

Sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuso (ps.) ja kansanedustaja Ville Merinen (sdp.) SuomiAreenan paneelissa keskustelemassa nuorten itsetuhoisuudesta. / MTV3
Miksi nuori vahingoittaa itseään, ja mikä ahdistukseen auttaisi? Sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuso pohtii keinoja ja tarjoaa ratkaisuja
SuomiAreenalla syvennyttiin erittäin kipeään aiheeseen: miksi nuortet vahingoittavat itseään. Sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuso osallistui ensin MTV3:n järjestämään paneelikeskusteluun yhdessä muiden asiantuntijoiden kanssa. Suomen Uutiset haastatteli Juusoa tilaisuuden jälkeen.
Juuso pitää olennaisena ongelmana sitä, että itseään vahingoittavilla nuorilla ei ole kykyjä tuota esiin kaikkia ongelmiaan. Joskus on myös kyse siitä, että nuorilta puuttuu läheiset ja luottamukselliset kontaktit joko vanhempiinsa tai muuhun lähipiiriinsä.
– He eivät pysty tai eivät osaa tuoda sitä ahdistusta ja tuskaa muulla tavalla kuin itseään vahingoittamalla eli eivät osaa verbaalisesti ilmaista itseään, eivät uskalla tai eivät osaa tai siltä puuttuu se lähipiiri, kenen kanssa voi näistä asioista puhua, Juuso pohtii.
– Meidän pitäisi ohjata nuoria niihin vaihtoehtoisiin toimintatapoihin, Opettaa, että miten selvitään ongelmista. Vanhemmat voivat oman kokemuksensa perusteella ohjata nuoria siihen, että millä tavalla elämä rakentuu ja että vaikka elämässä on vastoinkäymisiä, niistä päästään yli.
Juuso muistuttaa, että on olemassa auttavia tahoja ja verkkoterapiaa. Juuso kertoo, että psykososiaaliset interventiot ovat tulossa lainsäädäntöön.
– Ne ovat alemman tason ohjelmia, joihin pitäisi päästä helposti ilman lääkärin diagnoosia. Niihin voi päästä kouluterveydenhuollon puitteissa, sosiaalihuollosta ja terveysasemilta.
Kertovatko nuoret aikuisille, että jos heillä on itsetuhoisia ajatuksia?
Juuso muistuttaa, että nuorelle voi olla korkean kynnyksen takana kertoa vanhemmille itsetuhoisista ajatuksista. Ystäville tai sometutuille kertominen voi olla joskus helpompaa.
– Aina nuori ei kerro sitä. Ainoa keino saada se selville on uskaltaa kysyä, onko sinulla itsetuhoisia ajatuksia? Ja tätä pitäisi kysyä minusta ihan normaalisti jokaisessa terveydenhuollon kontaktissa, jos vähänkin tuntuu siltä, että on ongelmia, ahdistusta tai masennusta. Pitäisi uskaltaa kysyä ihan suoraan ja puhua näistä asioista.
Mikä nuorten ahdistukseen auttaisi?
– Periaatteessa koko yhteiskunnan tulisi miettiä tätä ongelmaa. Vanhempien tuki ja vanhempien rooli on erittäin tärkeä. Mutta myös se kouluyhteisö. Myös kaveripiiri.
– Some on yksi asia, mitä tässä haluan korostaa. Toivoisin, että nuoria ohjattaisiin pois somesta, koska se siellä vietetty aika on mielestäni liiallista. Algoritmit saattavat kiihdyttää ja vaikeuttaa ongelmia: Katsot yhden videon, jossa on väkivaltaa, ja algoritmit tuovat seuraavaksi useita videoita joissa on väkivaltaista käytöstä ja itsetuhoisuutta. Tästä mielestäni pitäisi kaikin voimin yrittää päästä eroon.
Katso myös MTV3:n paneelikeskustelu täältä >
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Sebastian Tynkkynen, Harri Vuorenpää, Juhani Huopainen ja Miko Bergbom pohtivat SuomiAreenan purjelavalla aikamme suuria kysymyksiä

Hallintotyö kevenee: Yhdenvertaisuuden edistämisvelvoite varhaiskasvatuksessa halutaan siirtää ylemmälle tasolle

Sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuso: Aluehallintovirastot talkoisiin Soteri-rekisterin ruuhkan purkamiseksi
Viikon suosituimmat

Käsittämätön kahakka vaaliteltalla – Sofia Virta usutti avustajiaan häiriköimään työtään tekevää toimittajaa – kameraa revittiin kädestä, naamaan läpsittiin vaaliesitteillä
”En ole 20 toimittajavuoden aikana nähnyt poliitikkoa, joka hoitaisi mediasuhteitaan yhtä ala-arvoisesti.”

Joka toinen somaliäiti Suomessa on yksinhuoltaja – onko yksinhuoltajuus oikeasti moniavioisuutta?
Ylen artikkeli vuodelta 2009 kertoi, että 46 prosenttia Suomessa asuvista somaliäideistä asui tuolloin yksin lastensa kanssa. Yhtenä selittävänä tekijänä jutussa pidettiin moniavioisuutta, sillä Suomessa voi kihlautua useamman henkilön kanssa.

Päivän pointti: Antti Lindtman sanoo vaalitentissä, ettei halua enempää humanitaarista maahanmuuttoa, kunnes puolueen raskaan sarjan kuiskaaja ilmoittaa, että kyllä haluaa – mistä oikein on kyse?

Purra sai lapsen äidiltä tyrmistyttävän viestin – koulurauha oli jo valmiiksi mennyttä, kunnes opettaja esitti kummallisen pyynnön

Juontajamalli Sini Ariell vieraili eduskunnassa ja kertoi Australian woke-sekoilusta tavalla, joka sai jopa Juha Mäenpään hetkeksi hiljenemään (video)

Päivän pointti: Woke tuhoaa kaiken mihin se koskee, tällä kertaa Kallion ilmaisutaidon lukion oppilaiden mahdollisuudet itsensä ilmaisemiseen

Vaalivalvojaiset – suora lähetys

Wille Rydman: Helsingin poliittisesta ilmapiiristä tulossa punavihreä – ”Ihmiset tulevat ainakin näkemään, mihin suuntaan Helsinkiä ei pidä viedä”
Perussuomalaiset saa Helsinkiin pienen valtuustoryhmän. - Teemme valtuustossa kaiken sen minkä voimme. Edustamme tervehenkistä sinivalkoista politiikkaa, ja pidämme ääntä senkin edestä, minkä vaalituloksessa menetimme, Wille Rydman sanoo ja kehottaa ammentamaan valituloksesta sisua.

Miko Bergbom: Perussuomalaiset on politiikan hammaslääkäri, SDP karkkipussi
Kansanedustaja Miko Bergbom vertaa perussuomalaisten toimivan politiikassa kuin hammaslääkäri, joka tekee oikeita asioita, mutta jonka tuoliin ei ehkä aina ole niin kiva istahtaa. Vastaavasti SDP toimii politiikassa tarjoten äänestäjilleen pulleaa karkkipussia. - Surullisena olen seurannut SDP:n ”kaikki voi tehdä velaksi” -kampanjaa. Rahaa on helppo luvata lisää, mutta pelkään sitä, että SDP:n lupaukset tulevat johtamaan ympäri Suomea kuntaveron korotuksiin, Bergbom sanoo.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää