
Merkelin puolueen EU-vaalitavoiteena on rakentaa EU-myönteinen enemmistö, jossa ei ole tilaa populisteille – paitsi ehkä Orbánille
Politico-verkkojulkaisun haastattelussa Saksan CDU-puolueen puheenjohtaja Annegret Kramp-Karrenbauer (AKK) hahmotteli puolueensa kantoja lähestyviä EU-parlamenttivaaleja koskien.
AKK hahmotteli, että Euroopan on siirryttävä USA:n ja Kiinan strategisten päätösten passiivisesta sivustakatsojasta aktiiviseksi toimijaksi. Eurooppa tarvitsee omaa teollisuuspolitiikkaa, erityisesti Kiinan epäreiluksi katsotun kauppapolitiikan takia. Teollisuuspolitiikalla hän viittasi mm. eurooppalaisten suuryritysten fuusioiden sallimiseen, vaikka ne saattaisivatkin vähentää kilpailua Euroopassa.
Politicon kysyessä, mitkä puolueet ja tahot voisivat EU-vaalien jälkeen muodostaa ”rakentavan Eurooppa-myönteisen enemmistön”, AKK puhui kautta rantain, mutta Politico tulkitsi puheiden tarkoittavan, että AKK:n visiossa enemmistö muodostuisi EPP:n ympärille, ja siihen voisivat kuulua sosialistit, liberaalit ja Ranskan Emmanuel Macronin johtama En Marche. Myös vihreille AKK olisi valmis osoittamaan yhteistyötä tietyin varauksin – AKK toteaa ympäristöpolitiikan sovittamisen talouskysymyksiin ”hyvin vaikeaksi”.
Niinsanottuja kansallismielisiä tai vasemmisto- ja oikeistopopulisteja AKK ei maininnut. Politico päättelikin, että AKK:n EU:ssa ei näille ryhmille ole päätöksenteossa sijaa.
Kuitenkin AKK:n mielestä on parempi, että kiistanalainen Unkarin pääministeri Viktor Orbán ja hänen Fidesz-puolueensa jatkavat EPP:n jäseninä, koska siten keskusteluyhteyden säilyttäminen ja vaikuttaminen Fideszin politiikkaan olisi helpompaa.
Toimittajan kommentti:
AKK näyttää haluavan jatkaa Saksa-Ranska-akselin valta-asemaa EU-asioista päätettäessä, ja kaikki tahot, jotka ovat suostuvaisia lisäämään EU-integraatiota, ovat tervetulleita muodostamaan ”rakentavaa enemmistöä”. Mutta koska samanaikaisesti Orbán kelpaa AKK:n mielestä EPP:n jäseneksi, kyseessä ei ole mikään arvopohjakysymys, vaan hieman epätoivoiselta tuoksahtava pyrkimys pyrkiä kasaamaan ntegraatiomyönteinen enemmistö hinnalla millä hyvänsä.
VoteWatch-sivuston tuore arvio EU-parlamenttipaikoista kertoo, että tähän asti kaksi suurinta ryhmää – EPP ja S&D – eivät enää vaalien jälkeen muodostaisi kaksistaan ehdotonta enemmistöä. Jatkossa päätöksien taaksen pitäisi siis saada myös ALDE. ”Kansallismielisten” puolueiden uskotaan saavan EU-parlamenttipaikoista neljänneksen, ja mikäli ne liittoutuisivat yhdeksi ryhmäksi, siitä tulisi EU-parlamentin toiseksi suurin heti EPP:n jälkeen. Realistisempaa kuitenkin on, että ne kaikki eivät samaan ryhmään tulisi mahtumaan, ja uudesta ”kansallismielisestä” ryhmästä tulisi parlamentin kolmanneksi suurin.
Käytännössä siis EU-integraation eteneminen on vaarassa, ellei jatkossa keskeisiin päätöksiin löydy samanaikaisesti EPP:n, S&D:n ja ALDEn tuki. Ja koska kaikkien kolmen tukeen ilman laajoja kompromisseja ei ole aina luottamista, AKK haluaa varmistaa päätöksenteon pitämällä EPP-ryhmän jäsenkriteerit löyhinä, ja olemalla valmis yhteistyöhön kaikkien ryhmien kanssa.
Kaikki käy, kunhan se on integraatiomyönteistä.
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Saksan CDU:n konservatiivisiipi haluaa pikaisesti liittokanslerivaihdoksen

Orbán valmis viemään puolueensa ECR-ryhmään EPP-potkujen jälkeen
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Wille Rydman: Helsingin poliittisesta ilmapiiristä tulossa punavihreä – ”Ihmiset tulevat ainakin näkemään, mihin suuntaan Helsinkiä ei pidä viedä”
Perussuomalaiset saa Helsinkiin pienen valtuustoryhmän. - Teemme valtuustossa kaiken sen minkä voimme. Edustamme tervehenkistä sinivalkoista politiikkaa, ja pidämme ääntä senkin edestä, minkä vaalituloksessa menetimme, Wille Rydman sanoo ja kehottaa ammentamaan valituloksesta sisua.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Miko Bergbom: Perussuomalaiset on politiikan hammaslääkäri, SDP karkkipussi
Kansanedustaja Miko Bergbom vertaa perussuomalaisten toimivan politiikassa kuin hammaslääkäri, joka tekee oikeita asioita, mutta jonka tuoliin ei ehkä aina ole niin kiva istahtaa. Vastaavasti SDP toimii politiikassa tarjoten äänestäjilleen pulleaa karkkipussia. - Surullisena olen seurannut SDP:n ”kaikki voi tehdä velaksi” -kampanjaa. Rahaa on helppo luvata lisää, mutta pelkään sitä, että SDP:n lupaukset tulevat johtamaan ympäri Suomea kuntaveron korotuksiin, Bergbom sanoo.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Puoluesihteeri Vuorenpää vaalituloksesta: Tämä on opetus

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää