Merkelin puolueen EU-vaalitavoiteena on rakentaa EU-myönteinen enemmistö, jossa ei ole tilaa populisteille – paitsi ehkä Orbánille
Politico-verkkojulkaisun haastattelussa Saksan CDU-puolueen puheenjohtaja Annegret Kramp-Karrenbauer (AKK) hahmotteli puolueensa kantoja lähestyviä EU-parlamenttivaaleja koskien.
AKK hahmotteli, että Euroopan on siirryttävä USA:n ja Kiinan strategisten päätösten passiivisesta sivustakatsojasta aktiiviseksi toimijaksi. Eurooppa tarvitsee omaa teollisuuspolitiikkaa, erityisesti Kiinan epäreiluksi katsotun kauppapolitiikan takia. Teollisuuspolitiikalla hän viittasi mm. eurooppalaisten suuryritysten fuusioiden sallimiseen, vaikka ne saattaisivatkin vähentää kilpailua Euroopassa.
Politicon kysyessä, mitkä puolueet ja tahot voisivat EU-vaalien jälkeen muodostaa ”rakentavan Eurooppa-myönteisen enemmistön”, AKK puhui kautta rantain, mutta Politico tulkitsi puheiden tarkoittavan, että AKK:n visiossa enemmistö muodostuisi EPP:n ympärille, ja siihen voisivat kuulua sosialistit, liberaalit ja Ranskan Emmanuel Macronin johtama En Marche. Myös vihreille AKK olisi valmis osoittamaan yhteistyötä tietyin varauksin – AKK toteaa ympäristöpolitiikan sovittamisen talouskysymyksiin ”hyvin vaikeaksi”.
Niinsanottuja kansallismielisiä tai vasemmisto- ja oikeistopopulisteja AKK ei maininnut. Politico päättelikin, että AKK:n EU:ssa ei näille ryhmille ole päätöksenteossa sijaa.
Kuitenkin AKK:n mielestä on parempi, että kiistanalainen Unkarin pääministeri Viktor Orbán ja hänen Fidesz-puolueensa jatkavat EPP:n jäseninä, koska siten keskusteluyhteyden säilyttäminen ja vaikuttaminen Fideszin politiikkaan olisi helpompaa.
Toimittajan kommentti:
AKK näyttää haluavan jatkaa Saksa-Ranska-akselin valta-asemaa EU-asioista päätettäessä, ja kaikki tahot, jotka ovat suostuvaisia lisäämään EU-integraatiota, ovat tervetulleita muodostamaan ”rakentavaa enemmistöä”. Mutta koska samanaikaisesti Orbán kelpaa AKK:n mielestä EPP:n jäseneksi, kyseessä ei ole mikään arvopohjakysymys, vaan hieman epätoivoiselta tuoksahtava pyrkimys pyrkiä kasaamaan ntegraatiomyönteinen enemmistö hinnalla millä hyvänsä.
VoteWatch-sivuston tuore arvio EU-parlamenttipaikoista kertoo, että tähän asti kaksi suurinta ryhmää – EPP ja S&D – eivät enää vaalien jälkeen muodostaisi kaksistaan ehdotonta enemmistöä. Jatkossa päätöksien taaksen pitäisi siis saada myös ALDE. ”Kansallismielisten” puolueiden uskotaan saavan EU-parlamenttipaikoista neljänneksen, ja mikäli ne liittoutuisivat yhdeksi ryhmäksi, siitä tulisi EU-parlamentin toiseksi suurin heti EPP:n jälkeen. Realistisempaa kuitenkin on, että ne kaikki eivät samaan ryhmään tulisi mahtumaan, ja uudesta ”kansallismielisestä” ryhmästä tulisi parlamentin kolmanneksi suurin.
Käytännössä siis EU-integraation eteneminen on vaarassa, ellei jatkossa keskeisiin päätöksiin löydy samanaikaisesti EPP:n, S&D:n ja ALDEn tuki. Ja koska kaikkien kolmen tukeen ilman laajoja kompromisseja ei ole aina luottamista, AKK haluaa varmistaa päätöksenteon pitämällä EPP-ryhmän jäsenkriteerit löyhinä, ja olemalla valmis yhteistyöhön kaikkien ryhmien kanssa.
Kaikki käy, kunhan se on integraatiomyönteistä.
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Saksan CDU:n konservatiivisiipi haluaa pikaisesti liittokanslerivaihdoksen
Orbán valmis viemään puolueensa ECR-ryhmään EPP-potkujen jälkeen
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Hälyttävä tutkimustulos: kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia
Tanskassa äskettäin suoritetun kyselytutkimuksen mukaan peräti kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia. Yhtä suuri osuus pitää Hamasin vuosi sitten Israeliin tekemää hyökkäystä oikeutettuna siviiliuhreista huolimatta. Tanskan muslimeista 44 prosenttia sanoo, että Israelin valtiolla ei ole oikeutta olemassaoloon.
Uusimmat
Antikainen: Suomi irti Ottawan sopimuksesta ja maamiinat takaisin
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää