LEHTIKUVA
Mihin tarvitaan avustajien armeijaa ulkomailta, kun robotit tekevät hoivatyöt hymyillen, tauotta ja halvalla?
Ihmisen kaltaiset robotit voivat jo lähitulevaisuudessa olla konkreettinen apu hoito- ja koulutusalojen työvoimapulaan. Silloin kun ihmistyövoima ei riitä ja kustannukset ylittävät yhteiskunnan voimavarat. Ympäristöön ja tunteisiin reagoivat humanoidirobotit ovat itse asiassa jo tuotannossa.
Ihmisen kaltaisia robotteja valmistetaan jo – tietenkin Kiinassa. Mekaanisia käsiä tarvitaan ihmiskäsien avuksi 1,4 miljardin asukkaan maassa samasta syystä kuin vanhenevasta väestöstä kärsivässä Euroopassa.
Palkattu ihmistyövoima ei riitä, sen koulutus on puutteellista ja käyttö kallista.
Toki ihmisen kaltaisia robotteja tutkitaan ja valmistetaan Kiinan ulkopuolellakin – julkisissa tuotantolaitoksissa sekä sotilaiden verhotuissa tiloissa.
Tunnistetaan tunteet
– Keskitymme enemmänkin siihen, miten tekoäly opetetaan tunnistamaan sekä ilmaisemaan tunteita, kertoo kiinalaisessa Dalianin rannikkokaupungissa sijaitsevan Ex-Robotsin toimitusjohtaja Li Boyang uutistoimisto Reutersille.
– Kehittämämme malli on monimodaalinen. Se havainnoi ympäristöään ja reagoi siihen sopivilla kasvojen ilmeillä.
Algoritmit perustuvat avoimeen lähdekoodiin
Ex-Robots hyödyntää paljon valmista ohjelmisto-osaamista ja sen algoritmit perustuvat avoimeen lähdekoodiin. Yhtiöllä on kuitenkin omat ohjelmisto- ja algoritmiosastonsa.
Kyse on yksinkertaisesti siitä, että humanoidirobotit ovat toimialansa monimutkaisimpia tuotteita.
Yksittäisen robotin valmistaminen vie tehtaalla toistaiseksi kahdesta viikosta kuukauteen ja tuotteen lähtöhinta on 200 000 euroa.
Avustaviin töihin
Ex-Robotsin vision mukaan humanoidirobottien ensimmäinen sovellusalue ovat sote- sekä koulutussektori. Robotit voisivat ottaa vastuuta potilaiden neuvonnassa sekä avustamisessa, osin myös terveydentilan analysoinnissa sekä oireenmukaisessa diagnostiikassa.
– Lisäksi uskon, että tunteisiin perustuvalla vuorovaikutuksella on laajempia sovelluksia, erityisesti vuorovaikutuksessa lasten kanssa, Li Boyang sanoo.
Humanoidirobotit voisivat olla oiva apu myös kotona. Silloin kalliita laitospaikkoja tarvittaisiin vähemmän ja apua tarvitsevan elämänlaatukin saattaisi parantua tutuissa ja turvallisissa oloissa.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- monimodaalinen tunteisiin perustuva vuorovaikutus avoin lähdekoodi ihmistyövoima vanheneva väestö diagnostiikka ihmisen kaltainen robotti Dalian humanoidirobotti neuvonta AI ohjelmistot kotiavustaja hoitoalat avustus Tekoäly Robotti Kiina Opetus koulutus sote
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Saksassa sähköautot voivat viedä yli 400 000 työpaikkaa pölkylle
Automaatio haastaa vanhan maailmanjärjestyksen: Halvat robotit paiskivat pian yksinkertaisimmatkin työt
Kepu ja vihervasemmisto hinkuvat työn verukkeella Suomeen lisää maahanmuuttajia – valtiovarainministeri Purra: ”Maahanmuutto, mikä meille suuntautuu, ei vahvista julkista taloutta”
Maahanmuutto muokkaa Suomea peruuttamattomasti – valtaosa tulijoista työllistyy heikosti, jos edes ollenkaan
Ratkaisu koulun ongelmiin voi löytyä yllättävältä taholta – lapset luottavat enemmän robotteihin kuin ihmisiin
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Miko Bergbom: Päätös Somalian maaohjelman keskeyttämisestä on oikea
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää