Ihmisen kaltaiset robotit voivat jo lähitulevaisuudessa olla konkreettinen apu hoito- ja koulutusalojen työvoimapulaan. Silloin kun ihmistyövoima ei riitä ja kustannukset ylittävät yhteiskunnan voimavarat. Ympäristöön ja tunteisiin reagoivat humanoidirobotit ovat itse asiassa jo tuotannossa.

Ihmisen kaltaisia robotteja valmistetaan jo – tietenkin Kiinassa. Mekaanisia käsiä tarvitaan ihmiskäsien avuksi 1,4 miljardin asukkaan maassa samasta syystä kuin vanhenevasta väestöstä kärsivässä Euroopassa.

Palkattu ihmistyövoima ei riitä, sen koulutus on puutteellista ja käyttö kallista.

Toki ihmisen kaltaisia robotteja tutkitaan ja valmistetaan Kiinan ulkopuolellakin – julkisissa tuotantolaitoksissa sekä sotilaiden verhotuissa tiloissa.

Tunnistetaan tunteet

– Keskitymme enemmänkin siihen, miten tekoäly opetetaan tunnistamaan sekä ilmaisemaan tunteita, kertoo kiinalaisessa Dalianin rannikkokaupungissa sijaitsevan Ex-Robotsin toimitusjohtaja Li Boyang uutistoimisto Reutersille.

– Kehittämämme malli on monimodaalinen. Se havainnoi ympäristöään ja reagoi siihen sopivilla kasvojen ilmeillä.

Algoritmit perustuvat avoimeen lähdekoodiin

Ex-Robots hyödyntää paljon valmista ohjelmisto-osaamista ja sen algoritmit perustuvat avoimeen lähdekoodiin. Yhtiöllä on kuitenkin omat ohjelmisto- ja algoritmiosastonsa.

Kyse on yksinkertaisesti siitä, että humanoidirobotit ovat toimialansa monimutkaisimpia tuotteita.

Yksittäisen robotin valmistaminen vie tehtaalla toistaiseksi kahdesta viikosta kuukauteen ja tuotteen lähtöhinta on 200 000 euroa.

Avustaviin töihin

Ex-Robotsin vision mukaan humanoidirobottien ensimmäinen sovellusalue ovat sote- sekä koulutussektori. Robotit voisivat ottaa vastuuta potilaiden neuvonnassa sekä avustamisessa, osin myös terveydentilan analysoinnissa sekä oireenmukaisessa diagnostiikassa.

– Lisäksi uskon, että tunteisiin perustuvalla vuorovaikutuksella on laajempia sovelluksia, erityisesti vuorovaikutuksessa lasten kanssa, Li Boyang sanoo.

Humanoidirobotit voisivat olla oiva apu myös kotona. Silloin kalliita laitospaikkoja tarvittaisiin vähemmän ja apua tarvitsevan elämänlaatukin saattaisi parantua tutuissa ja turvallisissa oloissa.

SUOMEN UUTISET