

Wikipedian määritelmä ankkurilapsesta: "Ankkurilapseksi kutsutaan Suomessa alaikäistä turvapaikanhakijaa, joka toimii kuin kohdemaahan heitetty ankkuri ja jonka avulla muukin perhe saadaan maahan. "
Migri tyrmää lakiesityksen perheenyhdistämisen helpottamiseksi – Ohisalo ei halua edes puhua ankkurilapsista
Maahanmuuttovirasto Migri on lausunnossaan löytänyt useita vakavia puutteita hallituksen esitysluonnoksesta, joka koskee kansainvälistä suojelua saavien henkilöiden perheenyhdistämisten helpottamista. Migrin mukaan laki saattaisi johtaa maahantulosäännösten kiertämiseen ns. ankkurilapsien käytön kautta eikä kaikin osin vastaisi lapsen etua. Sisäministeri Ohisalo sen sijaan ei halua edes puhua ankkurilapsista, ainoastaan ihmisoikeuksista.
Hallitus valmistelee ulkomaalaislain muutosta, jonka on tarkoitus tulla voimaan keväällä 2022. Kyseessä on hanke perheenyhdistämisen edistämiseksi ja helpottamiseksi. Hankkeen päätavoitteena on kansainvälistä tai tilapäistä suojelua saavan henkilön perheenjäsenen oleskeluluvan edellytyksenä oleva toimeentuloedellytyksen poistaminen kokonaan, mikäli perhe on muodostettu jo ennen perheenkokoajan Suomeen saapumista.
Pääministeri Sanna Marinin hallitusohjelman kirjauksen taustalla on muun muassa se, että Euroopan neuvoston rasismin ja suvaitsemattomuuden vastainen komissio (ECRI) on raportissaan suositellut, että pakolaisten ja toissijaista suojaa saavien perheenyhdistämistä koskevaa ansiotasovaatimusta tarkastellaan uudelleen. Hallituksen esityksen mukaan “perheenyhdistämisellä on sosiaalisia ja terveysvaikutuksia Suomessa oleviin perheenkokoajiin sekä ulkomailla oleviin perheenjäseniin”.
“Perhe on voimavara”
Hallituksen esityksessä käytetään vihreiden klassista perustelua maahanmuuttosäännösten lieventämiselle: “Perheenyhdistäminen muodostaa myös merkittävän laillisen maahantulon väylän, joita on hyvin tärkeä edistää myös siksi, että se vähentää laittomien maahantulokeinojen tarvetta.”
Hallituksen esityksen mukaan perheestään erossa asuvilla pakolaisilla on yleisemmin psyykkisiä häiriöitä ja oireilua kuin perheensä kanssa asuvilla pakolaisilla. Myös rahan lähettäminen kotimaahan jääneille läheisille on yleistä, mikä voi johtaa maahanmuuttajan omien tarpeiden laiminlyöntiin ja vaikeuttaa sopeutumista Suomeen.
Perhe Suomeen suoraan Kelan elätettäväksi
Tähänkään asti toimeentuloedellytystä ei ole vaadittu, jos turvapaikan saaneen tai kiintiöpakolaisen perheenjäsenen oleskelulupahakemus on jätetty kolmen kuukauden määräajassa ja perhe on muodostettu jo ennen perheenkokoajan Suomeen tuloa.
Toimeentuloedellytyksen poistaminen kokonaan tarkoittaisi käytännössä sitä, että jos henkilölle myönnetään turvapaikka, hän saisi tuoda “vanhan” perheensä Suomeen suoraan Kelan elätettäviksi. Perheenkokoajalta tai perheenjäseniltä ei siis edellytettäisi mitään valmiuksia elättää itsensä Suomessa omalla työllään.
Hallituksen esityksessäkin myönnetään, että “on mahdollista, että ehdotettujen muutosten seurauksena kannustin työllistyä saattaa joissain tapauksissa heikentyä, kun perheenyhdistäminen ei edellytä turvattua toimeentuloa”.
Risikko: Euroopan liberaalein perheenyhdistämismalli
Monet asiantuntijat ovat kritisoineet hallituksen esittämää ulkomaalaislain muutosta. Esimerkiksi Sipilän hallituksen sisäministerinä toiminut Paula Risikko kirjoitti asiasta Twitterissä.
– Suomeen ollaan tekemässä Euroopan liberaaleinta perheenyhdistämismallia. Toimeentulovaatimus poistuisi kokonaan. Nyt ei taida koko hallitus olla hereillä, Risikko kirjoitti.
Sisäministeriön maahanmuutto-osaston osastopäällikkönä ja Maahanmuuttoviraston ylijohtajana aiemmin toiminut Jorma Vuorio vahvistaa Risikon tulkinnan. Eri maiden perheenyhdistämisvaatimuksia on vertailtu hallituksen esityksessä. Suomen uusi laki tulisi olemaan EU:n löyhin.
– Lisäksi alaikäinen yksin tullut turvapaikanhakija saisi aina vanhempansa Suomeen ellei selvästi vastoin lapsen etua. Eli myös yleistä järjestystä ja turvallisuutta vaarantavat henkilöt, Vuorio muistuttaa.
Vuorio tivaa Twitterissä erityisesti keskustan Mikko Kärnän näkemystä asiaan. Rajavartiostossakin aiemmin palvellut Kärnä ei näytä kuitenkaan kommentoineen yleistä järjestystä ja turvallisuutta vaarantavien henkilöiden päästämistä Suomeen perheenyhdistämisen varjolla.
Migriltä tiukkaa kritiikkiä
Maahanmuuttoviraston lausunnossa esitetään hyvin yksityiskohtaista ja yllättävänkin tiukkaa kritiikkiä hallituksen esitysluonnosta kohtaan. Lausunnossa pyydetään kiinnittämään erityistä huomiota maahantulosäännösten kiertämistä koskevaan kokonaisuuteen sekä lapsen edun toteutumisen varmistamiseen laajemmin.
Maahantulosäännösten kiertämisen osalta Migri kritisoi lakiin ehdotettua lisäystä, jota hallitus perustelee lapsen edun toteutumisella:
”Jos perheenkokoaja on kansainvälistä suojelua saava alaikäinen, voidaan oleskelulupa perhesiteen perusteella jättää myöntämättä vain, jos perheenyhdistäminen Suomessa olisi lapsen edun vastaista.”
Myös turvallisuutta vaarantavat perheenjäsenet olisi pakko päästää Suomeen
Migri kritisoi sitä, että lisäys on laadittu ehdottomaan muotoon ilman lainsoveltajalle jäävää harkintavaltaa. Nyt jää epäselväksi, miten ehdotettua muutosta tulee soveltaa silloin, kun asiassa on viitteitä yleisen järjestyksen tai turvallisuuden vaarantamisesta tai silloin, jos asianosainen esittää väärennettyjä asiakirjoja. Perheenyhdistämistä hakevalla perheenjäsenellä voi myös olla voimassa oleva maahantulokielto.
Ehdotetun lisäyksen myötä perheenyhdistämisasiassa ei voisi enää tehdä kielteistä päätöstä silloin, jos perheenkokoajana toimivan kansainvälistä suojelua saaneen alaikäisen katsotaan saaneen oman oleskelulupansa antamalla vääriä tietoja henkilöllisyydestään tai perhesuhteistaan.
Ankkurilapsi takaisi rikolliselle pääsyn Suomeen
Nyt ehdotetussa ehdottomassa muotoilussa on Migrin mukaan se riski, että esimerkiksi erittäin vakavista rikoksista syytetyt tai suojelupoliisin arvion mukaan kansallisen turvallisuuden kannalta vaaralliseksi katsotut henkilöt lähettävät lapsensa edeltä maahan ja saavat näin oleskeluluvan itselleen.
Oleskeluluvan saamisen “automatisointi” tekee myös mahdolliseksi sen, että vanhemmat sivuuttavat turvapaikkaprosessin kokonaan omalta osaltaan lähettämällä lapsensa edeltä Suomeen turvapaikanhakijaksi ja tulevat itse perheenyhdistämisellä perässä. Jos oleskeluluvan saanti on helpointa lapsen kautta, niin lapsia lähetetään jatkossakin yksin matkaan ja he joutuvat olosuhteisiin, joissa lapsen etu ja oikeudet vaarantuvat.
Kuten Suomen Uutiset jo aiemmin ennusti, ankkurilapsien käyttö tulee lainmuutoksen myötä lisääntymään entisestään. Hallituksen esityksessä jopa todetaan suorin sanoin, että “yleinen intressi suojella lasta mm. ankkurilapsi-ilmiöltä ei olisi riittävä peruste kielteiselle päätökselle asiassa, jossa alaikäiselle perheenkokoajalle on myönnetty kansainvälistä suojelua”.
Lapsen etu ei aina ole elää vanhempiensa kanssa
Migrin mukaan esitysluonnoksessa ei ole huomioitu sitä, että lapsen etu ei aina ole elää yhdessä vanhempiensa kanssa, eikä lapsen oikeuksia voida toteuttaa arvioimatta vanhempien toimintaa. Lapsi voi tarvita suojelua nimenomaan vanhemmiltaan.
Migri korostaa, että lapsen suojeluntarve on voinut syntyä myös vanhempien toimien seurauksena. Vanhemmat voivat olla lasta vainoava taho. Lapselle voidaan myöntää turvapaikka esimerkiksi hänen perheensä taholta tulevan ympärileikkauksen uhan perusteella.
Maahanmuuttovirasto arvioi myös, että hakemusmäärien kasvu tulee olemaan huomattavasti suurempi kuin hallituksen arvioima noin 200 lisähakemusta vuodessa.
Ohisalo ei halua edes puhua ankkurilapsista
Alfa-TV:n ohjelmassa haastatteltu sisäministeri Maria Ohisalo ei haluaisi puhua lainkaan ankkurilapsista, koska hän pitää koko sanaa ihmisoikeuksia loukkaavana.
Ohisalon mukaan maahanmuutossa ei saisi keskustella pelkästään Suomen vetovoimatekijöistä vaan myös työntötekijöistä, joiden takia ihmiset päättävät lähteä omasta maastaan. Ohisalo korostaa hallitusohjelmaankin kirjattuja periaatteita ihmisoikeuksien kunnioittamisesta.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- lapsen oikeudet ankkurilapset ECRI Sanna Ukkola lapsen etu turvapaikkamenettely kiintiöpakolaiset Jorma Vuorio Maria Ohisalo Mikko Kärnä Paula Risikko Perheenyhdistäminen Supo Migri Sanna Marin Maahanmuuttovirasto Rasismi Suojelupoliisi Turvapaikanhakijat Ihmisoikeudet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Kristilliset ja kokoomus eivät lähteneet mukaan välikysymykseen taloudesta ja maahanmuuttopolitiikasta – Tavio: Puolueiden syy poisjäämiseen poliittinen strategia

Perussuomalaiset: Hallitus laajentaa taloudellisesti haitallista maahanmuuttoa – välikysymys on välttämätön

Perussuomalaisten välikysymys taloudesta ja maahanmuutosta – Mäkelä kehottaa demareita ”ottamaan mallia tanskalaisilta puolueveljiltään”

Haaviston mielestä perheenyhdistäminen on perusoikeuskysymys – suomalaismiehen vaimo ja lapsi jumissa ulkomailla, ulkoministeri ei ole edes vastannut yhteydenottoon
Viikon suosituimmat

Käsittämätön kahakka vaaliteltalla – Sofia Virta usutti avustajiaan häiriköimään työtään tekevää toimittajaa – kameraa revittiin kädestä, naamaan läpsittiin vaaliesitteillä
”En ole 20 toimittajavuoden aikana nähnyt poliitikkoa, joka hoitaisi mediasuhteitaan yhtä ala-arvoisesti.”

Purra sai lapsen äidiltä tyrmistyttävän viestin – koulurauha oli jo valmiiksi mennyttä, kunnes opettaja esitti kummallisen pyynnön

Juontajamalli Sini Ariell vieraili eduskunnassa ja kertoi Australian woke-sekoilusta tavalla, joka sai jopa Juha Mäenpään hetkeksi hiljenemään (video)

Päivän pointti: Woke tuhoaa kaiken mihin se koskee, tällä kertaa Kallion ilmaisutaidon lukion oppilaiden mahdollisuudet itsensä ilmaisemiseen

Vaalivalvojaiset – suora lähetys

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Wille Rydman: Helsingin poliittisesta ilmapiiristä tulossa punavihreä – ”Ihmiset tulevat ainakin näkemään, mihin suuntaan Helsinkiä ei pidä viedä”
Perussuomalaiset saa Helsinkiin pienen valtuustoryhmän. - Teemme valtuustossa kaiken sen minkä voimme. Edustamme tervehenkistä sinivalkoista politiikkaa, ja pidämme ääntä senkin edestä, minkä vaalituloksessa menetimme, Wille Rydman sanoo ja kehottaa ammentamaan valituloksesta sisua.

Miko Bergbom: Perussuomalaiset on politiikan hammaslääkäri, SDP karkkipussi
Kansanedustaja Miko Bergbom vertaa perussuomalaisten toimivan politiikassa kuin hammaslääkäri, joka tekee oikeita asioita, mutta jonka tuoliin ei ehkä aina ole niin kiva istahtaa. Vastaavasti SDP toimii politiikassa tarjoten äänestäjilleen pulleaa karkkipussia. - Surullisena olen seurannut SDP:n ”kaikki voi tehdä velaksi” -kampanjaa. Rahaa on helppo luvata lisää, mutta pelkään sitä, että SDP:n lupaukset tulevat johtamaan ympäri Suomea kuntaveron korotuksiin, Bergbom sanoo.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää