SU
Mika Niikon Pysäyttämätön -kirja kertoo vaikeista lapsuusvuosista, hylkäämiskokemuksista ja rikoskierteen katkeamisesta (video)
Kansanedustaja Mika Niikko antoi Suomen Uutisille ennakkohaastattelun tiistaina julkaistavasta kirjastaan Niikko – Pysäyttämätön. Hän kertoo kirjassa rankasta taustastaan ja pitkästä matkastaan Korson kaduilta kohti kansanedustajan tehtävää.
Mika Niikkoa (ps.) on totuttu näkemään julkisuudessa uskonto- ja avioliittoasioiden kommentaattorina. Harvemmin on lehdistä saatu lukea siitä, mikä hänet on alun perin politiikkaan siivittänyt. Vantaalainen Niikko on toiminut pitkään syrjäytyneiden nuorten ja ruoka-apua järjestävien yhdistysten kanssa.
Päivän vieras: Riikka Purra haastettelee Mika Niikkoa uutuuskirjasta. Youtube, 19 min.
Niikko haluaa kirjassaan kertoa oman tarinansa esimerkin avulla, että vaikka asiat menisivät huonosti vuosien ajan, muutos on mahdollista.
– Pienet valinnat voivat johtaa hyviin asioihin – kuten omalla kohdallani on käynyt. Kirja on ennen kaikkea kirjoitettu sitä kohderyhmää silmällä pitäen, missä olen kaksikymmentä vuotta töitä tehnyt. Nuorten parissa – sekä ihmisten, joilla on haasteita elämässä.
Purra: Tuntuuko sinusta, että yhteiskunnan turvaverkko päästi sinut läpi?
– Ei sellaista turvaverkkoa olekaan, joka nappaisi kaikki kiinni. Ei minun ympärilläni silloin ollut turvallisia aikuisia, jotka olisivat voineet minua ohjata eteenpän. Tiedän oikein hyvin ihmisiä, jotka putoavat kaikkien verkkojen läpi. Nuorena alkaa kierre, ja sitten ihmiset syrjäytyvät loppuiäksi. Minulla on paljon ystäviä, oman ikäisiäni, jotka ovat edelleen samassa tilanteessa kuin missä itse olin nuorena. Ikävä kyllä.
Niikko uskoo, että kirjan avoimuus yllättää monet. Tällä on toki kääntöpuolensa.
– Avoimuus on riski tulla lyödyksi ja väärin ymmärretyksi haavoitetuksi, varsinkin poliitikolle.
Sinulla on kokemusta syrjäytymisestä. Sekä itse syrjäytyneenä että ihmisiä syrjäytymisestä nostavana. Mitä mieltä olet politiikasta, jolla tähän pyritään vaikuttamaan?
– Pidän poliittista keskustelua teennäisenä. Eduskunnassa luvataan maat ja taivaat. Mutta kun kamerat ovat sammuneet, toimitaan toisin. PS osoitti 2015-2017 hallituksessa olleessaan rahaa ruoka-apuun, mutta heti kun kautemme hallituksessa päättyi, apu lopetettiin. Peli on hyvin kaksinaamaista.
Entä viime kesän tapahtumat, joiden seurauksena eduskuntaryhmä hajosi. Jäikö jotain hampaankoloon?
– Eniten minua viime kesän tapahtumissa kosketti se, kuinka syvästi petyin ihmisiin. Olen luonteeltani sellainen, että luotan ihmisiin. Jos jotain sovitaan, niin ainakin omalta osaltani pidän kiinni lupauksista. Olin tottunut luottamaan silloiseen puheenjohtaja Soiniin ja muihinkin kärjessä kulkeviin poliitikkoihin. Kun tehtiin tällainen mittava petos, jossa ihmiset jaettiin vuohiin ja lampaisiin, ja alettiin valmistelemaan puolueen hajottamista, niin kyllähän se koski sydämeen. Hylkäämisen kokemus oli samanlainen kuin nuoruudessakin.
Kirjassa on laaja osuus kesän 2017 tapahtumista. Niikko kuvailee, kuinka “me teemme”-henki vaihtui Soinin “minä teen”-linjaksi.
Miten jaksat politiikan ulkokultaisuutta ja petoksellisuutta?
– Täytyy ajaa omia asioita. Voimaa antaa oma perhe. Minulla on kolme pientä lasta. He soittivat juuri äsken ja kysyivät, että mitä ihmettä teen töissä kun minun pitäisi olla vapaalla.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Viikon suosituimmat
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Pakolaispolitiikka kiristyy: Turvapaikkaa ei jatkossa myönnetä tai se lakkautetaan, jos henkilön katsotaan olevan vaaraksi yhteiskunnalle
Suomen maahanmuuttopolitiikkaa tiukennetaan ulkomaalaislain muutoksilla. Kansainvälinen suojelu muutetaan luonteeltaan väliaikaiseksi, ja lupien kestoa lyhennetään EU-oikeuden mahdollistamaan minimiin. Jatkossa rikoksiin syyllistyminen ja kansallisen turvallisuuden vaarantaminen johtavat suojeluaseman myöntämättä jättämiseen tai lakkauttamiseen.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Puheenjohtaja Koskelalla ei ollut laskelmia työllisyystoimiensa tueksi illan A-talkissa: “Mulla ei ole antaa lukua sulle”
Pääministeri Petteri Orpo peräsi eilisessä A-talkissa vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskelalta lukuja kasvutoimiin. Vasemmistoliiton vaihtoehtobudjetti julkaistaan ensi viikolla, mutta Koskelalla ei ollut vielä antaa lukuja puheidensa tueksi. Suomen talouden tilaa koskevassa puheenjohtajien välisessä keskustelussa olivat paikalla Orpon ja Koskelan lisäksi perussuomalainen valtiovarainministeri Riikka Purra ja SDP:n puheenjohtaja Antti Lindtman.
Rydman: Helsingin väestökehitys on haitallista – ”Lähiöissä tikittää aikapommi”
Helsingin pormestariksi ensi kevään kuntavaaleissa pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman rohkaisee helsinkiläisäänestäjiä ja toteaa, että kehityssuunta, jossa suomalainen kantaväki on jäämässä vähemmistöksi omilla asuinalueillaan, voidaan vielä pysäyttää ja suunta voidaan kääntää. – Perussuomalaisilla on kaikki edellytykset tavoitella suurimman puolueen paikkaa kuntavaaleissa.
Antikainen: Suomi irti Ottawan sopimuksesta ja maamiinat takaisin
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikaisen mielestä nyt on tullut aika, että Suomi irrottautuu jalkaväkimiinat kieltävästä Ottawan sopimuksesta.