Runsaan tunnin mittaista suoraa keskustelua seurasi Elon Muskin omistamassa X:ssä ja keskustelun tulkattuna striimanneiden saksalaisten nettikanavien kautta yli puolitoista miljoonaa ihmistä.
Sekä EU:ssa että Saksassa oli varauduttu vahtimaan, rikkooko etukäteen runsaasti huomiota herättänyt keskustelu sosiaaliselle medialle ja vaalitaistelulle asetettuja ehtoja. Saksassa pidetään liittopäivävaalit 23. helmikuuta.
Musk antoi äänestyskehotuksen
Jännitystä oli synnyttänyt etukäteen Muskin Welt am Sonntag -lehdessä julkaisema vieraskynäkirjoitus, jossa hän totesi, että ”AfD on ainoa puolue, joka pystyy pelastamaan Saksan”. Saman hän toisti torstaina keskustellessaan Alice Weidelin kanssa kehottaessaan saksalaisia äänestämään AfD:tä.
Muskin päätös avata oma verkkonsa saksalaisen päämedian hylkimälle oppositiopuolueen puheenjohtajalle ja liittokansleriehdokkaalle on käynnistänyt myrskyisän väittelyn sosiaalisen median käytöstä vaalikampanjointiin ja samalla keskustelun mielipiteen- ja sananvapauden rajoista.
Korkein oikeus ja ammattiliitot jättävät X:n
Myös Saksassa ovat monet ihmiset julistaneet lähtevänsä X:stä sillä perusteella, että siellä saa kuka tahansa esittää kaikenlaisia mielipiteitään. Tuoreimpia lähtijöitä ovat Muskin ja Weidelin keskustelun jälkeen myös palvelualojen ammattiliitto Verdi, opettajien ammattiliitto GEW sekä perusteluja tarkemmin kertomatta Saksan korkein oikeus.
Kriittisiä kysymyksiä ovat herättäneet Muskin ja Weidelin paljon näkyvyyttä saaneen keskustelun jälkeen verkkoalustojen omistajien mahdollisuudet ohjata yleistä mielipidettä säätelemällä viestien näkyvyyttä.
Facebook haluaa lisätä mielipiteenvapautta
Kritiikin kohteeksi on joutunut Saksassa nyt myös yhdysvaltalaisen Mark Zuckerbergin ilmoitus, että myös hänen omistamassaan Meta-Facebookissa luovutaan faktantarkastuksesta, ensiksi USA:ssa ja myöhemmin mahdollisesti muuallakin.
Perusteluksi linjan muutokselle hän kertoi haluansa vahvistaa ihmisten mielipiteen- ja sananvapautta sekä estää vastaisuudessa monet nykyisestä käytännöstä johtuneet virheet.
Saksassa, jossa vallitsee historiallista perua voimakas tahto valvoa ja kontrolloida kansalaisia, mielipiteenvapaus on erityisen arka ja kiistelty teema.
Saksan perustuslaki takaa mielipiteen- ja sananvapauden, mutta sitä rajoittavia ehtoja on yhä enemmän.
Natsismin levittämiseen ja vähättelyyn sekä kansankiihotukseen liittyvät kiellot ja rajoitukset ovat saksalaisille selviä. Muilta osin ollaan usein hämärän rajamailla.
Poliitikoista tullut herkkänahkaisia
Vähemmän ymmärrystä löytyy liittokansleri Olaf Scholzin (sd) hallituksen aikana säädetylle laille, jossa rangaistusrajaa on alennettu poliittisiin henkilöihin kohdistetun kriittisten ja poliitikon itsensä mielestä hänen kunniaansa loukkaavien mielipiteiden kohdalla.
Käytäntö on osoittanut, että poliitikoille on avautunut uuden lain myötä mahdollisuus tehdä rikosilmoitus käytännössä myös aikaisemmin satiiriksi luokitellusta vitsailusta ja jopa aivan tavallisesta jokamiehen kritiikistä.
Vihreiden ministerit Robert Habeck ja Annalena Baerbock ovat tehneet satoja rikosilmoituksia heidän poliittiseen toimintaansa kohdistuneesta piikittelystä, jonka he ovat kokeneet kunnianloukkaukseksi.
Ministerien rikosilmoitukset ovat johtaneet usein kotietsintöihin ja syylliselle tuhansien eurojen sakkoihin.
Saksa on aktiivinen mielipiteiden valvonnassa
Saksa on ollut aloitteellinen ja aktiivinen ajaessaan nettiä ja sosiaalista mediaa valvovan lainsäädäntöä myös EU-tasolla.
Maan oman, vuonna 2017 säädetyn nettipalvelulain perusteella verkkoalustoille, kuten Meta-Facebookille ja vastaaville voidaan langettaa viiden miljoonan euron sakko, jos ne eivät reagoi rangaistavasta sisällöstä tehtyyn ilmoitukseen 24 tunnin sisällä.
Käytännössä tämä on johtanut tilanteeseen, että alustalta on poistettu sisältöä varmuuden vuoksi, jotta yhtiö ei joutuisi kallisiin ja pitkiin oikeusprosesseihin.
Tavallisen käyttäjän kannalta alustan ylivarovaisuus on voinut johtaa tilanteeseen, että jonkun tahon vihapuheeksi, kiihotukseksi ja vääräksi uutiseksi ilmiantama mielipide on poistettu ja muutakin näkyvyyttä rajoitettu, vaikka todellisuudessa kyse olisi ollut vain toisenlaisesta mielipiteestä tai huonosti rajatusta valokuvasta.
Digipalveluasetuksella suojataan alaikäisiä ja estetään terrorismia
Viime vuoden alussa EU:ssa voimaan astunut DSA-digipalveluasetus vastaa periaatteiltaan ja käytännöllisellä tasolla saksalaista lainsäädäntöä. Saksan hallitus sai siinä läpi koko Eurooppaan suunnilleen saman säännöstön kuin mikä on ennestään käytössä omassa maassa.
Motiivina verkkoalustojen tiukentuneelle valvonnalle ei ole pelkästään alaikäisten varjelu vaan yhä enemmän myös terrorismilta ja rikollisuudelta suojautuminen.
Varjopuoli on, että sama systeemi mahdollistaa myös mielipiteiden valvomisen.
Yhä harvempi rohkenee ilmaista oman mielipiteensä
Enää vain 40 prosenttia saksalaisista uskoo Allensbach- ja Media Tenor -tutkimuslaitosten mukaan että voi sanoa vapaasti poliittisen mielipiteensä. Vielä vuonna 1990 vapaaseen mielipiteeseen uskoi 78 prosenttia saksalaisista.
Lähes joka toinen sanoo, että omien mielipiteiden esittämisessä on parempi olla varovainen. Rajalinja sallitun ja kielletyn mielipiteen välillä on osoittautunut häilyväksi, usein mielivaltaiseksi. Epämääräisimällä alueelle ollaan usein kansankiihotuksessa.
Monta valvojaa ja sensoria
Saksassa toimii useita valtiollisia sekä valtion rahoittaman myös muita yhteisöjä, joiden tehtävänä on haravoida Meta/Facebookia, X:ää, YouTubea, TikTokia, Telegramia ja Instagramia sekä muita verkkoalustoja – ja ottaa vastaan niiden sisällöstä tehtyjä ilmiantoja.
Tunnetuimpiin saksalaisiin netin ja sosiaalisen media kontrolli- ja ilmiantokeskuksiin kuuluu Saksan lehdistön tietotoimiston DPA:n ohella vasemmistolainen Correctiv-toimittajakollektiivi, joka toimii myös Meta/Facebookin virallisena faktantarkastajana.
Valtiolta, osavaltioilta ja muita kanavia pitkin rahoituksensa saava Correctiv saa lisätukea muun muassa myös kansainvälisiltä ihmisoikeus- ja ilmastorahastoilta sekä joitakin vuosia sitten myös USA:ssa elävältä unkarilaiselta miljardööriltä George Sorosilta hänen säätiöidensä kautta.
Faktantarkastajat kävivät taistoon AfD:tä vastaan
Correctiv tunnetaan Saksassa roolistaan AfD-puolueen vastustajana. Innokkuus oppositiopuolueen jahtaamisessa on nyt vaarassa koitua myös sen itsensä kohtaloksi faktantarkastajien jäätyä kiinni perättömien tietojen levittämisestä.
Toimittajakollektiivin väite, että AfD:n jäseniä olisi ollut mukana suunnittelemassa Potsdamissa runsas vuosi sitten pidetyssä kokouksessa maahanmuuttajien karkottamista Saksasta osoittautui perättömiksi.
Eräät kokoukseen osallistuneet henkilöt haastoivat faktantarkastajat oikeuteen väärien tietojen levittämisestä. Toimittajat joutuivat myöntämään, että juttu oli ainakin osittain keksitty.
Oikeus määräsi Saksan yleisradiolle uhkasakon
Correctivin liikkeelle laittama ja median vielä samana päivänä levittämä perätön tieto palveli AfD:n vastaisen hengen nostattamisessa.
Yli miljoona ihmistä marssi suurkaupungeissa järjestetyissä massatapahtumissa “oikeistoa vastaan” ja vaati AfD:n kieltämistä. Niihin osallistui ay-liikkeen, kirkkojen ja kansalaisjärjestöjen lisäksi hallituksen ministereitä sekä erääseen myös liittokansleri.
Oikeuden vääriksi toteamille tiedoille perustunut kampanjointi loppui kuitenkin vasta siihen, kun tuomioistuin määräsi muun muassa Saksan yleisradion kakkostelevisiolle ZDF:lle uhkasakon, jos se jatkaa valheiden levittämistä.
Ilmiantoja poliisille ja ruutukuvia yksityisistä keskusteluista
Verkkoalustoilla julkaistuista vihaa lietsovista, loukkaaviksi ja vääriksi koetuista kommenteista, kuvista ja videoista voi tehdä Saksassa ilmiantoja nimellä tai nimettömänä suoraan keskusrikospoliisille BKA:lle nimenomaan tätä tarkoitusta varten perustettuun ilmiantokeskukseen.
Vuosina 2021-2024 ilmiantoja tehtiin 35 800, joista 84 prosenttia johti rikosoikeudellisiin seurauksiin.
EU:ssa säädetyn DSA-digipalveluasetuksen hyväksymiin ilmiantokeskuksiin ja faktantarkastajiin kuuluu Saksassa myös pääosin verovaroilla toimiva REspeckt!-järjestö.
Se ottaa vastaan ilmoituksia netissä havaitusta vihasta ja lietsonnasta omalla kotisivullaan ja ohjaa ne sieltä edelleen poliisille.
Suljetuilla chat-keskustelusivuilla havaitusta vihapuheesta järjestö neuvoo nappaamaan ruutukuvan ja lähettämään se ilmiannon liitetiedostona.
REspeckt!:ille lähetetään keskimäärin 84 ilmiantoa päivässä. Niistä runsas kolmannes johtaa järjestön mukaan rikosilmoitukseen.