Kolme kuvakaappausta Digitalist TV:n verkkolähetyksestä. Vasemmalla Merja Ylä-Anttila puhumassa yleisölle. Donald Trumpin ja Alexander Stubbin videoita käytettiin Ylä-Anttilan esityksessä. / Kuvakaappaus, Digitalist TV
Merja Ylä-Anttila Ylen toimitusjohtajaksi – taistelevien totuuksien aika jatkuu
Yleisradiontuleva toimitusjohtaja Merja Ylä-Anttila valotti arvomaailmaansa syyskuussa 2017 MTV Future Media Forum -tapahtumassa pitämässään esityksessä. Esitys käsitteli valeuutisia ja vaihtoehtoisia faktoja. Ylä-Anttilan tapahtumassa antamien kommenttien perusteella “vaihtoehtoisen faktan” moitittavuus näytti riippuvan pitkälti siitä, mitä ryhmittymää väitteen esittänyt poliitikko edustaa.
Ylä-Anttila esitti puheensa aluksi videokoosteen, johon hän oli koonnut eri poliitikkojen lausuntoja esimerkkeinä vaihtoehtoisista faktoista ja valeuutisista.
Presidentti Trumpin lausunnot olivat tietenkin hyvin edustettuina, mutta mukana oli esimerkkejä myös kotimaan politiikasta. Kaikki suomalaisten poliitikkojen vaihtoehtoiset faktat ja jopa suoranaiset valheet eivät kuitenkaan näyttäneet olevan Merja Ylä-Anttilan mielestä tasavertaisia. Hän halusi videon jälkeen puolustella tiettyjä, selvästä valheesta kiinni jääneitä poliitikkoja.
Taannoinen valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok.) väitti hallintarekisterilain käsittelyn yhteydessä vuonna 2015 eduskunnassa, että 90 prosenttia lakia koskevista viranomaislausunnoista oli “posiitivisia”. Helsingin Sanomien laskelmien mukaan positiivisia lausuntoja oli ehkä kymmenisen prosenttia. Stubb joutui pyytämään anteeksi valhettaan.
Ylä-Anttilan mukaan Stubbin lausuntoa ei voi pitää valeuutisena tai edes vaihtoehtoisena faktana. Stubb vain halusi muistaa väärin.
– Stubb ehkä halusi muistaa tai halusi kaunistella jotakin numeroita ja pyysi niitä sitten anteeksi, Merja Ylä-Anttila kertoi media-alan ammattilaisista koostuneelle seminaariyleisölle.
Ville Niinistö (vihr.) puolestaan väitti noin vuosi sitten MTV:n Huomenta Suomen haastattelussa, että Afganistaniin olisi palautettu useita perheitä, joissa oli pieniä lapsia. Palautuslennolla ei kuitenkaan ollut lapsia. Myöhemmin Niinistö pyysi anteeksi levittämäänsä väärää tietoa.
Merja Ylä-Anttila työskenteli tuolloin MTV Uutisten päätoimittajana. Hänen mielestään tapauksessa ei ollut kyse siitä, että MTV olisi julkaissut valeuutisen, jossa Ville Niinistö esitti vaihtoehtoisia faktojaan. Kyse oli vain “höökimisestä” ja lähdekritiikin unohtamisesta.
– Ville Niinistö lähti höökimään etunojassa, kun tilanteet on päällä ja huhuja tulee vaikka minkälaisia, niin lähtee levittämään sitä tarkastamatta, että mitä oikeasti on tapahtunut, Ylä-Anttila selitteli Niinistön toimintaa seminaariväelle.
Turun terrori-iskun jälkipyykki
Samanlaista lempeää pitkämielisyyttä ei enää riittänyt Jussi Halla-aholle (ps.). Kun perussuomalaisten puheenjohtaja jakoi somessa vaihtoehtomedian uutisen, jossa esitettiin valokuviin perustuen erilainen kuva Turun terrori-iskuun liittyvästä yksityiskohdasta, kyseessä ei ole “höökiminen” tilanteessa, jossa liikkeellä on monenlaisia huhuja. Myöskään “lähdekritiikin unohtaminen” ei tässä tapauksessa kelvannut lieventäväksi asianhaaraksi.
