
Merkelin vaihtoehdot vähissä – euroalueen liittovaltiohanke kanveesiin
Saksan liittopäivävaalien alla puolueet kritisoivat toistensa poliittisia päämääriä. Nyt osapuolten pitäisi kyetä yhteistyöhön. Saksan liittokansleriksi nousee melkoisella varmuudella Angela Merkel. Se olisi hänelle neljäs perättäinen kausi liittokanslerina. Sen sijaan hallituskumppani on vaihtumassa.
Saksan sosialidemokraatit (SPD) ilmoittivat historiallisen surkean vaalituloksen jälkeen menevänsä oppositioon nuolemaan haavojaan. Merkelin kristillisdemokraatit (CDU) eivät tunnustele hallitusyhteistyötä sikälaisen vasemmistoliiton (Die Linke) ja vaihtoehtopuolueen (AfD) kanssa. Merkelin listalle jäävät tuolloin vain liberaalidemokraatit (FDP) ja vihreät. Merkel tarvitsee molemmat puolueet hallitukseen välttääkseen vähemmistöhallituksen.
Suuri koalitio äänestettiin nurin
Saksan kaksi suurinta puoluetta kahmivat edelleen yhteensä yli 50 prosenttia hyväksytyistä äänistä. CDU keräsi potista kolmanneksen ja SPD hieman yli 20 prosenttia äänistä. Puolueet muodostivat suuren koalitiohallituksen viime kaudella.
CDU menetti tuloksestaan peräti 8,5 prosenttiyksikköä. SPD:lle laskua kirjattiin 5,2 prosenttiyksikköä. Suuri koalitio oli siten vaalien suurin häviäjä.
Merkel on ilmoittanut pitävänsä hallitusoven auki myös SPD:lle. Suuren koalitiohallituksen jatko näyttää kuitenkin enemmän teoreettiselta.
Jamaika-koalitio Merkelin oljenkorsi
Niin sanottu Jamaika-koalitio näyttää todennäköisemmältä vaihtoehdolta kuin suuren koalitiohallituksen jatko. Tässä hallituksessa olisi CDU ja sen baijerilainen sisarpuolue CSU. Pienemmistä puolueista mukaan tulee FDP noustuaan liittopäiville uudelleen, sekä vihreät. Hallituksen eksoottinen nimi juontuu puolueiden tunnusväreistä. Ne ovat samat kuin Jamaikan lipun värit.
FDP ja vihreät ovat perinteisesti olleet toisiaan vastaan. FDP kritisoi vihreiden ydinvoimatonta energiapolitiikkaa. Tällä haavaa Saksan energiasta peräti 40 prosenttia tulee hiilivoimasta. Vihreät eivät ilahdu FDP:n maahanmuuttolinjauksista. Kitkaa lisää Saksan ja koko EU:n turvallisuuspolitiikka.
FDP kannattaa tiukempaa maahanmuuttopolitiikkaa. Toiseksi FDP ei ilahdu Ranskan presidentti Emmanuel Macronin euromaiden liittovaltioon tähtäävistä toimista. FDP on kritisoinut euromaiden tukipaketteja.
Välirikko edellyttää kompromisseja, jotta hallitusyhteistyö onnistuisi. Jamaika-hallitus on Merkelille tärkeä, joten mahdollisiin kynnyskysymyksiin haetaan sopua. Tähän voi kulua aikaa. Merkel arveli Saksalla olevan uusi hallitus viimeistään jouluna.
CSU suomii CDU:n maahanmuuttopolitiikkaa
Merkelin tulee olla tarkkana myös omiensa joukossa. CSU on toistuvasti vaatinut Saksalle maahanmuuttokattoa. Tähän vaatimukseen CDU ei ole taipunut.
Maahanmuuttokriittisen AfD:n keräämä 12,6 prosentin äänisaalis nosti puolueen kolmanneksi suurimmaksi puolueeksi. CSU voikin nousta kinkkisimmäksi kumppaniksi Merkelin hallituksessa. CSU menestyi odotettua heikommin Baijerissa. Se voi voimistuttaa CSU:n kriittistä ääntä.
CDU:n heikkoa menestystä on vaikea selittää muulla kuin myötäsukaisen maahanmuuttopolitiikan haverilla. Saksan talous on toipunut hyvin eurokriisistä, maalla on tasapainoinen budjetti ja työttömyys on hyvin alhaista. Harva saksalainen olisi valmis rankaisemaan CDU:ta talouskysymyksissä.
Hallitustunnusteluista voi hyvinkin tulla paljon mielenkiintoisemmat kuin itse vaaleista.
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Viikon suosituimmat

Käsittämätön kahakka vaaliteltalla – Sofia Virta usutti avustajiaan häiriköimään työtään tekevää toimittajaa – kameraa revittiin kädestä, naamaan läpsittiin vaaliesitteillä
”En ole 20 toimittajavuoden aikana nähnyt poliitikkoa, joka hoitaisi mediasuhteitaan yhtä ala-arvoisesti.”

Purra sai lapsen äidiltä tyrmistyttävän viestin – koulurauha oli jo valmiiksi mennyttä, kunnes opettaja esitti kummallisen pyynnön

Juontajamalli Sini Ariell vieraili eduskunnassa ja kertoi Australian woke-sekoilusta tavalla, joka sai jopa Juha Mäenpään hetkeksi hiljenemään (video)

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Vaalivalvojaiset – suora lähetys

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Wille Rydman: Helsingin poliittisesta ilmapiiristä tulossa punavihreä – ”Ihmiset tulevat ainakin näkemään, mihin suuntaan Helsinkiä ei pidä viedä”
Perussuomalaiset saa Helsinkiin pienen valtuustoryhmän. - Teemme valtuustossa kaiken sen minkä voimme. Edustamme tervehenkistä sinivalkoista politiikkaa, ja pidämme ääntä senkin edestä, minkä vaalituloksessa menetimme, Wille Rydman sanoo ja kehottaa ammentamaan valituloksesta sisua.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Miko Bergbom: Perussuomalaiset on politiikan hammaslääkäri, SDP karkkipussi
Kansanedustaja Miko Bergbom vertaa perussuomalaisten toimivan politiikassa kuin hammaslääkäri, joka tekee oikeita asioita, mutta jonka tuoliin ei ehkä aina ole niin kiva istahtaa. Vastaavasti SDP toimii politiikassa tarjoten äänestäjilleen pulleaa karkkipussia. - Surullisena olen seurannut SDP:n ”kaikki voi tehdä velaksi” -kampanjaa. Rahaa on helppo luvata lisää, mutta pelkään sitä, että SDP:n lupaukset tulevat johtamaan ympäri Suomea kuntaveron korotuksiin, Bergbom sanoo.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää