

PS
Toimitus suosittelee
Mestaripuhuja Sampo Terho HS:n retoriikkakisan voittoon
Helsingin Sanomien eurovaaliehdokkaille torstaina järjestämä suuri retoriikkatentti ratkesi Sampo Terhon (ps.) riemukkaaseen voittoon. Sirpa Pietikäisen (kok.) kanssa finaalissa kisannut Terho veti pidemmän korren viimeisessä osuudessa, jossa molemmille kilpailijoille annettiin lähtökohdaksi lause: “On lottovoitto syntyä EU-kansalaiseksi”. Kilpailijoiden piti puolustaa väitettä ensimmäisen 30 sekunnin aikana ja heti perään vastustaa sitä yhtä pitkän ajan.
Terhon lennosta sävelletty voitokas puhe kulki seuraavasti:
Eurooppa on maailman rikkain alue,
Eurooppa on maailman koulutetuin alue,
Euroopan rikkaus ei ole yksinomaan rahassa, se on myös kulttuurissa, historiassa, monimuotoisuudessa.
Ei missään ole sellaista kulttuurin kirjoa,
ei sellaista taiteilijoiden kirjoa,
ei sellaista, ihmisyyden, elämän nousua kuin Euroopassa.
Humanismi, tieteet, taiteet – kaikki ovat täällä nousseet, kaikki on maailmalle lahjoitettu.
Me olemme todella rikastuttaneet koko maailmaa,
ja me olemme tehneet sitä satojen vuosien ajan ..
[Äänimerkki kuuluu 30 sekunnin kohdalla.]
.. mutta tuli kauhea käänne, kun me rakensimme EU:n (yleisö nauraa)
silloin yhtäkkiä me byrokratia alkoi jyrätä yksilön luovuuden,
silloin pankkimies alkoi määrätä taiteilijaa.
Silloin yhtäkkiä me näimme kuinka tipuimme taloudessa, urheilussa, taiteessa,
ja me tipuimme historian lehdiltä pieneksi mitättömäksi tekijäksi,
joka pyytää ja huutaa, että sitä kuultaisiin edes jollain areenalla.
Jos on lottovoitto syntyä EU:hun,
se on korkeintaan neljä oikein.
Äänimerkki kuuluu kertoen minuutin määräajan kuluneen umpeen. Riemastunut yleisö taputtaa ja hymyilee tavalla, joka enteilee Sampon voittoa.
Sirpa Pietikäinen puhuu oman osuutensa mallikkaasti, muttei millään yllä Terhon puhetaitojen tasolle. Hetken päästä kisaa tuomaroineet HS:n Annamari Sipilä ja Unto Hämäläinen julistavat Terhon voittajaksi.
Kisaan oli kutsuttu perussuomalaisista myös Pirkko Ruohonen-Lerner ja Juha Väätäinen.
Muita osallistujia olivat Antti Häkkänen (kok), Henna Virkkunen (kok), Hannu Takkula (kesk), Mikael Pentikäinen (kesk), Oras Tynkkynen (vihr), Li Andersson (vas), Anni Sinnemäki (vihr), Nils Torvalds (rkp), Mikael Jungner (sd), Sari Essayah (kd), Eija-Riitta Korhola (kok), Miapetra Kumpula-Natri (sd), Liisa Jaakonsaari (sd) ja Merja Kyllönen (vas).
Katso tilaisuuden videotallenne HS:n sivuilta >
Sampon voittopuhe kohdassa 1:25:40.
PS VERKKOTOIMITUS
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Sampo Terho: “Suomi on kaksipuoluemaa – on vain me ja liittovaltiopuolueet”
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.

Ministeri Ranne: Asfaltti tuoksuu taas tänä kesänä – ”Tiehankkeet työllistävät nimenomaan suomalaisia”
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne kertoo, että teitä korjataan taas ennätystahtiin perussuomalaisten vahtivuorolla.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Kansainvälinen kehitysrahoitus kääntyi selvään laskuun vuonna 2024 niin Suomessa kuin kansainvälisesti. Tuoreen laskelman mukaan Suomen antama kehitysapu pieneni 12,9 prosenttia vuodesta 2023 vuoteen 2024 - siis yhdessä vuodessa.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää