LEHTIKUVA
Mika Raatikaisen valitus läpi hallinto-oikeudessa – oikeus määräsi Finavia-paperit julkiseksi, mutta yhtiö pakoilee edelleen julkisuutta
Lentokenttäyhtiö Finavia haluaa edelleen salata taustamuistion, joka liittyy valtionyhtiön johdannaissotkujen jälkiselvittelyyn. Helsingin hallinto-oikeus määräsi maaliskuussa, että Valtiontalouden tarkastusviraston muistio on täysin julkinen Finavian hallituksen päätöksentekoa ja hallituksen jäsenten keskusteluja myöten. Asiasta kertoi ensimmäisenä STT.
Kansanedustaja Mika Raatikainen teki 2016 eduskunnan tarkastusvaliokunnan jäsenenä ollessaan ehdotuksen tapaus Finavian ottamisesta työlistalle. Näin tapahtuikin ja Finavian omituisissa johdannaiskaupoissa 2010-luvun alussa menettämää yli 30 miljoonan euron tappiota ja siihen johtaneita syitä alettiin perata tarkastusvaliokunnassa.
Tarkastusvaliokunta tutki asiaa, ja sai käyttöönsä Valtiontalouden Tarkastusviraston tekemän muistion Vastuukysymykset Finavian johdannaisvastuiden selvittämisessä. Siitä viidesosa oli mustattu eli salattu sellaisilta osin, mitkä koskivat päätöksentekoa ym. olennaisia seikkoja.
Myöhemmin Raatikainen sai koko muistion salassa pidettäväksi leimattuna. Tämä tarkoitti sitä, ettei tietoja voi käyttää julkisesti. Hän teki valituksen Hallinto-oikeuteen missä vaadittiin muistion luovuttamista kokonaisuudessaan julkisena.
Mika Raatikainen Eduskunnan edessä.
Hallinto-oikeuden päätös tuli noin kuukausi sitten. Sen mukaan asiakirja on julkinen Raatikaisen vaatimuksen mukaisesti.
Finavia ei aio luovuttaa helpolla. Se on pyytänyt Korkeimmasta Hallinto-oikeudesta valituslupaa.
Kansanedustaja Mika Raatikainen taustoittaa asiaa tänään lähettämässään tiedotteessa:
”Hallinto-oikeus katsoi, ettei kyseisten tietojen salassapidolle ollut säädettyä perustetta. Kyse on ollut VTV:n Finaviaan lain nojalla kohdistamasta laillisuustarkastuksesta, jossa tarkastettavana on ollut omistajaohjauksen ohella myös yhtiön toiminta.
Raatikaisen mielestä erikoiseksi asioiden salaamisen tekee myös se, että hän oli tietoja pyytäessään sekä kansanedustaja, että Finavian johdannaiskauppoja käsittelevän tarkastusvaliokunnan jäsen. Näissä ominaisuuksissa hänelle olisi pitänyt suoda erityisen laaja tiedonsaantioikeus. Perustuslain mukaan eduskunnalla on oikeus saada valtioneuvostolta asioiden käsittelyssä tarvittavat tiedot, ja kansanedustajalla on oikeus saada viranomaiselta tämän hallussa olevia edustajatoimen hoitamiseksi tarpeellisia tietoja.
Valtion monopoliyhtiö Finavia haluaa edelleen salata taustamuistion. Se perustelee salaamistarvetta korkeimpaan hallinto-oikeuteen jättämässään valituslupahakemuksessa ja valituksessa sillä, että hallinto-oikeuden julkiseksi katsoma muistio sisältää yhtiön ja sen liikekumppanien liikesalaisuuksia. KHO:n ratkaistavaksi tulee, onko Finavialla edes oikeutta valittaa päätöksestä. Hallinto-oikeuden päätöksen mukaan muistio ei sisältänyt Finavian tai muiden liikesalaisuuksia.”
Raatikaisen mielestä muistio pitäisi ehdottomasti julkistaa.
– Näen koko vyyhdin ongelmallisena myös kansalaisen kannalta, kyse on päätöksenteon avoimuudesta ja yhteisistä rahoista, joita on hävinnyt yli 30 miljoonaa. Asiakirja tulisi julkistaa myös, jotta asia saataisiin käsiteltyä loppuun.
Raatikainen kummastelee myös valtiovarainministeriön alivaltiosihteeri Päivi Nergin aiemmin tekemää ilmoitusta, ettei sote-uudistuksen valmistelussa tarvitse reagoida Korkeimman hallinto-oikeuden vaatimukseen sote-uudistuksen valinnanvapausmallin viemisestä Euroopan komission käsittelyyn.
Raatikaisen muistuttaa, että myös vallankäyttäjien tulee noudattaa oikeuden päätöksiä.
– Ei niille voi viitata kintaalla. Viranomaisten lainkäytön oikeellisuutta tulee valvoa ja oikeuden päätöksiä on noudatettava. Yksinkertaista, mutta ei kaikille. Jään odottamaan Korkeimman Hallinto-oikeuden päätöstä mielenkiinnolla.
SUOMEN UUTISET
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Finavia otettiin tarkastusvaliokunnan listalle Raatikaisen aloitteesta
Tarkastusvaliokunnalta mietintö Finaviasta ja valtionyhtiöiden riskienhallinnasta
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Miko Bergbom: Päätös Somalian maaohjelman keskeyttämisestä on oikea
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää