Merkelin vaihtoehdot vähissä – euroalueen liittovaltiohanke kanveesiin
Saksan liittopäivävaalien alla puolueet kritisoivat toistensa poliittisia päämääriä. Nyt osapuolten pitäisi kyetä yhteistyöhön. Saksan liittokansleriksi nousee melkoisella varmuudella Angela Merkel. Se olisi hänelle neljäs perättäinen kausi liittokanslerina. Sen sijaan hallituskumppani on vaihtumassa.
Saksan sosialidemokraatit (SPD) ilmoittivat historiallisen surkean vaalituloksen jälkeen menevänsä oppositioon nuolemaan haavojaan. Merkelin kristillisdemokraatit (CDU) eivät tunnustele hallitusyhteistyötä sikälaisen vasemmistoliiton (Die Linke) ja vaihtoehtopuolueen (AfD) kanssa. Merkelin listalle jäävät tuolloin vain liberaalidemokraatit (FDP) ja vihreät. Merkel tarvitsee molemmat puolueet hallitukseen välttääkseen vähemmistöhallituksen.
Suuri koalitio äänestettiin nurin
Saksan kaksi suurinta puoluetta kahmivat edelleen yhteensä yli 50 prosenttia hyväksytyistä äänistä. CDU keräsi potista kolmanneksen ja SPD hieman yli 20 prosenttia äänistä. Puolueet muodostivat suuren koalitiohallituksen viime kaudella.
CDU menetti tuloksestaan peräti 8,5 prosenttiyksikköä. SPD:lle laskua kirjattiin 5,2 prosenttiyksikköä. Suuri koalitio oli siten vaalien suurin häviäjä.
Merkel on ilmoittanut pitävänsä hallitusoven auki myös SPD:lle. Suuren koalitiohallituksen jatko näyttää kuitenkin enemmän teoreettiselta.
Jamaika-koalitio Merkelin oljenkorsi
Niin sanottu Jamaika-koalitio näyttää todennäköisemmältä vaihtoehdolta kuin suuren koalitiohallituksen jatko. Tässä hallituksessa olisi CDU ja sen baijerilainen sisarpuolue CSU. Pienemmistä puolueista mukaan tulee FDP noustuaan liittopäiville uudelleen, sekä vihreät. Hallituksen eksoottinen nimi juontuu puolueiden tunnusväreistä. Ne ovat samat kuin Jamaikan lipun värit.
FDP ja vihreät ovat perinteisesti olleet toisiaan vastaan. FDP kritisoi vihreiden ydinvoimatonta energiapolitiikkaa. Tällä haavaa Saksan energiasta peräti 40 prosenttia tulee hiilivoimasta. Vihreät eivät ilahdu FDP:n maahanmuuttolinjauksista. Kitkaa lisää Saksan ja koko EU:n turvallisuuspolitiikka.
FDP kannattaa tiukempaa maahanmuuttopolitiikkaa. Toiseksi FDP ei ilahdu Ranskan presidentti Emmanuel Macronin euromaiden liittovaltioon tähtäävistä toimista. FDP on kritisoinut euromaiden tukipaketteja.
Välirikko edellyttää kompromisseja, jotta hallitusyhteistyö onnistuisi. Jamaika-hallitus on Merkelille tärkeä, joten mahdollisiin kynnyskysymyksiin haetaan sopua. Tähän voi kulua aikaa. Merkel arveli Saksalla olevan uusi hallitus viimeistään jouluna.
CSU suomii CDU:n maahanmuuttopolitiikkaa
Merkelin tulee olla tarkkana myös omiensa joukossa. CSU on toistuvasti vaatinut Saksalle maahanmuuttokattoa. Tähän vaatimukseen CDU ei ole taipunut.
Maahanmuuttokriittisen AfD:n keräämä 12,6 prosentin äänisaalis nosti puolueen kolmanneksi suurimmaksi puolueeksi. CSU voikin nousta kinkkisimmäksi kumppaniksi Merkelin hallituksessa. CSU menestyi odotettua heikommin Baijerissa. Se voi voimistuttaa CSU:n kriittistä ääntä.
CDU:n heikkoa menestystä on vaikea selittää muulla kuin myötäsukaisen maahanmuuttopolitiikan haverilla. Saksan talous on toipunut hyvin eurokriisistä, maalla on tasapainoinen budjetti ja työttömyys on hyvin alhaista. Harva saksalainen olisi valmis rankaisemaan CDU:ta talouskysymyksissä.
Hallitustunnusteluista voi hyvinkin tulla paljon mielenkiintoisemmat kuin itse vaaleista.
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Viikon suosituimmat
Li Andersson esiintyi äärivasemmiston katuväkivaltaa tukevassa tilaisuudessa
Vasemmiston meppi Li Andersson puhui äärivasemmistolaista katuväkivaltaa normalisoivassa tilaisuudessa keskiviikkona. Europarlamentin vasemmistoryhmän tapahtuma oli järjestetty Budapestin katupahoinpitelyistä epäiltyjen äärivasemmistolaisten tukemiseksi. Puheessaan Andersson oli erityisen tuohtunut siitä, että kansanedustaja Teemu Keskisarja piti puheen Suomen itsenäisyyspäivän 612-soihtukulkueessa.
Tynkkynen osti Hesarin etusivun täyteen maahanmuuttopolitiikkaa
Europarlamentaarikko Sebastian Tynkkynen kertoo Helsingin Sanomissa tänään maanantaina julkaistavassa etusivun mainoksessaan "rajat auki" -politiikan jäävän historiaan katastrofaalisena kokeiluna. Kukaan ei enää pysty kiistämään niitä ongelmia, joista perussuomalaiset ovat jo vuosia varoitelleet.
Greta Thunberg esiintyi Saksassa: “Vit**un Saksa! Ja vit**un Israel!”
Ruotsalainen ilmastoaktivisti Greta Thunberg piti puheen Palestiinaa tukevassa tapahtumassa Mannheimissa Saksassa. Puheen osuus, jossa hän huusi "Vit**un Saksa! Ja vit**un Israel!", tallentui videolle.
Vasemmistotaustainen oikeusprofessori maalailee kauhukuvia maamiinoihin kävelevistä turvapaikanhakijoista – puolustusvaliokunnan perussuomalaisilta tylyt terveiset professorille
Valtiosääntöasiantuntija Martin Scheinin kirjoitti X:ssä viime viikolla viestiketjun, jossa hän esittää erikoisin perusteluin turvapaikanhakijoihin vetoamalla ettei Suomen pitäisi irtautua Ottawan sopimuksesta. Puolustusvaliokunnan perussuomalaiset kansanedustajat Jari Ronkainen ja Miko Bergbom tyrmäävät professorin väitteet.
Rami Lehtinen: ”Pitääkö jonkun oikeasti kuolla ennen kuin äärivasemmiston uhka nousee todelliseen keskusteluun Suomessa?”
Suomessa on paljon keskusteltu ääriliikkeiden uhista. Keskusteluja on käyty mm. iltapäivälehdissä ja Ylen A-studiossa. - Keskusteluja vain leimaa yksi pieni yksityiskohta: aihe keskittyy väistämättä aina pelkästään äärioikeiston uhkaan, perussuomalaisten kansanedustaja Rami Lehtinen sanoo.
Eduskunta äänesti pois ’’moninkertaisen ensikertalaisuuden’’ – Vigelius: ’’Rikoksenuusijat ansaitsevat ankarammat tuomiot’’
Eduskunta äänesti perjantaina niin kutsutusta ’’ensikertalaisuusalennuksesta’’. Ensikertalaisena tuomittu vapautuu vankilasta ehdonalaiseen normaalia aikaisemmin. Tähän asti rikoksentekijä on voitu tuomita ensikertalaisena myös, jos hän ei ole istunut vankilassa edeltäneenä viitenä vuotena.
Krista Kiurua lyöty kasvoihin
Pekka Aittakumpu: “Keskustalla on menossa kampanja, jossa valehdellaan, että Oulaskankaan sairaala olisi lakkautusuhan alla”
Joka neljäs ruotsalaisnuori aikuistuu lukutaidottomana – mitä ihmettä he tekevät seuraavat 60 vuotta ja kuka sen maksaa?
Kyky ymmärtää kirjoitettua tekstiä on ehdoton edellytys täysivaltaiselle jäsenyydelle länsimaisessa yhteiskunnassa. Jos sadat tuhannet nuoret valmistuvat peruskoulusta käytännössä lukutaidottomina, seuraukset ovat arvaamattomat. Hyviä ne eivät ole missään tapauksessa.
Argentiinan rankka talousihme näyttäisi toimivan – inflaatio on hallinnassa eikä kansa ole noussut kapinaan
Argentiinasta kuuluu kummia. Hyperinflaatio on taitettu ja talous kasvaa. Presidentti Javier Milein anarkokapitalismi näyttäisi vuoden kokemuksella sittenkin toimivan. Milei on ankarasta vyönkiristyksestä huolimatta säilyttänyt kansan tuen, eikä sosiaalinen tahi taloudellinen katastrofi toteutunut. Ajatukset alkavat itää Suomessakin.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
PS Naiset 3/2024
Lue lisää
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää