuhoisista ajatuksista. Ystäville tai sometutuille kertominen voi olla joskus helpompaa.
– Aina nuori ei kerro sitä. Ainoa keino saada se selville on uskaltaa kysyä, onko sinulla itsetuhoisia ajatuksia? Ja tätä pitäisi kysyä minusta ihan normaalisti jokaisessa terveydenhuollon kontaktissa, jos vähänkin tuntuu siltä, että on ongelmia, ahdistusta tai masennusta. Pitäisi uskaltaa kysyä ihan suoraan ja puhua näistä asioista.
Mikä nuorten ahdistukseen auttaisi?
– Periaatteessa koko yhteiskunnan tulisi miettiä tätä ongelmaa. Vanhempien tuki ja vanhempien rooli on erittäin tärkeä. Mutta myös se kouluyhteisö. Myös kaveripiiri.
– Some on yksi asia, mitä tässä haluan korostaa. Toivoisin, että nuoria ohjattaisiin pois somesta, koska se siellä vietetty aika on mielestäni liiallista. Algoritmit saattavat kiihdyttää ja vaikeuttaa ongelmia: Katsot yhden videon, jossa on väkivaltaa, ja algoritmit tuovat seuraavaksi useita videoita joissa on väkivaltaista käytöstä ja itsetuhoisuutta. Tästä mielestäni pitäisi kaikin voimin yrittää päästä eroon.
Katso myös MTV3:n paneelikeskustelu täältä >
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Sebastian Tynkkynen, Harri Vuorenpää, Juhani Huopainen ja Miko Bergbom pohtivat SuomiAreenan purjelavalla aikamme suuria kysymyksiä
Hallintotyö kevenee: Yhdenvertaisuuden edistämisvelvoite varhaiskasvatuksessa halutaan siirtää ylemmälle tasolle
Sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuso: Aluehallintovirastot talkoisiin Soteri-rekisterin ruuhkan purkamiseksi
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Miko Bergbom: Päätös Somalian maaohjelman keskeyttämisestä on oikea
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää