

LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Mikään laki ei velvoittanut hallitusta auttamaan Isis-naisia Suomeen – kelkka kääntyi vuodessa
Ulkoministeriön mukaan al-Holin vankileiriltä saapuneita on avustettu konsulipalvelulain mukaisesti. Konsulipalvelulain mukaan Suomen ulkomaanedustustojen ensisijaisena velvollisuutena on kuitenkin vain neuvojen antaminen. Suomen hallituksen periaatepäätöksen mukaisesti jihadistinaisten avustamiseen ei edes ole ollut mitään velvoitetta.
Ulkoministeriön ja ulkoministeri Pekka Haaviston vaihtelevat kertomukset liittyen Suomen viranomaisten toimintaan al-Holin jihadistinaisten ja lasten auttamisessa Suomeen herättävät ihmetystä.
Ulkoministeriö tiedotti sunnuntaina, että al-Holin leiriltä Syyriasta Turkin kautta Suomeen saapuneet henkilöt olisivat paenneet leiriltä ja päässeet Turkkiin omatoimisesti. Eilen illalla ulkoministeri Haavisto kuitenkin kertoi Ylellä, että suomalaisviranomaisia oli ollut jo Turkin rajalla vastaanottamassa Isis-naisia.
Sunnuntaina Suomeen saapui kolme Isis-naista ja yhdeksän lasta. Haaviston mukaan kyse on ”perheistä”.
– Kun (Turkin) raja ylitettiin, niin joidenkin kohdalla on oltu vastassa. Turkin puolella totta kai heidät on myös autettu lentokentälle, Haavisto sanoi eilen A-studiossa.
Ulkoministeriö tiedotti jo aiemmin sunnuntaina että ”suomalaisia lapsia ja heidän huoltajiaan on avustettu konsulipalvelulain mukaisesti.”
Viime kesänä konsulipalvelulaki ei vielä soveltunut
Vielä viime kesänä Antti Rinteen (sd.) johtama hallitus esitti, että mitään toimia suomalaisten hakemiseksi Isis-leiriltä ei tehdä
– Meillä ei ole mitään tarkoitusta sellaista toimintaa lähteä tekemään, jossa näitä ihmisiä lähdettäisiin esimerkiksi konsulipalvelulain perusteella tuomaan Suomeen. Konsulipalvelulaki ei sovellu näihin tapauksiin, ei laisinkaan, silloinen pääministeri Rinne totesi.
Viime joulukuussa hallituksen tekemän periaatepäätöksen mukaisesti hallitus pyrkii kotiuttamaan al-Holista vain lapset, eikä aikuisten avustamiseen ole velvoitetta. Vain yhdessä vuodessa Suomen hallituksen linja on kääntynyt 180 astetta, kun asioita on alkanut tapahtua.
Vaikka tänä kesänä pääministerin nimi on vaihtunut toiseksi, hallituksessa ovat samat puolueet kuin vuosi sitten. Vaikka viime kesänä silloinen pääministeri Rinne oli sitä mieltä, ettei konsulipalvelulaki sovellu Isis-naisten tapauksiin, yllättäen se ulkoministeriön mukaan soveltuukin nyt.
Suojelupoliisin mukaan Isis-naiset ovat turvallisuusuhka. Suojelupoliisi arvioi, että naiset todennäköisesti integroituvat suomalaisiin jihadistisiin järjestöihin ja jatkavat terroristista toimintaa Suomeen päästyään.
Olivatko jihadistinaiset hädänalaisessa asemassa?
Onko Suomen viranomaisilla ollut velvollisuus auttaa al-Holista paenneita jihadistinaisia?
Vastausta voidaan etsiä aluksi konsulipalvelulain säännöksistä ja lain valmisteluasiakirjoista. Laissa todetaan, että apua voidaan ensinnäkin antaa Suomen kansalaiselle tai Suomessa pysyvästi asuvalle ulkomaalaiselle, jolla on oikeus tai jolle on myönnetty lupa pysyvästi oleskeluun tai työntekoon Suomessa. Lain mukaan konsulipalvelua hakevan tuleekin todistaa henkilöllisyytensä ja muutenkin on annettava tietoja, jotka ovat tarpeen konsulipalvelun antamiseksi.
Ulkoministeri Haaviston mukaan Isis-naisia on siis oltu vastassa Turkin puoleisella rajalla näiden saapuessa Syyrian puolelta. Lisäksi naiset on avustettu lentokentälle.
Konsulipalvelulaki tarjoaa tukea eräissä vaihtelevissa, lakiin kirjatuissa tilanteissa. Lain mukaan edustusto muun muassa neuvoo ja avustaa hädänalaisessa asemassa olevaa tarpeen mukaan muun muassa kotiuttamisen järjestämiseksi. Lain mukaan hädänalainen asema tulee kuitenkin olla seurausta nimenomaan sairauden, tapaturman, onnettomuuden, rikoksen kohteeksi joutumisen tai näihin rinnastettavan syyn vuoksi.
Konsulipalvelulaista ilmenee vahvasti se pääsääntö, että ennen muiden konsulipalvelujen antamista ulkoasianhallinnon velvollisuutena on ennen kaikkea neuvomalla ja ohjaamalla pyrkiä avustamaan konsulipalvelun saajaa hoitamaan itse asiansa.
