
Meri vaatii eläimiin sekaantumisen kriminalisointia rikoslakiin: ”Eläinten asianmukainen kohtelu on sivistyneen yhteiskunnan mittari”
Perussuomalaisten kansanedustaja, lakivaliokunnan puheenjohtaja Leena Meren viime vuoden lopulla tekemää lakialoitetta eläimiin sekaantumisen kriminalisoimiseksi käsiteltiin torstaina eduskunnan täysistunnossa. Meren mielestä on hullua, että Suomessa eläimiin sekaantumista esittävän kuvan levittäminen on lainvastaista, mutta itse teko ei.
Kansanedustaja Leena Meri teki ensimmäisen lakialoitteensa eläimiin sekaantumisen kriminalisoimiseksi jo vuonna 2015. Aloite sai silloinkin runsaasti kannatusta eduskunnassa ja herätti julkista keskustelua, mutta valmistelussa ollut eläinten hyvinvointilaki ehti raueta ennen kuin edellinen hallitus ehti käsitellä sitä.
– Mielestäni eläinten asianmukainen kohtelu on sivistyneen yhteiskunnan mittari. Eläin ei ole mikään seksilelu. Kun eläinten hyvinvointilaki viipyy ja viipyy, olen asiaa vauhdittaakseni tehnyt tästä asiasta taas lakialoitteen, Meri kertoo.
Eläintä ei voi haastatella
Kaikenlainen eläimiin sekaantuminen oli Suomessa kriminalisoitua vuoteen 1971 saakka, jolloin sitä alettiin pitää enemmän mielenterveysongelmana, joka pitää muulla tavoin hoitaa. Teon lainvastaisuus poistettiin rikoslaista niin Suomessa kuin monissa muissakin maissa. Suomen rikoslakiin jäi kuitenkin sellainen kirjaus, että eläimiin sekaantuminen on rangaistavaa siinä tapauksessa, että se aiheuttaa eläimelle tarpeetonta kipua, kärsimystä tai tuskaa.
– Jos ei voi osoittaa, että eläimelle on aiheutettu kipua tai kärsimystä, teko on siis rikoslaissa sallittu. Kivun tai kärsimyksen osoittaminen on kuitenkin haasteellista, koska eihän eläintä voi haastatella, Meri sanoo.
Kuvamateriaalin levittäminen kiellettyä, itse teko ei
Maailma on kuitenkin muuttunut, ja kuluneina vuosikymmeninä eläin on muuttunut pelkästä käyttöesineestä tuntevaksi ja tietoiseksi olennoksi, jolla on omat oikeutensa. Sen seurauksena eläimiin sekaantuminen kriminalisoitiin uudelleen useimmissa Euroopan maissa. Tällä hetkellä vain Suomessa, Unkarissa ja Romaniassa ei eläimiin sekaantumista ole kriminalisoitu.
– Kuitenkin meillä on laki sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan kuvan levittämisestä, eli jos levittää eläimiin sekaantumista käsittelevää kuvamateriaalia, se on rikoslaissa rangaistavaa, mutta itse teko ei. Se tuntuu hullulta, Meri päivittelee.
Vihreiden tuki yllättävän heikkoa
Meri ihmettelee sitäkin, miksi eläinten oikeuksista ja hyvinvoinnista paljon puhuvien vihreiden taholta ei juuri ole tullut kannatusta hänen aloitteilleen. Vihreiden nimiä ei juuri aloitteiden allekirjoituksista löydy, ja he ovat loistaneet poissaolollaan keskusteluista, kun aihetta eduskunnassa on käsitelty. Suoranaista vastustusta Meren aloitteet eivät kuitenkaan eduskunnan tasolla ole saaneet.
– Minuun on ollut yhteydessä Suomen eläinystävien foorumiksi itseään kutsuva porukka, jotka pitävät itseään ns. ”zoofiilikkoina”. He pitävät eläimiin sekaantumista vain seksuaalisena suuntautumisena ja katsovat elävänsä tasavertaisessa parisuhteessa eläinten kanssa. Kyse ei kuitenkaan mitenkään voi olla tasavertaisesta parisuhteesta, kun toinen osapuoli on eläin ja alisteisessa asemassa, Meri kertoo.
Mika Männistö
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


PS: Eläinsuojelulain uudistuksessa pitäisi näkyä enemmän kunnianhimoa

Hallitus ei halunnut koventaa raiskausten rangaistuksia eikä puuttua eläinten seksuaaliseen hyväksikäyttöön – Leena Meri: “En voi käsittää”

Elomaa eläinten hyvinvointilaista: Luonnonvaraisten eläinten hoitoilmoituksen käsittelymaksu on kohtuuton
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää