Artikkeli kuva

Bernd von Jutrczenka

Merkel tiukentamassa pakolaispolitiikkansa linjaa – perheenyhdistäminen rajataan valtaosalta pois

10.11.2015 |14:57

Saksan liittokansleri Angela Merkel ilmoitti, että Saksaan tulleiden pakolaisten tulee varautua perheenyhdistämisessä hyvin pitkiin odotusaikoihin. Merkelin tiedottaja Steffen Seibert kertoi, että syynä on maahanmuuttoviranomaisten kohtaama ruuhka.

Merkel, CSU:n puheenjohtaja Horst Seehofer ja sosialidemokraattien puheenjohtaja Sigmar Gabriel sopivat, että valtaosa turvapaikanhakijoista saisi suojelua toissijaisella perusteella. Tällöin toissijaisen suojelun vuoksi saaneet eivät olisi oikeutettuja pakolaisasemaan, eivätkä he voisi hyödyntää perheenyhdistämisohjelmaa.

EU:n uudessa suunnitelmassa vastaanottokeskuksia tulisi niin kutsutun Balkanin reitin varrelle kauttakulkumaina toimiviin maihin.

Maan valtiovarainministeri Wolfgang Schäuble toisti sunnuntaina televisiohaastattelussa puheenjohtajien viestin.

– Perheenyhdistämiset voidaan ja ne pitää rajoittaa henkilöiltä, jotka saavat toissijaisen suojelun perusteella turvapaikan, Schäuble kertoi.

Jordaniasta voi tulla uusi turvapaikanhakijoiden aalto

Syyrian eteläisessä naapurimaassa Jordaniassa on arviolta noin miljoona Syyriasta paenneita. Neljännes heistä on aikeissa lähteä Jordaniasta, koska taistelut Syyrian puolella ei näytä laantuvan.

Kreikkaan saapui lokakuussa 200 000 siirtolaista. Tämä on enemmän kuin koko viime vuonna yhteensä.

Valtaosa Jordaniassa lähtöaikeissa olevista tähyilee Eurooppaan. Turvapaikanhakijoiden virta voi siten jatkua kiivaana keväällä, kun Välimeren sääolosuhteet taas paranevat.

Kreikkaan saapui lokakuussa 200 000 siirtolaista. Tämä on enemmän kuin koko viime vuonna yhteensä.

EU kaavailee vastaanottokeskuksia myös EU:n ulkopuolisiin maihin

EU on aikeissa hylätä vanhan ajatuksen turvapaikanhakijoiden taakanjaosta. Alunperin ajatuksena oli siirrättää Kreikkaan ja Italiaan saapuneita turvapaikanhakijoita muihin EU-maihin. Kesällä EU-päättäjät turvautuivat määräenemmistöpäätöksen 160 000 turvapaikanhakijan uudelleensijoittamisessa. Toistaiseksi sijoitettuja on kuitenkin vain hieman yli sata.

EU:n uudessa suunnitelmassa vastaanottokeskuksia tulisi niin kutsutun Balkanin reitin varrelle kauttakulkumaina toimiviin maihin. Keskukset tulisi myös Serbiaan ja Makedoniaan, joista kumpikaan ei ole EU-jäsenmaa.

Keskuksissa rekisteröityneet tulisivat oikeutetuksi tulla EU:n uudelleensijoitusohjelmaan. Eurooppaan tulleet turvapaikanhakijat eivät ole olleet halukkaita rekisteröityä Kreikassa ja Italiassa, vaan ovat halunneet matkata sisemmälle Eurooppaan.

EU-maiden sisäministerit sopivat maanantaina myös siitä, että turvapaikanhakijoiden tulee myös elää heille osoitetussa maassa suojelua vastaan.

– Tässä ei saa olla a la carte -ruokalistaa. Maahanmuuttajilla on oikeuksia, mutta myös velvollisuuksia, Luxemburgin sisäministeri Jean Asselborn totesi.

Henri Myllyniemi


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Viikon suosituimmat

Uusimmat

PS Naiset 3/2024

Mainos kuva

Lue lisää

Perussuomalainen 1/2024

Mainos kuva

Lue lisää