Neuvonnan ensisijaisuus korostaa konsulipalvelun hakijan omaa vastuuta asiansa hoitamisessa. Lain lähtökohtana siis on, että jokainen hoitaa asiansa itsenäisesti ja on itse vastuussa tekemistään ratkaisuista.
Kaikki muut toimet kuten taloudellinen avustaminen, ovat lain mukaan toissijaisia ja tulevat kyseeseen vain, jos asiakas ei ilman ulkoasiainhallinnon myötävaikutusta saa asiaansa hoidettua.
Matkakulut jäänevät veronmaksajien tappioksi
Yleisen virhekäsityksen mukaan Suomen valtiolla olisi velvollisuus järjestää kotiinkuljetus ulkomailta, mutta se ei pidä paikkaansa. Ilmaista konsulikyytiä ei ole olemassa, sillä vaikeuksiin joutuneella matkustajalla edellytetään olevan oma matkavakuutus. Ainoa poikkeus tähän oli vuoden 2004 tsunamikatastrofi, jolloin suomalaiset lennätettiin Aasiasta kotiin valtion varoilla, ja matkakuluja perittiin myöhemmin takaisin eri vakuutusyhtiöiden kautta.
Al-Holin leiriltä Syyriasta matkanneet Isis-naiset avustettiin Turkissa lentokentälle kotimatkalle Suomeen. Lentoliput menivät Suomen valtion piikkiin.
Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen kommentoi Twitterissä, että lippujen hinta perittäisiin myöhemmin takaisin. Isis-naisilla ei kuitenkaan ole rahaa eikä työtä, joten on todennäköistä, että matkakulut jäävät suomalaisen veronmaksajan rasitukseksi.
Suomi on aiemmin suhtautunut hyvin pidättyvästi omien kansalaistensa kuljettamiseen pois ulkomailta, ja apua voi olla muutenkin vaikea saada.
Vuosi sitten julkisuudessa oli esillä suomalaisen Miikka Mustosen tapaus. Thaimaassa matkalla ollut Mustonen sai jalkaansa skorpionin piston ja Mustonen ei aluksi päässyt sairaalahoitoon. Miehellä ei ilmeisesti ollut matkavakuutusta, ja läheisten avunpyynnöt Suomen suurlähetystöön eivät tuottaneet apua, joten Mustonen kuoli vammoihinsa.
Vallin vaikeuttaisi palaamista terroristialueelta
Kansanedustajat Kai Mykkänen (kok.) ja perussuomalaisten Veikko Vallin totesivat tänä aamuna tv:ssa MTV:n Uutisaamussa, että terrorismista epäiltyjen palaamista Suomeen sotatoimialueelta pitäisi vaikeuttaa, eikä suinkaan avustaa paluumatkalle.
Mykkäsen mukaan Suomeen palanneiden naisten rikosvastuu pitäisi tutkia
– Pitäisi olla aika selvä peli, että jos aikuinen ihminen lähtee terroristijärjestön riveihin, niin ei häntä ole syytä auttaa Suomeen tulemaan. Suomesta ei saa tulla esimerkkiä, että täältä voi lähteä jihadistiksi ja sitten palata ilman mitään.
Vallinin mukaan lainsäädännöllisesti olisi syytä mennä Tanskan suuntaan, jossa on tiukempi ote terroristeiksi lähteneisiin ihmisiin. Tanskassa sotatoimialueelle matkustaminen on kriminalisoitu.
– Paluuta pitäisi vaikeuttaa tai estää se kokonaan. Eri juttu on tietysti pienet lapset, joiden asia on ratkaistava tapauskohtaisesti, Vallin sanoi.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- suurlähtetystö konsulipalvelulaki al-Holin vankileiri konsulikyyti Antti Kurvinen Isis-naiset viranomaiset kustannukset Veikko Vallin Kai Mykkänen Pekka Haavisto Antti Rinne Turkki Suomi Terrorismi vihreät perussuomalaiset SDP hallitus Rikollisuus Keskusta Kokoomus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Tavio: Hallitus maksoi Isis-naisten paluulennot

Haavisto Ylen A-studiossa: Suomen viranomaiset olivat Turkin rajalla vastaanottamassa Isis-naisia – autettiin myös lentokentälle matkalle Suomeen

Halla-aho: “Pandemia ei ole hillinnyt Ohisalon ja kumppaneiden vimmaista projektia maahanmuuttolainsäädännön rikkomiseksi”

Antikainen: Miksi Haavisto kertoo aivan toista kuin ulkoministeriö tiedottaa?

Ulkoministeriö kertoo avustaneensa Suomeen saapuvia al-holilaisia – “heidän paluunsa Suomeen on järjestetty yhteistyössä Turkin viranomaisten kanssa”

Rantanen: Kuinka uskottavaa on, että al-Holin Isis-perheet pääsivät vankileiriltä Turkkiin ja sieltä Suomeen ilman ulkoministeriön ja erityisedustajan apua?

Tynkkynen: Sanotaan Pekka Haavistolle “EI” – muuten ISIS-vaimoja tuodaan Suomeen lisää (video)

Myös ruotsalaiset Isis-vaimot ottivat hatkat al-Holin leiriltä – tietoja pantataan

Hallituksen työllisyystavoitteet puutaheinää – työelämän murros jo käynnissä
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää