Meri vaatii eläimiin sekaantumisen kriminalisointia rikoslakiin: ”Eläinten asianmukainen kohtelu on sivistyneen yhteiskunnan mittari”
Perussuomalaisten kansanedustaja, lakivaliokunnan puheenjohtaja Leena Meren viime vuoden lopulla tekemää lakialoitetta eläimiin sekaantumisen kriminalisoimiseksi käsiteltiin torstaina eduskunnan täysistunnossa. Meren mielestä on hullua, että Suomessa eläimiin sekaantumista esittävän kuvan levittäminen on lainvastaista, mutta itse teko ei.
Kansanedustaja Leena Meri teki ensimmäisen lakialoitteensa eläimiin sekaantumisen kriminalisoimiseksi jo vuonna 2015. Aloite sai silloinkin runsaasti kannatusta eduskunnassa ja herätti julkista keskustelua, mutta valmistelussa ollut eläinten hyvinvointilaki ehti raueta ennen kuin edellinen hallitus ehti käsitellä sitä.
– Mielestäni eläinten asianmukainen kohtelu on sivistyneen yhteiskunnan mittari. Eläin ei ole mikään seksilelu. Kun eläinten hyvinvointilaki viipyy ja viipyy, olen asiaa vauhdittaakseni tehnyt tästä asiasta taas lakialoitteen, Meri kertoo.
Eläintä ei voi haastatella
Kaikenlainen eläimiin sekaantuminen oli Suomessa kriminalisoitua vuoteen 1971 saakka, jolloin sitä alettiin pitää enemmän mielenterveysongelmana, joka pitää muulla tavoin hoitaa. Teon lainvastaisuus poistettiin rikoslaista niin Suomessa kuin monissa muissakin maissa. Suomen rikoslakiin jäi kuitenkin sellainen kirjaus, että eläimiin sekaantuminen on rangaistavaa siinä tapauksessa, että se aiheuttaa eläimelle tarpeetonta kipua, kärsimystä tai tuskaa.
– Jos ei voi osoittaa, että eläimelle on aiheutettu kipua tai kärsimystä, teko on siis rikoslaissa sallittu. Kivun tai kärsimyksen osoittaminen on kuitenkin haasteellista, koska eihän eläintä voi haastatella, Meri sanoo.
Kuvamateriaalin levittäminen kiellettyä, itse teko ei
Maailma on kuitenkin muuttunut, ja kuluneina vuosikymmeninä eläin on muuttunut pelkästä käyttöesineestä tuntevaksi ja tietoiseksi olennoksi, jolla on omat oikeutensa. Sen seurauksena eläimiin sekaantuminen kriminalisoitiin uudelleen useimmissa Euroopan maissa. Tällä hetkellä vain Suomessa, Unkarissa ja Romaniassa ei eläimiin sekaantumista ole kriminalisoitu.
– Kuitenkin meillä on laki sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan kuvan levittämisestä, eli jos levittää eläimiin sekaantumista käsittelevää kuvamateriaalia, se on rikoslaissa rangaistavaa, mutta itse teko ei. Se tuntuu hullulta, Meri päivittelee.
Vihreiden tuki yllättävän heikkoa
Meri ihmettelee sitäkin, miksi eläinten oikeuksista ja hyvinvoinnista paljon puhuvien vihreiden taholta ei juuri ole tullut kannatusta hänen aloitteilleen. Vihreiden nimiä ei juuri aloitteiden allekirjoituksista löydy, ja he ovat loistaneet poissaolollaan keskusteluista, kun aihetta eduskunnassa on käsitelty. Suoranaista vastustusta Meren aloitteet eivät kuitenkaan eduskunnan tasolla ole saaneet.
– Minuun on ollut yhteydessä Suomen eläinystävien foorumiksi itseään kutsuva porukka, jotka pitävät itseään ns. ”zoofiilikkoina”. He pitävät eläimiin sekaantumista vain seksuaalisena suuntautumisena ja katsovat elävänsä tasavertaisessa parisuhteessa eläinten kanssa. Kyse ei kuitenkaan mitenkään voi olla tasavertaisesta parisuhteesta, kun toinen osapuoli on eläin ja alisteisessa asemassa, Meri kertoo.
Mika Männistö
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
PS: Eläinsuojelulain uudistuksessa pitäisi näkyä enemmän kunnianhimoa
Hallitus ei halunnut koventaa raiskausten rangaistuksia eikä puuttua eläinten seksuaaliseen hyväksikäyttöön – Leena Meri: “En voi käsittää”
Elomaa eläinten hyvinvointilaista: Luonnonvaraisten eläinten hoitoilmoituksen käsittelymaksu on kohtuuton
Viikon suosituimmat
Lähi-idästä kotoisin olevat naiset toivovat burkakieltoa: “Ennen kun tulin Suomeen, en ollut nähnyt burkaa”
Iranin Teheranista kotoisin oleva nainen kertoo nähneensä burkan ensi kertaa Helsingissä. Hän kertoo tajunneensa tuolloin, että suomalainen feminismi tarkoittaa vain "sinisiä ja vihreitä hiuksia tai ajamattomia kainaloita".
Emmi Nuorgam: “Vihaan mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä”
Tänään vietetään kansainvälistä miestenpäivää. Nyky-yhteiskunnassa nainen voi avoimesti kertoa miesvihastaan, mutta toksisesta radikaalifeminismistä ei juurikaan puhuta. Somevaikuttaja Emmi Nuorgam sanoo vihaavansa "mieheyttä sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä". Kansanedustaja Joakim Vigelius vastaa kysymällä, miksei mediassa koskaan kirjoiteta avoimesti naisten radikalisoimiseen pyrkivistä vihaisista feministinaisista.
Tappelut ”mustien ja valkoisten” oppilaiden välillä jatkuneet koko syksyn ruotsalaiskoulussa – ”Traagista”, valittaa paikallispoliisi
Pohjoismaisen yhteiskunnan polarisaatio kuplii kunnolla nyt jo koululaitoksessa. Ruotsalaisessa pikkukunnassa ”mustat ja valkoiset” ovat pitkin syksyä ottaneet yhteen nyrkein ja iskulausein. Useimmat tappeluihin ja levottomuuksiin osallistuneista ovat 10-vuotiaita.
Rydman: Helsingistä tehtävä jälleen turvallinen – ”On luovuttava politiikasta, joka karkottaa pääkaupungista hyvät veronmaksajat ja täyttää sen väkivaltaisilla jengeillä ja islamistisaarnaajilla”
Helsingin pormestariksi pyrkivä elinkeinoministeri Wille Rydman haluaa palauttaa pääkaupunkimme takaisin tunnollisille työssäkäyville ihmisille ja uutterille yrittäjille. - Helsinki kuuluu niihin alueisiin maassamme, jotka eniten kärsivät vääränlaisesta maahanmuuttopolitiikasta, Rydman sanoo.
Halla-aho: “Tällä tavoin venäläisille voitaisiin osoittaa, että vaikka kello käy, niin kello ei käy heidän hyväkseen”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho kommentoi tuhat päivää jatkunutta Ukrainan sotaa Suomen Uutisille.
Analyysi: Yhdysvalloissa vasemmisto radikalisoitui pienessä ajassa ja vieraantui hyvin kauas keskivertoäänestäjistä, ilmiö aiheuttaa vasemmistolle näköharhan
Viime vuosina media on korostanut kerronnassaan "laitaoikeistoa" ja välittänyt mielellään kuvaa oikeiston radikalisoitumisesta länsimaisena ilmiönä. Yhdysvalloista kerätyn datan valossa näyttää kuitenkin siltä, että pikemminkin vasemmiston näkemykset ovat muuttuneet radikaalimmiksi, kun taas oikeisto on pysynyt lähes paikallaan.
Suomen ja Somalian välinen maaohjelman kautta tapahtuva kehitysyhteistyö keskeytetään – ministeri Tavio: Suomi ei voi jatkaa kehitysyhteistyötä maan kanssa, joka ei ota takaisin omia kansalaisiaan
Suomi keskeyttää maaohjelman kautta tehtävän kahdenvälisen kehitysyhteistyön Somalian kanssa, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Tavio kertoo. Päätös palautuu hallitusohjelmaan, jossa linjataan, että Suomen kehitysyhteistyö on ehdollistettu omien kansalaisten vastaanottamiselle ja kansainvälisen sääntöperusteisen järjestyksen tukemiselle.
Pakolaispolitiikka kiristyy: Turvapaikkaa ei jatkossa myönnetä tai se lakkautetaan, jos henkilön katsotaan olevan vaaraksi yhteiskunnalle
Suomen maahanmuuttopolitiikkaa tiukennetaan ulkomaalaislain muutoksilla. Kansainvälinen suojelu muutetaan luonteeltaan väliaikaiseksi, ja lupien kestoa lyhennetään EU-oikeuden mahdollistamaan minimiin. Jatkossa rikoksiin syyllistyminen ja kansallisen turvallisuuden vaarantaminen johtavat suojeluaseman myöntämättä jättämiseen tai lakkauttamiseen.
Hälyttävä tutkimustulos: kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia
Tanskassa äskettäin suoritetun kyselytutkimuksen mukaan peräti kolmasosa Tanskan muslimeista sympatisoi terroristijärjestö Hamasia. Yhtä suuri osuus pitää Hamasin vuosi sitten Israeliin tekemää hyökkäystä oikeutettuna siviiliuhreista huolimatta. Tanskan muslimeista 44 prosenttia sanoo, että Israelin valtiolla ei ole oikeutta olemassaoloon.
Hämeenlinna ei maksakaan 1 500 euron hyvitystä hengellistä musiikkia kuulleelle oppilaalle – ”Menee hyvin vaikeaksi, jos jatkossa joudutaan maksamaan korvauksia tällaisista asioista”
Hämeenlinna ei maksakaan 1 500 euron hyvitystä alakoululaiselle, jonka yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunta katsoi joutuneen syrjityksi uskonnon tai vakaumuksen perusteella tämän kuultua hengellistä musiikkia koulussa lokakuussa järjestetyssä uskonnollisessa konsertissa.