Artikkeli kuva

LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA

Merituulivoiman rakentamisesta kannattamatonta – kohoavat kustannukset, lisääntynyt kilpailu ja inflaatio syövät katteet

17.09.2024 |08:19

Maailmanlaajuisesti toimiva konsulttiyritys McKinsey & Company analysoi uusiutuvan energian markkinakehitystä. Sen mukaan erityisesti merituulivoimaloiden rakentamiskustannukset ovat nousseet merkittävästi. Samanaikaisesti myös lisääntynyt kilpailu ja inflaatio ovat syöneet toiminnan katteita eikä investointipäätöksiä ole tehty odotettuun malliin. Monia hankkeita on peruttu kannattamattomina.

McKinsey & Companyn mukaan raaka-aineiden ja rahoituksen hintataso sekä tuotantoketjun pullonkaulat ovat hidastaneet merituulivoimarakentamista. Rakentamisen kustannustaso on noussut 40–60 prosenttia noin kymmenessä vuodessa. Useita suunniteltuja hankkeita on peruttu Euroopassa ja Yhdysvalloissa. Sidosryhmät ovat viime aikoina kyseenalaistaneet alan näkymät kustannusten nousun ja peruuntuneiden projektien vuoksi.

Rakennuskustannusten nousu on vaikuttanut myös muun vaihtoehtoisen energian rakentamiseen, mutta ei yhtä isosti. Maatuulivoimaloiden rakentamisen kustannukset ovat nousseet noin 40 prosenttia ja aurinkovoiman 35 prosenttia.

Toistakymmentä vuotta sitten merituulivoima lähti merkittävään kasvuun maailmalla. Vuonna 2010 sitä oli tarjolla 3 GW, ja vuoteen 2023 mennessä sen määrä oli noussut 66 GW:iin. Alkuvaiheessa tuotantokustannukset laskivat lisääntyneen kilpailun, alhaisen korkotason ja teknologian kehittymisen myötä.

Ongelmia on aiheuttanut sen jälkeen maailmanpoliittinen tilanne, jonka vuoksi raaka-aineiden hinnat nousivat ja niiden saanti vaikeutui. Samaan aikaan myös korot nousivat. Kaikki tämä vähensi merituulivoimarakentamisen kannattavuutta, mikä on hidastanut sen kasvua. Suunniteltuihin rakennus- ja tuotantotavoitteisiin ei ole päästy, ja hankkeita on peruttu varsinkin Englannissa ja Yhdysvaltojen itärannikolla.

Rakentaminen jatkuu vähäisempänä

Alan teollisuus laittaakin toiveensa EU:n uusiutuvan energian direktiiviin eli RED III:een, jolla haetaan muun muassa luonnonsuojelulain muutosta ja luvituksen nopeutusta, sekä nettonollateollisuusasetukseen, jossa suositaan hiilineutraaliutta edistäviä ja raaka-aineiden saatavuutta suosivia hankkeita.

McKinsey & Company arvioi merituulivoimarakentamisen jatkuvan edelleen, mutta huomattavasti suunniteltua ja tavoiteltua pienemmässä mittakaavassa.

Suomessa merituulivoimaloita on tällä hetkellä toiminnassa vain Porin Tahkoluodossa. Siellä on yhteensä 11 tuulivoimalaa, jotka on rakennettu vuosina 2010–2017. Kemin Ajoksessa tuulivoimala-alueesta osa on rakennettu tekosaarille sataman edustalle.

Suomen Tuulivoimayhdistyksen mukaan Suomessa on kehitteillä useita merituulivoimahankkeita. Toisaalta reaalikorko, joka ottaa huomioon myös inflaation, oli vuosia matala, jopa pakkasen puolella. Reaalikorko on pitkästä aikaa ollut selvästi nollan yläpuolella. Korkea reaalikorko ja alhainen inflaatio pakottavat asettamaan investoinnit paremmuusjärjestykseen ja vaikuttavat merkittävästi myös merituulivoimaloiden velalla rahoittamisen kannattavuuteen.

Lisäksi epävakainen turvallisuustilanne maailmalla aiheuttaa merivoimaloille uusia uhkia. Merituulivoimaloiden melun, infraäänien, tärinän, päästöjen ja rakentamisen aiheuttamia haittoja kaloille ja meriympäristölle ei ole myöskään tutkittu riittävästi.

Leena Kurikka


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Viikon suosituimmat

1.
Suomen uutiset logo

Li Andersson esiintyi äärivasemmiston katuväkivaltaa tukevassa tilaisuudessa

12.12.2024 |17:15
4.
Suomen uutiset logo

Vasemmistotaustainen oikeusprofessori maalailee kauhukuvia maamiinoihin kävelevistä turvapaikanhakijoista – puolustusvaliokunnan perussuomalaisilta tylyt terveiset professorille

11.12.2024 |16:56

Uusimmat

PS Naiset 3/2024

Mainos kuva

Lue lisää

Perussuomalainen 1/2024

Mainos kuva

Lue lisää