

MATTI MATIKAINEN
Meri: Tiloja lopetetaan, maanviljelijät ahdingossa – kotimainen ruuantuotanto loppuu, jos emme muuta toimintapojamme
– Maatalouden ja viljelijöiden avuksi tarvitaan jatkuvuutta ja varmuutta tulevaisuudesta, koska epävarmuudessa on kamalinta elää. Mikäli jatketaan vain kertakorvausten tiellä, se ei luo pysyvyyttä, kansanedustaja Leena Meri sanoo.
Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Leena Meri sanoi Työmiehen tuumaustunnilla, kuinka perussuomalaiset ovat huolissaan Suomen maataloudesta, sen jatkuvuudesta ja maamme huoltovarmuudesta eli maamme kyvystä tuottaa viljaa, rehua ja lihaa tulevina vuosikymmeninä.
– Äskettäin Ylellä julkaistiin selvitys, jonka mukaan neljä viidestä suomalaisesta haluaa pitää maaseudun asuttuna. Keskusta hurrasi tulokselle. Mutta jos näin on, miksi verotuksen kautta keskusta osallistuu toimiin, jotka olennaisesti vaikeuttavat maaseudulla asumista? Tähän kuuluu mm. kulutusverotuksen, kuten autoilun, kallistuminen bensaveron korkealla tasolla ja korotuksilla.
Lomitustoiminnasta leikataan, viljelijöiden hätä jatkuu
Meri korosti, kuinka maatalouden ja viljelijöiden avuksi tarvitaan jatkuvuutta ja varmuutta tulevaisuudesta.
– Epävarmuudessa on kamalinta elää. Mikäli jatketaan vain kertakorvausten tiellä, luo se epävarmuutta tulevaisuudesta, ei pysyvyyttä. Hallituksen budjettiesityksessä myös lomituspalveluista ollaan leikkaamassa. Miten maatalousyrittäjät ja viljelijät nyt yhtäkkiä muka jaksavat paremmin? Meri kysyi.
– Katsoin nimittäin sosiaali- ja terveysministeriön hallinnonalan talousarvioesitystä, jossa esitetään ensi vuodelle, kuinka maatalousyrittäjien ja turkistuottajien lomitustoiminnan menot alenisivat 11 miljoonaa euroa edellisvuodesta. Vähennys johtuisi tarvearvion muutoksesta ja siitä, että maatalousyrittäjien jaksamista tukevan hankkeen yhden miljoonan euron rahoitus päättyisi. Mihin viljelijöiden hätä on muka kadonnut?
Maatilojen määrän väheneminen huolestuttaa
Meri kertoi lukeneensa Maaseudun Tulevaisuus -lehdestä tutkimuksen, jonka mukaan maatilojen määrän arvioidaan puolittavan 25 vuoden kuluessa. Vuonna 2000 Suomessa oli 78 000 maatilaa. Ennusteen mukaan vuonna 2025 tiloja olisi enää 37 000.
– Hurjimmalta näyttää sikatilojen määrän kehitys. Vuosisadan vaihteen tilamäärästä olisi vuonna 2025 jäljellä enää 15 prosenttia, eli 3 006 tilasta pudotaan 454 tilaan. Lypsykarjatiloista on samassa ajassa katoamassa yli kolme neljännestä.
– Tilojen väheneminen jatkuu tasaisena, eikä heikko satovuosi erityisesti vauhdita sitä. Viime kesänä satoi rankasti ja tänä kesänä kuivuus on vaivannut maaseudulla.
Meri huomautti, että myös erikoistutkija Arto Latukka Luonnonvarakeskuksesta arvioi, että tilojen väheneminen jatkuu.
– Hänen mukaansa huono vuosi heijastuu kyselytutkimuksissa niin, että moni sanoo laittavansa pillit pussiin. Latukan mukaan käytännössä ei se silti mene niin: lopettaminen on todellisuudessa peruuttamaton päätös, joka tehdään harkiten ja pitkällä tähtäimellä. Siihen ei yhden vuoden sää tai tukiratkaisut vaikuta, Meri sanoi.
– Perussuomalaiset vaativat, että maaseudun taloudellisen tukemisen sekä ihmisten jaksamisen tukemisen pitää perustua laajaan ohjelmaan maatalouden elinkelpoisuuden säilyttämiseksi eikä vuosittain annettaviin murusiin kun hätä on jo kova. Siksi meidän pitää muuttaa tapaamme toimia.
Pitkät etäisyydet lisäävät elinkustannuksia
Kulutusverotuksen kiristyminen on myös omiaan kasaamaan painetta maaseudulle.
– Maaseudulla asuminen on aina kalliimpaa kuin kaupunkiasuminen, kun huomioidaan liikkumisen ja polttoaineiden kulut. Tämän vuoksi näitä veroja ei pitäisi nostaa. Samoin julkinen liikenne olisi saatava ulottumaan ympäri Suomea.
Myös perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho näkee, kuinka maaseutu on laajemmin pidettävä asumiskelpoisena.
– Olisi huolehdittava siitä, että ne jotka haluavat asua maaseudulla, niin heillä olisi myös mahdollisuus tehdä niin. Tämä edellyttää myös esimerkiksi tieverkon kunnossapitoa sekä palvelujen, kuten koulujen ja synnytyssairaaloiden saatavuutta koko maassa, Halla-aho sanoo.
Katso Tuumaustunti kokonaisuudessaan Youtubesta:
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Huhtasaari haluaa tukea kotimaista ruokatuotantoa: ”Kysymys on huoltovarmuudesta, puhtaudesta ja myös eläinten oikeuksista”