– Tässä oli Halla-ahon esimerkki Turun Sanomien jutusta, jossa kerrottiin, että turvapaikanhakija oli ollut yksi hyvin voimakas henkilö, joka oli auttanut uhreja puukotuksen yhteydessä. Halla-ahohan sitten twiittasi siitä, että tämmöinen ei voi pitää paikkaansa ja myöhemmin sitten otti twiittinsä sieltä pois, Ylä-Anttila totesi.
Yllä oleva Merja Ylä-Anttilan kuvaus tapahtuneesta sisältää jo itsessään “vaihtoehtoisia faktoja”. Ensinnäkin Halla-aho jakoi MV-lehden uutisen Facebookissa, ei Twitterissä.
– Tavoistani poiketen jaan tämän median sisältöä, koska jutusta löytyvän kuva- ja videoevidenssin perusteella väitteet näyttävät pitävän kutinsa ja ’vastuullisen median’ eli Turun Sanomien toiminta todella härskiltä, Halla-aho oli kirjoittanut Facebookissa viime elokuussa.
Halla-aho ei siis väittänyt, etteikö Turun Sanomien kertomus uhreja auttaneesta turvapaikanhakijasta voisi pitää paikkansa. Hän vain totesi, että vaihtoehtomedian julkaisemat kuvat ja videot antavat aivan erilaisen kuvan.
MV-lehti syytti otsikossaan* Turun Sanomia valeuutisen levittämisestä. MV-lehden jutussa olevassa kuvassa näkyy, miten suomalainen mies auttaa verissään maassa makaavaa uhria, ja Turun Sanomien sankariksi nostama Ahmad Hosseini seisoo niin sanotusti tumput suorina vieressä.
Kyseinen kuva ei tietenkään todista, etteikö Ahmad Hosseini olisi voinut jossakin toisessa tilanteessa auttaa uhreja, mutta se asettaa kuitenkin Turun Sanomien uutisoinnin hieman erikoiseen valoon. Turun Sanomat ei myöskään missään vaiheessa ole julkaissut sellaista kuvaa, jossa Hosseini auttaisi uhreja, vaikka toimittaja Rebekka Härkönen väitti sellaisen nähneensä.
Tapaus on puhuttanut sittemmin laajalti suomalaista mediakenttää.
Taistelevat totuudet
Merja Ylä-Anttila toteaa puheessaan osuvasti, että Turun terrori-iskun jälkeen suomalainen lintukoto katosi: meillä ei ole enää yhtä, yhteistä tarinaa, vaan nyt on alkanut taistelevien totuuksien aika.
* Suomen Uutiset linkittää tässä jutussa poikkeuksellisesti MVlehti.net-sivuston juttuun.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Pääkirjoitus: Minkälaiseen mediaan voisi luottaa?
Viikon suosituimmat
Teemu Keskisarjan ja Onni Rostilan kolumni: Huuhaa-kyselytutkimukset hakkaavat viattomia äijiä
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Päivän pointti: Trump valitsi ministeriksi huippuyliopistosta valmistuneen sotaveteraanin – valtamedia ja vasemmistomeppi veivasivat tittelin tv-juontajaksi
Yhdysvaltain presidentiksi valitun Donald Trumpin tuoreet henkilövalinnat tulevaan hallintoonsa aiheuttavat ahdistusta mediassa ja Trumpin politiikan vastustajissa. Reaktiot ovat samankaltaisia Atlantin valtameren molemmilla puolilla.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Mitä ihmettä? Britanniassa poliisi ilmestyi palkitun toimittajan ovelle, ilmoitti tutkivansa “ei-rikollista viharikostapausta”, muttei suostunut kertomaan, mistä oli kyse
Johtavat brittiläiset poliitikot ovat esittäneet voimakasta kritiikkiä poliisille, joka tutkii Telegraph-lehden toimittajan sosiaalisen median julkaisua. Essexin poliisi ilmestyi viime sunnuntaina palkitun toimittaja Allison Pearsonin ovelle ja kertoi tutkivansa tämän vuoden takaista sosiaalisen median päivitystä ”ei-rikollisena viharikostapauksena”. Poliisi kieltäytyi kertomasta tarkemmin edes tutkinnan alaiselle Pearsonille, mitä sisältöä tutkinta koskee. Tapaus on herättänyt kansainvälistä huomiota, ja sitä on verrattu orwellilaiseen fiktioon.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Uusimmat
Jaana Strandman: Hallitus vahvistaa lasten oikeuksia
Miko Bergbom: Päätös Somalian maaohjelman keskeyttämisestä on oikea
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 1/2024
Lue lisää