Maa- ja metsätalousvaliokunnan perussuomalaiset: Maataloutta on voitava harjoittaa jatkossakin Suomessa

Perussuomalaiset kyselytunnilla: ”Hallitus on ajanut maatalouden kriisiin ja vielä keskustan ollessa pääministeripuolue!”

Halla-aho: Suomi on suomalaisten rakentama ja suomalaisille kuuluva maa – haittamaahanmuutto on lopetettava

Meri: Hallituksen veronalennuslupauksissa bluffin makua – toisella kädellä annetaan ja toisella otetaan reippaasti pois

Slunga-Poutsalo: Hallitus voisi tunnustaa, ettei sote-uudistuksesta tullut hallituspuolueiden vaaliveturia, vaan se oli susi jo syntyessään

Perussuomalaiset pettyivät hallituksen toimiin viljelijöitä kohtaan – “Tekohengitystä”

Eurovaaliehdokas Karri Ollila perää reilun kaupan sääntöjä myös suomalaisille viljelijöille

Reijonen: Jätetäänkö Suomen koululaiset ja vanhukset pian ilman maitoa ja lihaa ilmastohienostelun takia?
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Kansanedustaja Antikainen: Tekoäly analysoi Luonnonvarakeskuksen vastaukset ja ehdotti sitten kantelun tekemistä
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen esitti Luonnonvarakeskukselle (Luke) joukon suoria kysymyksiä susikannan kehityksestä, kanta-arvion menetelmistä, laittoman tappamisen arvioinnista ja kansainvälisestä raportoinnista. Hän antoi Lukelle kaksi viikkoa aikaa vastata viralliseen tietopyyntöönsä. Määräaika kului kuitenkin umpeen ilman vastauksia. Vastaukset saapuivat vasta sen jälkeen, kun Antikainen oli 8.4. lähettänyt medialle tiedotteen vastaamattomasta tietopyynnöstä, ja tiedote oli julkaistu Suomen Uutisissa. Luke toimitti vastaukset sähköpostitse samana iltana klo 20.27.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

SDP vaatii lähivaalien jälkeen ”reilumpaa” politiikkaa, eli löyhempää talouskuria sotealueille – Miko Bergbom muistuttaa karuista tosiasioista
SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppuraisen mukaan alue- ja kuntavaalien tulos kertoo halusta inhimilliseen politiikkaan, mikä demarien kielellä käytännössä tarkoittaisi taloudellisista tavoitteista joustamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom muistutti eilisessä A-studiossa edustajakollegaansa, että hyvinvointiyhteiskunnan pystyssä pysyminen on ensisijainen tavoite - ja samalla paras tukiverkko pienituloiselle ihmiselle.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas
Uusimmat

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla

Suomen antama kehitysapu väheni 165 miljoonaa euroa yhdessä vuodessa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää